Povežite se s nama

Život i društvo

Najveća gastronomska manifestacija u Varaždinskoj županiji Zeljarijada počinje ovaj četvrtak u Vidovcu!

Objavljeno:

- dana

U Vidovcu će od 20. do 23. rujna biti održana 21. po redu Zeljarijada, najveća gastronomska manifestacija u Varaždinskoj županiji.

Uz glazbene izvođače, Crvenu jabuku, Bosutske bećare i Activ band, posjetitelje očekuje već tradicionalna mega-sarma pripremljena od Varaždinskog zelja, kao i Sajam starih zanata, Gospodarski sajam, Sajam zaštićenih proizvoda, Međunarodna smotra folkora, natjecanje u kuhanju “Zeljarskog kotlića”, šaran na rašljama te Vidovečki gibanik.

Najavljeno je to danas na konferenciji za novinare na koji su bili župan Varaždinske županije Radimir Čačić, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, direktor TZ Varaždinske županije i predsjednik Organizacijskog odbora Miran Bojanić Morandini, tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, kao i Silvija Zagorec iz Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec te Marija Cafuk iz Udruge proizvođača voća i povrća Zeljari.

Novost je da će Zeljarijada ove godine zapravo početi u osnovnim i srednjim školama te restoranima. U četvrtak, 20. rujna, prvi put će se u školama i u restoranima na jelovnicima naći jela od Varaždinskog zelja, a s ciljem da se populariziraju jela od ove visokokvalitetne namirnice. Zelje će za tu prigodu donirati Udruga zeljara.

– Ove godine uključilo se 37 škola s područja Varaždinske županije koje će u petak na svom meniju u školskoj kuhinji imati jela od zelja, a za tu prigodu donirali smo 650 kilograma zelja, što kiselog, što svježeg – rekla je Marija Cafuk, čuvarica sjemena varaždinskog zelja.

Osim što je nedavna analiza pokazala da je u Hrvatskoj najpopularnije jelo sarma, rezultati istraživanja provedenog među potrošačima kiselog zelja na zagrebačkom tržištu pokazali su da čak 40 posto ljudi preferira varaždinsko zelje, što je daleko ispred ogulinskog i ličkog zelja, otkrio je župan Radimir Čačić.

–  U Varaždinskoj županiji proizvodimo gotovo deset puta više zelja nego što ga sami potrošimo, a gleda li se cijela država, proizvodimo 40 posto hrvatskih potreba. Proizvodnjom zelja se u našoj županiji bavi 1.500 OPG-ova i promocija putem ovakve manifestacije, festivala zelja, za nas je jako važna. U promociju i brendiranje Varaždinskog zelja ćemo krenuti još snažnije – naglasio je župan.

Van granica Općine

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić zahvalio je Varaždinskoj županiji, županu Čačiću i posebnoj savjetnici i predsjednici TZ-a Nataliji Martinčević.

– Zeljarijada izlazi van granica Općine i postaje županijski projekt, a uskoro sigurno i nacionalni. Ove godine imamo tri općine – partnere, a to su Petrijanec, Maruševec i Vinica koje su također poznate po proizvodnji Varaždinskog zelja – rekao je Hranić.

U Vidovcu će u subotu, 22. rujna, u 9 sati početi kuhanje mega-sarme, koju će prije toga cijelu noć pripremati čak 50 kuhara i učenika. Za mega-sarmu će biti potrošeno 1.200 komada velikih glavica kiselog Varaždinskog zelja, točnije 22.000 listova, a uz to i 300 kilograma junećeg mesa, 410 kilograma svinjskog mesa, 105 kilograma riže, 75 kilograma kobasica, 25 kilograma brašna, 40 kilograma brašna, 4,5 kilograma svježeg češnjaka, pet kilograma peršina, 2 kilograma mljevenog papra, a i 2 kilograma slatke mljevene paprike. Kuhari i učenici će morati očistiti 350 kilograma krumpira za subotu, a 150 kilograma za nedjelju. U Vidovcu će se vjerojatno pripremati i najveća zaprška – od 25 kilograma brašna i 25 litara ulja.

Svečano otvorenje Zeljarijade je u subotu u 14 sati, a rezanje i podjela mega-sarme počinje u 15 sati. Izdvajamo i da će u sklopu Zeljarijade, osim gastronomskih, kulturnih i zabavnih programa, biti održana i edukacija za poljoprivrednike. U Maruševcu će u petak, 21. rujna, u 14 sati početi Dani polja u sklopu kojih će biti održano predavanje o bakteriozi na Varaždinskom zelju.

Život i društvo

Mali Bukovec: ulaganje od 630 milijuna kuna za energetski neovisnu općinu i županiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz godine u godinu se razvijaju, ulažu u infrastrukturne projekte, uređuju ulice i okoliš, a pred njima je povijesni projekt vrijedan nevjerojatnih 630 milijuna kuna.

U zadnjih desetak godina u prosjeku ulažu više od milijun kuna godišnje iz vanjskih izvora, a primarni cilj im je podići kvalitetu života svih mještana.

Općina Mali Bukovec na samom je rubu Varaždinske županije, ne može se pohvaliti velikim izvornim proračunom, ali je baš zato dokaz da se može.

Spomenimo i da je načelnik Darko Marković, koji tu dužnost obavlja već tri mandata, volonter, te da je u ta tri mandata iz EU fondova i natječaja ministarstava kroz osmišljene projekte povukao više od 18,5 milijuna kuna.

Obnovili su društvene domove, pomagali udrugama, uredili igrališta i izgradili Dječji vrtić. Upravo je vrtić projekt na koji je Marković posebno ponosan.

– Većinom su vrtići u manjim općinama podružnice najbližih većih gradskih vrtića. Međutim, mi smo sami izgradili vrtić i osnovali vlastitu ustanovu – rekao je Darko Marković.

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna.

Energetski neovisni

Najavio je i veliki projekt zbog kojeg je, kako kaže, 2005. i ušao u politiku, prvo kao općinski vijećnik, a zatim od 2009. godine kao načelnik. Radi se o projektu kojim će Općina Mali Bukovec, pa čak i Varaždinska županija, postati energetski neovisna.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sredinom listopada prošle godine donijelo je odluku o izdavanju dozvola za istraživanje geotermalnih voda u energetske svrhe za četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja.

Dozvolu za istraživanje geotermalnih voda na istražnom prostoru Lunjkovec-Kutnjak dobila je tvrtka Bukotermal d.o.o., koja je u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec. Projekt bi se trebao razvijati u više faza. Prvo je u planu izgraditi manju elektranu snage do 2 MW, a nakon toga u drugoj fazi geotermalnu elektranu snage veće od 10 MW. Nakon toga u planu je iskoristiti višak topline od geotermalnih elektrana tako da se preusmjeri u kompleks plastenika za uzgoj cvijeća, odnosno u planu je osnovati Distributivni centar za cvijeće, koji bi bio ne samo središnji logistički centar za cvjećarstvo Varaždinske županije nego i proizvodni centar.

Veliki planovi

– Osim toga, kroz Varaždinsku županiju, Javnu ustanovu za regionalni razvoj Varaždinske županije i Hrvatsku poljoprivrednu komoru lobiramo i borimo se da u buduće programsko razdoblje 2021. – 2027. u naš nacionalni Program ruralnog razvoja uđe i mogućnost da jedinice lokalne samouprave, kao što je Općina Mali Bukovec, iz EU fondova mogu graditi toplovodnu infrastrukturu kojom bi viškove topline iz obnovljivih izvora energije (geotermalni izvori, kogeneracija, bioplinske elektrane itd.) mogli dovesti do proizvođača cvijeća i povrća, poslovnih zona i postojeće industrije kao što su pilane te na kraju i do samih kućanstava. Ako se Vlada RH za to izbori kod Europske komisije, Općina Mali Bukovec, kao ni mnoge druge manje ruralne općine, više neće biti ruralna općina na rubu Županije, nego jedna od najrazvijenijih općina u EU-u u kakvoj će mnoge mlade obitelji poželjeti raditi i živjeti – rekao je načelnik Marković.

Projekti za podizanje kvalitete života realizirani samo u prošloj godini

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna. Projekt je prijavljen na mjeru 7.4.1. te je iz EU fonda sufinanciran s 3,1 milijun kuna.

U prošloj godini završen je i projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste u Novom Selu Podravskom, kojom je to naselje spojeno s naseljem Sveti Petar, a vrijednost radova iznosi 3,7 milijuna kuna. Projekt je također prijavljen na EU fond i iz mjere 7.2.2. sufinanciran s 3,2 milijuna kuna.

Također, realiziran je i projekt rekonstrukcije traktorskog puta u šumsku cestu u šumi Križančiji, a vrijednost radova iznosi 740.000 kuna, od kojih je iz EU fonda sufinancirano 650.000 kuna.

Osim toga, prošle godine završen je i projekt rekonstrukcije centra naselja Mali Bukovec, kojim je u potpunosti uređen centar Općine s pripadnim raskršćem, za čija se sredstva u iznosu od 2,7 milijuna kuna Općina uspjela izboriti na nacionalnim natječajima.

Trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja

Od većih projekata trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: divovska skulptura Nikole Tesle osovljena ispred Tehnološkog parka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečano otkrivanje skulpture „Tesla Powerline“ varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga bit će upriličeno u srijedu, 21. travnja, u 12 sati ispred Tehnološkog parka Varaždin (Zagrebačka ulica 89).

Riječ je o najvećoj skulpturi na svijetu koja je posvećena Nikoli Tesli jer je visoka čak 12,5 metara.  Konstruirana je 2017. godine za izložbu „Tesla mind from the future“ u Zagrebu u obliku modela za visoki dalekovod.

>>U Varaždinu je umjetnost “puštena s lanca” na 60.000 metara četvornih

Skulptura je bila izložena u Zagrebu, Budimpešti i Berlinu, a sada je našla dom u Varaždinu.

Nikola Vudrag, rođen je u Varaždinu 1989. godine, jedan je od trenutno najcjenjenijih hrvatskih umjetnika u inozemstvu.

Nastavite čitati