Povežite se s nama

Život i društvo

Najpoznatiji snimatelji i redatelji otkrivaju tajne filmske umjetnosti u Trakošćanu

Objavljeno:

- dana

POČELA 18. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE

Projekcijom filma “Oni samo dolaze i odlaze” nagrađivanog Borisa Poljaka započela je 18. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić u Trakošćanu. 

Riječ je o najvećem izvaninstitucionalnom filmskom  obrazovnom programu koji će u 10 dana okupiti brojne filmske stručnjake i preko 70 polaznika radionica i dva seminarska programa.

Uz samog autora i voditelja ovogodišnje specijalizirane radionice za kameru i snimanje, Borisa Poljaka, koji je predstavio svoj film, posjetiteljima su se obratili voditeljica skole Vera Robić-Škarica i predsjednik Savjeta Škole Bruno Kragić.

Polaznici će imati priliku učiti tajne filmske umjetnosti  od filmskih stručnjaka, predavača i voditelja kroz radionice i seminare.  Ove godine polaznicima će se pridružiti  i sudionici nove radionice ‘Prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca’, s kojima će raditi voditeljica radionice, filmska autorica, kritičarka i kuratorica nekolicine međunarodnih filmskih festivala, Rada Šešić. O filmovima će govoritI vrhunski profesionalci, poput utemeljitelja Škole animiranog filma u Čakovcu Ede Lukmana, filmskih redatelja Damira Čučića, Tomislava Mršića, Daniela Kušana, akademskih filmskih snimatelja Borisa Poljaka i Darija Petkovića, akademskih filmskih montažerka Ivane Fumić i Dubravke Premar te novinara Višnje Biti i Dražena Ilinčića.

Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Varaždin: promet ponovno dvosmjeran dijelom Ulice Josipa Kozarca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na zahtjev stanara tog dijela grada, proteklih je dana nanovo prometno reguliran dio Ulice Josipa Kozarca, od Zagrebačke ulice do Dječjeg vrtića Varaždin, objekt Kozarčeva, kojim je posljednjih godinu dana bilo dozvoljeno prometovati samo u jednom smjeru.

Vijest je danas javio Grad Varaždin.

Novim rješenjem osigurana je bolja protočnost prometa te građani koji parkiraju vozila na parkiralištu i u podzemnoj garaži iza VTC-a sada mogu izlaziti s prostora parkirališta na Ulicu Josipa Kozarca u oba smjera. Uz suglasnost PU varaždinske, izmijenjen je elaborat te se građanima, stanarima Zagrebačke ulice i korisnicima parkirališta omogućilo brže i efikasnije prometno rješenje.

– Važno je da vodimo konstruktivan dijalog s našim građanima, odgovaramo na njihove prijedloge i u komunikaciji s njima dolazimo do zadovoljavajućih rješenja. Ipak je na kraju najvažnije da prometno rješenje pozitivno utječe na kvalitetu njihova života, a ne da im otežava svakodnevno kretanje – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Načelnik Sračinca: Imamo najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema nedavno provedenom popisu stanovništva u Općini Sračinec živi 4715 stanovnika, objavila je Općina Sračinec na svojoj internetskoj stranici.

U mjestu Sračinec živi 3831, a u mjestu Svibovec Podravski 884.

Prema prethodnom popisu iz 2011. godine Općina je imala ukupno 4842 stanovnika, 3897 u Sračincu i 945 u Svibovcu Podravskom.

Dakle, prema ovim podacima broj stanovnika općine pao je za 2,6 %, pad broja stanovnika u mjestu Sračinec je 1,7 %, a u mjestu Svibovec Podravski 6,4 %.

– Naravno da nisam zadovoljan s rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i našoj županiji. No, malo sam manje nezadovoljan popisom u našoj Općini Sračinec. Imamo naime najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Varaždinskoj županiji, od 2,6 %. Vjerujem da ćemo doseljenjem u kuće i stanove koji se upravo dovršavaju, vrlo brzo imati broj stanovnika jednak onom iz 2011. godine – komentirao je popis načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje