Povežite se s nama

Međimurje

Najmlađi poklonici glume i plesa godinama uveseljavaju Čakovčane

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

Najmlađi poklonici glume već dugi niz godina mogu svoj talent iskazati u Dječjem gradskom kazalištu Čakovec, koje je u nedjelju, 22. listopada, u Centru za kulturu proslavilo 20. obljetnicu.

Povodom obljetnice, nekadašnji članovi Dječjega gradskoga kazališta, a sada profesionalni glumci Andro Damiš i Matko Buvač s kolegama studentima izveli su lutkarsku predstavu „Petrica Kerempuh – tajni agent“.

Značajni događaj

Proslava 20. rođendana Dječjega gradskoga kazališta bila je povod da osnivač i voditelj Dejan Buvač ispriča nešto više o samim počecima Kazališta, najznačajnijim trenucima koji su ga obilježili i o izazovima koji tek slijede.

Najizvođenija predstava Kazališta je „Vuk i sedam kozlića“, dosad već rađena s tri različite postave glumaca

Dječje gradsko kazalište osnovano je 1997. godine. Na prvu audiciju prijavili su se učenici svih triju čakovečkih osnovnih škola, koji su se čakovečkoj publici predstavili s predstavom „Carev paž“ Josipa Palade.
– To je tada bio veliki događaj za sve, jer je to kazalište bilo prvo dječje kazalište u Čakovcu u kojem su djeca radila predstave za djecu, a tako je i danas – rekao je Dejan Buvač.

Dosad je kroz Kazalište, koje okuplja djecu od osam do osamnaest godina, prošlo oko 150 djece, a njihov ansambl trenutno broji 16 članova. Na repertoaru su isključivo predstave za djecu, a do danas su upriličena čak 52 premijerna naslova, čiji su autori uglavnom domaći pisci poput Vere Zimunić, Vinka Lisjaka, Petrane Sabolek, Vesne Parun, Mile Železnjak, Željka Funde i ostalih. Od stranih autora najčešće se izvode klasici braće Grimm, Hansa Christiana Andresena i Carla Collodija, ali i oni naslovi koji su u tom trenutku popularni poput „Pčelice Maje“ ili „Štrumpfova“.
Trenutno je s novom glumačkom ekipom u izradi predstava „Patuljak traži sreću“, a najizvođenija predstava Kazališta je „Vuk i sedam kozlića“, dosad već rađena s tri različite postave glumaca.

Vesele predstave

– Većinu predstava odigrali smo u Centru za kulturu Čakovec, gdje održavamo sve naše probe. Predstave se uglavnom igraju unutar naše županije, a gotovo da i nema mjesta gdje nismo gostovali – rekao je voditelj Buvač i dodao da su, osim Međimurske županije, obišli i gradove Beli Manastir, Županju, Koprivnicu i Đurđevac, ali i poljski grad Płońsk. – U predstavama dominiraju razigranost, pjesma, veselje i dobra gluma malih glumaca – navodi voditelj Buvač, a za to je zaslužna Dragica Jagec, kostimografkinja koja od prvog dana rada Kazališta izrađuje kostime za dječje predstave, kao i Ladislav Varga i Damir Rodiger, dvojac zaslužan za glazbu.  Ivan Levačić i Štefanija Gomzi brinu se o scenografiji, a desna ruka voditelja i osnivača Kazališta je Dijana Kirić, koja pomaže u radu s djecom. Iako su prvotno samo djeca iz Čakovca dolazila u Kazalište, to se ubrzo promijenilo.

Profesionalni glumci Andro Damiš i Matko Buvač s kolegama su izveli „Petricu Kerempuh – tajni agent“

– Djeca danas dolaze iz okolnih mjesta, tako da interes stalno postoji. U Čakovcu djeluje i Kazališna družina “Pinklec”, a da postoji još družina, vjerujem da bi i one bile popunjene – navodi Buvač. Ne voli uspoređivanje s profesionalnim kazalištima, za koje je svjestan da rade kvalitetnije dječje predstave.

– Mi smo se odlučili za igranje u kazalištu, pa ako iz te igre nastane predstava – to je dobro. Uvijek se vodimo time da djeca budu zadovoljna i da predstavu pokažemo njihovim roditeljima i prijateljima, a ako i drugi žele vidjeti, dobrodošli su – rekao je Buvač. Osim što je voditelj i osnivač Dječjega gradskog kazališta, vodi i Kazališnu družinu „Štolcer“ u Čakovcu i Kulturno umjetničku udrugu “Seljačka sloga“ iz Nedelišća.

Većina predstava odigrana je u Centru za kulturu Čakovec, gdje se i održavaju sve probe

Ponosan je i na činjenicu da je ovo Kazalište jedinstveno u Hrvatskoj po tome što je iz jedne generacije proizašlo čak troje profesionalnih glumaca. A kako bi se taj trend nastavio, voditelj Buvač poziva djecu da se nakon zimskih praznika uključe u rad Dječjega gradskoga kazališta, koje će se truditi i dalje obrazovati i nasmijavati mališane i vjernu publiku.

 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje