Povežite se s nama

Međimurje

Najmlađi poklonici glume i plesa godinama uveseljavaju Čakovčane

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

Najmlađi poklonici glume već dugi niz godina mogu svoj talent iskazati u Dječjem gradskom kazalištu Čakovec, koje je u nedjelju, 22. listopada, u Centru za kulturu proslavilo 20. obljetnicu.

Povodom obljetnice, nekadašnji članovi Dječjega gradskoga kazališta, a sada profesionalni glumci Andro Damiš i Matko Buvač s kolegama studentima izveli su lutkarsku predstavu „Petrica Kerempuh – tajni agent“.

Značajni događaj

Proslava 20. rođendana Dječjega gradskoga kazališta bila je povod da osnivač i voditelj Dejan Buvač ispriča nešto više o samim počecima Kazališta, najznačajnijim trenucima koji su ga obilježili i o izazovima koji tek slijede.

Najizvođenija predstava Kazališta je „Vuk i sedam kozlića“, dosad već rađena s tri različite postave glumaca

Dječje gradsko kazalište osnovano je 1997. godine. Na prvu audiciju prijavili su se učenici svih triju čakovečkih osnovnih škola, koji su se čakovečkoj publici predstavili s predstavom „Carev paž“ Josipa Palade.
– To je tada bio veliki događaj za sve, jer je to kazalište bilo prvo dječje kazalište u Čakovcu u kojem su djeca radila predstave za djecu, a tako je i danas – rekao je Dejan Buvač.

Dosad je kroz Kazalište, koje okuplja djecu od osam do osamnaest godina, prošlo oko 150 djece, a njihov ansambl trenutno broji 16 članova. Na repertoaru su isključivo predstave za djecu, a do danas su upriličena čak 52 premijerna naslova, čiji su autori uglavnom domaći pisci poput Vere Zimunić, Vinka Lisjaka, Petrane Sabolek, Vesne Parun, Mile Železnjak, Željka Funde i ostalih. Od stranih autora najčešće se izvode klasici braće Grimm, Hansa Christiana Andresena i Carla Collodija, ali i oni naslovi koji su u tom trenutku popularni poput „Pčelice Maje“ ili „Štrumpfova“.
Trenutno je s novom glumačkom ekipom u izradi predstava „Patuljak traži sreću“, a najizvođenija predstava Kazališta je „Vuk i sedam kozlića“, dosad već rađena s tri različite postave glumaca.

Vesele predstave

– Većinu predstava odigrali smo u Centru za kulturu Čakovec, gdje održavamo sve naše probe. Predstave se uglavnom igraju unutar naše županije, a gotovo da i nema mjesta gdje nismo gostovali – rekao je voditelj Buvač i dodao da su, osim Međimurske županije, obišli i gradove Beli Manastir, Županju, Koprivnicu i Đurđevac, ali i poljski grad Płońsk. – U predstavama dominiraju razigranost, pjesma, veselje i dobra gluma malih glumaca – navodi voditelj Buvač, a za to je zaslužna Dragica Jagec, kostimografkinja koja od prvog dana rada Kazališta izrađuje kostime za dječje predstave, kao i Ladislav Varga i Damir Rodiger, dvojac zaslužan za glazbu.  Ivan Levačić i Štefanija Gomzi brinu se o scenografiji, a desna ruka voditelja i osnivača Kazališta je Dijana Kirić, koja pomaže u radu s djecom. Iako su prvotno samo djeca iz Čakovca dolazila u Kazalište, to se ubrzo promijenilo.

Profesionalni glumci Andro Damiš i Matko Buvač s kolegama su izveli „Petricu Kerempuh – tajni agent“

– Djeca danas dolaze iz okolnih mjesta, tako da interes stalno postoji. U Čakovcu djeluje i Kazališna družina “Pinklec”, a da postoji još družina, vjerujem da bi i one bile popunjene – navodi Buvač. Ne voli uspoređivanje s profesionalnim kazalištima, za koje je svjestan da rade kvalitetnije dječje predstave.

– Mi smo se odlučili za igranje u kazalištu, pa ako iz te igre nastane predstava – to je dobro. Uvijek se vodimo time da djeca budu zadovoljna i da predstavu pokažemo njihovim roditeljima i prijateljima, a ako i drugi žele vidjeti, dobrodošli su – rekao je Buvač. Osim što je voditelj i osnivač Dječjega gradskog kazališta, vodi i Kazališnu družinu „Štolcer“ u Čakovcu i Kulturno umjetničku udrugu “Seljačka sloga“ iz Nedelišća.

Većina predstava odigrana je u Centru za kulturu Čakovec, gdje se i održavaju sve probe

Ponosan je i na činjenicu da je ovo Kazalište jedinstveno u Hrvatskoj po tome što je iz jedne generacije proizašlo čak troje profesionalnih glumaca. A kako bi se taj trend nastavio, voditelj Buvač poziva djecu da se nakon zimskih praznika uključe u rad Dječjega gradskoga kazališta, koje će se truditi i dalje obrazovati i nasmijavati mališane i vjernu publiku.

 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Desetljeće djelovanja Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije deset godina u Međimurskoj županiji nastala je jedinstvena priča iz područja rane intervencije u djetinjstvu. Inicijativom i volonterskim angažmanom stručnjaka, edukacijskih rehabilitatora, psihologa, logopeda i odgojitelja nastala je Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu – MURID.

Jedini licencirani

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. Prije pet godina usluge MURID-a prepoznate su na nacionalnoj razini je Udruga postala jedini licencirani pružatelj usluga rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Trenutno zapošljava 26 djelatnica koje putem svoga rehabilitacijskoga rada i prepoznatljivi organizacijski sustav stvaraju ogledni primjer sustava rane intervencije u Republici Hrvatskoj, a više od 300 volontera tijekom deset je godina darovalo svoje vrijeme, znanja i vještine MURID-ovim korisnicima. Usluge koje nude su savjetovalište, individualni edukacijsko-rehabilitacijski i logopedski programi te programi radne terapije, intenzivni edukacijsko-rehabilitacijski programi u poludnevnim boravcima te grupni rad uz trening socijalnih vještina.

Samih početaka MURID-a prisjetila se njegova izvršna direktorica Silvija Pucko.

– Ideja o MURID-u razvila se prije dvadesetak godina te se neminovnim pokazalo osnivanje ovakve udruge koja bi stvarala sustav rane intervencije. U vrijeme našeg osnivanja ni zakon socijalne skrbi Republike Hrvatske tu vrstu usluge nije prepoznao pa je inicijativa civilnog društva bila pokretačka snaga MURID-a – rekla je Pucko.

U 2017. godini primili su nagradu za najbolji lokalni EU projekt pod nazivom Agenti 0-7, u 2018. godini u Međimurje su doveli volontersku priču „Pripovjedači priča za laku noć – Tete i stričeki pričalice“ koja je u 2020. primila nagradu „Ponos Hrvatske“. Te godine održali su i prvi Festival medvjedića za vrijeme manifestacije Porcijunkulovo, koji je postao njihova najveća volonterska akcija okupljajući više od 40 volontera u tjedan dana provedbe. Prije dviju godina organizirali su svoj prvi kongres pod nazivom „S.M.A.R.T. pristup u ranoj intervenciji“ te su izdali prvu slikovnicu „Sretna priča jednog medvjedića“ kao nastavak Festivala medvjedića koji je osvojio nagradu za Naj naj akciju Hrvatske u 2019. godini.

Potpisan ugovor

Danas iza sebe imaju niz nagrada, projekata i licenca na međunarodnoj razini, što je dokaz da su zaista primjer dobre prakse u Hrvatskoj, no spomenuti rezultati teško bi bili ostvarivi bez potpore jedinica lokalne samouprave. Međimurska županija podržava rad MURID-a od samog početka, a od 2017. sufinanciraju uslugu rane intervencije za sve korisnike s područja Međimurske županije, što je stvorilo temelje za sustavno pružanje potrebnih usluga. Župan Međimurske županije Matija Posavec povodom obilježavanja deset godina djelovanja potpisao je s direktoricom Silvijom Pucko ugovor o sufinanciranju za 2021. godinu vrijedan 350.000 kuna.

U prvih deset godina postojanja u rehabilitacijske programe rane intervencije uključilo se više od 800 djece, a dodatnim programima podrške i edukacije podržano je više od 2000 djece iz sjeverozapadne Hrvatske i šire. Župan Posavec istaknuo je važnost djelovanja MURID-a koji stvara uvjete za bolji život djece te je pohvalio transformaciju njihovih usluga u virtualni način za vrijeme epidemije COVID-a 19. Za provođenje usluge virtualne rane intervencije dobili su suglasnost nadležnog Ministarstva, a kvalitetu prilagodbe prepoznao je i regionalni Ured UNICEF-a iz Ženeve koji je podržao izradu e-learning platforme za učenje o virtualnoj ranoj intervenciji kojoj je pristupilo više od 1200 stručnjaka iz svih zemalja regije.

U svibnju 2020. započeli su projekt Centar stabilne podrške s ciljem širenja mreže socijalnih usluga na još tri županije sjeverozapadne Hrvatske (Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku), a pred njima je još niz projekata i planova među kojima je zasigurno najvažniji izgradnja Regionalnoga centra za ranu intervenciju MURID vrijednoga 20 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Međimurje

Turistička zajednica Grada Preloga ima novu mrežnu stranicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je 2020. godina bila izazovna, Turistička zajednica Grada Preloga i Grad Prelog ulagali su u daljnji razvoj Preloga kao turističke destinacije te poboljšanje prepoznatljivosti toga grada na turističkoj karti Hrvatske.

Uz postavljanje Info punkta u središtu Preloga i uz suradnju tvrtke Smart Tourist razvijena je i internetska stranica www.tz-prelog.hr na kojoj su predstavljeni turistički aduti Grada Preloga.

Sadržaj stranice će se tjedno nadopunjavati, proširivati i mijenjati. Stranica je neiscrpno vrelo ideja i ponude Grada Preloga. Svi dionici u turizmu na području Grada Preloga pozvani su na suradnju s Turističkom zajednicom Grada Preloga u svrhu kreiranja sadržaja i proširivanja ponude.

Javite im se na [email protected] ili [email protected] ili na broj telefona 040/638-694.

Nastavite čitati