Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je podatak Svjetske zdravstvene organizacije prema kojem je utapanje treći vodeći uzrok nenamjernih ozljeda u svijetu s udjelom od 7 posto u skupini ozljeda.

U svijetu godišnje od utapanja umre oko 360.000 osoba. Najviše je stradalih, njih 90 %, u gospodarski slabo i srednje razvijenim državama, a najviše je djece i mladih. Prema podacima za zadnje petogodišnje razdoblje, od 2013. do 2017. godine, u Hrvatskoj prosječno godišnje od utapanja umre 90 osoba.

Povećanom riziku od utapanja izložena su mala djeca, neplivači, osobe koje boluju od određenih kroničnih bolesti, osobe koje su konzumirale alkohol, osobe koje se kupaju u rijekama i jezerima te osobe muškog spola, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Preporuke za sigurnost

Nekoliko je preporuka za povećanje sigurnosti u vodi. Kada su u pitanju djeca, važan je stalan nadzor. Mala djeca mogu se utopiti i u vrlo maloj količini vode, čak u svega nekoliko centimetara dubine, u kratkom vremenskom razdoblju. Stoga je stalan nadzor, čak i pri kupanju u kadi i malim bazenima, jedno od osnovnih pravila sigurnosti i prevencije utapanja male djece. Svladavanje vještine plivanja smanjuje rizik utapanja kod male djece za 88 %, no i nakon završetka obuke plivanja potrebno ih je i dalje stalno nadzirati i pomagati im u usavršavanju plivanja. Nošenje sigurnosnog prsluka za neplivače je obvezno.

Rijeke i jezera mogu biti posebno opasni zbog često neravnog dna i iznenadnih prijelaza u dubinu te struja i valova, stoga kupanju u njima treba pristupiti s povećanim oprezom. Oprezno se u vodi trebaju ponašati i osobe koje boluju od kroničnih bolesti, posebno srčanih bolesti te dijabetesa i epilepsije. Konzumiranje alkohola prije i za vrijeme kupanja potrebno je izbjegavati jer alkohol zbog velikog broja negativnih utjecaja povećava rizik od utapanja.

Komentari

Komentara

loading...