Povežite se s nama

Crna kronika

Najcrniji rujan u zadnjih 20 godina, varaždinska policija najavljuje rigorozne kontrole do kraja godine

Objavljeno:

- dana

Odlučni

U manje od mjesec dana život je na prometnicama Varaždinske županije izgubilo osam osoba, od kojih u rujnu njih sedam, a Danijel Posavec iz PU varaždinske ističe da se u posljednjih dvadeset godina nije dogodio tako crni mjesec.

Prošli mjesec započeo je tragično, 4. rujna, kada je na Varaždin Bregu mladić iz okolice Novog Marofa – kojem je samo 18 godina – prešao na treću prometnu traku i naletio na dva para na motociklima. Dvojica vozača na mjestu su preminula, a suvozačice u bolnici. Desetak dana kasnije preminula je još jedan osoba na prometnicama u Varaždinskoj županiji. U petak, 16. rujna 52-godišnjaka u Gornjoj Voći pregazio je nepoznati vozač. Šesta osoba koja je stradala u rujna bila je 53-godišnji motorist koji je na jugozapadnoj obilaznici Varaždina u četvrtak 29. rujna sletio s ceste i na mjestu preminuo. Uzrok te nesreće bila je neprilagođena brzina.

Sedma osoba stradala je 30. rujna. Riječ je o 76-godišnjaku koji je u Gornjem Knegincu otvarao ogradu kako bi svoj automobil uparkirao u dvorište. No, u tom trenutku na njega je naletio 24-godišnjak u autu s 1,88 promila. Starac je preminuo kasnije u varaždinskoj bolnici.

– U posljednjih dvadeset godina nismo imali tako crni mjesec. Dosad je stradalo 13 osoba i sve ćemo napraviti da do kraja godine ostanemo na toj brojci – rekao je Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske.

Posavec je dodao kako će varaždinska policija provesti niz mjera kako bi se spriječile nezgode.

– Provest ćemo niz mjera usmjerenih na brzinu, alkohol i mlade vozače. Tiskat ćemo plakate, pojačat ćemo prekrivanje kritičnih dionica – dodao je Posavec i istaknuo kako će do kraja godine biti više policije na cesti.

– Nije cilj kažnjavati vozače, već sve napraviti kako bi se izbjegle nesreće. Više će se kontrolirati mladi vozači, biciklisti. Ponavljam, nije riječ o represiji, već o prevenciji – zaključio je Posavec.

Izvor:
Foto: ilustracija

Crna kronika

Varaždin: pijani vozač izazvao sudar četiri vozila, pa još prešao kotačem mladiću preko stopala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prometnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak, 27. siječnja, oko 13 sati u Ulici Ratimira Hercega u Varaždinu, ozlijeđene su tri osobe, javila je PU varaždinska.

Muškarac starosti 50 godina upravljao je osobnim vozilom pod utjecajem alkohola od 1.28 g/kg Ulicom Ratimira Hercega. Zbog neprilagođene brzine kretanja gustoći prometa, prednjim je dijelom vozila naletio na stražnji dio osobnog vozila kojim je ispred njega u istom smjeru upravljao 26-godišnjak, koji se zaustavio zbog kolone vozila ispred sebe.

Udareno je vozilo od siline udara odbačeno unaprijed i prednjim dijelom udarilo u stražnju stranu osobnog vozila ispred sebe kojim je upravljao 62-godišnjak.

Navedeno je vozilo također odbačeno unaprijed i prednjom stranom udarilo u stražnji dio teretnog vozila kojim je ispred njega upravljao 41-godišnjak.

Nakon prouzročene prometne nesreće, 50-godišnjak se zaustavio, a potom neoprezno krenuo vozilom unaprijed, pri čemu je prednjim desnim kotačem vozila prešao preko stopala lijeve noge 26-godišnjaka koji je izašao iz vozila i stajao uz rub kolnika radi razmjene osobnih podataka i podataka o vozilima s drugim sudionicima prometne nesreće.

U prometnoj je nesreći osim 26-godišnjaka, ozlijeđeno i dvoje putnika iz njegovog vozila starosti 44 i 25 godina. Medicinska im je pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin, a njihove će se ozljede okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Crna kronika

Podnesena žalba protiv presude vozaču koji je usmrtio Nepalca kod Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 19. siječnja 2022., podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Varaždinu kojom je optuženi hrvatski državljanin star 31 godinu proglašen krivim zbog počinjenih kaznenih djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu i nepružanja pomoći te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i deset mjeseci, od čega jednu godinu i pet mjeseci bezuvjetno, a jednu godinu i pet mjeseci uvjetno s rokom kušnje od tri godine.

Optuženik je proglašen krivim jer je 31. srpnja 2021. na državnoj cesti u Varaždinu, upravljajući osobnim automobilom propustio držati vozilo na svojoj prometnoj traci te je nesmotreno prešao na biciklističku stazu i prednjim dijelom vozila udario u bicikl kojim je u istom smjeru upravljao 32-godišnji državljanin Nepala.

Biciklist je uslijed naleta odbačen prema naprijed te je udario u 21-godišnjeg nepalskog državljanina koji je hodao po biciklističkoj stazi. U nesreći je 32-godišnjak zadobio teške ozljede od kojih je preminuo na mjestu nesreće, dok je 20-godišnjak zadobio tešku ozljedu.

Okrivljenik je proglašen krivim i jer se nakon udara u pješaka nije zaustavio radi pružanja pomoći unesrećenim osobama već je produžio vožnju i udaljio se s mjesta nesreće.

Žalba je podnesena zbog odluke o kazni budući da državno odvjetništvo smatra kako je optuženiku izrečena preblaga kazna koja nije primjerena težini počinjenih kaznenih djela čija je posljedica smrt jedne i teška ozljeda druge osobe, kojoj optuženik uopće nije pomogao, već se udaljio s mjesta nesreće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje