Povežite se s nama

U fokusu

Najveću dobit u Varaždinskoj županiji lani imala tvrtka iz Donje Višnjice te je iznosila 65,6 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Prema podacima FINA-e u Varaždinskoj županiji u 2021. godini, prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, sjedište je imalo 4506 poduzetnika, kod kojih je bilo 44.687 zaposlenih.

To je odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 1283 ili 3 %.

Poduzetnici županije ostvarili su, u 2021. godini, ukupne prihode u iznosu od 31 milijardu kuna (13,7 % više u odnosu na 2020.), ukupne rashode od 29,3 milijarde kuna (13,2 % više), dobit razdoblja u iznosu od 1,7 milijardi kuna (13,1 % više), gubitak razdoblja od 221,2 milijuna kuna (8,6 % manje) te neto dobit od 1,5 milijardi kuna (17,1 % više).

Prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 5646 kuna, što je 6,8 % više u odnosu na 2020. godinu.

Najveće ukupne prihode među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinskoj županiji u 2021. godini ostvarilo je društvo Vindija d.d. iz Varaždina (imali su prihode od 3,2 milijarde kuna), najveću dobit razdoblja društvo WE-KR d.o.o. iz Donje Višnjice (iznosila je 65,6 milijuna kuna), dok je društvo Boxmark Leather d.o.o. iz Trnovca Bartolovečkog prvo po vrijednosti izvoza (867,1 milijun kuna).

– Varaždinska županija, u odnosu na druge županije, na osmom je mjestu prema broju poduzetnika i ostvarenim ukupnim prihodima, na sedmom mjestu prema neto dobiti/gubitku, te na šestom mjestu prema broju zaposlenih kod poduzetnika. Prema ekonomičnosti poslovanja, poduzetnici Varaždinske županije su, u odnosu na druge županije, na 12. mjestu, prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom neto dobiti i broja zaposlenih na 11. mjestu, a prema produktivnosti rada mjerenim odnosom ukupnih prihoda i broja zaposlenih na 9. mjestu – pojasnila je FINA.

U fokusu

Nevjerojatno: zaratili veterani 104. brigade HV-a, podižu tužbe jer ne znaju tko su im bili zapovjednici!?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin tužila je Grad Prelog i klub Varaždinskih branitelja 1991 1995 zbog neistinitog natpisa na spomen obilježju koje je 6. prosinca 2019. godine podignuto u čast poginulom pukovniku Ivanu Sokaču.

Podsjećamo, spomen-obilježje postavljeno je na tada novouređenom trgu u Oporovcu. Tužitelj tvrdi da je I. tuženik u suradnji, te na inicijativu II. Tuženika, postavio predmetno spomen obilježje, a na kojem je pok. pukovnik Sokač neistinito naslovljen titulom zapovjednika 104. brigade ZNG Varaždin.

Udruga pripadnika 104. brigade ZNG Varaždin u tužbi obrazlaže da je pok. pukovnik Sokač u predmetnom ratnom periodu obnašao funkciju – pomoćnika zapovjednika za logistiku, dok je zapovjednik 104. brigade svo to vrijeme bio pukovnik Ivan Rukljić.

– Potonje je razvidno iz izvadaka iz službene dokumentacije Oružanih snaga RH i 104. brigade iz odnosnog razdoblja koja je priložena tužbi – piše između ostaloga u tužbi.

Trgovački sud u Varaždinu pozvao je tuženike da se do prvih dana siječnja iduće godine o svemu očituju pisanim odgovorom na tužbu.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnicima DM-a božićnica od 11.000 kuna, a lijepu svotu dobit će i radnici jedne tvrtke za prodaju keramike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već smo dobro zakoračili u prosinac, mjesec kad se većina zaposlenika, ali i umirovljenici, raduje bonusima i božićnicama, piše Šibenski.

Usprkos krizi i neizvjesnosti što 2023. donosa, dojam je kao da se poslodavci natječu tko će više nagraditi radnike, naročito otkad je Vlada povećale limite na neoporezivi dio ovih naknada.

Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa u dm-u nam je kazala kako će njihovih 1.857 djelatnica i djelatnika u povodu nadolazećih blagdana nagraditi za njihov trud i doprinos uspješnom poslovanju dm-a i to stimulacijom u visini prosječne mjesečne plaće svakog pojedinog djelatnika. A prosječna je plaća u dm-u veća od 11.000 kuna!

Pozamašnom božićnicom oduševila je i domaća tvrtka Fero-Term, koja se u proteklih 30 godina od male zagrebačke obiteljske tvrtke prometnula u tržišnog lidera u prodaji keramike, kupaonske i sanitarne opreme koja zapošljava 650 ljudi. Vlasnici tvrtke, obitelj Gudeljević, nagradit će sve svoje zaposlenike božićnicom od 5.000 kuna!

Trgovački lanac Lidl Hrvatska zaposlenicima je isplatio božićnicu u iznosu 2.500 kuna. Uz božićnicu, svi zaposlenici će primiti i Lidlov poklon paket te darove za djecu za Sv. Nikolu. Samo u ovoj godini Lidl je isplatio 7.500 kn dodatka na plaću kroz novčane nagrade, uskrsnicu i božićnicu, podsjetili su iz ovog trgovačkog lanca.

Isti iznos božićnice dobit će i u Kauflandu u Hrvatskoj, tvrtki koja ima preko 3.400 zaposlenika. Zanimljivo, kako su nam kazali, 2.500 kuna božićnice dobit će “svi zaposlenici na nerukovodećim pozicijama”.

Više pročitajte na Šibenskom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje