Povežite se s nama

Međimurje

Najveća “špajza“ na svijetu u blizini Varaždina

Objavljeno:

- dana

PRAZNIK ŽIVOTA

Više od 80 izlagača pristiglih iz cijelog Međimurja, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, Slovenije te Mađarske ove se godine predstavilo na trinaestom izdanju manifestacije “Dani zahvalnosti za plodove zemlje“ u Nedelišću.

U prepunoj dvorani MESAP-a sve je mirisalo po kolačima koje su za izložbu i degustaciju na štandovima spremile iskusne, ali i mlade gazdarice, koje tek usvajaju kulinarsko umijeće svojih baka. Članovi udruga s područja cijele Općine Nedelišće svoje su štandove prekrasno aranžirali i posjetiteljima je bilo skoro nemoguće ne zaustaviti se kod svakog od njih. Bilo je tu ručnih radova i proizvoda starih zanata, a gošće iz Macinca dovukle su dupkom punu špajzu na svoj štand.

– Posjetitelje dočekujemo s oko stotinu staklenih teglica u kojima su čajevi, zimnica i različiti ukusni skrajci – pohvalile su se članice Društva žena (i njihovih muških prijatelja). Ekipa Lovačkog društva “Fazan” pobrinula se da izlagači i izvođači programa ne ostanu gladni, a još 500 porcija girica besplatno su posjetiteljima podijelili članovi SRD-a Amur i veterani Domovinskog rata koje okuplja UDVDR Ogranak Nedelišće. Proveden je i izbor najuspješnijih izlagača u kategorijama najljepše uređeni štand, međimursko najslatko, međimursko najslano i najatraktivnije kreacije s jesenskim plodovima. Na parkiralištu ispred dvorane svoj su doprinos atmosferi manifestacije dali i članovi Oldtimer kluba Međimurje sa svojim vozilima. Organizatorima eventualno možemo sugerirati da iduće godine uvedu i izbor izlagača u kategoriji najljuće hrane. Naime, na štandovima smo primijetili i “trajno žareće“ chilli papričice, koje sve više uzgajaju na OPG-ima poput onog Ivana Friščića iz Hrastovljana.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurska policija s četvrtka na petak provodit će akciju „Alkohol“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u noći sa četvrtka na petak (8./9. lipnja 2023.) od 23 do 5 sati provest će aktivnosti iz akcije “Alkohol”.

Glavnina aktivnosti bit će usmjerena na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Tijekom akcije sankcionirat će se i prekršaji upravljanja vozilima nepropisnom i/ili neprilagođenom brzinom, nepropisnog korištenja mobilnih uređaja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, kao i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama.

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u cestovnom prometu mlađe životne dobi, koji su najčešći počinitelji spomenutih prometnih prekršaja, najavila je PU međimurska. 

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mještani i njihovi gosti uživali u ribljim specijalitetima i bogatom programu „Dana šibe i ribe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marijan Kovač/Općina Kotoriba

Kotoriba je tijekom vikenda bila domaćin izvrsno posjećenih „Dana šibe i ribe“.

U subotu poslijepodne kotoripske udruge pripremale su riblje specijalitete, a zadovoljna lica brojnih članova dvadesetak mjesnih udruga pokazatelj su da je druženje uz iće i piće bilo jako uspješno. Navečer su mnogi uživali u glazbenom programu grupe Oaza te pjevali poznate hitove Lane Jurčević. 

Za djecu je održana besplatna predstava Šarenog svijeta, a oni najmlađi sudjelovali su i na radionici Dječjeg vrtića Kotoriba.

Nedjeljno poslijepodne bilo je ispunjeno kulturno-umjetničkim programom uz odličan nastup kotoripskih mažoretkinja kao i KUD-a Kotoriba.

U programu su uživali i gosti pristigli besplatnim vlakom iz Varaždina, Čakovca i usputnih mjesta koje je na stanici u Kotoribi dočekala limena glazba.

Gosti su, kao i domaći posjetitelji, ostali oduševljeni „Kotoripskim korpaškim selom“ u sklopu kojeg je prikazana tradicija košaraštva, kao i pripadajućim izložbama i aktivnostima vezanim uz košaraštvo i ribolov.

Ujedno su još jednom zavirili u bogatu baštinu Međimurja kroz predstavljanje mnogobrojnih starih zanata koji su se odazvali pozivu Općine Kotoriba. Dio tradicije predstavljen je i na Starom farofu gdje su, uz stalni postav, bile izložene i šibom opletene flaše iz zbirke učitelja Zvonka Šantla.

Uz bogatu gastronomsku ponudu, glazbu Frikova i druženje u zabavnom parku, mještani Kotoribe i njihovi gosti imali su sadržajima uistinu bogat vikend.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje