Povežite se s nama

Međimurje

Najstariji živući zlatar: Drava je nepredvidljiva i prema ispiračima zlata nije uvijek bila darežljiva

Objavljeno:

- dana

KAD NAVRU SJEĆANJA

– Nije Drava oduvijek bila mirna i ukroćena. Njezina nepredvidljivost znala je stvarati probleme mještanima Donjeg Međimurja, čak i živote oduzimati.

Nama zlatarima dala je mnogo. Othranila je naše obitelji, školovala djecu… Moramo biti zahvalni na tome. Nije bilo lako tražiti zlato, težak je to posao, jer ni Drava nije uvijek bila darežljiva prema ispiračima – ispričao nam je najstariji živući ispirač zlata Matej Horvat, popularni Japica iz Donjeg Vidovca.

Vidovski zlatari

Upravo je Japica bio glavna zvijezda premijernog izdanja manifestacije Dani zlata i starih zanata. Bila je to prigoda da se Japici uruče darovi i čestita 95. rođendan!
– Uzbuđen sam i presretan što je došlo toliko ljudi. Drago mi je da se tradiciji ispiranja zlata vraća stari sjaj – zlatni sjaj – rekao je Matej Horvat, koji se ovim zanatom počeo baviti s tek navršenih deset godina, po završetku 4. razreda osnovne škole.

– Rođak me preporučio majstoru ispiraču koji se time bavio na Muri. Bilo je to teško iskustvo, jer je moj prvi odlazak na rijeku bio kada se već zima spuštala. Bio sam pokisnuo i promrzao. Kada sam u Donjem Vidovcu upoznao jedno mlađe društvo koje se bavilo ispiranjem, pridružio sam im se i od tada moje radno mjesto postala je rijeka Drava. Napravili smo si svoje čamce, opremu za ispiranje… Puno smo radili, ali se znali i zabaviti. Bilo je to lijepo razdoblje u mojem životu – prepričava nam i dalje vrlo vitalni 95-ogodišnji Japica, stojeći iznad vode u Donjem Vidovcu, gdje su članovi Moto nautičkoga kluba “Vidovski zlatari” za okupljene posjetitelje priredili demonstraciju vještine ispiranja zlata.

Prvo izdanje manifestacije bila je prilika da se Mateju Horvatu Japici čestita 95. rođendan

Nije slučajno da su upravo na Japičin rođendan održani prvi Dani zlata i starih zanata. Iznimno bogato tradicijsko nasljeđe Donjeg Međimurja temelj je građenja turističke ponude cijele Međimurske županije.

– Ovom manifestacijom željeli smo osim zlatarenja našim posjetiteljima pokazati i druge vrijednosti ovog kraja, pa smo Dane zlata i starih zanata obogatili dodatnim sadržajima. Oživljavanje bogate tradicije međimurskog kraja intenziviralo se posljednjih godina. Mnogo je stvari i projekata koji se pokreću. Možda smo se i mi Međimurci u jednom trenutku počeli sramiti naše težačke povijesti, pa su neke vrijednosti gotovo pale u zaborav. Srećom, sada ispravljamo stvari i stavljamo ih na počasno mjesto, tamo gdje i pripadaju. Ljudi koji nas posjete oduševljeni su bogatstvom ponude, što nas svakako motivira da nastavimo u istom smjeru. Sve općine Donjeg Međimurja su povezane u tim nastojanjima – rekao je načelnik Donjeg Vidovca Josip Matulin, najavivši da će se već sljedeće godine manifestacija premjestiti u neki raniji termin, bliže Danima Općine krajem lipnja.

Kamp i kupalište

Svjesni vrijednosti tradicijske baštine, u Međimurskoj županiji turistički master plan grade upravo na ponudi Donjeg Međimurja, a Donji Vidovec drži središnje mjesto iz nekoliko razloga.

“Svakome ću pokazati kako se ispiralo, pa možda pronađemo još pokoji grumen.”
Matej Horvat Japica

– Tome pridonose i smještajni kapaciteti na ovom području. Sigurno je da je ispiranje zlata najatraktivnije, ali Donji Vidovec je i kolijevka košaraštva, kao i cijelo područje Donjeg Međimurja. Ovdje se nalazi i bogata etno-zbirka, dok tradicionalna manifestacija “Lov na zlatarski prsten” objedinjuje dvije najvažnije povijesne stvari koje su obilježile ovaj kraj još od vremena Zrinskih – traženje zlata i borbu protiv Turaka – pojašnjava međimurski dožupan Josip Grivec i dodaje:
– Sveta Marija ima svoju čipku, Donja Dubrava fljojsare i ljuk, Kotoriba Dane šibe i ribe, tu je mogućnost spusta Dravom i Murom… Mnogo je toga što smo povezali s proizvodima lokalnih poljoprivrednih gospodarstava, čime smo dobili zaokruženi turistički proizvod.

Turistička ponuda planira se obogatiti gradnjom kampa za posjetitelje te uređenjem novih kupališta na Dravi

Želimo li zadržati mlade ljude da ostanu živjeti u Međimurju, moramo im osigurati radna mjesta, a razvoj turističkih potencijala u tome može itekako pomoći. Želja nam je skoroj budućnosti izgraditi kamp za posjetitelje, urediti kupalište na Dravi… Drava i Mura othranile se brojne generacije Međimuraca kroz povijest, a izvor prihoda i osiguravanje egzistencije zasigurno mogu biti i u budućnosti – zaključio je Grivec.

U tim nastojanjima Općine i Županije imat će veliku podršku i Mateja Horvata Japice.
– Kod mene su uvijek svi dobrodošli. Svakom ću ispričati kako se nekada ispiralo zlato, mogu mu i pokazati. Tko zna, možda nam se posreći, pa još i nađemo pokoji grumen – zaključio je Japica, zasigurno najveći promotor tradicije zlatarenja u Međimurju.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Matija Ladić: „Pribislavec je postao veliko gradilište vrijedno 6 milijuna kuna“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Pribislavec postala je veliko gradilište. Na više lokacija radni strojevi su u punom pogonu, sve s ciljem da ugovoreni radovi budu realizirani u dogovorenim rokovima.

– Mnogo je poslova koje želimo realizirati u zacrtanim rokovima. Riječ je o radovima i projektima čija se okvirna cijena kreće oko šest milijuna kuna. Dio troškova pokrivamo sufinanciranjem putem programa i natječaje iz javnih fondova, a dio iz vlastitog Proračuna – poručio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Dio tih troškova odnosi se na obnovu dvorane društvenog doma Pribislavec. Već su realizirani radovi na saniranju parketa, uređenju unutrašnjosti dvorane kao i sanitarnog čvora, a također su ugovoreni i poslovi na sanaciji krovišta. Veliki dio troškova odnosi se na uređenja ulica i prometnica.

– Kraju privodimo zahvat na asfaltiranju ceste i pripadajuće pješačko-biciklističke staze u Ulici Antuna Mihanovića. Riječ je o projektu koji je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ujedno su počeli radovi na površinskoj obradi puta kod ribičke kuće ŠRD-a „Sunčanica“ i na području prilaza aerodromu. Tvrtka koja izvodi radove koristi tehnologiju hladnih asfaltnih presvlaka, što će rezultirati nastankom obrađene površine s dobrim voznim karakteristikama i koja će imati dugi vijek trajanja uz mogućnost recikliranja. Uređujemo prostore uz prometnice i javne objekte. Uz objekte ŠRD-a „Sunčanica“ bit će postavljeni tlakovci, a isto rješenje iskoristit ćemo i kod dvorane NK-a „Polet“, kao i na području pješačke staze u Ulici Ljudevita Gaja. Također, spomenutim radovima obuhvatit će se i plato koji se nalazi sa stražnje strane društvenog doma Pribislavec da bi se umirovljenicima, ali i ostalim mještanima naše Općine omogućilo njegovo lakše korištenje – objašnjava načelnik Ladić.

Ujedno će se asfaltirati malonogometno, odnosno rukometno igralište na prostoru Nogometnog kluba „Polet“. Ono što posebno veseli mještane je početak radova na rekonstrukciji pješačke i pješačko-biciklističke staze u Ulici bana Josipa Jelačića i Ulici braće Radić, koje sufinancira Županijska uprava za ceste Međimurske županije. Realizacijom ovog projekta u velikoj će se mjeri povećati sigurnost svih sudionika u prometu.

– Do kraja ove godine bit će postavljeni i optički kablovi u svim ulicama na području Općine Pribislavec u kojima ne postoje prepreke za to. Troškove postavljanja optičkog kabla u potpunosti pokriva tvrtka FRANZ-NET, dok će Općina financirati troškove izvođenja priključka na mrežu za sve naše mještane – otkriva načelnik.

U planu, odnosno realizaciji je i nekoliko manji zahvata, ali jednako važnih za stvaranje ljepšeg i kvalitetnijeg životnog prostora. Tako će se sanirati lokacija u Ulici Zrinskih na kojoj se nalazi građevinski otpad te će se ujedno postaviti 30 koševa za smeće uz pješačke staze.

A da se na ovome ne planira stati potvrđuju najave izrade projektne dokumentacije i elaborate za sljedeće zahvate koji su u planovima općinskog vodstva.

– Podnijeli smo zahtjev za izradu projekata energetske učinkovitosti i rekonstrukcije na objektu Hangar, odnosno aerodromu, zahtjev za izradu glavnog projekta i projektne dokumentacije za izgradnju dječjeg igrališta u Ulici Ruđera Boškovića, kao i zahtjev za izradu projekta rekonstrukcije dijela prometnice u Ulici Ruđera Boškovića. Napravljene su izmjene i dopune Prometnog elaborata regulacije prometa u Općini Pribislavec na temelju kojih se do kraja godine očekuje postava vertikalne i horizontalne prometne signalizacije da bi se osigurao veći stupanj sigurnosti naših mještana – potvrdio je općinski načelnik Matija Ladić.

Sanacija deponija i video nadzor u romskom naselju

Do kraja 2022. godine u romskom naselju u Pribislavcu predviđa se strojno čišćenje kanalizacije te će se, sukladno izrađenom Planu uklanjanja otpada odbačenog u okoliš na području Općine Pribislavec, sanirati ilegalni deponiji odbačenog otpada, ali i postaviti video nadzora na 15 „kritičnih“ lokacija.

– Navedeno strojno čišćenje kanalizacije u stopostotnom iznosu financirat će Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, dok će sanaciju ilegalnih deponija odbačenog otpada i postavu videonadzora u cijelosti financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – objasnio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Nastavite čitati

Međimurje

„Kotoripske korpe i korpoši“: zaštita i promocija vrijednog dijela kulturne baštine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Kotoriba

Načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić s pročelnicom Karolinom Bajkovec Horvat organizirao je prijam za tridesetak zaljubljenika u kotoripsku baštinu i umijeće pletenja predmeta od vrbove šibe, koji su svojim doprinosom pomogli realizaciji izložbe o povijesti košaraštva pod nazivom „Kotoripske korpe i korpoši“. Riječ je izložbi koja je postavljena povodom ovogodišnje manifestacije „Dani šibe i ribe“, a koja je privukla veliku pozornost šire javnosti. Upravo zbog toga je ovaj dio kotoripske kulturne baštine visoko na listi prioriteta općinskog vodstva.

– Ovih je dana ispunjen i predan prijavni obrazac za upis „Umijeća i vještina pletenja upotrebnih predmeta i suvenira od vrbove šibe u Kotoribi“ kao nematerijalnoga kulturnog dobra u Registar kulturnih dobara u Republike Hrvatske. Riječ je o procesu koji zahtjeva određeno vrijeme, a samim time i strpljenje, no značajan korak prema zaštiti umijeća pletenja je uspješno učinjen, a o čemu smo već i govorili tijekom pripreme ove uspješne izložbe – rekao je načelnik Friščić.

Okupljanje sudionika izložba na prijmu kod općinskog načelnika iskorišteno je i za dodjelu prigodnih zahvalnica za organizaciju i realizaciju izložbe o povijesti i umijeću pletenja korpi. Također, na okupljanju se govorilo i o budućim planovima vezanima za zaštitu i promociju ovog dijela kotoripske kulturne baštine.

– Težit ćemo prenošenju umijeća na mlađe generacija, posebno na učenike osnovne škole, a želja je i realizirati ideju o otvaranju muzeja posvećenog korpama u Kotoribi – zaključio je načelnik Dario Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje