Povežite se s nama

Međimurje

Najmlađi poklonici glume i plesa godinama uveseljavaju Čakovčane

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

Najmlađi poklonici glume već dugi niz godina mogu svoj talent iskazati u Dječjem gradskom kazalištu Čakovec, koje je u nedjelju, 22. listopada, u Centru za kulturu proslavilo 20. obljetnicu.

Povodom obljetnice, nekadašnji članovi Dječjega gradskoga kazališta, a sada profesionalni glumci Andro Damiš i Matko Buvač s kolegama studentima izveli su lutkarsku predstavu „Petrica Kerempuh – tajni agent“.

Značajni događaj

Proslava 20. rođendana Dječjega gradskoga kazališta bila je povod da osnivač i voditelj Dejan Buvač ispriča nešto više o samim počecima Kazališta, najznačajnijim trenucima koji su ga obilježili i o izazovima koji tek slijede.

Najizvođenija predstava Kazališta je „Vuk i sedam kozlića“, dosad već rađena s tri različite postave glumaca

Dječje gradsko kazalište osnovano je 1997. godine. Na prvu audiciju prijavili su se učenici svih triju čakovečkih osnovnih škola, koji su se čakovečkoj publici predstavili s predstavom „Carev paž“ Josipa Palade.
– To je tada bio veliki događaj za sve, jer je to kazalište bilo prvo dječje kazalište u Čakovcu u kojem su djeca radila predstave za djecu, a tako je i danas – rekao je Dejan Buvač.

Dosad je kroz Kazalište, koje okuplja djecu od osam do osamnaest godina, prošlo oko 150 djece, a njihov ansambl trenutno broji 16 članova. Na repertoaru su isključivo predstave za djecu, a do danas su upriličena čak 52 premijerna naslova, čiji su autori uglavnom domaći pisci poput Vere Zimunić, Vinka Lisjaka, Petrane Sabolek, Vesne Parun, Mile Železnjak, Željka Funde i ostalih. Od stranih autora najčešće se izvode klasici braće Grimm, Hansa Christiana Andresena i Carla Collodija, ali i oni naslovi koji su u tom trenutku popularni poput „Pčelice Maje“ ili „Štrumpfova“.
Trenutno je s novom glumačkom ekipom u izradi predstava „Patuljak traži sreću“, a najizvođenija predstava Kazališta je „Vuk i sedam kozlića“, dosad već rađena s tri različite postave glumaca.

Vesele predstave

– Većinu predstava odigrali smo u Centru za kulturu Čakovec, gdje održavamo sve naše probe. Predstave se uglavnom igraju unutar naše županije, a gotovo da i nema mjesta gdje nismo gostovali – rekao je voditelj Buvač i dodao da su, osim Međimurske županije, obišli i gradove Beli Manastir, Županju, Koprivnicu i Đurđevac, ali i poljski grad Płońsk. – U predstavama dominiraju razigranost, pjesma, veselje i dobra gluma malih glumaca – navodi voditelj Buvač, a za to je zaslužna Dragica Jagec, kostimografkinja koja od prvog dana rada Kazališta izrađuje kostime za dječje predstave, kao i Ladislav Varga i Damir Rodiger, dvojac zaslužan za glazbu.  Ivan Levačić i Štefanija Gomzi brinu se o scenografiji, a desna ruka voditelja i osnivača Kazališta je Dijana Kirić, koja pomaže u radu s djecom. Iako su prvotno samo djeca iz Čakovca dolazila u Kazalište, to se ubrzo promijenilo.

Profesionalni glumci Andro Damiš i Matko Buvač s kolegama su izveli „Petricu Kerempuh – tajni agent“

– Djeca danas dolaze iz okolnih mjesta, tako da interes stalno postoji. U Čakovcu djeluje i Kazališna družina “Pinklec”, a da postoji još družina, vjerujem da bi i one bile popunjene – navodi Buvač. Ne voli uspoređivanje s profesionalnim kazalištima, za koje je svjestan da rade kvalitetnije dječje predstave.

– Mi smo se odlučili za igranje u kazalištu, pa ako iz te igre nastane predstava – to je dobro. Uvijek se vodimo time da djeca budu zadovoljna i da predstavu pokažemo njihovim roditeljima i prijateljima, a ako i drugi žele vidjeti, dobrodošli su – rekao je Buvač. Osim što je voditelj i osnivač Dječjega gradskog kazališta, vodi i Kazališnu družinu „Štolcer“ u Čakovcu i Kulturno umjetničku udrugu “Seljačka sloga“ iz Nedelišća.

Većina predstava odigrana je u Centru za kulturu Čakovec, gdje se i održavaju sve probe

Ponosan je i na činjenicu da je ovo Kazalište jedinstveno u Hrvatskoj po tome što je iz jedne generacije proizašlo čak troje profesionalnih glumaca. A kako bi se taj trend nastavio, voditelj Buvač poziva djecu da se nakon zimskih praznika uključe u rad Dječjega gradskoga kazališta, koje će se truditi i dalje obrazovati i nasmijavati mališane i vjernu publiku.

 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Projektom „Želim posao!“ zaposleno 14 žena koje su se brinule o 78-ero korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt „Želim posao!“, koji provodi Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Čakovec i Područnim uredom Čakovec Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, završava 23. kolovoza 2022. godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 874.020 kuna, a financiran je iz državnog Proračuna i Europskoga socijalnog fonda.

Glavni cilj projekta bio je zaposliti dugotrajno nezaposlene žene i povećati socijalnu uključenost starijih i nemoćnih osoba u Međimurskoj županiji.

Putem projekta ukupno zaposleno 14 žena pripadnica ciljane skupine koje su se brinule o starijim i/ili nemoćnim osobama na području pet općina: Općina Gornji Mihaljevec, Strahoninec, Sv. Juraj na Bregu, Šenkovec i Štrigova. Zaposlene žene pružale su pomoć i podršku u obavljanju svakodnevnih poslova za ukupno 78-ero korisnika.

Višestruke dobrobiti

Gradskom društvu Crvenog križa Čakovec ovo je treći projekt koji je provelo u okviru poziva „Zaželi“ kao nositelj ili partner.

Projektne aktivnosti ovog i sličnih projekta uvelike doprinose smanjenju socijalne isključenosti, poboljšanju kvalitete života te dužem boravku starijih i nemoćnih osoba u vlastitom domu, ističu iz GDCK-a.

Osim toga, projektom je omogućen pristup zapošljavanju za ukupno 14 žena koje iz različitih razloga nisu pronalazile posao na otvorenom tržištu rada, a koje su u godinu dana stekle iskustvo i vještine koje će im pomoći u daljnjem radu.

– Provedbom ovog projekta u lokalnoj zajednici povećala se osjetljivost i istaknula važnost pružanja usluge pomoći i podrške za ranjive skupine i nužnost razvijanja takvih servisa pomoći u budućnosti. Koordinatorica projekta istaknula je zadovoljstvo kako zaposlenih žena, tako i samih korisnika koji uvijek ističu da od svih pruženih usluga, kao što su pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora i okućnice, pomoć u zagrijavanju prostora, nabava namirnica i lijekova, priprema obroka te pomoć u ostvarivanju raznih prava, najviše cijene osmijeh, toplu riječ i druženja s djelatnicama koje im uljepšavaju dane – poručili su iz čakovečkog Crvenog križa.

Nastavite čitati

Međimurje

U Kotoribi i Prelogu sjednice Općinskog i Gradskog vijeća dosad samo uživo, na Belici još uvijek online

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Situacija s pandemijom koronavirusa je, kako smo u zadnje dvije i pol godine mogli svjedočiti, u najmanju ruku nepredvidiva. U tom nas je smislu zanimalo održavaju li se sjednice općinskih i gradskih vijeća, s obzirom na generalno nešto povoljnije brojke, uživo ili ima jedinica lokalne samouprave u kojima se iz bilo kojeg razloga organiziraju putem elektroničke pošte, videopoziva ili nekako drukčije.

Iz Gornjeg Mihaljevca dobili smo odgovor da se sjednice od travnja 2021. godine održavaju uživo, dok su se online putem Zooma organizirale od početka pandemije do ožujka 2021. godine. U Kotoribi se pak sjednice održavaju samo uživo te nikad nisu organizirane u online obliku, javili su iz te donjomeđimurske Općine. Isto vrijedi i za Grad Prelog.

Posebne okolnosti

Koliko je velika raznolikost u organizaciji diljem županije svjedoči i činjenica da se na Belici čak i relativno nedavna 10. sjednica OV-a od 19. srpnja održala elektronskim putem. Predsjednik OV-a Belice Petar Janušić kaže da je održana elektronski zato što su na Dnevnom redu bile samo dvije točke, a nekoliko je vijećnika bilo i na godišnjem pa ne bi postojao kvorum da je sjednica održana fizički.

Službenica za informiranje Mirjana Sečan iz JUO-a Općine Mala Subotica objasnila nam je da njihov Poslovnik predviđa da se u slučaju nastupanja posebnih okolnosti koje mogu ugroziti pravni poredak, život, zdravlje ili sigurnost stanovništva te imovine veće vrijednosti sjednica može održavati elektroničkim putem. To se u Maloj Subotici dogodilo šest puta te su tako održane 22. do 24. sjednice i 27. do 29. sjednice.

– Poziv za sjednicu koja se održava elektroničkim putem sa materijalima koji se odnose na prijedlog dnevnog reda te obrazac za glasovanje dostavljaju se članovima Općinskog vijeća pet dana prije održavanja sjednice. Samo iz osobito opravdanih razloga ovaj rok se može skratiti.

Upite, dopune i zahtjeve za pojašnjenja točaka dnevnog reda te pitanja za aktualni sat članovi Općinskog vijeća upućuju na e-mail adresu navedenu u pozivu na sjednicu zaključno do 12 sati dana koji prethodi danu za koji je određeno da će se održati glasovanje po točkama dnevnog reda. Svi upiti iz prethodnog stavka i odgovori na iste bez odlaganja će biti dostavljeni svim članovima Općinskog vijeća najkasnije do 12 sati dana za koji je određeno da će se održati glasovanje po točkama dnevnog reda.

Članovi Općinskog vijeća glasuju o predloženim odlukama (za, protiv ili suzdržan/-a) u dan koji je u pozivu za sjednicu određen za glasovanje u vremenu od 17 do 20 sati dostavom ispunjenog obrasca na e-mail adresu navedenu u pozivu na sjednicu. Članovi Općinskog vijeća upućuju svoj obrazac za glasovanje sa e-mail adrese koju su naveli u obrascu za kontakt koji ispunjavaju na početku mandata, ili koju su izmijenili u odnosu na početak mandata, a koju su službeno dostavili Jedinstvenom upravnom odjelu kao e-mail adresu za kontakt.

U slučaju da je član Općinskog vijeća u vremenu određenom za glasovanje dostavio više obrazaca za glasovanje, važeći je onaj obrazac koji je stigao posljednji. Ukoliko član Općinskog vijeća dostavi obrazac za glasovanje prije ili nakon isteka vremenu određenom za glasovanje smatra se da član Općinskog vijeća nije pristupio glasovanju.

Pri računanju kvoruma te pri izradi zapisnika sa sjednice koja je održana elektroničkim putem u prisutne članove broje se članovi koji su dostavili svoje očitovanje po predloženim odlukama.

Sjednice uživo počele su se održavati odmah nakon što su isto dopustile epidemiološke prilike, odnosno odluke Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske, uz poštivanje svih propisanih mjera (distanca, maske, dezinfekcija ruku) – opisala nam je službenica za informiranje Mirjana Sečan iz Općine Mala Subotica postupak glasovanja.

Nepredvidive brojke

Sjednice se održavaju uživo i u Svetom Jurju na Bregu, a elektronske sjednice organizirane su tijekom zabrane većih okupljanja. Čim su odluke Stožera dopustile suprotno, prešli su na normalan modus, rekli su nam u Općini. Slično kažu i iz Općine Orehovica, u kojoj se sjednice također održavaju uživo, a tijekom 2020. su, sukladno uputama Stožera civilne zaštite, održavane elektronskim putem.

Radi veće transparentnosti, slobodnog prisustva medija i otvorenosti, svakako je u interesu javnosti da se sve sjednice što prije prebace na normalan i dosad većinski modus funkcioniranja. Budući da još uvijek dolazi do povremenog povećanja broja slučajeva oboljelih do COVID-a, valja pričekati i vidjeti kakva će nas situacija dočekati najesen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje