Povežite se s nama

Život i društvo

Najpopularnije kuharice Hrvatske Anna i Petra guštale na varaždinskom placu!

Objavljeno:

- dana

SHOW TRI, DVA, JEDAN, KUHAJ! U VARAŽDINU

Kuharice popularnog kulinarskog showa –  jedna aktualna, a druga iz prošle sezone – Ruskinja Anna Mišar i Slavonka Petra Ergić,  jučer su se susrele na – varaždinskom placu!

Petra je lani sa kuharskom partnericom Filipom osvojila pobjedu, dok se će Anna i Sara još dva mjeseca znojiti za štednjakom i nadati se tituli najboljeg amaterskog kuharskog para Hrvatske.

Anna u Varaždin dovela hrvatske Ruse, pa svratila na plac!

Zanimljivo je da su na varaždinskom placu završile svaka po svojem poslu: Petra  je došla u posjet majci koja već godinama prodaje na Gradskoj tržnici Varaždin, a Anna je – kao predsjednica Nacionalnog saveza Rusa u Hrvatskoj –  na ekskurziju u Varaždin dovela tridesetak hrvatskih Rusa.  

S obzirom da Petra ima iskustva s sudjelovanjem u showu, ovaj susret iskoristila je da Anni da savjet.

 – Najbolje je ne svađati se sa članovima žirija, upijati svaku njihovu riječ i slušati ih. To je najvažnije – istaknula je Petra  kojoj dan danas prilaze ljudi i pozdravljaju je, a nerijetko i nešto pitaju.

– Žele se i slikati sa mnom, a nerijetko me pitaju za savjet kod kuhanja – doznali smo od Petre.

Izvor:
Foto: Višnja Gotal

Život i društvo

Oskari znanja u rukama su sjajnih učenika varaždinskih i međimurskih škola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

oskar znanja

Oskar znanja, dodjela najveće i najznačajnije nagrade u obrazovanju, održana je u petak, 24. rujna, a Agencija za odgoj i obrazovanje pripremila je posebnu online emisiju „Oskar znanja“ posvećenu najboljim hrvatskim učenicima, pobjednicima državnih i međunarodnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu u školskoj godini 2020./2021.

Ove godine na državnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu Oskar znanja osvojio je 231 učenik, a za pobjedu na međunarodnim natjecanjima Oskarom znanja nagrađena su 88 učenika, među kojima su i vrijedni đaci iz Međimurske i Varaždinske županije.

Svakako valja spomenuti i njihove učitelje i nastavnike mentore koji su ih pripremali, pratili i motivirali za natjecanja, a koji su pohvaljeni za trud i rad s učenicima.

Iz Međimurske županije Oskara znanja osvojio je Ivano Lukačević iz II. osnovne škole Čakovec. Osvojio je prvo mjesto na natjecanju iz informatike u kategoriji Primjena algoritama za pete razrede osnovnih škola, uz mentorstvo Gordana Bartolića i Dejana Drabića.

Dobitnici Oskara znanja su i učenica Ema Novak iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, koja je osvojila prvo mjesto na natjecanju iz kemije uz mentorstvo Krešimira Trojka, kao i učenik te iste gimnazije Tin Plaftak, koji je također osvojio prvo mjesto na natjecanju iz kemije uz mentorstvo Antonije Jančec.  

Iz Varaždinske županije dobitnici su sljedeći:

Amalija Rafaj Škriljevečki iz Prve gimnazije Varaždin za osvojeno prvo mjesto na natjecanju iz Astronomije (mentor Denis Barčot), Dora Lešnjak iz Prve gimnazije Varaždin za osvojeno prvo mjesto na natjecanju iz Engleskog jezika (mentorica Vesna Bakšaj), Marko Varga iz Prve gimnazije Varaždin za osvojeno prvo mjesto na natjecanju iz Geografije (Maja Jurgec), Ozana Margotić iz VI. OŠ Varaždin za osvojeno prvo mjesto na natjecanju iz informatike – Primjena algoritama OŠ (Danijel Lukić, Dejan Drabić) te Mila Maretić iz VI. OŠ Varaždin za osvojeno prvo mjesto na natjecanju iz Kemije (Mihaela Vrbnjak Grđan).

Učenica Mila Maretić natjecala se i u Matematici, osvojivši prvo mjesto te još jednog Oskara znanja, ovaj put uz mentorstvo Darija Maltarskog. Na istome je natjecanju sudjelovala i Barbara Kelava iz Prve gimnazije Varaždin osvojivši prvo mjesto (Andreja Veršić) te Sebastian Tukač iz Elektrostrojarske škole Varaždin koji je također osvojio prvo mjesto (Martina Novak).

Nadalje, Oskar znanja u rukama je Klare Klampfl iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec (Anđelka Barlek) zbog osvojenog prvog mjesta na 63. natjecanju mladih tehničara RH, kao i Blaža Hrastića iz OŠ Vladimir Nazor Sveti Ilija (Tomislav Čavlek) koji je također zauzeo prvo mjesto.

Oskara znanja osvojili su i: Estella Veronica Grubač iz Srednje škole Ivanec zbog osvojenog prvog mjesta na natjecanju iz Njemačkog jezika (Silvija Hogge-Buder) te Fran Magdalenić iz Prve gimnazije Varaždin koji je također prvak iz Njemačkog jezika (Liljana Mikinović).

Međunarodni prvaci, osvajači Oskara znanja, su i ovi učenici: pojedinačno Emanuel Tukač iz Prve gimnazije Varaždin za osvojeno drugo mjesto na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (Ilko Brnetić i Ivan Novak) te ekipno Emanuel Tukač za osvojenu broncu na istome natjecanju, kao i Juraj Kolarić iz Elektrostrojarske škole Varaždin za osvojeno srebro na Svjetskom natjecanju u robotici Robo Cup Junior 2021 (Ivica Kolarić).

Tu je i Janko Vrček iz Prve gimnazije Varaždin koji je pojedinačno osvojio broncu na Međunarodnoj raspodijeljenoj fizičkoj olimpijadi (IdPhO), pod mentorstvom Kreše Zadra i Nikoline Novosel.

U emisiji Oskar znanja predstavljeni su najbolji učenici iz različitih škola u Hrvatskoj koji su ispričali svoju priču, što ih motivira, veseli, ljuti, kako se pripremaju za natjecanja, koji su im planovi… U programu su sudjelovali mladi glazbeni i plesni talenti, pobjednici državnog Natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa, a u studiju su gostovali i državni tajnik u Ministarstvo znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać.

– Nadali smo se da ćemo uživo ugostiti sve naše oskarovce, uručiti im nagradu koju su zaslužili svojim radom, talentom i zalaganjem. Zato smo odgodili dodjelu nagrade s lipnja na rujan, ali situacija je i dalje takva da smo se, nakon uspješno odrađene prve online dodjele Oskara znanja, odlučili i ohrabrili ponoviti i pripremiti emisiju posvećenu najboljim učenicima – istaknula je ravnateljica Agencije Dubravka Brezak Stamać.

Skulptura Oskara znanja, koja predstavlja stablo s krošnjom ljudskoga mozga, rad je učenice Chiare Cetušić iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Zagreba.

Skulpture i priznanja učenicima te pohvalnice mentorima bit će dostavljene poštom u njihove matične škole.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na sjednici Vijeća Lepoglave o grobljima, prebrzim vozačima i proširenju kanalizacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko vijeće Grada Lepoglave održalo je 23. rujna svoju 3. sjednicu na kojoj je većinom
glasova prihvaćen Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Lepoglave u prvoj polovici ove godine.

– Izvršenje proračuna apsolutno je pod kontrolom i u skladu s planovima. Kad je riječ o prvih šest mjeseci radi se uglavnom o trendovima i pokazateljima i u tom smo periodu ostvarili oko 30% planiranog na prihodovnoj i na rashodovnoj strani uz ostvaren višak prihoda. Treba istaknuti da se u prvoj polovici godine projekti uglavnom pripremaju i prijavljuju na natječaje da bi se u drugoj polovici godine realizirali što je vidljivo i na proračunu. Na žalost, ove godine država u puno manjoj mjeri sufinancira projekte što je posljedica stanja izazvanog pandemijom koronavirusa. Pored toga, tek sad smo dobili informaciju koliki je iznos povrata poreza kojeg Grad mora vratiti građanima, a to je 100% više u odnosu na prije. Unatoč svemu, moj je zadatak biti odgovoran prema proračunu i voditi ga u skladu sa zakonima. Potrebno je istaknuti da Grad u ovom trenutku nije nikome dužan i podmiruje sve svoje obaveze prema korisnicima proračuna – pojasnio je gradonačelnik Marijan Škvarić dodajući da je i ovaj, kao i prethodni proračuni, održiv, razvojan, socijalan i u skladu s potrebama građana i Grada Lepoglave.

Uz Izvješće o izvršenju proračuna vijećnici su, uz pohvale radu Dječjem vrtiću Lepoglava,
prihvatili Izvješće o provedbi Godišnjeg plana i programa rada Dječjeg vrtića Lepoglava za
pedagošku 2020./2021. godinu kao i Plan i program rada za 2021./2022. godinu. Prihvatili su i
Izvješće o njegovom financijskom poslovanju u prvoj polovici 2021. godine. Također, prihvatili su i Plan rada Savjeta mladih Grada Lepoglave za 2022. godinu.

Na sjednici su donesene odluke o prodaji nekretnina, odnosno sedam parcela, u Poduzetničkoj zoni namijenjenih za proizvodno-gospodarske djelatnosti te tri nekretnine u vlasništvu Grada Lepoglave.

Na sjednici je prihvaćen Program modernizacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta na području Grada Lepoglave za 2021. godinu.

Aktualni sat

I ova je sjednica Gradskog vijeća započela aktualnim satom. Odgovarajući na pitanja vijećnice
Marije Ribić gradonačelnik Marijan Škvarić najavio je provođenje mjera koje bi trebale riješiti
neodržavanje privatnih površina, pa tako i onih u vlasništvu pravnih osoba koje ne održavaju svoje površine u samom centru Lepoglave. Najavio je da će, ukaže li se potreba, reciklažno dvorište češće obilaziti gradska područja.

Na upit vijećnika Milana Pavlekovića da li Grad može redovito Gradskom vijeću dostavljati
izvješća o kakvoći zraka, a u vezi s možebitnim zagađenjima, gradonačelnik je prihvati takvu
mogućnost kao i mogućnost pojačanja kontrole kakvoće zraka koje se provode na gradskom
području.

Odgovarajući na drugo pitanje vijećnika Pavlekovića, vezano za izgradnju nadstrešnica
na grobnim kućama, gradonačelnik je najavio radove na uređenju grobne kuće i okolnog prostora na groblju u Lepoglavi. Pored toga, najavio je uređenje parkirališta kod groblja u Lepoglavi i nastavak investicija na grobljima u Kamenici i Višnjici.

Da je odaziv građana na poziv da preuzmu kante za prikupljanje plastike i papira u kućanstvima bio velik govori podatak da je preuzeto 85% kanti, izvijestio je gradonačelnik odgovarajući na pitanje vijećnika Zorislava Rodeka. Najavio je da će građanima koji iz objektivnih razloga neće moći preuzeti kante one biti dostavljene.

Vezano za upit vijećnika Rodeka o daljnjim planovima Hrvatskih voda kada su u pitanju uređenja vodotoka, gradonačelnik je pohvalio odličnu suradnju s Hrvatskim vodama koja će i u nadolazećem periodu osigurati nastavak uređenja vodotoka na gradskom području.
Vijećnik Mladen Juriša upozorio je na česte slučajeve prebrze i opasne vožnje ulicom Alojzija
Stepinca. U dogovoru s policijom, poručio je gradonačelnik, na tom se području planira ograničiti brzina kretanja te češće provoditi policijske kontrole.

Ta je mogućnost prihvaćena, a inicijativa pohvaljena. Nadalje, na pitanje vijećnika Ježeka o proširenju kanalizacijske mreže, gradonačelnik je pojasnio da će se širenje kanalizacijske mreže dogoditi u okviru projekta aglomeracije za koji je u planu da se iduće godine izradi glavni projekt i raspiše natječaj za izvođača radova.

Na problem prebrze vožnje upozorila je i vijećnica Željka Paska izdvojivši pri tom Mažuranićevu
ulicu i naselje Čret. Taj bi problem uskoro mogao biti riješen postavljanjem kamera koje će snimati obijesne vozače, poručio je gradonačelnik. Vijećnica Paska istaknula je i problem slabog napona na pograničnom gradskom području. Taj će problem, najavio je gradonačelnik, biti otklonjen sa završetkom radova na rekonstrukciji niskonaponske mreže.

Da je i sam nezadovoljan održavanjem groblja na gradskom području te da je s tim upoznao i na to upozorio koncesionara, poručio je gradonačelnik odgovarajući na pitanje vijećnice Štefice Erdec .

Gdje Grad Lepoglava vidi sebe u novonastalim okolnostima oko Gaveznice budući da, zbog prodaje zemljišta od strane Holcima Varaždinskoj županiji, nema utjecaja nad tim područjem, pitao je predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač. U gradonačelnikovom odgovoru istaknuo je da se sve aktivnosti vezane za Gaveznicu, unatoč novonastalim okolnostima, moraju, na čemu će se inzistirati, provoditi u dogovoru s Gradom Lepoglavom. Vijećnika Kovača zanimalo je u kojoj je fazi sanacija urušenog zatvorskog zida u Parku žrtva fašizma. U odgovoru na navedeno pitanje gradonačelnik je istaknuto da je zid u vlasništvu Varaždinske biskupije koja nije dala konkretne informacije o planovima njegove sanacije, ali da će to biti jedna od tema idućeg susreta s varaždinskim biskupom.

Koliko ukupno ima kilometara nerazvrstanih cesta na gradskom području i koliki su troškovi
održavanja 25. Međunarodnog festivala čipke pitao je vijećnik Boris Šinko. Uz informaciju da će
mu točan podataka o broju kilometara nerazvrstanih cesta biti dostavljen, gradonačelnik je vijećnika Šinka, kad su u pitanju troškovi održavanja festivala, uputio na gradski proračun u kojem se nalazi navedena stavka za koju je planirano 250.000 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje