Povežite se s nama

Međimurje

Najteži pacijenti najbolji kandidati za operaciju

Objavljeno:

- dana

Epilepsija

U svijetu živi oko 45 milijuna osoba s epilepsijom, a u Hrvatskoj ih je oko 40.000. Čak 40 posto novooboljelih od epilepsije su u dobi do 18 godina života.

Pravilnom i redovitom terapijom u oko 60 posto bolesnika epilepsija se može uspješno kontrolirati, a kod osoba koje ne reagiraju na lijekove antiepileptike danas se inducira predoperativna obrada. Neurokirurške metode liječenja epilepsije kod velikog broja dobro odabranih bolesnika dovodi do potpunog izlječenja, a kasnije i ukidanja terapije antiepilepticima. Upravo su ta najnovija dostignuća u liječenju teških epilepsija bila glavna tema 5. Međunarodnog simpozija o epilepsijama koji je prošlog tjedna održan u Varaždinu. Naime, Sveučilište Sjever je 16. i 17. listopada ugostilo najveći organizirani skup liječnika neurologa, neurokirurga i neuropedijatara koji se bave epilepsijama iz devet zemalja regije – Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije.

Porast u trećoj dobi

 Simpozij je organizirao Odjel za biomedicinske znanosti Sveučilišta Sjever i Klinika za neurologiju te Klinika za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice. – Epilepsija je najčešća kronična neurološka bolest i zbog toga o njoj treba što više govoriti. Broj oboljelih od epilepsije u Hrvatskoj je u padu što se tiče dječje dobi, zahvaljujući uspješnom i stručnom praćenju same trudnoće i poroda, prije su veliki problemi bili s kongenitalnim malformacijama, s hipoksijom za i poslije poroda, s ranim infekcijama, s traumama glave u dječjoj dobi – naglasio je predsjednik Organizacijskog odbora simpozija doc. dr. sc. Hrvoje Hećimović, koji ističe i da danas imamo porast novooboljelih u trećoj životnoj dobi, a najčešće su to pacijenti s nekim neurološkim bolestima kao što su moždani udar, Parkinsonova bolest i slično. Na ovom je simpoziju naglasak stavljen na epilepsije koje se teško liječe. – Oboljelima možemo pomoći pravilnim odabirom lijekova, onih koji imaju najmanje nuspojava, jer se radi o ljudima koji uglavnom rade, imaju svoje obitelji, voze auto i zahtijevaju bolju kvalitetu života koju im narušavaju epileptični napadi. Najteži pacijenti su nam i najbolji kandidati za operativno liječenje. Na simpoziju su prikazani i vrlo pozitivni prvi rezultati sada već petogodišnjeg programa operativnog liječenja epilepsija – otkriva Hećimović. Studije su potvrdile da je operativno liječenje tvrdokorne epilepsije uspješno i sigurno.

JESTE LI ZNALI?

• Postoji više vrsta epileptičnog napada. Konvulzivni generalizirani započinje naglo uz pad, uzvik i trzajeve mišića. 
Češći su parcijalni napadi, pri kojima se osoba zagleda u jednu točku, mljacka ustima i nije u verbalnom kontaktu, što traje do jedne minute.
• Epilepsija je češća kod muških osoba.
• Konzumacija alkohola se kod bolesnika s epilepsijom ni u najmanjim količinama ne preporuča, jer može izazvati epileptični napadaj. Isto je i s uzimanjem droga koje mogu izazvati napad čak i kod osoba koje inače ne boluju od epilepsije. Iako se često može čuti da marihuana može pomoći pri kontroli epileptičnih napada, to još nije potvrđeno većim studijama.
• Nekim se ženama epileptični napadi javljaju uglavnom u vrijeme menstruacije.
• Zakonski propisi u Hrvatskoj omogućuju izdavanje vozačke dozvole većini osoba s epilepsijom.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Početak tjedna u Međimurju uz sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 18. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirano je 399 osoba te je evidentirano 7 pozitivnih nalaza, što je 1,75 % od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 19 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 178.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 27 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje