Povežite se s nama

U fokusu

Najveća farma pataka u Hrvatskoj je u V. Bukovcu te se odatle plasiraju prave delikatese

Objavljeno:

- dana

Uz rijeku Plitvicu u Velikom Bukovcu nalazi se najveća farma pataka u Hrvatskoj. Sve je počelo prije 20 godina, kad se Željko Orehovec zasitio uredskog posla i zajedno sa suprugom Marinkom odlučio pokrenuti nešto svoje.

Sad se, osim patkama, bave i uzgojem pijevaca, pilića i gusaka, a obiteljski posao preuzeo je 28-godišnji Juraj sa svojom suprugom Marinom.

Juraj svoje selo na tri rijeke, Plitvici, Bednji i Dravi, kaže da ne bi mijenjao ni za što. Od gradskih gužvi i užurbanosti draži su mu mir i obiteljski posao.

Na poljoprivrednom gospodarstvu imaju dvije farme za slobodni uzgoj i šest farmi za intenzivni uzgoj pilića, te šezdesetak zaposlenih.

Međutim, kako objašnjava Juraj, to nije klasičan zatvoreni uzgoj jer pilići duže rastu i omogućavaju im se što prirodniji uvjeti u zatvorenim prostorima. Primjerice, podloga je slama, po noći im se gasi svjetlo, a hrane se certificiranom GMO-free smjesom. Takvu smjesu koriste i za uzgoj peradi na otvorenim farmama. Proizvedena je od prirodnih žitarica, dio rade sami, a dio smjese im se uslužno miješa.

Čak 99 % je svježeg mesa

– Kroz godinu uzgojimo 80 tisuća komada peradi na otvorenim farmama i 600 do 700 tisuća u zatvorenim. Kompletnu količinu mesa prerađujemo sami, a gotovo 99 % nam je svježe meso koje plasiramo na tržište – rekao je Juraj.

Pijevci imaju natkriveni prostor, kao i otvoreni dio, u koji mogu u bilo koje vrijeme izaći

Što se otvorenih farmi tiče, patke imaju 100.000 četvornih metara slobodnog prostora. Prvih mjesec dana borave u zatvorenom prostoru, a zatim idu na vanjski dio farme, na kojem su nadstrešnice, da se imaju gdje skloniti i spavati. Isto tako, patke imaju i iskopane lagune gdje se mogu slobodno brčkati u vodi. Pijevci također imaju na „svojoj“ farmi natkriveni prostor, kao i otvoreni dio, u koji mogu u bilo koje vrijeme izaći.

Premium proizvodi

Unatrag dvije godine krenuli su i u proizvodnju premium proizvoda. Royal Duck brend je premium pačjih proizvoda PG-a Orehovec, a obuhvaća pačje paštete i parfaite Dux te sušena pačja prsa La Dame. U paleti proizvoda ovoga gospodarstva su i pačja i guščja mast, a počinju i s proizvodnjom salama od divljači.

– Naše paštete nisu klasične paštete za doručak, riječ je o proizvodu koji se konzumira uz druženja, kao predjelo, ili uz čašu vina – objasnio je Juraj. Reakcije na njihove premium proizvode su pozitivne, ali Juraj i sam kaže da treba još vremena da ljudi prepoznaju kvalitetu, a na kraju i razliku od „običnih“ pašteta koje se mogu kupiti u svakom marketu. Zato obilaze sajmove, predstavljaju svoje proizvode, a dogovorili su od jeseni i izvoz u Njemačku.

Potražnja u Dalmaciji

Osim toga, za njihovim je proizvodima sve veća potražnja u Dalmaciji, a posebice u vrijeme sezone. Počeli su prije šest ili sedam godina s nekoliko paketa, a sad svakodnevno distribuiraju velike količine mesa u više od 50 mesnica od Zadra do Dubrovnika. Njihovu pačetinu, pijevce i piletinu konzumiraju i gosti u restoranima i hotelima na obali, a roba im se dovozi preko distributera.

Patke imaju 100.000 četvornih metara slobodnog prostora. Prvih mjesec dana borave u zatvorenom prostoru, a zatim idu na vanjski dio farme, na kojem su nadstrešnice, da se imaju gdje skloniti i spavati. Patke imaju i iskopane lagune gdje se mogu slobodno brčkati u vodi.

Inače, PG Orehovec je u finalu za nagradu „Zlata vrijedan“, a oni su jedini predstavnici iz Varaždinske županije.

Osim pačjih pašteta, uskoro i kobasice od divljači

Juraj kaže da namjeravaju širiti svoj asortiman u skladu s potrebama tržišta. Kad je turistička sezona dobra, kao primjerice ovogodišnja, realan je i rast potražnje.

Prošle godine su počeli proizvoditi i robnu marku za jedan trgovački lanac, a namjeravaju prvenstveno nastaviti s daljnjim razvojem svojih premium proizvoda.

Kako njihove patke nisu šopane, jetra od kojih rade paštete su prirodna.

– Paštete imamo u četiri okusa, klasična pašteta od pačje jetre, pašteta s bučinim uljem i bučinim sjemenkama, zatim pašteta od dimljenoga pačjeg mesa i klasična pašteta upotpunjena crnim tartufom. Dvije su verzije i pačjih parfaita, u koje ide samo čista pačja jetra, odnosno 60 % jetre, a to su klasični premium pačji parfait te pačji parfait obogaćen crnim tartufom – rekao je Juraj.

Od jeseni će se pod etiketom PG Orehovec u prodaji naći i sušene kobasice od mesa divljači, jelena i divlje svinje.

U fokusu

FOTO Prva gimnazija Varaždin: otvoreni laboratoriji za molekularnu biologiju te izradu holograma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

Prva gimnazija Varaždin jučer, 22. listopada, svečano je proslavila svoj 385. rođendan. U trećoj najstarijoj gimnaziji u Hrvatskoj tim su povodom otvoreni kemijski i biološki kabinet te laboratoriji sa suvremenom opremom, kakvu nema nijedna škola u državi.

Laboratorij za molekularnu biologiju opremljen je PCR uređajem koji omogućuje istraživanja na razini DNA molekule, te mnogim uređajima koji omogućuju siguran rad u području stanične biologije i mikrobiologije. U novom laboratoriju za izradu holograma „Hololabu“ zainteresirani učenici naučit će kako izraditi vlastiti hologram te ga prikazati na svom pametnom telefonu, odnosno na holoprojektoru.

Varaždinska županija je kao osnivač škole uložila 1.148.000 kuna u uređenje kabineta i nabavu opreme, koja će učenicima omogućiti stjecanje vještina i znanja, provođenje istraživanja i najbolju moguću pripremu za STEM fakultete.

Nove prostore i opremu su, uz ravnateljicu Prve gimnazije Janju Banić, župana Anđelka Stričaka i njegovu zamjenicu Silviju Zagorec, razgledali i gosti, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, predstavnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Biljana Vranković, a pridružili su im se djelatnici škole i drugi uzvanici.

Time i svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća na kojoj su prvi put korišteni hologrami, Prva gimnazija Varaždin je na poseban način obilježila 385. obljetnicu osnivanja, ali i još dvije obljetnice, 75. godišnjicu osnivanja Školskog sportskog društva Srednjoškolac te 15. godina od početka provođenja programa International Baccalaureate Diploma, programa međunarodne mature. 

– Čestitam Prvoj gimnaziji Varaždin tri velike i značajne obljetnice. Treća najstarija gimnazija u Hrvatskoj danas je jedna od najrelevantnijih srednjih škola u državi. Pomičemo granice i uvodimo novine, čemu svjedočimo i danas kad smo otvorili novouređene kabinete i jedinstvene laboratorije. Prva gimnazija je postala prva škola u Hrvatskoj s ovakvom suvremenom opremom, koju će koristiti učenici i polaznici dvaju centara izvrsnosti. Ovo je iskorak iz redovne nastave prema istraživanju, pa s ponosom možemo reći da stvaramo mlade znanstvenike. Učenici Prve gimnazije to itekako zaslužuju jer osvajaju nagrade gdje god se pojave, od državnih do međunarodnih natjecanja. Ova škola će i dalje biti perjanica obrazovanja Varaždinske županije i cijele Hrvatske, škola u kojoj se obrazuju budući veliki znanstvenici i umjetnici – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ulaganje u kabinete i laboratorije ne samo da je bilo financijski obimno, nego je škola dobila opremu koju nemaju ni visokoškolske ustanove, napomenula je ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić.

 – Ovo je bilo veliko ulaganje i zbog njega smo uistinu sretni. Vjerujem da će naši mentori i učenici, koji su zajedničkim snagama osmišljavali ove laboratorije, to itekako znati iskoristiti. Zato se veselim našem Festivalu informatike u travnju, kao i Festivalu znanosti, na kojima će učenici centara izvrsnosti iz informatike i biologije pokazati što su naučili, posebno u Laboratoriju za molekularnu biologiju s izuzetno vrijednim uređajima koji se koriste i u medicinskim ustanovama. Da nije bilo našeg osnivača, Varaždinske županije, ova investicija vrijedna više od 1,1 milijun kuna ne bila moguća. Zahvaljujem im na tome, ali i na dodatnim ulaganjima vrijednima 776 tisuća kuna, čime je, primjerice, saniran cijeli sustav grijanja u starom dijelu škole – rekla je Janja Banić.

Uz gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, rođendan je Prvoj gimnaziji čestitala i ravnateljica AZOO-a.

– Danas otvorene učionice nisu zanimljive samo za Varaždinsku županiju, nego za obrazovni sustav Republike Hrvatske, pogotovo zato što uz ovu školu postoje i centri izvrsnosti, što je još uvijek netipično za veći dio našeg obrazovnog sustava – navela je dr. sc. Brezak Stamać.  

O programu međunarodne mature u 3. i 4. razredu, kojim se stječe svjetski priznata svjedodžba, govorila je koordinatorica IB DP-a Ksenija Kipke-Horvat. Prva gimnazija je trenutno jedna od tri javne hrvatske škole s takvim programom, koji je uveden 2006. godine. O radu ŠŠD Srednjoškolac, koji je osnovan još 1946. godine, govorila je voditeljica Društva Tatjana Ostović Šlehta.

Prva gimnazija je sjedište centara izvrsnosti za informatiku i biologiju te Regionalnog obrazovnog centra. PCR uređaj, mikrobiološki kabinet i brojna druga oprema poput autoklava, inkubatora i sterilizatora u Laboratoriju za molekularnu biologiju učenicima će omogućiti da kroz Klub istraživača, odnosno Centar izvrsnosti za biologiju provode prava znanstvena istraživanja, a time će i prije upisa na fakultet steći iskustva koja će im omogućiti brzo napredovanje.

U Hololabu će učenike, uz to kako izraditi holograme na različitim programima, upoznati i s tim kako holograme primjenjivati u različitim područjima znanosti te ih motivirati na razvoj projekata specifičnih za pojedina prirodoslovna i tehnička područja te područja primjene u nastavi.

Nastavite čitati

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje