Povežite se s nama

Nogomet

Najveći broj klubova do sada prelazi u viši rang natjecanja

Objavljeno:

- dana

NOGOMET

Ivan Novak, tajnik Županijskog nogometnog saveza Varaždin, a odnedavno i tajnik HNS-a središte Sjever, zadovoljan je pozicijom ŽNS-a Varaždin prije početka nove sezone.

Povratak
– Mi smo nakon dvije godine ponovo dobili središte, između ostalog i zahvaljujući našem predsjedniku Horvatiću, koji je kao član IO-a HNS-a radio na tome, ali i svim ostalim članovima IO-a županijskog saveza.
Što to znači za ŽNS Varaždin?
Dobili smo, organizacijski, puno novih liga s područja regije Sjever. To su uglavnom natjecanja mlađih uzrasnih kategorija U10, U12 i U14, kvalitetne A-lige. Zatim, natjecanje juniora kvalitetne A-lige, skupina A i B. Svi treneri koji rade s mlađim uzrasnim kategorijama također se licenciraju kroz središte. To je ukupno oko 20 liga više, to znači da će ŽNS Varaždin i središte voditi 38 liga. Novina je i to što sam imenovan, uz dužnost tajnika ŽNS-a Varaždin, i tajnikom HNS-a središte Sjever. Tako je napravljena i nova sistematizacija radnih mjesta te je Željko Franić postao stručni tajnik, Nino Vugrinec je povjerenik za natjecanje svih liga pod ŽNS-om Varaždin, Marinela Kocijan je administrativna tajnica i koordinatorica za registraciju klubova i igrača svih županijskih liga, odnosno regije Sjever, te ima još jedna jedna novina u NS-u Ludbreg – uključili smo Igora Franulića kao tehničkog tajnika, koji će u Ludbregu raditi tri puta tjedno.
Kakva je situacija s Međužupanijskom ligom?
Međužupanijsku ligu smo uspjeli formirati nakon dugih pregovora. Na kraju smo s Međimurskim savezom dogovorili, uz suglasnost HNS-a, da će liga samo ove sezone brojiti 18 klubova, a već sljedeće ide na 16 klubova. Na kraju smo tako ipak uspjeli doći na onih početnih sedam klubova s našeg područja. Nakon dugih pregovora mogu reći da smo ostvarili ono što je za ŽNS Varaždin i bio cilj, a to je sedam klubova u natjecanju. U tom sustavu smo gledali i sve one niže rangirane klubove na koje bi se odrazio broj klubova koji odlaze u viši rang, u Međužupanijsku ligu. Tako će ove godine 1. ŽNL ostati na 16 klubova, što je bila i odluka IO-a i plenuma klubova. Sada smo u situaciji da kao nikada ranije toliko klubova uđe u viši rang natjecanja. Nitko nije ispao u niži rang, NK Sračinec je također ostao u istom rangu, zadovoljili smo formu da su svi prvaci, kao i prvak NS Ludbreg, odnosno drugoplasirani jer je prvoplasirani odustao, zatim svi drugoplasirani klubovi i čak trećeplasirani Varaždin Škola nogometa ušli su u viši rang, u 1. ŽNL. I dalje imamo dva 2. ŽNL-a s po deset klubova, koji će igrati trokružno. Bit će više utakmica, ali sve je dogovoreno i usklađeno s klubovima. Očekuju nas zanimljiva natjecanja po ligama.
Kako će izgledati najavljeni novi sustav natjecanja sljedeće godine, u sezoni 2015./16?
Konačno idemo na jedinstveni 1. ŽNL s 14 klubova, uključujemo i klubove s područja NS-a Ludbreg, zatim imat ćemo i jedinstveni 2. ŽNL opet s 14 klubova, također s klubovima s područja NS-a Ludbreg, i na kraju treće lige koje već nekoliko godina želimo oformiti. Broj liga ovisit će o broju klubova koji neće zadovoljiti stručno-pedagoške kriterije, a formirat će se na području Ludbrega i Varaždina. U novom 1. ŽNL-u ćemo maksimalno podići kriterije, tako će ti klubovi morati imati maksimalno četiri svlačionice, najmanje 100 sjedećih mjesta, financijsko-materijalne uvjete dostatne i bez dugova te, najbitnije, škole nogometa odnosno mlađe uzrasne kategorije. Moraju imati pionire, juniore i seniore u natjecanju. U8 i U10 nisu obvezne, ali bit će dobro da ih imaju. U formiranju lige neće najvažniji uvjet biti plasman. Prvak će moći igrati kvalifikacije za Međužupanijsku ligu. Drugi ŽNL također 14 klubova, a kriteriji kao što su sada za 1. ŽNL. Dvije svlačionice i pionire, juniore i seniore u natjecanju. U trećim ligama ćemo dati mogućnost klubovima na odabir hoće li imati mlađe uzrasne kategorije. U financijskom smislu, 1. ŽNL će biti najskuplji, rang koštanja 1. ŽNL-a kao prije dvije godine, 2. ŽNL će ostati isti kao i do sada, a za treće lige se spuštaju cijene maksimalno što se može. Tako klubovima dajemo mogućnost odabira. Ovaj prijedlog ide na skupštinu ŽNS-a Varaždin, koja će se održati uskoro, ali prema razgovorima, većina klubova će podržati taj model. Bitno je da su klubovi s ludbreškog područja pristali jer nam je bio cilj da ponovo svi zajedno radimo na području županijskog saveza.
Naša dva kluba natječu se u 3. HNL-u Istok.
Prema odluci HNS-a, 3. HNL Istok obuhvaća središta iz Varaždina i Osijeka. On broji 16 klubova, iz regije Sjever je šest klubova. Podravina i Varaždin su uključeni u to natjecanje i jedan smo od rijetkih županijskih saveza koji imaju dva predstavnika. Liga se vodi iz Osijeka dvije godine, a zatim dvije iz Varaždina. Tako nam dolazi još jedna liga, ali tada će Međužupanijsku ligu voditi međimurski savez. U financijskom smislu, to je i određeni stimulans i za nas. Tako osobni dohodak tajnika središta ide kroz HNS, pa se ŽNS Varaždin u tom dijelu oslobodio obveze jednog osobnog dohotka, dok osobni dohoci Franolića i Vugrinca idu kroz nogometno središte. Tako će nam ostati prostora da u proljetnom dijelu prvenstva možda i oslobodimo klubove kotizacije za natjecanje, što bi ukupno za sve naše članice iznosilo oko 120.000 kuna. Osim toga, već sada smo uspjeli osigurati besplatne liječničke preglede za sve igrače od 6 do 16 godina. Za sve ostale liječnički pregledi bit će po 120 kuna, a ako znamo da se kreću od 280 do 320 kuna, i to je ušteda za klubove.

 

Pomogli ste klubovima koji su zbog poplave pretrpjeli štete.
Našim klubovima koji su pretrpjeli štete od poplava – Bednja Beletinec, Bratstvo Virje Otok i Polet Cestica – pomogli smo uz suradnju s HNS-om. Svakom klubu donirali smo jednu perilicu rublja i 50 kvadrata keramičkih pločica.
Kakve su prognoze za predstojeću prognozu što se tiče opstojnosti nekih klubova?
Nadamo se da će svi klubovi ostati u natjecanju, iako ima problema. Nadamo se da ćemo i završiti natjecanja bez većih trauma, pripremamo suce, delegate, trenere i sve ostalo.
Kakav je kalendar natjecanja?
Kalendar natjecanja počeo je pretkolom Kupa 3. kolovoza, zatim 1. ŽNL i dva 2. ŽNL-a počinju 17. kolovoza, dok Međužupanijska liga počinje 23. kolovoza, kao i 3. HNL Istok. Mlađe uzrasne kategorije počinju također 23. kolovoza, kao i veteranske lige. Što znači da nam za oko tjedan dana počinju kompletno sva natjecanja.

Izvor:
Foto:

Nogomet

Odlična Lara Hraščanec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

TENIS

Mlada tenisačica TK Varaždin 1181 Lara Hraščanec odlično je počela ovogodišnje nastupe. 

Na dvoranskom Prvenstvu Hrvatske za tenisačice do 12 godina osvojila je visoko 3. mjesto. Nakon pobjeda nad Zagrepčankama Sokolović, Kasalo i Kos u finalu je izgubila od državne prvakinje do 12 godina Noe Krznarić.
Lara je nastupila i u igri parova zajedno s Kornelijom Hunčak. U toj kategoriji osvojila je 2. mjesto.
Odličnim nastupima na ovom, ali i prijašnjim turnirima, Lara se kandidarala za jedno od mjesta u reprezentaciji za taj uzrast.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Nogomet

Vrijedna pobjeda Varaždinaca u Rijeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

RUKOMET

U 11. kolu Premijer lige rukometaši GRK Varaždin 1930 izborili su pobjedu nad ekipom Zameta u Rijeci rezultatom 26:24, nakon vodstva Riječana na poluvremenu 14:11.

“Teško izborena pobjeda.”  zajednička je izjava i i grača i trenera nakon utakmice sa ekipom Zameta. Varaždinci nisu ušli dovoljno koncentrirano u susret i domaćin je to odmah iskoristio. Mlada ekipa Zameta s nekoliko iskusnijih igrača pokazala je da je željna igre i nadmetanja, te su s puno htijenja natjecari Varaždince na pogreške. U drugom dijelu varaždinski redovi su se posložili, obrana je počela funkcionirati na visokom nivou i rezultat se polagano okretao, opet zahvaljujući sve boljem napadu. Na kraju je dobra igra cijelog kolektiva donijela prevagu i nove bodove na kontu Varaždinaca koji i dalje drže vrh prvenstvene ljestvice s 20 osvojenih bodova.

U sljedećem kolu u Varaždin dolazi petoplasirana ekipa Gorice.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje