Sve ono što je bilo u planu za realizaciju od Đurđeva 2019. do Đurđeva 2020. je i ostvareno, rekao je načelnik Općine Sveti Đurđ Josip Jany.

Najveća investicija, izgradnja Dječjeg vrtića „Suncokret“, je završena, te bi vrtić u normalnim okolnostima ovih dana u sklopu obilježava Dana Općine svečano bio otvoren, no s obzirom na epidemiju, na taj će se događaj još neko vrijeme morati pričekati. Novi, moderan vrtić prostire se na 750 četvornih metara, opremljen je i spreman za upis 100-tinjak djece.

Dobivena je uporabna dozvola, a zatraženo je i dobivanje dozvole za rad vrtića, nakon čega je u planu zapošljavanje 11 djelatnika te upis polaznika.

– Vrijednost kompletne investicije iznosi oko 9 milijuna kuna. Odobrena sredstva Ministarstva poljoprivrede iznose 7 milijuna kuna, a Ministarstva regionalnoga razvoja 1.240.000 kuna. Od tih sredstava Općini je dosad isplaćeno 3.500.000 kuna, a preostali dio od 4.740.000 kuna očekujemo u travnju ili svibnju.

Moram spomenuti da je Općina dosad isplatila izvođenje radova svojim sredstvima u iznosu od 3.850.000 kuna, kao rezultat dobrog poslovanja Općine u prošlom razdoblju, tako da je izvođač radova financijski namiren u iznosu od 7.350.000 kuna. Čim Općina dobije povrat tih sredstava, moći će ulagati u iduće investicije za koje se radi projektna dokumentacija, kao što su novi komunalni dio s garažama, poslovnim prostorima i mini tržnicom, Dom za starije i nemoćne, reciklažno dvorište, rotor u Hrženici i drugo – rekao je načelnik Općine Sveti Đurđ Josip Jany.

Općina se javila na dva natječaja Ministarstva regionalnoga razvoja te Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te se tu očekuje pozitivan rezultat, kao i od Ministarstva zaštite okoliša za reciklažno dvorište. Najveći projekt Općine Sveti Đurđ trenutno je Aglomeracija Ludbreg, na kojoj se radi zajedno s Gradom Ludbregom i Općinom Martijanec. Vrijednost investicije iznosi 460 milijuna kuna, pri čemu na Sveti Đurđ otpada 120 milijuna kuna, od čega će Općina morati izdvojiti 8 milijuna kuna svojih sredstava, a ostalo je pokriveno sufinanciranjem iz fondova. Osim toga, sa susjednim općinama i Gradom Ludbregom počinje i realizacija projekta „Brzi internet“.

– Općina je u proteklom razdoblju kompletno obnavljala društvene domove u Svetom Đurđu, Hrženici, Strugi, Prilesu, Karlovcu, Luki, Komarnici, Sesvetama i Obrankovcu. Neki društveni domovi su već uređeni, a neki će tek biti. Na našim mještanima je da ih koriste, a plaćat će samo režijske troškove – istaknuo je Jany.

Ulaganja

U vatrogastvo će i ove godine biti utrošena velika sredstva. U Vatrogasnom domu u Svetom Đurđu napravljeno je novo centralno grijanje, u Karlovcu se radi vatrogasno spremište, u tijeku je projekt vatrogasnog spremišta u Strugi, sanitarije u Komarnici, a bit će kupljena i nova oprema za svih šest DVD-ova.

– Velika sredstva ulažemo i u sport. Općina ima najbolju školu nogometa u Varaždinskoj županiji, koju pohađa 100 polaznika. Financiramo svih pet nogometnih klubova putem uređenja prostorija i plaćanja režijskih troškova te izvršavamo obveze prema Nogometnom savezu. Vode se pregovori sa ženskim hrvačkim klubom iz Ludbrega za zajedničku investiciju male dvorane za trening hrvačica s teretanom na prvom katu Općine, s obzirom na to da Općina ima najbolju žensku hrvačicu u Republici Hrvatskoj, koja dolazi iz Hrženice, Ivu Gerić – istaknuo je načelnik.

Nadalje, Općina pomaže u svim segmentima društva, od najmlađih do najstarijih, kao i poljoprivrednicima i obrtnicima, pa su tako krajem prošle godine darivanjem bili obuhvaćeni roditelji novorođene djece, djeca, studenti, umirovljenici, proizvođači mlijeka i mještani koji drže krmače. Općina je financirala radne bilježnice za svih 308 učenika OŠ Sveti Đurđ, školsku kuhinju, prijevoz te nagrade najboljim učenicima, mentorima i vrhunskim sportašima, a sufinancira Dječji vrtić i predškolu.

– Posebnu pažnju Općina posvećuje onomu što polako, ali sigurno odlazi u povijest: zdravoj domaćoj hrani na našem stolu, a pogotovo mlijeku – navodi Jany.

Općina financira i kulturne udruge, mlade tamburaše – KUD “Juraj Lončarić” iz Hrženice – i legende limene glazbe, KUD “Sloga” iz Karlovca Ludbreškog.

Uređenja

Od studenoga 2019. godine javna rasvjeta Općine svijetli cijelu noć zbog sigurnosti mještana, a to je rezultat uštede putem zamjene javne rasvjete novom LED rasvjetom. U suradnji sa ŽUC-om uređen je i dio pješačke staze, kao i fini sloj asfalta od ulaza u Sveti Đurđ do Društvenog doma. Promjenom Prostornog plana stekli su se uvjeti za stambenu poslovnu zonu u predjelu Vulinec u Svetom Đurđu. Osim toga, kupljena su i nova dječja igrala, koja su postavljena u svim naseljima.

– Općina svake godine u uređenje poljskih putova ulaže oko 200.000 kuna. Ovim putem molimo sve mještane da kod oranja ne bacaju otpad i zemlju na putove. Svima koji prekrše ovu odluku bit će naplaćena kazna – napominje načelnik Svetog Đurđa.

Osvrnuo se i na djelatnike Općine koji vode brigu o okolišu.

– Želim uputiti sve pohvale vrijednim radnicima koji održavaju cvijeće na javnim mjestima u Općini, Udruzi „Đurđek“, ženama iz Hrženice, Sesveta, Struge, Luke i Karlovca, te djelatnicima Općine koji vode brigu o zelenim površinama i groblju, a to su Zvonko Stančin, Stjepan Stančin i Darko Kovaček – rekao je Josip Jany, pa naposljetku poručio:

– Nažalost, ova pandemija COVID-a 19 utjecala je i na Općinu Sveti Đurđ, ali moram pohvaliti mještane koji se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite, a i naše vatrogasce koji vode nadzor. Strpimo se, ipak je zdravlje najvažnije!

Gerontodomaćice i briga za starije

U Svetom Đurđu zaposlene su četiri gerontodomaćice koje vode brigu o starijim osobama. Budući da je Županija organizirala školsku kuhinju u Ludbregu, gdje se kuha za 21 korisnika, ponedjeljkom, srijedom i petkom vatrogasci starijim ljudima voze tople obroke na kućnu adresu.

– S Gradom Ludbregom i susjednim općinama smo zatražili da se produži taj dio na iduće dvije godine, pa da gerontodomaćice nastave raditi. Naša općina ima puno starog stanovništva, pa sam iz tog razloga pokrenuo i projekt Doma za starije za 50-ak osoba. Za Dom već sada ima puno interesa – navodi načelnik Jany.

Komentari

Komentara