Povežite se s nama

Život i društvo

Najbolji učenik iz Velikog Bukovca dobit će računalo, a novac ide u ruke natjecateljima i mentorima

Objavljeno:

- dana

Općina Veliki Bukovec nagradit će najboljeg učenika Osnovne škole Veliki Bukovec, ali i sve one učenike koji su zahvaljujući svojim znanjem sudjelovali na županijskim i državnim natjecanjima.

Odluka je to svih vijećnika Općinskog vijeća donijeta na sjednici održanoj u utorak, 28. svibnja.

Naime, budući da se približava kraj školske godine, Općina će odati priznanje najboljem učeniku ili učenici, a nagrada je prijenosno računalo. Prijedlog tko je najbolji dat će sama škola.

Također, vijeće je donijelo odluku i da se novčanim iznosom nagrade osnovnoškolci s područja Općine koji su sudjelovali na županijskim i državnim natjecanjima bez obzira na uspjeh koji su postigli. Nagradit će se i njihovi mentori.

Uz odluke o nagrađivanju istaknutih učenika jedna od glavnih točaka dnevnog reda bila je i rasprava o financijama odnosno izvršenju proračuna za prošlu godinu koje je također dobilo potporu svih vijećnika. Naime, ukupni prihodi proračuna u prošloj godini iznosili su 3,96 milijuna kuna dok su rashodi bili na razini 3,92 milijuna.

– Općina Veliki Bukovec jako je dobro poslovala u prošloj godini i jako je dobro planirala svoje financije. To dokazuje ostvarenje plana proračuna, i na prihodovnoj i rashodovnoj strani, od gotovo 99 posto. Budući da je općina u 2017., a i prošle godine, ostvarila višak prihoda, ukupan višak od 491 tisuće kuna koristit će se za podmirenje tekućih izdataka Općine Veliki Bukovec u ovoj godini – pojasnio je načelnik, HSS-ov Franjo Vrbanić te još jednom naglasio da je proračun realno planiran.

Dodajmo i da su vijećnici jednoglasno prihvatili odluku o donošenju Procjene rizika od velikih nesreća za Općinu Veliku Bukovec. Riječ je o dokumentu koji precizno predviđa postupanja i način djelovanja u slučaju velikih nesreća.

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati