Povežite se s nama

Intervju dana

Najveća greška savjetnika je davati savjete

Objavljeno:

- dana

Primarijus, dr. sc. Pavao Brajša, specijalist neuropsihijatrije

Sve statistike istraživanja sreće treba baciti u kantu za smeće. Nitko ne govori istinu. Lažemo od jutra do navečer. Laž je obrambeni mehanizam – pomaže nam da preživimo ono što ne bismo mogli kad bismo pogledali istini u oči

Dr. Pavao Brajša ne propušta domaću sapunicu „Larin izbor“. Razlog nije njegova ljubav spram domaće produkcijske scene već je to „jedino vrijeme koje u potpunosti provede sa suprugom“. Priznat će i da je njegova Magdalena, s kojom je u braku pola stoljeća, zaslužila i mnogo više, ali on jednostavno nema vremena. U svome kabinetu u suterenu kuće uživa kao neprikosnoveni gospodar prostora dok pred njim na stolu uredno stoje dva nova rukopisa knjiga. Zgotovljena. Jedna od dviju knjiga već je u tisku. Toliko o mirnim umirovljeničkim danima dr. Brajše.

Radišan umirovljenik

Vitalan osamdesetogodišnjak bez problema odolijeva i ukusnim kolačima koje je servirala gospođa Magdalena, budući da zbog problema sa šećerom, ne smije ni taknuti bilo što slatko. Dr. Brajša poslušan je pacijent. Premda ima 80, izgleda barem desetak godina mlađe, a njegov sarkastični i britki um uopće „ne stari“. Nakon što nam se požalio na Sulejmana Veličanstvenog, još jednu seriju koju prati („zato što su je najavili kao povijesnu rekonstrukciju jednog vremena, a onda kad je počeo gledati i uvidio laž, već je dovoljno odgledao da nastavi“), započeli smo razgovor s čovjekom koji je nekada bio sinonim za psihoterapiju. Kad je netko malo „prolupao“, nije se govorilo: „Moraš psihijatru“, nego „Rođen si za Brajšu“. U njegovu kabinetu po ničemu se ne bi reklo da je to umirovljenička oaza kako ju zamišljamo – šahovska ploča…

Uzrok sreće

Uz mnoštvo uredno složenih polica s knjigama (nekako smo više očekivali kreativan nered), kad ne mora zbog zdravlja šetati ili  iz ljubavi voziti bicikl, uglavnom „prčka“ po svom kompjutoru i slušajući klasičnu glazbu smišlja materijale za neku novu knjigu. Ideja mu nikad ne nedostaje.    
– Živim najljepše doba života. Za par mjeseci napunit ću 80, imam manje obaveza, žena me vozi kud idem – iskreno, ne znam koristim li to zbog oštećenja vida ili sam već alergičan na volan. S volanom sam živio 30 godina i prošao pola Europe u automobilu. Žena me na svu sreću još uvijek voli, a ja nju volim uvijek. Sretni smo – nikada nismo razgovarali koliko sada. Za život imam dovoljno. Imao sam jednu naviku, a to je da sve bilješke ubacujem u kompjutor, sada ih tražim i pokušat ću od njih napraviti nešto. Primjerice, „Sto mudrih ljudi“ – to nisu za mene samo poznati pisci. Uvijek tvrdim da ukoliko petero pročita istu knjigu – svatko je pročitao drugu. Jer nije bitno ono što piše unutra već naše razumijevanje toga. Dakle, sretan sam, zadovoljan, jedem, šetam, spavam, stalno nešto radim…
Sada bi se našlo mnogo onih koji bi rekli: „Lako je Brajši biti sretan u penziji, on sigurno ima dobru mirovinu, a ne crkavicu kao mi“. Hrvatski umirovljenici baš ne djeluju psihički spokojno.
Mi ne znamo živjeti i napraviti od umirovljeničkog doba zlatno doba svog života.
 

Postoji slika kakav jesam, kakav ja mislim da jesam i slika kako bih volio da o meni misle

Opet bi vam rekli da je lako pričati, ali kako bez novca?
Naravno da za sve što kažem podrazumijevam da minimum standarda mora postojati. Većina ima taj minimum, pa opet ne zna živjeti. Znate li da nam je 50 posto sreće genetski određeno, 10 posto su okolnosti (tu spada i novac), a 40 posto smo mi sami? Naši sunarodnjaci ne znaju iskoristiti tih 40 posto kreiranja vlastite sreće. Naš život nije ono što se događa oko nas, pa niti ono što se događa u nama, nego naš pogled, naša interpretacija onoga što se događa u nama i oko nas. Ne znamo dvije stvari – razgovarati s drugima niti sa samima sobom. Sve bi bilo drukčije kad bismo znali razgovarati sa sobom i protumačiti si događaje. Još nešto – mi živimo na vrlo primitivan i neinteligentan način. Živimo reaktivno. Reagiramo na ono što nam se dogodi, a bitna stvar da bi to naše reagiranje (ponašanje) bilo zadovoljavajuće, pa baš ako želite i sretno, onda nije bitno što nam se događa, već kako mi to vidimo, tumačimo i reagiramo na to.

Impresivna biografija

Primarijus, dr. sc. Pavao Brajša, specijalist neuropsihijatrije rođen je 1933. godine u Zagrebu, ali gotovo cijeli radni vijek proveo je u Varaždinu. Tijekom izuzetno uspješne karijere psihijatra, uglavnom se bavio socijalnom te bračnom i obiteljskom psihoterapijom. Prošao je niz usavršavanja kod najpoznatijih europskih psihoanalitičara. Za svoj je rad primio brojne nagrade, a u mirovinu je otišao 1995. godine.
   Tijekom liječničke i znanstvene karijere objavio je 216 stručnih i znanstvenih radova (od čega njih 17 u stranim stručnim edicijama), od četrdesetak objavljenih knjiga njih devet je na slovenskom, a jedna na njemačkom jeziku. Živi sa suprugom Magdalenom u Varaždinu, a otac je dvoje djece – dr. sc. Romana Brajše, diplomiranog inženjera fizike, i psihologinje dr. sc. Andreje Brajše.
 

Može malo pojašnjenje?
Između onoga što nam se dogodi i naše reakcije mora postojati malo mozga. Malo razmišljanja. Naša stvarnost nije stvarnost, nego ono što mi vidimo u toj stvarnosti – takozvana „subjektivna stvarnost“. To je uzrok sreće.
   Bez obzira na to što, kako kažete, „minimum standarda mora postojati“, do ljudi će ipak teško doprijeti poanta rečenoga!
Priznajem da ima slučajeva kada materijalne okolnosti utječu na duh, ali u većini slučajeva smo sami krivi za taj osjećaj nesreće. Sjećam se slučaja iz vremena izbjeglica. Zadnja osoba koja je napustila jedno od tih prihvatilišta bila je Romkinja koja je rekla kako nikada nije tako dobro živjela. Dakle, subjektivna stvarnost. Pokušao sam istom tezom doprijeti i do ratnih vojnih invalida i neprestano govorio neka ne žive za to da bi kapitalizirali svoju izgubljenu nogu (mirovinom, povlasticama…). No do mnogih, na žalost, uopće nije doprlo što govorim. Kao da su se sramili svog invaliditeta i živjeli od subote do subote kad idu na vikend… Prepustili se. Naravno, ne svi. Mene, primjerice, nije sram reći da imam 80 godina. Štoviše, još to i ističem – znanje i iskustvo koje sam stekao tijekom tih godina nemjerljivo je. Nema cijenu. Ima u Međimurju dobar izraz koji meni veli žena kad počnem jaukati: „Kaj se puštaš“. Želi reći – saberi se malo.

Neprestano lažemo

Jesu li Hrvati u prosjeku sretna nacija?
Sve statistike, istraživanja sreće treba baciti u kantu za smeće. Jer nitko ne govori istinu. Pa mi lažemo od jutra do navečer. O psihologiji laži je napisano nekoliko knjiga. Laž je obrambeni mehanizam. Laž nam pomaže da preživimo ono što ne bismo mogli kad bi pogledali istini u oči. Ona nas održava na životu. Kako jedna autorica veli, lažemo otkad se probudimo. Čim izađemo van, a netko nas pita kako smo, ma da smo i najgore na svijetu, reći ćemo: „Dobro, hvala“, a u sebi mislimo: „K vragu sve, nitko ne zna kako mi je“. Pa ono „Kak’ vi lijepo izgledate“- lažem, pak, ja sad nekom drugom. No zamislite da na prvo pitanje odgovorite: „Osjećam se kao drek“, a drugoj osobi velite: „Bože, pa kaj se dogodilo s vama da tak’ loše izgledate“.

U svakoj sredini s dobrom psihijatrijom bolnica je jedino mjesto gdje nema psihičkih bolesnika
 

Želite reći da laž treba čovjeku?
Da. Sad se samo radi o količini svega. Postoji slika kakav jesam, kakav ja mislim da jesam i slika kako bih volio da o meni misle… To je u svima nama. Mi zapravo živimo u uvjerenju da je stvarnost ono što nije, da smo mi ono što nismo, da su drugi ono što nisu. Iskreno, baš me čudi da me još stereotipno niste pitali što mislim o krizi.

Ne zanamo voljeti

Pa iako to nisam mislila pitati, recite, što mislite o krizi?
Ona je zapravo, za mene – ne tvrdim da svijet nije u gospodarskoj krizi – moralna, duhovna kriza. U suvremenoj psihologiji postoji desetak inteligencija potrebnih čovjeku da pametno živi i radi. Nije dovoljna racionalna inteligencija; pa niti racionalna i emotivna inteligencija; pa niti ove dvije nisu ništa bez socijalne inteligencije; gdje je duhovna…? Razumom analiziramo, srcem obuhvaćamo cjelovitost situacije, a duhovnom dajemo smisao onome što radimo. No ima još – postoji i moralna inteligencija. Moralna i duhovna inteligencija nemaju veze s općim mišljenjem – religioznošću. Duhovnih „debila“ imate i u crkvi i van nje. Duhovna inteligencija je osmišljavanje, a moralna je zapravo sposobnost – perspektivistična inteligencija, inteligentno prihvaćanje svojih postupaka.

Koliko ljubav igra ulogu u psihičkoj (ne)stabilnosti?
Postoje dvije stvari o kojima su napisane najveće gluposti na ovome svijetu – o sreći i ljubavi. Često se citira moja rečenica „Više je zla počinjeno u ime ljubavi nego mržnje“. Cijeli život sam liječio žrtve ljubavi, a ne nasilja i mržnje. Tako da smo, u smislu moralne inteligencije, u dubokoj emocionalnoj krizi. Mi ne znamo voljeti. Ne samo da emocionalno nismo inteligentni nego smo nepismeni. Uzmite samo primjer braka – nevjerojatna količina gluposti napisana je o braku.

Cijeli sam život liječio žrtve ljubavi, a ne nasilja i mržnje

Kad ste već otvorili temu ljubavi, je li istina da zaljubljenost može najduže trajati tri godine?
Da ne bi. Rijetko tko ima pojma da i najveća zaljubljenost ima rok trajanja od tri mjeseca. E, sad, ako želite živjeti u sretnom braku 30 – 50 godina, što vam je činiti? Svake subote ženiti se svojom ženom. Obnavljati zavjete. Doma. Svake subote morate odlučiti da ćete idući tjedan voljeti svoju ženu. Taj tjedan.

Sad se nameće jedno čudno pitanje – s obzirom na to da ste vi, uz ostalo, poznat kao bračni i obiteljski psihoterapeut. Cijenite li vi, a to pitam s obzirom na vašu ironiju i skepsu, instituciju braka?
Ne samo da cijenim nego tvrdim da je to najbolji običaj među ljudima. Veliki sam zagovornik kvalitetne monogamije kao i protivnik nekvalitetne. Nekvalitetna monogamija je sadomazohizam – pakao. Problem je u tome što mislimo da je dovoljan kapital s kojim smo ušli u brak, da je nepotrošiv. No, kao što rekoh, njega, kao i sve druge odnose, treba održavati. Mi jako glupo mislimo da 50 godina možemo živjeti u neodržavanoj ljubavi.

Uloga seksa u braku

Koliku ulogu u braku igra seks? Naime, dok jedni tvrde da uopće nije bitan, drugi, nazovimo ih stručnjaci, navode ga kao najvažniji dio za održavanje braka?
O toj sam temi napisao knjigu koja je izašla pod naslovom „Sačuvati sreću i zadovoljstvo u seksualnom životu“, a izdavač je iz originalnog naslova izbacio najvažniji dio „…s istom osobom“. Uloga seksa je ogromna, ali s pravilnim pristupom. A to sigurno nije nutra-van, nutra-van..

Ima li to kakve veze s takozvanom bezuvjetnom ljubavlju?
Ne. Bezuvjetna ljubav je sposobnost prihvaćanja drugog onakvim kakav je, uz reciprocitet – da i osoba prihvati vas. Alergičan sam na ono „dogodila se kemija“ – to je nevjerojatno glupo. To vam je kao vatra – da bi se održala vatra, morate ju potpaljivati. Ne možete biti zaljubljeni duže od tri mjeseca, ali morate se truditi da se u 50 godina barem jednom mjesečno iznova zaljubite u svog bračnog druga.

Može recept?
Recepti za ljubav ne postoje. Ne postoje dva ista mozga, pa isto tako niti dva ista „srca“. Prema tome, ljubav je totalno individualna stvar. Najveća su glupost knjige s receptima za ljubav- kako treba voljeti, kako zadržati…

Rijetko tko ima pojma da i najveća zaljubljenost ima rok trajanja od tri mjeseca

No, kad to velite, opet se moramo vratiti na vaše knjige koje se uglavnom bave tom tematikom?
Da, ali ne s receptima. Znate koja je najveća greška savjetnika? Davati savjete. Nedavno sam dao otkaz u jednim novinama, nakon dvije godine, jer su me tražili da savjetujem. Željeli su savjete dr. Brajše.

Pa o čemu vi onda zaista pišete u knjigama čiji svi naslovi sugeriraju baš savjetovanje za dobar brak, vezu…?
O tome da se ne može seksati niti voljeti po receptu. Svaki par mora imati individualnu, specifičnu priču i takav seks. Sve je to nemoguće bez dobre verbalne komunikacije.

Pa što onda sa svim tim naslovima u knjižarama i savjetima u novinama o ljubavi i braku?
Pravi terapeut vam nikada neće reći: „To se radi tako i tako“. To rade šarlatani. Zbog toga sam i prekinuo sa psihoterapijom. Umalo sam se u Latinici „pograbio“ s Nevom Tole koja me počela urlajući vrijeđati da sam muški šovinist. Naime, teorija koju uporno zagovaram jest da ako je netko žrtva dulje od godinu dana ne treba kazniti nasilnika nego žrtvu. Jer puno je lakše održavati nesreću nego zadržati sreću. Sreća i ljubav su zahtjevan posao – treba servisirati redovno, znati nešto, prestati imati potrebu sebi lagati da sam sretan. Jer ja sam sretan ne zato što mislim da sam sretan, već zato što znam to osvijestiti u sebi.

Sabor RH – primjer loše komunikacije

Želite li reći da kao preduvjet prosječno zadovoljavajućeg života treba biti inteligentan u svim tim vrstama navedenih inteligencija?
Uopće ne. Nije dovoljno samo biti inteligentan. Treba biti i kompetentan. Možete biti vrlo pametni, ali nekompetentni u svome znanju. To su krize. U vrijeme kad sam predavao, svima sam govorio da tko želi učiti komunikaciju, neka sluša naš Sabor. Jednostavno će naučiti kako ne komunicirati. Svojevremeno su mi ljubljanski studenti dolazili u Bajnske dvore (koliko li je puta bilo insinuacija na ime), ali uvijek sam im morao reći da to nije mjesto gdje im mogu pokazati psihijatrijske bolesnike. „Da biste ih vidjeli, morate izaći na ulice“, rekao sam im. U svakoj sredini gdje je dobra psihijatrija, onda je bolnica jedino mjesto u toj sredini gdje nema „luđaka“.

Jedna od bolesti kojoj najčešće podliježemo je, kažu, depresija. Nazivaju je bolest današnjice. Što velite?
Joj, nemojte o tome. Kad to čujem sretan sam da više nisam psihijatar. Niti depresija niti lažni optimizam. Ima jedan stari gospon, Aristotel, koji zagovara „teoriju sredine“. Previše vrline prelazi u antivrlinu, a premalo je loše.

Najgore je biti sam

Znači, depresiju smatrate „prenapuhanom“ bolešću?
Pametan čovjek je rekao da je patnja svojim razmišljanjima interpretirana bol. Znači, vi možete biti normalno i bolesno depresivni. Ako vam netko umre, logično je da ćete plakati tri  mjeseca, ali tri godine je bolesno. Postoje endogena (unutarnja) i egzogena (vanjska) depresija. Nema veze jedno s drugim. Trpati sve „uđuture“ je glupost. Najlakše je sve nazvati depresijom, dati hrpu tableta i kraj. Ljude bi trebalo učiti pojmu koji se zove rezilijentnost – sposobnost oduprijeti se stresu.

Da je to baš tako lako, svi bismo bili psihički zdravi, a vi bez posla!
Nije istina. Nije tako teško. Samo treba gledati stvari iz drugog kuta. Jednostavno, početi drukčije misliti o stvarima koje vas smetaju. Uvijek tvrdim da postoji nekoliko nepromjenjivih stvari, a naša je najveća pogreška što ih pokušavamo promijeniti. To smo MI, DRUGI i DOGAĐAJI OKO NAS. Sve troje ne možemo mijenjati direktnim putem. Stari alkoholičari u Americi su seanse započinjali molitvom: “Dragi Bože, daj mi pameti da prepoznam što mogu, a što ne mogu promijeniti. Daj mi snagu da promijenim što mogu promijeniti i strpljivosti da živim s onim što ne mogu“.

Ako želite živjeti u sretnom braku 30 – 5o godina svake se subote morate iznova ženiti svojom ženom
 

Kad smo kod promjena, opet se aktualiziralo pitanje zdravstvenog odgoja u školama. Što vi mislite?
Ono što našoj mladeži fali je učenje življenja. Pa seks vide na internetu kad žele. Kad ja zapnem na mobitelu, moj unuk iz 6. razreda mi riješi problem. Treba uvesti predmet kako pametno živjeti. Tvrdim da sam dobar ne zato što hoću biti dobar nego jer znam da je dobro biti dobar. Najbitnije je to doba adolescencije. Tad počinje majmunizacija ljudskog roda. Adolescentu se ne smije tvrditi da je rani seks nemoralan ili grešan, već da je to blesavo. 
Inače, općenito mi je nepojmljivo da kod nas nitko ne shvaća ulogu vrtića i škole u budućnosti zemlje. Kod nas kad se „reže“ prvo se „reže“ na seminarima i edukacijama odgajatelja i učitelja. Ovu katastrofu sa smanjenjem plaća neću niti spominjati. Vani se upravo u krizi najviše ulaže u djecu. Jer tko će vam voditi zemlju i kakva će ona biti, ako vam djecu uče nemotivirani ljudi. U vrtićima i školama je rodilište Hrvata.

U Varaždin ste došli prije 40 godina i ostali. Zašto?
Zato što jako volim predgrađa Varaždina. To su München, Beč, Graz, Zürich i Ljubljana. Ondje sam završio svoju edukaciju.  

Blagdani su kao „okidač“ za samoubojice. Zašto je tomu tako?
Jeste li se ikada osjećali sami u mnoštvu? To je to. Oko vas puno ljudi u blagdanskom raspoloženju i tek tada shvatite da ste sami na ovom svijetu. Najgore je biti sam.

Izvor:
Foto: RT

Intervju dana

Sapunice – posljedica ideje da damo publici što navodno želi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska kazališna i filmska glumica o tome zašto se ne može shvatiti ozbiljno

Jedna ima ženstvenu crnu haljinu pripijenoga kroja, druga traperice i borosane. Jednoj je kosa spletena u viosku punđu, druga je ili s viklerima ili neukrotive crvene kose. Jedna hoda opušteno, gotovo “aljkavo”, dok druga kroči dostojanstveno, visoko uzdignute glave. I jedna i druga su – Nina Violić.

Nina Violić je svojim imidžem godinama slučajnim prolaznicima na cesti pružala upravo onakvu sliku kako zamišljaju „neozbiljne glumice“ dok su kazališnoj publici borosane na nogama izgledale kao zlatne cipelice. Jer tko je vidio Ninu Violić kako glumi i Borovo mu je bio Manolo Blahnik.
Premda smo mislili da nas ničim ne može iznenaditi, dvije stvari su nam upale u oči. Jedna je visina jer, iako smo je gledali i u kazalištu i na filmu, nikada nam nije izgledala tako visoko kao kad je stala pokraj nas u čizmama ravnih potplata i dostojanstvenošću kojom zrači. Promukloga glasa nije nimalo dvojila hoće li odvojiti vrijeme za intervju iako joj se žurilo za montažerski stol u Zaprešić gdje montira vlastiti kratki film.

Kad smo u redakciji dogovarali o čemu ćemo razgovarati s vama odlučili smo se za „Mali ženski razgovor“ u rubrici Ženski svijet. Kad sam to, pet minuta prije našeg susreta, spomenula kolegici koja me vozila, gotovo je okrenula automobil kako bi me odvezla što dalje od vas. Rekla je, citiram, “Jesi li ti normalna? S budućom Mani Gotovac hrvatskog kazališta ti misliš voditi male ženske razgovore? S najperspektivnijom hrvatskom glumicom i kazalištarkom?“.

Jako mi je drago da se izborila druga opcija i da više ne moram voditi male ženske razgovore. Po tom sam pitanju vjerojatno već rekla sve i nisam, vjerujte, promijenila stavove za razliku od drugih područja.

Godi li vam usporedba s Mani Gotovac?

Mani se bavila i bavi se kazališnom politikom cijeli život. Ja se bavim kazalištem.

Kad ste spomenuli politiku, eto, niti vaše kolegice nisu ostale imune. Primjerice, Barbara Rocco kandidirala se za dožupanicu. Imate li vi političkih ambicija?

Ne znam što bih odgovorila. Nikada me ništa osim glume niti nije zanimalo. Ipak, u zadnje vrijeme sam dosta počela raditi na filmu i trenutno pripremam scenarij. Radila sam jedan svoj kratki gerilski film koji upravo montiram s Damirom Čučišem.

Ranije se nisam usudila uhvatiti u koštac sa svojim tektovima. Sada pišem scenarij

Zapravo je to neka moja nova faza da sa svojom producenticom, Zdenkom Gold, pokušavam raditi neke svoje projekte. To me jako veseli.

Dakle, ipak svojevrstan odmak od glume. Korak naprijed?

Mislim da to nije ništa drugo od glume – pisati, režirati, glumiti – vrlo je srodno. Nikad ne bih to odvajala, samo što se nikada nisam „bacila“ u koštac s nekim svojim tekstovima niti sam se to ranije usudila.

(Ne)ozbiljna Nina

Znači li to predah od kazališta?

Nikako. Nastavljam s radom u svom matičnom kazalištu, Zagrebačkom kazalištu mladih, gdje mi je prekrasno. Od ljudi s kojima radim, redatelja, puno putujemo s obzirom na europsku karijeru kazališta… nikada se toga ne bih odrekla. To je to.

Ipak je sve, očigledno, krenulo u nekom puno ozbiljnijem smjeru. Spomenimo i izgled – to nije Nina Violić na koju smo navikli. Jedva smo vas prepoznali. Valjda smo očekivali barem viklere na glavi ili borosane. Je li to bila samo faza koja je prošla ili imidže kojim ste željeli privući pozornost?

Mislim da je to najgore kod ljudi koji se bave javnim poslom, a i kod onih koji se ne bave. To da damo neku sliku o sebi koju netko negdje zavoli ili se „zakači“ za nju i onda inzistiramo na tome. Na kraju sami povjerujemo da mi to i jesmoo.

Dakle, borosane i vikleri su bila „faza“, a sad je faza „ozbiljne Nine“?

Nisam uopće ozbiljna. Štoviše – neozbiljnija sam no ikad.

”Na terapiji”

Vaša generacija glumica – vi, Zrinka, Barbara Nola, Jelena Miholjević… zapravo nemate nasljednica. Ili ih ja ne vidim?

Ne vidite zato što je situacija što se tiče kazališta očajna. Kazalište je ipak mjesto gdje se glumci prvo „izgrađuju”. Kazališta su se zatvorila, mladi ljudi nemaju gotovo nikakve mogućnosti cirkulirati, učiti, recimo, s nama na ozbiljnim projektima. To su rijetki sretnici. U principu ljudi nakon Akademije ostaju na cesti. Nemaju drugog izbora nego snimati što im se ponudi. U tom smislu i tržište odlazi k vragu, jer glumcima pada cijena, kriterija nema.

Puno je velikih glumaca koji nisu završavali akademije ili neke glumačke škole. I obrnuto

Djeca u biti ostaju prepuštena samima sebi, bez da se itko brine o njima. Mislim da će to debelo uništiti kazalište i cijelu glumačku scenu. Nitko zapravo ne misli 15 do 20 godina unaprijed što bi se zapravo trebalo raditi. Tu je veliki problem. Zato publika niti ne zna nove ljude. Ja sam tek nedavno, fala Bogu, prestala igrati djevojčice. Imam kolegice, već debelo žene, koje su još uvijek s kečkama na sceni. Hopšu kao curice jer nema love da se uzme i odgaja nove ljude.

Jesu li za takvu situaciju djelomice krive i sapunice? Naime, producenti vide da i s amaterima mogu zaraditi novac. Ne mislim baš na ono „nećemo Severinu u kazalište jer nije iz branše”, već na producentske uštede. Uostalom, zašto vas i to ne bih pitala? Mislite li da bi glumu trebalo ostaviti isključivo glumcima?

Ma, to je potpuna glupost. Uvijek su ljudi koji su se iz raznih razloga penjali na scenu – glumili, pjevali, plesali, bavili se pantomimom, recitirali, pisali, nešto smišljali – dijelili jedino na one koji imaju ili nemaju talenta. Puno je velikih glumaca koji nisu završavali Akademije ili neke glumačke škole. I obrnuto. Puno je akademskih glumaca koji uopće nisu glumci. Ne mislim da bismo na taj način trebali štititi svoju profesiju. i razmišljanja. Ne podržavam taj fašizam – da glumci glume, a pjevači pjevaju. Ali, što ste me ono prije pitali?

Za sapunice i jeftine amatere koji dobro dođu štednji producenata.

Sapunice su samo posljedica općeg stanja, situacije i slike što su mediji učinili zadnjih desetak godina u zemlji… Sapunice su samo posljedica te sotonističke ideje da dajemo publici ono što navodno želi. A publika je, pretpostavimo, uvijek glupa i želi najgore. Uopće se ne slažem s tim. Zaista svaka čast Hrvatskoj televiziji što su zadnjih godina ukinuli mjerenje gledanosti, otvorili dva nova programa. Da nije bilo toga, sumnjam da bismo radili ono što radimo sada.

Što?

Snimamo seriju koja će po svojoj kvaliteti, što se tiče teksta i predloška, produkcije i glumaca ponuditi publici nešto sasvim drugo. Zove se „Na terapiji“ i licenca je izraelska. Radili su je već Amerikanci, Slovenci, Srbi…Tekst je vrhunski kakav se rijetko kada može čuti na televiziji, a kamoli igrati.

Nisam zvijezda

Ako se ne varam, vi niste glumili u niti jednoj sapunici?

Nisam. Pa vidite da ne vozim auto i živi na petom katu bez lifta. Ali imam dobru guzu.

Od čega vi u stvari živite? Ne snimate, reklame, sapunice…

Od kazališne plaće.

A neki tekst koji biste voljeli odglumiti?

Dugo, dugo godina sam htjela glumiti Lulu, a sad sam već stara za nju. Igrala sam Vedekina, „Buđenje proljeća“. To je bilo sve što sam od njega igrala. Sad bih voljela igrati ukroćenu goropadnicu.

S kim?

S Prljom, iz Leta 3.

Kad biste mogli ući u nečije cipele, čije bi bile?

Julliene Moore obožavam. Obožavam sve što ona radi. Obožavam tu ženu.

A neki tekst koji biste voljeli odglumiti?

Dugo, dugo godina sam htjela glumiti Lulu, a sad sam već stara za nju. Igrala sam Vedekina, „Buđenje proljeća“. To je bilo sve što sam od njega igrala. Sad bih voljela igrati ukroćenu goropadnicu.

Kad ste pročitali zadnju knjigu i koju?

Roberta Bolagna, „Divlje detektive”. Otkad sam bila trudna, prije, dakle, više od deset godina, nisam se toliko odmorila. Bilo je prekrasno. Upravo zato što sam snimala seriju pa sam imala mogućnost slobodnog ljeta i mjesec dana sam se družila s divljim detektivima u Meksiku sedamdesetih i potpuno se zaljubila u Bolagna. Tako da sam tamo sada. Još sam malo ostala.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Nastavite čitati

Intervju dana

Socijalna sigurnost i kohezija jamac stabilnosti društva!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prof. dr. sc. Nino Žganec o socijalnoj politici, odnosu prema osobama s invaliditetom, nasilj

Prof. dr. sc. Nino Žganec izvanredni je sveučilišni profesor socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Nekadašnji ministar socijalne politike u Račanovoj Vladi, osim što predaje na matičnom fakultetu nekoliko predmeta na preddiplomskom i diplomskom studiju, predaje i na poslijediplomskom studiju iz Javnog zdravstva na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te na doktorskom studiju Prevencijske znanosti i studij invaliditeta na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu te na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Također predaje i na MA Comparative European Social Studies u Maastrichtu, Nizozemska, koji zajedno organiziraju Zuyd University iz Maastrichta i London Metropolitan University. Jedan je od direktora programa koji se odvija u okviru IUC Dubrovnik pod nazivom Developing Neighbourhood and Community Support Systems te jedan od osnivača i voditelja ljetne škole Socijalni rad i razvoj zajednice. Jedna od dužnosti na koju je osobito ponosan jest članstvo u izvršnom odboru European Association of Schools of Social Work. Surađuje sa stručnjacima iz različitih dijelova svijeta, a u zadnje vrijeme veoma intenzivno saAnglia Ruskin University iz Cambridg-a, HAN University iz Nizozemske te je u pripremi suradnja s Durham University iz Velike Britanije.

Socijalna skrb

Kako ocjenjujete socijalnu politiku koju vodi Ministarstvo socijalne politike i mladih ove Vlade?

Temeljno obilježje socijalne politike Republike Hrvatske je nedostatak jasnog koncepta i jasno postavljenih ciljeva. Zapravo socijalna politika Republike Hrvatske naslanja se u bitnome na onu naslijeđenu iz bivše države, konceptualno nije promijenjena, ali je „prošarana“ različitim, često parcijalnim i nekoordiniranim mjerama unutar pojedinih sustava kao što su mjere obiteljske politike, zaštite ratnih vojnih invalida, neke mjere iz područja stambene politike itd. Pored toga opće je i uvriježeno stajalište kako je socijalna politika dio društvene potrošnje, pa stoga ona mora biti što je moguće restriktivnija. Analogno tome korisnici različitih naknada smatraju se na neki način manje vrijednim članovima društva. Takvo stajalište potpuno je anakrono budući da je u razvijenim državama svijeta (što je npr. vrlo eksplicitno izraženo u stajalištima zemalja OECD-a) odavno prihvaćeno stajalište kako se kod izdvajanja za socijalnu politiku radi zapravo o investicijama u društveni kapital zemlje. Zbog toga se već odavno kao kriterij razvijenosti i bogatstva nekog društva ne smatra isključivo visina BDP-a nego stupanj socijalne sigurnosti članova društva, socijalna kohezija, socijalna pravednost i slično. To uvelike ima veze i sa zaštitom ljudskih prava koja su dakako najugroženija kod najranjivijih članova društva i moderne države osobito inzistiraju na njihovoj zaštiti i promociji. Što se tiče zakonske regulative područja socijalne skrbi moram također izraziti svoje razočaranje budući da smatram kako su postojeći zakoni i podzakonski akti izuzetno nekvalitetni čime je i taj društveni sustav izuzetno nerazvijen. Radi se o jednom od najbitnijih sustava socijalne politike Republike Hrvatske, a istovremeno to je jedini društveni sustav koji nema niti jednu stručnu agenciju ili zavod na nacionalnoj razini. Istovremeno smo svjedoci postojanja desetaka potpuno neshvatljivih agencija i zavoda koji se kontinuirano osnivaju i ukidaju. Razvoj sustava socijalne skrbi prepušten je državnim službenicima Ministarstva socijalne politike i mladih koji su preopterećeni redovitim administrativnim poslovima i nemaju kapaciteta baviti se još i razvojem. To se onda rješava na način da se angažiraju različiti domaći ili strani konzultanti koji u okviru zadanog projekta često nisu u stanju sagledati cjelinu sustava socijalne skrbi niti kvalitetno doprinijeti njegovom razvoju. U razgovoru koji sam vodio sa sadašnjom ministricom i potpredsjednicom Vlade predložio sam joj potpuno novi koncept u izradi legislative i organizaciji sustava socijalne skrbi koji bi bio više nalik moderno uređenim sustavima kao što to imaju osobito zemlje Sjeverne Europe, no ne znam hoće li to biti prihvaćeno.

Je li socijalna politika “vatrogasna mjera” koja se provodi tek onda kada uzroci dovedu do nevolje?

Temeljno obilježje socijalne politike RH je nedostatak jasnog koncepta i postavljenih ciljeva

U socijalnoj politici se razlikuju koncepti „aktivne“ i „pasivne“ socijalne politike. Pasivna socijalna politika je reaktivna, ona koja sanira posljedice socijalnih problema. Nasuprot tome jest aktivna socijalna politika koja preventivno utječe na to da do socijalnih problema niti ne dođe ili da barem oni budu što je manje moguće izraženi. To se postiže kroz ciljane mjere u sustavu zdravstva, socijalne skrbi, zapošljavanja, obiteljskih mjera, mirovinskog sustava i stambene politike. Čini se kako u našoj zemlji imamo više pasivnih nego aktivnih mjera i taj bi omjer trebalo sve više okretati u korist ovih aktivnih. Socijalni rad je profesija koja se prvenstveno želi baviti rješavanjem problema u međuljudskim odnosima, ali i promicanjem širih društvenih promjena. Kao što sam već spomenuo, principi ljudskih prava i socijalne pravde su temeljni za socijalni rad.

Kako je moguće da su korisnici socijalne skrbi kod nas bile i osobe koje su bili vlasnici po nekoliko stanova i sl.?

To je pitanje koje se povremeno pojavljuje kao svojevrsna „mantra“ i kao krunski dokaz nedjelotvornosti sustava socijalne skrbi. Međutim, treba reći da je temeljem Zakona o socijalnoj skrbi odavno prilično precizno uređeno pitanje tko i pod kojim uvjetima može biti korisnik socijalne skrbi te da posjedovanje velike imovine diskvalificira vlasnika od toga da prima socijalne naknade. Drugo je pitanje mogućnosti da se redovitim putem dođe do potpune informacije o pravom stanju vlasništva. Znamo dobro u kakvom su nam stanju zemljišne knjige te kako još uvijek državna uprava nije na kvalitetan način međusobno informatički povezana. Osim toga činjenica da u centrima za socijalnu skrb radi daleko manji broj stručnjaka od stvarno potrebnog broja dovodi do toga da oni ponekad fizički ne stignu obići i na terenu provjeriti stvarne stambene uvjete korisnika socijalne pomoći.

Je li visina socijalne naknade dostatna za dostojanstven život njezinih korisnika?

Kao prvo trebalo bi odgovoriti na pitanje što je to dostojanstven život. Ili još bolje što je za koju osobu dostojanstven život. Postoje osobe koje su na žalost naučile živjeti na način da zapravo cijeli život preživljavaju. Pogledajte npr. pripadnike romske nacionalne skupine. U takvim uvjetima može se čak govoriti da su socijalne naknade odgovarajuće visine (neki će reći i previsoke). S druge strane imate ljude koji su živjeli i naučili živjeti načinom života koji im više nije moguć. Mnogi pripadnici tzv. srednjeg sloja izgubili su posao, otišli u mirovinu i ostali sami, imaju teško bolesnog člana obitelji itd. U većini takvih slučajeva ne može se govoriti o tome da socijalne naknade omogućavaju dostojan život. Prije bi se moglo reći kako uz pomoć socijalnih naknada nekako uspijevaju održati glavu iznad površine vode. Zbog toga je u planiranju sheme socijalnih naknada potrebno voditi računa o tome da gotovo ne postoje dva identična slučaja i da socijalne naknade moraju biti s jedne strane dovoljno fleksibilne, a s druge strane, naravno, da je moguće provoditi nadzor i kontrolu nad njihovim korištenjem. Istraživanja koja su provedena u Hrvatskoj pokazuju da su upravo naknade u sustavu socijalne skrbi najbolje usmjerene tj. da od svih socijalnih naknada najbolje pogađaju potrebe upravo onih koji ih trebaju. No to ne znači i da su uvijek odgovarajuće u iznosima.

Mogu li, primjerice, i umirovljenici koji imaju mirovinu do tisuću kuna biti korisnici socijalne pomoći kod nas?

u našem društvu održavamo dualni obrazovni model koji je prevladan

Zakonom o socijalnoj skrbi propisan je tzv. „dohodovni cenzus“ koji određuje tko i pod kojim uvjetima može biti korisnik socijalnih naknada. Pod određenim uvjetima umirovljenici s ovom visinom prihoda mogu biti korisnici, no to treba procijeniti u svakom konkretnom slučaju i vidjeti koju vrstu socijalne naknade takva osoba može ostvariti. Možda ne može trajnu pomoć, odnosno pomoć za uzdržavanje, ali može jednokratnu novčanu pomoć ili neki drugi oblik socijalne naknade. Pri tome treba napomenuti da pored državne postoje i lokalne socijalne naknade koje se na različite načine reguliraju u različitim gradovima.

Koliko osoba u Hrvatskoj, a koliko u Varaždinskoj županiji prima socijalnu pomoć? I kakav je njihov “background”? Jesu li to ljudi koji se nisu “snašli” u tranziciji ili…?

U Republici Hrvatskoj je oko sto tisuća osoba korisnika pomoći za uzdržavanje, a s različitim drugim oblicima pomoći ta brojka se penje i do tristo tisuća osoba. Što se tiče Varaždinske županije, ovdje se nalazi oko tri i pol tisuće korisnika pomoći za uzdržavanje, a ukupno je preko deset tisuća korisnika različitih oblika pomoći. Između pet i šest tisuća korisnika prima neki oblik lokalne ili regionalne pomoći koju isplaćuje Grad ili Županija. Među korisnicima ima pripadnika različitih društvenih skupina i ljudi različitih obrazovnih statusa.

Što će nam donijeti ulazak u EU? Hoće li biti još više korisnika socijalne pomoći s obzirom na najavu velikog gubitka radnih mjesta i sl.? Tko su, dakle, novi potencijalni korisnici socijalne pomoći, a da za to nisu ni “najmanje krivi ni dužni”?

Prema provedenim istraživanjima, u najvećem riziku od siromaštva nalaze se starije osobe, osobe s nižim stupnjem obrazovanja, osobe s invaliditetom, nezaposleni te dakako oni koji imaju kombinaciju ovih ili nekih drugih nepovoljnih okolnosti. Ulazak u EU donosi određenu neizvjesnost, a s time određene opasnosti, ali i šanse. Kako ćemo kroz to proći i kako ćemo se snaći uglavnom će ovisiti o tome koliko ćemo kao društvo prepoznati i iskoristiti svoje prave potencijale i prioritete. U svakom slučaju dosegnutu razinu socijalne sigurnosti treba ne samo održavati nego u bitnome i razvijati kako se ne bi desilo da nam ulazak u EU donese ekonomski prosperitet, ali istovremeno i socijalnu nesigurnost ili nove oblike socijalne nepravde.

Socijalne skupine

Koje su socijalne skupine osobito osjetljive kod nas? Manjine, umirovljenici, osobe s invaliditetom, samohrani roditelji i sl.?

Smatram da su u daleko najnepovoljnijem položaju osobe s invaliditetom. Iako niti ostale skupine koje navodite ne žive dobro, ipak svatko onaj tko zna ponešto o problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom u našem društvu, lako će se složiti sa mnom.

Kako su Zakonom u Hrvatskoj zajamčena prava osoba s invaliditetom?

Prava osoba s invaliditetom regulirana su brojnim zakonima i vezana su za pojedine sustave kao što su socijalna skrb, zdravstvo, obrazovanje, zapošljavanje itd. Republika Hrvatska je među prvim zemljama svijeta potpisala i ratificirala Međunarodnu konvenciju o pravima osoba s invaliditetom. Ova Konvencija predviđa visoku razinu zaštite prava osoba s invaliditetom. Međutim, stvarnost u našoj zemlji je bitno drugačija. Općenito se može reći kako je položaj osoba s invaliditetom izrazito loš. Među glavnim pokazateljima toga može se navesti nepregledno zakonodavstvo u kojem se često osobe s invaliditetom ne snalaze, zatim visoka stopa rizika od siromaštva kod osoba s invaliditetom, visoka stopa nezaposlenosti, isključenost iz redovnih tokova obrazovanja, nedostatak službi podrške u zajednici, pa i općenito nerazvijena socijalna osjetljivost društva prema osobama s invaliditetom. Iako se ponekad kroz humanitarne akcije šalje poruka kako je društvo jako osjetljivo na potrebe osoba s invaliditetom ipak osobe s invaliditetom ne žele biti dio humanitarnih, ad hoc aktivnosti niti predmet društvene samilosti, već žele da im se omogući punopravno sudjelovanje u svim redovnim oblicima društvenog života. I na to imaju pravo kao i svi drugi, a država i lokalna zajednica imaju obvezu stvoriti uvjete za to.

Zašto osobe s invaliditetom kod nas ne nalaze posao lakše? Ili uopće nisu uključeni u tržište rada?

Prije desetak godina donesen je Zakon o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba s invaliditetom. Tim se zakonom željelo snažno potaknuti zapošljavanje i u njega je uveden tzv. kvotni sustav koji je propisao obvezni postotak zapošljavanja osoba s invaliditetom osobito u javnom sektoru. Na žalost čini se da je i taj zakon ostao mrtvo slovo na papiru i da su izostale sankcije za one koji ga nisu proveli. Naravno da je nezaposlenost osoba s invaliditetom uvjetovana velikim dijelom i općenito visokim stopama nezaposlenosti u društvu, no tu se moraju pronaći nove mogućnosti i modeli. Primjeri tzv. socijalnog poduzetništva koji se razvijaju u posljednje vrijeme ulijevaju nadu da će se napraviti određeni pomak naprijed. Opće je poznato da osobe s invaliditetom teško mogu biti konkurentne na tzv. otvorenom tržištu rada i da za njihovo zapošljavanje treba predvidjeti niz poticajnih mjera i alternativnih mogućnosti. Primjera za to u svijetu ima jako puno.

Kako je organiziran život udruga osoba s invaliditetom u EU? Na bazi inkluzije ili slično? I zašto takvo što ne može zaživjeti kod nas?

Ako me pitate za položaj udruga osoba s invaliditetom, one su dio tzv. civilnog društva i u različitim zemljama EU njihov je položaj uglavnom partnerski prema državnim i javnim ustanovama. Nezamjenjiva je uloga organizacija civilnog društva u planiranju, pripremanju i provođenju mjera ne samo socijalne, nego i obrazovne, zdravstvene pa sve više i ekonomske politike. Da je tome tako možemo sve više vidjeti i u našoj zemlji gdje organizacije civilnog društva veoma često svojim inicijativama i prijedlozima donose nova rješenja na brojnim područjima društvenog života. Što se pak tiče života osoba s invaliditetom u velikoj većini razvijenih europskih zemalja razvijeni su tzv. inkluzivni modeli života što znači da su osobe s invaliditetom dio života zajednice, a da nisu korisnici ili stanovnici domova socijalne skrbi. I u Hrvatskoj se već dugo govori o potrebi deinstitucionalizacije koja treba omogućiti da se sadašnjim stanovnicima domova socijalne skrbi omogući život u zajednicama te da se u tom procesu osmisle različiti modeli podrške koji također veoma uspješno funkcioniraju u brojnim zemljama. U Hrvatskoj je taj proces pokrenut također prije više od desetak godina, ali dosadašnji rezultati nisu baš ohrabrujući.

Ne očekujem značajne promjene u pogledu dobnih granica posvojitelja

Koja europska zemlja bi mogla nama biti uzor kada je posrijedi tretman osoba sa invaliditetom ili uopće vođenje socijalne politike?

Već sam ranije spomenuo da su zemlje Sjeverne Europe apsolutni lider u vođenju socijalne politike. Razvijene europske zemlje odavno su shvatile da je ulaganje u socijalni kapital najvažnije ulaganje koje neko društvo poduzima. Često znamo reći da je lanac jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika. Isto tako se može reći da je društvo jako onoliko koliko je jaka njegova najranjivija, najslabija skupina. Socijalna sigurnost i socijalna kohezija jamac su stabilnosti i prosperiteta društva, a inzistiranje na bogatstvu mjerenom samo kroz visinu BDP-a i stupanj ekonomskog bogatstva ne vodi društvo nikamo. Odnosno vodi ga do teških socijalnih potresa budući da ekonomski kapital uvijek odlazi u ruke malog broja tajkuna i do osiromašenja većine. Europski socijalni model teži tome da se društveno bogatstvo raspodjeljuje što je ravnomjernije moguće. No među europskim zemljama postoje velike razlike.

Kako se općenito cijelo naše društvo odnosi prema osobama s invaliditetom?

Smatram kako općenito postoji velika razina neinformiranosti o tome tko su zapravo osobe s invaliditetom. One uglavnom nisu aktivni članovi zajednice nego mi se više čini i o tome sam već više puta pisao da se radi o tzv. „nevidljivim ljudima“.

Ulazak u EU donosi neizvjesnost, a s time određene opasnosti, ali i šanse

Ljudima koji su „skriveni“ bilo u okviru obiteljska četiri zida bilo u okviru ustanova socijalne skrbi. Iz te neinformiranosti javljaju se brojne predrasude o tome što osobe s invaliditetom mogu, a što ne mogu. Ona društva koja su uključila osobe s invaliditetom u redovne tokove života zajednice pokazuju kako te osobe uz odgovarajuću podršku mogu biti i jesu jednakopravne i jednakovrijedne osobe sa svima drugima. Nečiji invaliditet ne treba doživljavati kao njegov osobni hendikep već ga treba gledati kao izazov društvu i zajednici da stvori takve uvjete u kojima će osobe s invaliditetom moći na najbolji mogući način pokazati i iskoristiti svoje mogućnosti. U tom smislu želim napomenuti da npr. sustav obrazovanja treba biti također inkluzivan, a ne segregacijski te da nema stručnog opravdanja za tzv. „specijalne škole“. No mi svejedno u našem društvu održavamo taj dualni obrazovni model. To je jedan od pokazatelja odnosa društva prema osobama s invaliditetom.

Nezbrinuta djeca

Koliko je kod nas djece u domovima za nezbrinutu djecu, a koja čekaju usvajanje ili udomljavanje?

U domovima za djecu (državnim i nedržavnim) nalazi se ukupno oko tisuću djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Međutim temeljnu pretpostavku za posvojenje, a to je da su njihovi roditelji lišeni roditeljske skrbi ne ispunjava niti desetina te djece. Iako se može činiti čudnim ipak smatram kako s procesom oduzimanja roditeljske skrbi treba postupati veoma restriktivno i krajnje pažljivo jer je to nepovratni proces. Naravno da to može voditi tome da neko dijete ostane u domu duže nego što bi možda trebalo no sve dokle god postoje izgledi da se dijete vrati biološkom roditelju tu mogućnost ne treba potpuno isključiti. U udomiteljskim obiteljima smješteno je preko dvije tisuće djece i također je veoma mali broj one djece koja ispunjavaju pretpostavke za posvojenje. Tu se uglavnom radi o privremenim mjerama izdvajanja djece iz bioloških obitelji radi osiguravanja primjerenijih oblika odgoja i obrazovanja u zamjenskim, udomiteljskim obiteljima.

Kako komentirate nove uvjete udomljavanja djece?

Što se tiče udomiteljstva nikako se ne bih složio s time da se radi o nekakvoj stihiji. Pogotovo ako pogledamo unazad nekoliko godina možemo vidjeti da se to područje sve više uređuje, a donesen je i poseban Zakon o udomiteljstvu. Daleko smo još od sasvim uređenog sustava udomiteljstva, no pomaci su vidljivi. Danas udomitelji moraju zadovoljiti jasne kriterije, dobiti dozvolu za pružanje usluge udomiteljstva te su redovito u sustavu obrazovanja i nadzora. Znam da i pored takvog sustava ima primjera koji nisu dopustivi te da ima udomiteljskih obitelji koje to nisu postale zbog humanizma već zbog nekih drugih više lukrativnih razloga. Udomiteljstvo je zamjenska obiteljska skrb i ona po svemu treba što je moguće više sličiti biološkoj obitelji. To naravno nije uvijek lako postići, a socijalni radnici nisu uvijek u mogućnosti pružiti podršku udomiteljskim obiteljima kakvu bi one trebale. No općenito smatram da ima puno više dobrih nego loših primjera udomiteljstva samo što se za one loše uvijek puno više i brže sazna.

U pripremi je novi Obiteljski zakon. Što će donijeti?

Ne očekujem značajne promjene u pogledu dobnih granica (posvojitelj može biti osoba od najmanje 21 godine, a starija od posvojenika najmanje 18 godina) kao ni neki drugi opći uvjeti npr. u pogledu krvnog srodstva u ravnoj lozi.

Istospolne
zajednice

Kako bi se trebali socijalni radnici postaviti u slučaju da se i kod nas izglasa Zakon o usvajanju djece kod istospolnih zajednica? Koji je vaš stav prema tome, kao i prema novoj građanskoj inicijativi prema kojoj bi u Ustav RH trebala ući klauzula da je brak zajednica muškarca i žene?
Među temeljnim profesionalnim vrijednostima socijalnog rada jesu „dostojanstvo i vrijednost svakog pojedinca“, „poštovanje različitosti“, i „pravo pojedinca i obitelji na vlastiti izbor“. Profesija

Kako protiv nasilja u obitelji

Nedugo ste u Varaždinu bili moderator tribine “Nasilje u obitelji”. Kako smo mi kao društvo pristupili ovom problemu?
Što se tiče tribine, tu se radi o jednom cijelom projektu koji smo pokrenuli u Udruzi socijalnih radnika Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom i Gradom Varaždinom. Planirano je održavanje ukupno 12 tribina pod zajedničkim nazivom „Socijalne teme i život zajednice“. Tijekom tih 12 tribina koje se uvijek održavaju prvog utorka u mjesecu u 18 sati u dvorani Županijske palače želimo sa stručnjacima i građanima raspravljati o najaktualnijim temama koje se tiču svakodnevnog života ljudi. Do sada smo govorili o pitanjima integracije socijalnih usluga, o tome koji su kriteriji i pokazatelji tzv. zdrave zajednice, o problemu nasilja u obitelji te o pitanjima vezanim za prevenciju i tretman ovisnosti. Što se tiče nasilja u obitelji, ono se uglavnom događa u onim obiteljima koje nisu uspjele razviti kvalitetne komunikacijske vještine, pa time niti stvoriti odnose koji bi vodili mirnom rješavanju sukoba. Nedostatak podrške obiteljima u tome ima značajnu ulogu i zadatak je društva da ponudi obiteljima mogućnost da nauče drugačije modele od onih nasilničkih u rješavanju vlastitih sukoba. Tehnike kao što su obiteljska medijacija i obiteljsko savjetovanje, naravno uključujući i obiteljsku psihoterapiju u tome su važan dio usluga koje svaka zajednica mora razvijati i staviti na

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje