Povežite se s nama

Život i društvo

Najljepši poklon građanima je prepolovljeni dug

Objavljeno:

- dana

LUDBREG

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić uvijek je djelovao smireno i koncizno. Osim prvih pet minuta razgovora za ovaj tekst. Jer upravo je došao s vađenja krvi što loše djeluje na njegovo zdravlje. Krv je, inače, vadila kći. Tipičan muškarac – žene rađaju, oni padaju u nesvijest.

No dva gutljaja kave i gradonačelniku se krv vratila u obraze. Opisali smo ovu epizodu jer ona točno opisuje funkcioniranje i karakter ludbreškoga gradonačelnika – neće bježati od neugodnih dužnosti, neće skrivati svoje slabosti i učinit će sve da sanira situaciju. Upravo su mu te osobine trebale u prvih šest mjeseci njegova gradonačelničkog mandata.

Zbog velikog duga od četiri milijuna kuna u gradskoj blagajni koji ga je dočekao, morao je odmah reagirati – smanjio je plaće službenicima na proračunu. I to već dva puta do sada. Sigurno me baš ne vole zbog toga, ali ako želimo zdravi Ludbreg, to je bilo nužno – kazao je. Smanjio je i sufinanciranje udruga… Svi su se potezi pokazali dobitnom kombinacijom. Kad se tome pribroji završetak nogometnog stadiona koji je Grad samostalno financirao, pa taj izdatak više nije opterećivao proračun, dug se prepolovio. To je najvažnija stavka kad, u susret Danu grada Ludbrega, rezimira svojih pola godine. – Lanjska je godina bila turbulentna, valovita i ono što si utvaram misliti jest da smo do kraja godine uspjeli smiriti tu turbulenciju – počinje razgovor.

Hod po rubu

Valjda najmlađi gradonačelnik u Varaždinskoj županiji nije, u klasičnom političkom manevru, nikome pripisao krivicu za „hod po rubu“. – Kad govorim o tom novcu, nije to novac bačen u Bednju koji je otišao u Dravu nego novac uložen u određene projekte koji su opteretili gradski proračun. Dug je smanjen na 2,3 milijuna – rekao je gradonačelnik koji prima plaću saborskog zastupnika pa u gradu, doslovno, volontira. – Pomalo smo rezali na sve strane. Ali istovremeno smo pojeftinili cijenu dječjeg vrtića, pripomogli kupovini školskog pribora, sufinanciramo dnevni boravak, kuhinju, prijevoz učenika… Nekih se stvari jednostavno nismo željeli odreći. Racionalno preturanje po vreći pokazalo se produktivnim – veli o uspjehu smanjenja duga.

Racionalno preturanje po vreći pokazalo se produktivnim

Iako djeluje vrlo mirno i ležerno, kao čovjek koji se ne zamara velikim idejama, već prije kao mladi intelektualac koji će, opreza radi, umnogome smanjiti svoje apetite, nepresušno je vrelo ideja. – Želim Ludbreg učiniti prepoznatljivim gradom. Po obrazovanju, po visokom životnom standardu, ugodnoj gospodarskoj klimi za sve subjekte… – nabraja Bilić. Kao da ima pet mandata i pet puta veći proračun. – Ove nam je godine prije svega cilj sačuvati postojeća radna mjesta. To znači da privrednici opstanu i nađu snage i motiv zapošljavati nove ljude. Ako uspijemo dovesti nekog novog investitora, bit će jako dobro. Teško je bilo što konkretno dogovoriti dok je konkurencija drugih gradova s uređenim gospodarskim zonama velika. Mislim prvenstveno na Prelog, Jalžabet, Kneginec… – kaže.

Čim je spomenuo poduzetničku zonu, pred očima su nam se pojavile sve zone u krugu od deset kilometara – pola ih zjapi prazno, ali kao da je prestiž da svako selo ima poduzetničku zonu, pa taman i bez poduzetnika. Iako nisam gospodarstvenik, nekako mi već sama logika govori da bi pametnije bilo manje zona, a više poduzetnika. – Slažem se. Kao grad smo mali i skučeni, pa gospodarstvenicima možemo ponuditi male površine. To nas ograničava. Ali bitno je da smo svjesni ograničenja. Usredotočit ćemo se na tvrtke koje će zaposliti domaće ljude i na taj naćin širiti poslovnu klimu u gradu. Lukaps, Bomark, Ducati… Te tvrtke su već ovdje i cilj nam je da se ovdje šire – priča Bilić.

Glazbena škola

Osim u gospodarstvu, Bilić smatra da je ulaganje u školstvo prioritet. Kao zakon spojenih posuda. – Prije svega je tu izgradnja srednje škole. Potom dodatno uređenje osnovne škole i ono što je novo za nas – osnivanje samostalne glazbene škole. U Ludbregu ima gotovo 150 učenika u sustavu glazbene škole – kaže.

Besplatan certificirani tečaj poljskog jezika

Ludbreg se do sada uglavnom oslanjao na vjerski turizam kao neku gospodarsku strategiju, ali Bilić se odlučio na hrabar potez – kulturu kao budući zaštitni znak grada. Naravno da neće zanemariti već provjerenu formulu vjerskog turizma. Ali uz nadogradnju koja je opisana i u nedavno predstavljenoj turističkoj strategiji. – Glavne naznake će i dalje biti na razvoju vjerskog turizma, ali uz veliki udio razvoja kulturnog turizma, bazirnoga na povijesti – ističe.

Dubravko Bilić dokazuje tezu s početka teksta. Nepresušno vrelo ideja. Očigledno je namjera red kulture, red zabave, red duhovne obnove…

– Jedan mišung. I, naravno, povezati to s cijelom županijom. Moramo biti svjesni da mi u Gradu Ludbregu ne možemo zadržati gosta dulje od tri dana s našom ponudom – ipak je tu Varaždin, Varaždinske Toplice… Zajednički možemo puno više – veli Bilić. Već ostvarujemo oko pet tisuća noćenja poljskih turista, imamo besplatan tečaj poljskog u gradu – dva sata tjedno, sveukupno 70 sati – certificirani program.

Gradonačelnik Ludbrega sam je progovorio o onome što bi trebalo biti strateškim interesom svake države, a dužnosnici se sjete tek kad vide traktore na ulicama – poljoprivreda.

– Na Gradskom smo vijeću donijeli odluku o podizanju poticaja. U suradnji s ludbreškim placom, nastojat ćemo da se u Ludbregu na placu može svaki dan kupiti domaća, svježa hrana. U tom ćemo cilju sufinancirati troškove najma klupa – kaže.

Politička previranja

Na pitanje koliko će i hoće li njegove planove pokvariti ova politička previranja u vladajućoj koaliciji, Bilić veli da generalno hoće. – Ljudi su izgubili povjerenje u sustav politike. Danas svi pokušavamo sve naplatiti i sve je na prodaju – veli Bilić.
S obzirom na njegovo mjesto saborskog zastupnika, neće biti malo onih koji će u njegovom generalnom optimizmu prepoznati optimizam čovjeka „bližeg oltaru“. – Javili smo se na natječaj za poduzetnički inkubator u listopadu pri Ministarstvu obrta, mog prijatelja ministra Marasa. Nismo prošli jer su nam falila dva boda. U neka druga vremena bilo bi logično da ja nazovem svog prijatelja i velim: “Daj riješi ta dva boda”. Pokrenuo bih korupcijski lanac, što ne želim. Moram prihvatiti činjenicu da sam imao lošu molbu, falila su mi dva, kao kuća velika boda – kaže.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Varaždinu javna vježba svih županijskih žurnih službi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, u ponedjeljak, 29. travnja, održat će se vježba svih žurnih službi Županije u povodu Nacionalnog dana hitne medicinske službe.

Vježbom će se još više povezati sve žurne službe, kako bi i u budućnosti djelovali na najbolji mogući način, a zainteresirano građanstvo vidjelo metode i postupke djelovanja žurnih službi.

Lokacija održavanja vježbe  je Međimurska ulica u smjeru Čakovca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gosti su bili puni hvale na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Maruševca, a za vikend Zlatko Pejaković i Dani folklora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec šarolikim programom obilježava svoje Dane, a današnji utorak je blagdan svetog Jurja te proštenje u Maruševcu.

Od 10 sati pod šatorom kod crkve sviraju Faringaši, u 11 sati počinje sveta misa, a nakon toga tradicionalno proštenje.

Ponedjeljak poslijepodne, 22. travnja, pak je bio rezerviran za svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Maruševec. Načelnik Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem bili su domaćini brojnim dragim gostima, a spomenut ćemo samo neke; gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, načelnik prijateljske Občine Rogatec Martin Mikolič, zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković i potpredsjednik Skupštine Varaždinske županije i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Gosti su bili puni riječi hvale za suradnju s Općinom Maruševec, njezine prirodne ljepote te dobre ljude.

Šprem je svima poželio dobrodošlicu u Maruševec te svim slavljenicima čestitao imendane.

Načelnik Klapša je u svom govoru naglasak stavio na nestabilna vremena u kojima živimo, ali i brojna ulaganja na području Općine za generacije koje dolaze.

– Hvala svima koji su došli na “rođendan” naše općine, a puno toga se promijenilo i od protekle godine, ali ostao nam je ponos i srce koje malo jače zakuca kad se radi o našem Maruševcu. Svjesni smo da je Maruševec mala sredina, ali smo svjesni i odgovornosti koju imamo prema našim žiteljima; mladim obiteljima, poljoprivrednicima, gospodarstvenicima i starijim sugrađanima. Ono bez čega nema budućnosti je naša mladost koja će razvijati našu općinu te su dočekali gradnju stambene zone u Donjem Ladanju. Ne sumnjam da ćemo radišni i ujedinjeni postići svaki cilj koji si zadamo – istaknuo je načelnik.

Klapša je govorio o klimatskim izazovima i važnosti borbe s njima na lokalnoj razini, zatim važnosti obrazovanja kao temelja gospodarskog razvoja te ulaganjima u uređenje objekata i cestogradnju.

Nagrađeni

Na kraju svečane sjednice dodijeljena su općinska priznanja zaslužnim mještanima. Nagrada Općine Maruševec za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju dodijeljena je Udruzi žena Maruša – za izniman doprinos očuvanju i promociji tradicijskih jela, rukotvorina i tradicijskih običaja maruševečkog kraja. Ista je nagrada dodijeljena Luki Hrgareku, za postignute izvanredne rezultate na sportskim natjecanjima u powerliftingu u zemlji i svijetu, a umjesto sportaša nagradu je primila njegova majka.

Plaketu Općine Maruševec primili su Josip Fadiga, za izniman doprinos razvoju sporta na području općine, Darko Posavec, za izniman doprinos u obrani domovine i stvaranju Republike Hrvatske, i KUD Klaruš Maruševec za iznimno djelovanje na promociji kulturne baštine Općine Maruševec, a povodom 25. obljetnice rada i postojanja.

Proslava Dana općine traje sve do 29. travnja. U subotu, 27. travnja, održat će se 21. Dani folklora u Maruševcu, a u večernjim satima pod šatorom fešta uz Zlatka Pejakovića. Nedjelja je rezervirana za Općinski kup u malom nogometu, a ponedjeljak za svečano otkrivanje kipa književnika Gustava Krkleca kod osnovne škole u Maruševcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje