Povežite se s nama

AUTOstil

Najinovativniji, najdinamičniji i najuzbudljiviji Ford ikad

Objavljeno:

- dana

Otkako je 1998. godine napravljen preokret s prvom generacijom Focusa, Ford je prodao gotovo 7 milijuna Focus automobila u Europi i više od 16 milijuna širom svijeta, dok se najbolje umijeće i kvaliteta isporučuju nakon ulaganja od 600 milijuna eura u Fordov Saarlouis pogon za montažu u Njemačkoj.

Novi Focus uvodi filozofiju dizajna „po mjeri čovjeka“, koja spaja emocionalni stil eksterijera s klasičnom aerodinamikom, i nudi prostraniji interijer u kombinaciji s kvalitetnim materijalima. Focus je sazrio proporcionalno, kako bi odražavao višu kvalitetu i sportske siluete, a istovremeno povećao udobnost i prostornost.

Visoko skulpturalni, sportski eksterijer donosi klasičnu aerodinamičnu učinkovitost kroz gladak, donji profil.

Najsofisticiraniji asortiman Fordovih tehnologija za pomoć vozaču koji je ikada ponuđen Fordovim korisnicima besprijekorno je integriran kako bi se omogućilo intuitivno i profinjeno iskustvo vožnje smanjujući stres vozača.

Napredne tehnologije uključuju: prilagodljivi tempomat (Adaptive Cruise Control – ACC), sada poboljšan sa Stop & Go tehnologijom, sustavom prepoznavanja znakova ograničenja brzine i sustavom pomoći zadržavanja u traci; Fordov sustav prilagodljivih prednjih svjetala s kamerom za osvjetljavanje kuta; sustav aktivne pomoći pri parkiranju sada koristi stupnjeve prijenosa, ubrzanje i kočenje; Fordov prvi Head-up display (HUD); pomoć u zaobilaznom upravljanju; dodatno poboljšana Fordova tehnologija pomoći prije sudara s prepoznavanjem pješaka i biciklista; informacijski sustav mrtvoga kuta s upozorenjem na nadolazeći promet; stražnja širokokutna kamera pruža pogled od približno 180 stupnjeva; Ford MyKey omogućuje vlasnicima da programiraju ključ za mlađe vozače tako da mogu spriječiti dolazne telefonske pozive, ograničiti najveću brzinu, spriječiti deaktivaciju pomoći vozača i sigurnosnih značajki, smanjiti maksimalni volumen audiosustava i potpuno isključiti audiosustav ako putnici ne koriste sigurnosne pojaseve…

Ford Focus već je 20 godina vodeći u klasi kada je u pitanju dinamika vožnje, koja je sada dodatno pojačana primjenom Focus-application of Continuously Controlled Damping (CCD) tehnologije za nezavisne sustave prednjeg i stražnjeg pogona, uz nove selektivne modove vožnje i izolirani stražnji ovjes za veću uglađenost vožnje.

Ako dođe do nesreće, nova tehnologija kočenja nakon sudara pomaže smanjiti utjecaj potencijalnoga sekundarnog sudara automatskom primjenom umjerenog pritiska kočenja kada se otkrije početni sudar. Uz novu tehnologiju usporavanje vozila može potencijalno smanjiti ozljede putnika i dodatnu štetu na vozilu.

Uz opciju novoga 1,5-litrenog EcoBoost benzinskog motora dolazi optimizirana verzija Fordovoga višestruko nagrađivanog 1,0-litrenog EcoBoost motora. Novi 1,5-litreni EcoBlue i 2,0-litreni EcoBlue dizelski motori omogućuju ultimativnu učinkovitost u smanjenju potrošnje goriva, a novi inteligentni 8-stupanjski automatski prijenos prilagođava obrasce mijenjanja brzina prema stilu vožnje i kontrolira se pomoću elegantnog i ergonomskog mjenjača.

Predstavljen u hatchback verziji s pet vrata, karavan verziji i, na odabranim tržištima, u verziji s četiri vrata, najopsežnija Focus linija nudi se s ekskluzivnim osobinama koje nadopunjuju najširi spektar težnji kupaca automobila srednje klase, uključujući moderni Focus Trend i Titanium, sportski Focus ST-Line, luksuzni Focus Vignale i prvi crossover Focus Active.

AUTOstil

FOTO Varaždinska tvrtka Automobil – Lončar uložila milijun kuna u energetsku učinkovitost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Automobil – Lončar d.o.o. uspješno je provela dva projekta energetske učinkovitosti.

Riječ je o projektima „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje OIE u poslovnom objektu tvrtke AUTOMOBIL – LONČAR d.o.o.“, sufinanciranom iz fondova Europske unije, te „Gradnja punionica vozila na električnu energiju“ sufinanciranom od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Direktor prodaje Romano Puček ističe da je tvrtka, s ciljem daljnjeg razvoja, prijavila projekt „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje OIE u poslovnom objektu tvrtke AUTOMOBIL – LONČAR d.o.o.“ na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina)“.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u okviru prioritetne osi 4 „Promicanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije“, investicijskom prioritetu 4b „Promicanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u poduzećima, specifičnom cilju 4b2 „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina)“.
Ukupna vrijednost Projekta prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 924.636,68 kuna, od čega se ukupno prihvatljivi troškovi projekta procijenjeni na 888.636,68 kuna. Dodijeljena bespovratna sredstva iznose 680.039,15 kuna te predstavljaju 76,53 % iznosa ukupno prihvatljivih troškova.
– Svrha projekta je smanjenje isporučene energije energetski troškovnoj cjelini poslovne zgrade tvrtke Automobil – Lončar d.o.o. za najmanje 41 % nakon provedbe mjera energetske obnove i uvođenje sustava obnovljivih izvora energije u svrhu proizvodnje električne energije uz smanjenje ispusta CO2 u iznosu od 10,00 tona na godišnjoj razini. Ujedno projekt doprinosi smanjenju tekućeg održavanja rasvjete u poslovnom prostoru i na vanjskim površinama te poboljšanju svjetlosno tehničkih uvjeta – rekao je Puček dodavši da se provedbom ovog projekta očekuje povećanje uštede energije, kao i povećanje količine energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije, na razini od 27.000 kWh.
Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija postojećeg sustava unutarnje i vanjske rasvjete objekta ugradnjom nove LED rasvjete, uvođenje sustava daljinskog nadzora i upravljanja potrošnjom energenata i vode te izgradnja sunčane elektrane na krovu objekta za proizvodnju električne energije.
U nazočnosti predstavnika tvrtke Euro Consulting d.o.o. – direktora Nikole Kučiša i voditelja projekta Darijana Vintera – te Alena Kišića, direktora Centra kompetencije za obnovljive izvore energije d.o.o., naglašeno je da su u projektu u potpunosti sudjelovale varaždinske tvrtke. Kišić je rekao da je sustav nadzora i upravljanja potrošnjom energenata njihov proizvod.
– Sustav eliminira sve nepotrebne potrošnje energije i stvara uštede, a s druge strane investitor u realnom vremenu vidi potrošnju što je bitno za kontrolu troškova. Sustav je ranije bio testiran, a ovo je njegova prva komercijalna primjena – dodao je Kišić.
Rezultat drugog projekta su tri punionice za električna vozila, jedna vanjska i dvije unutarnje. Ukupna vrijednost projekta je 68.625 kuna, prihvatljivi troškovi su 49.400 kuna, dok je udio sufinanciranja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 19.760 kuna, odnosno 40 posto.
– Napravili smo još jedan iskorak u poslovanje jer nam dolaze električna vozila. Budućnost je u električnim i hibridnim vozilima. A mi budućnost ovim projektima koje smo napravili, dočekujemo apsolutno spremni – zaključio je Puček.

Nastavite čitati

AUTOstil

Na svojem autu više ne trebate imati zimske gume

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi od vas su posljednjih nekoliko tjedana zbog pandemije koronavirusa uglavnom kod kuće, a vaš osobni automobil većinu vremena stoji parkiran ispred kuće ili u garaži. No ipak treba reći da 15. travnja prestaje vrijediti Odluka o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj.

Od srijede dakle niste više u obvezi imati zimske gume na svom automobilu i u neka sretnija vremena mnogi od vas odmah bi pohrlili u vulkanizerske radionice skinuti često neudobne zimske i staviti ‘glatke’ ljetne gume. No vjerujemo da mnogi od vas neće to odmah učiniti, a za to u ovom trenutku ima više razloga.

Jedan od razloga je i malo drugačije radno vrijeme vulkanizerskih radionica od onog na koje ste uglavnom naviknuli. Drugi razlog leži u činjenici da ukoliko baš ne morate izlaziti bez prijeke potrebe iz svojih domova, to vjerojatno i nećete napraviti. Uostalom, probajte malo izračunati koliko ćete uopće kilometara odvoziti svojim vozilom u ovo doba ograničenog kretanja.

Neki su i u ovim vremenima prilično ovisni o svom automobilu, najviše zbog prirode njihovog posla koji zahtijeva stalnu mobilnost, pa će 15. travnja jedva dočekati i požuriti na promjenu guma. I to je sasvim razumljivo. Uostalom, sezonska promjena guma često donosi dodatne pogodnosti, a to se svakako odnosi na balansiranje kotača kod ovlaštenih osoba u vulkanizerskoj radionici. Osim toga, bit će to dobra prilika da date pregledati felge, kočnice i dijelove ovjesa svog automobila te naravno same gume na kojima ste se do danas vozili i na taj način bit ćete sigurniji i vi, ali i ostali sudionici u prometu.

Izvor: tportal

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje