Povežite se s nama

Međimurje

Najveća su radost djetetov osmjeh i uspjeh u školi

Objavljeno:

- dana

SOLIDARNOST

Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije drugu godinu za redom zapošljava pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju.

Projektom „Dođi i pomozi“, kojeg financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, nastoji se pomoći djeci s teškoćama u razvoju u inkluziji i integraciji u redovne odgojno-obrazovne ustanove te im olakšati usvajanje nastavnog programa uz pomoć pomoćnika u nastavi. Ove godine Savez je zaposlio četiri pomoćnika za četvero djece, po jednog u Osnovnoj školi Domašinec (područna škola Turčišće) i Osnovnoj školi Pribislavec te dvoje u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec.

– Škole pružaju mogućnost uključivanja djeci s teškoćama u razvoju u redovnu nastavu uz pomoć pomoćnika te zajedno sa Savezom traže najbolja rješenja za što uspješniju integraciju djece, pružaju mogućnost senzibilizacije ostale djece prema djeci s teškoćama u razvoju te većeg prihvaćanja različitosti – ističu u Savezu.

Iskrena osoba

Adela Mikulić već drugu godinu radi kao pomoćnica u nastavi Leonardu Bogdanu koji polazi 3. AD u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec, smjer administrator. Adela pomaže Leonardu da što lakše svlada nastavni program. Izuzetna je zadovoljna svojim dosadašnjim radnim iskustvom i postignutim rezultatima.

Ove godine zaposleno je četvero pomoćnika u nastavi djece s poteškoćama u razvoju

– Nema boljeg osjećaja od zadovoljstva na licu djeteta za postignuti uspjeh u školi. Taj me osjećaj svakodnevno motivira da dajem sve od sebe. Svaki novi radni dan za mene je izazov i jako mi je drago što imam priliku raditi s tako toplom, iskrenom i savjesnom osobom kao što je Leonardo. Uz njegove roditelje i nastavnike rado mu pomažem u školi – ističe Adela.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec donirao Odjelu otorinolaringologije Županijske bolnice Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska bolnica Čakovec, točnije Odjel otorinolaringologije, zahvaljujući donaciji Grada Čakovca bogatiji je za tri televizora.

Oni su kupljeni sredstvima programa Grada Čakovca – prijatelja djece, a Koordinacijski odbor odlučio je da se ove godine donira pacijentima odjela za uho, grlo i nos.

Prilikom predaje donacije, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini rekla je da iako Grad nema zakonske obveze financirati zdravstveni sustav, ovakvim akcijama nastoji poboljšati ne samo kvaliteta usluge, već i olakšati boravak na bolničkim odjelima, posebno onim najmlađima. Naša bolnica među najboljima je u Hrvatskoj, a želimo da, djeci koja se moraju bolnički liječiti, boravak bude što ugodniji.

Na donaciji su se zahvalili ravnatelj Županijske bolnice dr. med. Igor Šegović te voditelj Odjela otorinolaringologije dr. med. Danko Blažeka.

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija 1989. godine pokrenuli su inicijativu Bolnice – prijatelji djece, a Grad Čakovec od 2002. godine u sklopu programa Grad – prijatelj djece financira nabavu određene opreme u skladu s potrebama naše Županijske bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo. Tako se 2021. godine pomoglo u opremanju Odjela abdominalne i dječje kirurgije, a lani su na istom odjelu oslikani zidovi te kupljene majice.

U Republici Hrvatskoj provodi se program pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici” koji ima za cilj humanizaciju bolničkog liječenja djece stvaranjem najviših standarda kako bi mališani što lakše prebrodili boravak u bolnici. Ovo je samo jedan mali korak prema tome.

Nastavite čitati

Međimurje

Sveti Nikola iznenadio vrtićarce s područaja Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na snježno jutro 6. prosinca jasličke skupine dječjih vrtića s područja grada Mursko Središće Maslačak i Pahuljica iznenadio je dolazak svetog Nikole.

I dok su oni najmanji bojažljivo primali slatke paketiće, oni nešto stariji klinci čekali su dolazak u Centru za kulturu „Rudar“. Da bi njihova nestrpljivost bila manja pobrinuli su se članovi Dječjeg gradskog kazališta iz Čakovca s predstavom „Luckasti klaunovi“. Smijeha i veselja nije nedostajalo. Tijekom same predstave u prepunoj dvorani Centra za kulturu, oko 150 mališana bodrilo je svoje klaunove, a neki sretnici od njih zajedno s klaunovima sudjelovalo su u predstavi. Na samom kraju predstave klaunovi su završili i poručili djeci da mogu natrag u vrtiće.

No djeca se nisu dala smesti, te su glasno dozivala svetog Nikolu koji je došao na pozornicu i darivao ih sa slatkim paketićima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje