Povežite se s nama

Život i društvo

Najljepši poklon građanima je prepolovljeni dug

Objavljeno:

- dana

LUDBREG

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić uvijek je djelovao smireno i koncizno. Osim prvih pet minuta razgovora za ovaj tekst. Jer upravo je došao s vađenja krvi što loše djeluje na njegovo zdravlje. Krv je, inače, vadila kći. Tipičan muškarac – žene rađaju, oni padaju u nesvijest.

No dva gutljaja kave i gradonačelniku se krv vratila u obraze. Opisali smo ovu epizodu jer ona točno opisuje funkcioniranje i karakter ludbreškoga gradonačelnika – neće bježati od neugodnih dužnosti, neće skrivati svoje slabosti i učinit će sve da sanira situaciju. Upravo su mu te osobine trebale u prvih šest mjeseci njegova gradonačelničkog mandata.

Zbog velikog duga od četiri milijuna kuna u gradskoj blagajni koji ga je dočekao, morao je odmah reagirati – smanjio je plaće službenicima na proračunu. I to već dva puta do sada. Sigurno me baš ne vole zbog toga, ali ako želimo zdravi Ludbreg, to je bilo nužno – kazao je. Smanjio je i sufinanciranje udruga… Svi su se potezi pokazali dobitnom kombinacijom. Kad se tome pribroji završetak nogometnog stadiona koji je Grad samostalno financirao, pa taj izdatak više nije opterećivao proračun, dug se prepolovio. To je najvažnija stavka kad, u susret Danu grada Ludbrega, rezimira svojih pola godine. – Lanjska je godina bila turbulentna, valovita i ono što si utvaram misliti jest da smo do kraja godine uspjeli smiriti tu turbulenciju – počinje razgovor.

Hod po rubu

Valjda najmlađi gradonačelnik u Varaždinskoj županiji nije, u klasičnom političkom manevru, nikome pripisao krivicu za „hod po rubu“. – Kad govorim o tom novcu, nije to novac bačen u Bednju koji je otišao u Dravu nego novac uložen u određene projekte koji su opteretili gradski proračun. Dug je smanjen na 2,3 milijuna – rekao je gradonačelnik koji prima plaću saborskog zastupnika pa u gradu, doslovno, volontira. – Pomalo smo rezali na sve strane. Ali istovremeno smo pojeftinili cijenu dječjeg vrtića, pripomogli kupovini školskog pribora, sufinanciramo dnevni boravak, kuhinju, prijevoz učenika… Nekih se stvari jednostavno nismo željeli odreći. Racionalno preturanje po vreći pokazalo se produktivnim – veli o uspjehu smanjenja duga.

Racionalno preturanje po vreći pokazalo se produktivnim

Iako djeluje vrlo mirno i ležerno, kao čovjek koji se ne zamara velikim idejama, već prije kao mladi intelektualac koji će, opreza radi, umnogome smanjiti svoje apetite, nepresušno je vrelo ideja. – Želim Ludbreg učiniti prepoznatljivim gradom. Po obrazovanju, po visokom životnom standardu, ugodnoj gospodarskoj klimi za sve subjekte… – nabraja Bilić. Kao da ima pet mandata i pet puta veći proračun. – Ove nam je godine prije svega cilj sačuvati postojeća radna mjesta. To znači da privrednici opstanu i nađu snage i motiv zapošljavati nove ljude. Ako uspijemo dovesti nekog novog investitora, bit će jako dobro. Teško je bilo što konkretno dogovoriti dok je konkurencija drugih gradova s uređenim gospodarskim zonama velika. Mislim prvenstveno na Prelog, Jalžabet, Kneginec… – kaže.

Čim je spomenuo poduzetničku zonu, pred očima su nam se pojavile sve zone u krugu od deset kilometara – pola ih zjapi prazno, ali kao da je prestiž da svako selo ima poduzetničku zonu, pa taman i bez poduzetnika. Iako nisam gospodarstvenik, nekako mi već sama logika govori da bi pametnije bilo manje zona, a više poduzetnika. – Slažem se. Kao grad smo mali i skučeni, pa gospodarstvenicima možemo ponuditi male površine. To nas ograničava. Ali bitno je da smo svjesni ograničenja. Usredotočit ćemo se na tvrtke koje će zaposliti domaće ljude i na taj naćin širiti poslovnu klimu u gradu. Lukaps, Bomark, Ducati… Te tvrtke su već ovdje i cilj nam je da se ovdje šire – priča Bilić.

Glazbena škola

Osim u gospodarstvu, Bilić smatra da je ulaganje u školstvo prioritet. Kao zakon spojenih posuda. – Prije svega je tu izgradnja srednje škole. Potom dodatno uređenje osnovne škole i ono što je novo za nas – osnivanje samostalne glazbene škole. U Ludbregu ima gotovo 150 učenika u sustavu glazbene škole – kaže.

Besplatan certificirani tečaj poljskog jezika

Ludbreg se do sada uglavnom oslanjao na vjerski turizam kao neku gospodarsku strategiju, ali Bilić se odlučio na hrabar potez – kulturu kao budući zaštitni znak grada. Naravno da neće zanemariti već provjerenu formulu vjerskog turizma. Ali uz nadogradnju koja je opisana i u nedavno predstavljenoj turističkoj strategiji. – Glavne naznake će i dalje biti na razvoju vjerskog turizma, ali uz veliki udio razvoja kulturnog turizma, bazirnoga na povijesti – ističe.

Dubravko Bilić dokazuje tezu s početka teksta. Nepresušno vrelo ideja. Očigledno je namjera red kulture, red zabave, red duhovne obnove…

– Jedan mišung. I, naravno, povezati to s cijelom županijom. Moramo biti svjesni da mi u Gradu Ludbregu ne možemo zadržati gosta dulje od tri dana s našom ponudom – ipak je tu Varaždin, Varaždinske Toplice… Zajednički možemo puno više – veli Bilić. Već ostvarujemo oko pet tisuća noćenja poljskih turista, imamo besplatan tečaj poljskog u gradu – dva sata tjedno, sveukupno 70 sati – certificirani program.

Gradonačelnik Ludbrega sam je progovorio o onome što bi trebalo biti strateškim interesom svake države, a dužnosnici se sjete tek kad vide traktore na ulicama – poljoprivreda.

– Na Gradskom smo vijeću donijeli odluku o podizanju poticaja. U suradnji s ludbreškim placom, nastojat ćemo da se u Ludbregu na placu može svaki dan kupiti domaća, svježa hrana. U tom ćemo cilju sufinancirati troškove najma klupa – kaže.

Politička previranja

Na pitanje koliko će i hoće li njegove planove pokvariti ova politička previranja u vladajućoj koaliciji, Bilić veli da generalno hoće. – Ljudi su izgubili povjerenje u sustav politike. Danas svi pokušavamo sve naplatiti i sve je na prodaju – veli Bilić.
S obzirom na njegovo mjesto saborskog zastupnika, neće biti malo onih koji će u njegovom generalnom optimizmu prepoznati optimizam čovjeka „bližeg oltaru“. – Javili smo se na natječaj za poduzetnički inkubator u listopadu pri Ministarstvu obrta, mog prijatelja ministra Marasa. Nismo prošli jer su nam falila dva boda. U neka druga vremena bilo bi logično da ja nazovem svog prijatelja i velim: “Daj riješi ta dva boda”. Pokrenuo bih korupcijski lanac, što ne želim. Moram prihvatiti činjenicu da sam imao lošu molbu, falila su mi dva, kao kuća velika boda – kaže.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Grad Varaždin s 37.000 eura sufinancira servisiranje i kupnju 500 novih bicikala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je Javni poziv serviserima/prodavačima bicikala za sudjelovanje u provođenju mjera poticaja servisiranja i kupnje bicikala u 2023. godini.

Predmet ovog Javnog poziva je prikupljanje ponuda zainteresiranih servisera/prodavača bicikala za sudjelovanje u provođenju mjera poticaja servisiranja i kupnje bicikala.

Grad Varaždin će u 2023. godini sufinancirati servisiranje starog bicikla s 50% troškova servisa, odnosno maksimalno do 30,00 eura po korisniku, za što je osigurano ukupno 15.000,00 eura u Proračuna Grada Varaždina za 2023. godinu (ukupno 500 bicikala).

Mjera servisiranja starih bicikala provodit će se od 1. srpnja 2023. godine do 1. rujna 2023. godine.

Također, za kupnju novog bicikla s 45,00 eura po korisniku za što je osigurano 22.500,00 eura u Proračunu Grada Varaždina za 2023. godinu (ukupno 500 bicikala).

Mjera sufinanciranja kupnje novog bicikla provodit će se od 1. srpnja 2023. godine do 1. studenog 2023. godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Potpisanim sporazumima MEV se pozicionirao kao ključna obrazovna ustanova na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu sklopilo je sporazum s Varaždinskom županijom, Gradom Lepoglavom te Veleučilištem Hrvatsko zagorje Krapina prema kojem će se buduća zajednička suradnja ostvariti na znanstvenom, nastavnom i stručnom području.

Kako je pojasnio dekan MEV-a doc. dr. sc. Igor Klopotan, suradnja podrazumijeva uključivanja u nacionalne, odnosno međunarodne stručne, znanstveno-istraživačke programe, kao i suradnju u području obrazovanja odraslih. Potpisnici sporazuma zajednički bi radili i na unapređenju studentskog standarda, pa sve do organizacije znanstvenih i stručnih skupova, seminara i radionica.

-Jedan od važnijih dijelova postignutog sporazuma je i razmjena stručnih iskustava kroz zajedničko sudjelovanje stručnjaka svih potpisnica na rješavanju problema iz prakse. Tu je i razmjena iskustava i informacija te međusobna pomoć i stručna suradnja na područjima zajedničkog interesa – pojasnio je Klopotan.

Dodao je kako se na ovaj način MEV regionalno pozicionira kao važna obrazovna institucija koja educira kadrove neophodne današnjem tržištu rada.

-U tome sada imamo potporu Varaždinske županije, Grada Lepoglave i Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina. Zainteresiranih ima još tako da ovo nisu zadnji potpisani sporazumi ovakve vrste – zaključio je dekan MEV-a.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak naglasio je kako je potpisivanje sporazuma samo nastavak stvaranja odličnih uvjeta za mlade na sjeveru Hrvatske, da steknu vrhunsko obrazovanje, vještine i znanja.

– U Varaždinskoj županiji stvaramo sustav jednakih šansi, surađujemo s nizom obrazovnih ustanova u zemlji i svijetu, osnovali smo brojne centre izvrsnosti, što u konačnici daje rezultate, odnosno naši učenici i studenti postižu vrhunske rezultate na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Samo prošle godine županija je za obrazovanje izdvojila više od 50 posto proračunskih sredstava. To jasno govori o našim prioritetima – kazao je župan Stričak dodajući da je sporazum sa MEV-om samo nastavak razvijanja sustava jednakih šansi za sve.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić naglasio je kako Lepoglava ima sve veći broj studenata, ali kako on osobno želi da taj broj bude i veći.

-Podupiremo svaki oblik suradnje koji znači daljnje unaprijeđenje obrazovanja na ovim prostorima i daljnji razvoj gospodarstva. Ovaj sporazum svakako je iskorak u tom smjeru – rekao je Škvarić.

-Potpisivanje sporazuma samo je nastavak dobrih odnosa i suradnje MEV-a i Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina. Ovaj sporazum podiže suradnju dviju naših obrazovnih ustanova na višu razinu, a sve u interesu što boljeg i efikasnijeg obrazovanja naših studenata – naglasio je prilikom potpisivanja sporazuma dekan Veleučilišta iz Krapine Nenad Sikirica.

Potporu potpisivanju sporazuma dali su i gradonačelnik Grada Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović, kao i  koordinator područnih ureda HBOR-a i voditelj Područnog ureda HBOR-a za sjeverozapadnu Hrvatsku te član Gospodarskog savjeta MEV-a Tomislav Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje