Povežite se s nama

Međimurje

Najstariji živući zlatar: Drava je nepredvidljiva i prema ispiračima zlata nije uvijek bila darežljiva

Objavljeno:

- dana

KAD NAVRU SJEĆANJA

– Nije Drava oduvijek bila mirna i ukroćena. Njezina nepredvidljivost znala je stvarati probleme mještanima Donjeg Međimurja, čak i živote oduzimati.

Nama zlatarima dala je mnogo. Othranila je naše obitelji, školovala djecu… Moramo biti zahvalni na tome. Nije bilo lako tražiti zlato, težak je to posao, jer ni Drava nije uvijek bila darežljiva prema ispiračima – ispričao nam je najstariji živući ispirač zlata Matej Horvat, popularni Japica iz Donjeg Vidovca.

Vidovski zlatari

Upravo je Japica bio glavna zvijezda premijernog izdanja manifestacije Dani zlata i starih zanata. Bila je to prigoda da se Japici uruče darovi i čestita 95. rođendan!
– Uzbuđen sam i presretan što je došlo toliko ljudi. Drago mi je da se tradiciji ispiranja zlata vraća stari sjaj – zlatni sjaj – rekao je Matej Horvat, koji se ovim zanatom počeo baviti s tek navršenih deset godina, po završetku 4. razreda osnovne škole.

– Rođak me preporučio majstoru ispiraču koji se time bavio na Muri. Bilo je to teško iskustvo, jer je moj prvi odlazak na rijeku bio kada se već zima spuštala. Bio sam pokisnuo i promrzao. Kada sam u Donjem Vidovcu upoznao jedno mlađe društvo koje se bavilo ispiranjem, pridružio sam im se i od tada moje radno mjesto postala je rijeka Drava. Napravili smo si svoje čamce, opremu za ispiranje… Puno smo radili, ali se znali i zabaviti. Bilo je to lijepo razdoblje u mojem životu – prepričava nam i dalje vrlo vitalni 95-ogodišnji Japica, stojeći iznad vode u Donjem Vidovcu, gdje su članovi Moto nautičkoga kluba “Vidovski zlatari” za okupljene posjetitelje priredili demonstraciju vještine ispiranja zlata.

Prvo izdanje manifestacije bila je prilika da se Mateju Horvatu Japici čestita 95. rođendan

Nije slučajno da su upravo na Japičin rođendan održani prvi Dani zlata i starih zanata. Iznimno bogato tradicijsko nasljeđe Donjeg Međimurja temelj je građenja turističke ponude cijele Međimurske županije.

– Ovom manifestacijom željeli smo osim zlatarenja našim posjetiteljima pokazati i druge vrijednosti ovog kraja, pa smo Dane zlata i starih zanata obogatili dodatnim sadržajima. Oživljavanje bogate tradicije međimurskog kraja intenziviralo se posljednjih godina. Mnogo je stvari i projekata koji se pokreću. Možda smo se i mi Međimurci u jednom trenutku počeli sramiti naše težačke povijesti, pa su neke vrijednosti gotovo pale u zaborav. Srećom, sada ispravljamo stvari i stavljamo ih na počasno mjesto, tamo gdje i pripadaju. Ljudi koji nas posjete oduševljeni su bogatstvom ponude, što nas svakako motivira da nastavimo u istom smjeru. Sve općine Donjeg Međimurja su povezane u tim nastojanjima – rekao je načelnik Donjeg Vidovca Josip Matulin, najavivši da će se već sljedeće godine manifestacija premjestiti u neki raniji termin, bliže Danima Općine krajem lipnja.

Kamp i kupalište

Svjesni vrijednosti tradicijske baštine, u Međimurskoj županiji turistički master plan grade upravo na ponudi Donjeg Međimurja, a Donji Vidovec drži središnje mjesto iz nekoliko razloga.

“Svakome ću pokazati kako se ispiralo, pa možda pronađemo još pokoji grumen.”
Matej Horvat Japica

– Tome pridonose i smještajni kapaciteti na ovom području. Sigurno je da je ispiranje zlata najatraktivnije, ali Donji Vidovec je i kolijevka košaraštva, kao i cijelo područje Donjeg Međimurja. Ovdje se nalazi i bogata etno-zbirka, dok tradicionalna manifestacija “Lov na zlatarski prsten” objedinjuje dvije najvažnije povijesne stvari koje su obilježile ovaj kraj još od vremena Zrinskih – traženje zlata i borbu protiv Turaka – pojašnjava međimurski dožupan Josip Grivec i dodaje:
– Sveta Marija ima svoju čipku, Donja Dubrava fljojsare i ljuk, Kotoriba Dane šibe i ribe, tu je mogućnost spusta Dravom i Murom… Mnogo je toga što smo povezali s proizvodima lokalnih poljoprivrednih gospodarstava, čime smo dobili zaokruženi turistički proizvod.

Turistička ponuda planira se obogatiti gradnjom kampa za posjetitelje te uređenjem novih kupališta na Dravi

Želimo li zadržati mlade ljude da ostanu živjeti u Međimurju, moramo im osigurati radna mjesta, a razvoj turističkih potencijala u tome može itekako pomoći. Želja nam je skoroj budućnosti izgraditi kamp za posjetitelje, urediti kupalište na Dravi… Drava i Mura othranile se brojne generacije Međimuraca kroz povijest, a izvor prihoda i osiguravanje egzistencije zasigurno mogu biti i u budućnosti – zaključio je Grivec.

U tim nastojanjima Općine i Županije imat će veliku podršku i Mateja Horvata Japice.
– Kod mene su uvijek svi dobrodošli. Svakom ću ispričati kako se nekada ispiralo zlato, mogu mu i pokazati. Tko zna, možda nam se posreći, pa još i nađemo pokoji grumen – zaključio je Japica, zasigurno najveći promotor tradicije zlatarenja u Međimurju.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Ove subote cijepit će se 1490 osoba u dvorani MESAP-a u Nedelišću i dvoranama u Prelogu i Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe od čega je evidentirano 14 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 9,79% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

U protekla 24 sata oporavilo se 15 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 127. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.358 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 39 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga su 3 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I ovoga vikenda nastavlja se cijepljenje osoba starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima u Međimurskoj županiji. Cijepljenje će se održati na 3 punkta, u dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, no za razliku od proteklih subota, cijepljenje će se održati u dvorani MESAP-a u Nedelišću, umjesto dvorane Graditeljske škole u Čakovcu u kojoj se odvijalo cijepljenje tijekom protekla dva vikenda. Tijekom subote planirano je cijepljenje 1490 osoba, a dostupne će biti 3 vrste cjepiva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije upućuju apel osobama koje su pozvane na cijepljenje da se pridržavaju dogovorenog termina cijepljenja i da sa sobom uzmu zdravstvenu iskaznicu, a poželjno je da dođu s pratnjom.

Cijepljenje provode liječnički i epidemiološki timovi uz organizaciju i drugih javnih institucija. Do sada nisu zabilježene nikakve nuspojave ni neželjene posljedice, a kroz internetsku platformu zahtjev za cijepljenje protiv COVID-19 virusa podnijelo je oko 20.000 građana.

S današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 75 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 97 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. 14-dnevna incidencija s današnjim danom iznosi 146 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 182 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirane su 1 016 osobe, od čega ih je 85 pozitivnih te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 8,16%.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije svakog tjedna šalje 10 pozitivnih uzorka prema Zagreba koji se šalju na sekvenciranje virusa s ciljem utvrđivanja novog soja, a do sada u Međimurju nije zabilježena pojava novih sojeva.

Nastavite čitati

Međimurje

Uključite se u obilježavanje Svjetskog dana voda uz virtualno trčanje i bicikliranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. ožujka, Informacijski centar Europe Direct Čakovec u suradnji s Međimurskom Sportskom Mrežom organizira virtualno trčanje od pet ili bicikliranje od 15 kilometara. U okviru ovog virtualnog događaja ujedno se obilježava i uspješan završetak projekta „Med dvemi vodami“, koji je provela “Međimurska priroda” – Javna ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije, čiji djelatnici međimursku prirodnu baštinu čuvaju od zaborava.

Prijave za sudjelovanje traju do nedjelje, 7. ožujka, a broj sudionika je ograničen na 200. Izvršenje izazova potrebno je realizirati u periodu od 13. do 21. ožujka. Budući da je događaj virtualan, sudionici su dužni objaviti fotografije svojih aktivnosti na društvenim mrežama uz neku od međimurskih voda: rijeka, potoka, jezera ili bara.

Svi sudionici koji će se prijavili putem obrasca i poslati fotografije dobivaju prigodnu majicu virtualne utrke na svoju adresu, a za najbolje su osigurane i druge nagrade. Također, svi prijavljeni sudionici dobivaju mogućnost besplatnog obilaska Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu uz stručno vodstvo djelatnika, i to u srijedu, 17. ožujka, od 16 do 17 sati uz prethodnu najavu na e-mail adresu: [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!