Povežite se s nama

Kultura

Najmlađi folkloraši ludbreškog KUD-a „Anka Ošpuh“ sudjelovali na Kajkavijadi u Toplicama

Objavljeno:

- dana

DOBRO SE PROVELI

Najmlađi folkloraši ludbreškog KUD-a “Anka Ošpuh” i ove su godine, u nedjelju 19. studenog 2017. sudjelovali na “Kajkavijadi” u Varaždinskim Toplicama, koju kao dječju revijalnu manifestaciju, s ciljem očuvanja kajkavskog govora i baštine, po 25. put organizira topličko Društvo naša djeca.

Ove su godine imali glazbenu pratnju tamburaškog orkestra Osnovne glazbene škole Ludbreg, što je rezultat nove dogovorene suradnje između KUD-a “Anka Ošpuh” i Osnovne glazbene škole.

– Zadovoljni smo ovom suradnjom. Naši mališani jako vole plesati, ali sve više smotri na koje ih vodimo traži da u pratnji imaju živu glazbu. Glazba na razglas je sve manje opcija. Osim toga, folklorni plesovi su oduvijek bili interakcija plesača i svirača, na nastupima se može prilagođavati ritam, pauze i djeci je onda lakše jer nisu pod pritiskom. Iako su male folkloraše u nekoliko navrata pratili i naši “veliki” tamburaši, njima je to dodatno vrijeme za uvježbavanje uz sve svoje samostalne nastupe ili nastupe s folklorom i “Pajdašicama”. Njihova pratnja malog folklora nam nikad nije bila trajno rješenje. A i vizualno, nastupi naših malih folkloraša izgledaju skladnije kad su im glazbena pratnja njihovi vršnjaci. To je onda pravi dječji folklor. Nadam se da će se našim ludbreškim mladim glazbenicima i našim novim prijateljima dopasti druženje s KUD-ovcima i da će nam se po završenom glazbenom školovanju pridružiti kao članovi KUD-a – rekla nam je voditeljica “Piceka” i “Kresnica”, Maša Horvat.

Dodatna motivacija

Voditelj tamburaškog orkestra ludbreške Glazbene škole, prof. Nikola Horvatić, također je zadovoljan suradnjom.

– Suradnja je dobra i logična odluka, naši učenici ‘tamburaški orkestar’ imaju kao predmet u školi i svakako je korisno da imaju javne nastupe. Iako nastupaju i samostalno, nastup s plesačima će im dati još jedno dodatno iskustvo, a nadam se i motivaciju da se i dalje bave sviranjem tamburaških instrumenata. Siguran sam da ćemo ovu suradnju moći uspješno provoditi kroz naredne godina, na obostranu korist – rekao je Horvatić.

A istoga dana, dok su mališani prije nastupa na “Kajkavijadi” uživali na Minervinim bazenima, plesači velikog folklornog ansambla s tamburašima bili su gosti Kulturno-umjetničke udruge “Seljačka sloga” Nedelišće na tradicionalnoj sajamskoj priredbi, Međimurskom sajmu poduzetnika – “MESAP JESEN 2017″ u Nedelišću.

Izveli su koreografiju pjesama i plesova Zagorja, a u neformalnim razgovorima predstavnika KUD-ova razmotrene su i namjere daljnje suradnje u 2018. godini.

Izvor: GRAD LUDBREG
Foto:

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Koncertnu dvoranu ispunili zvuci tradicionalne glazbe mađarske pjevačice Márte Sebestyén

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 27. lipnja, Varaždin je bio domaćin završnoj manifestaciji mađarskog predsjedanja Višegradskom skupinom te je na svečanom koncertu „U srcu Europe“ ugostio Mártu Sebestyén, mađarsku folklornu pjevačicu, skladateljicu i dobitnicu Grammyja, jednu od najpoznatijih mađarskih glazbenih zvijezda, te njezin ansambl.

Veleposlanik Republike Mađarske, Njegova Ekselencija Csaba Demcsák u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako smo svjedoci vremena u kojoj nam je više nego ikad potrebno jedinstvo, razumijevanje i tolerancija među narodima i državama te kako glazba može spojiti ljude kroz univerzalni jezik umjetnosti.

Gradonačelnik grada Varaždina Neven Bosilj podsjetio je kako je Varaždin nekoć bio glavni grad Hrvatske i kako mu ova bogata povijest omogućuje da uspješno ispunjava svoju misiju zbližavanja zemalja i pojedinaca putem kulture.

Gradonačelnik je napomenuo kako mu je iznimna čast što može najaviti skupinu mađarskih renomiranih umjetnika koji će svojim nastupom istovremeno obilježiti prošlost i najaviti novo doba Višegradske skupine.

Saborski zastupnik i gradonačelnik grada Novi Marof Siniša Jenkač kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića naglasio je kako hrvatska Vlada podržava ovakve sveobuhvatne kulturne manifestacije koje spajaju ljude te je zaželio svim predstavnicima Višegradske skupine nastavak ove uspješne suradnje.

Márta Sebestyén najpoznatija je predstavnica mađarske folklorne glazbe, pravi diplomat mađarske kulture, a gotovo da nema države u kojoj nije predstavljala mađarsku kulturu, bilo samostalno ili s kolegama glazbenicima.

Predstavnicima diplomatskog zbora u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu Márta Sebestyén i prijatelji predstavili su ne samo mađarske, nego i nekoliko tradicionalnih hrvatskih folk pjesama.

Prisutni članovi Višegradske skupine, članovi diplomatskog zbora, saborski zastupnici i uzvanici uživali su u večeri ispunjenoj zvucima tradicionalne glazbe.

Koncert je organizirao Institut Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb, uz suradnju Koncertnog ureda Varaždin, Grada Varaždina i HNK Varaždin, pod pokroviteljstvom Nacionalnog kulturnog fonda Mađarske (NKA).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje