Povežite se s nama

U fokusu

Najviše plaće su u gradskim vrtićima u Krapini i Varaždinu, a najniže kod “privatnika”

Objavljeno:

- dana

PREPLAĆENE I(LI) POTPLAĆENE TETE

Jesu li tete koje rade u varaždinskim privatnim vrtićima potplaćene? To pitanje postavilo se nakon nedavnog potpisivanja novog Kolektivnog ugovora za radnike u Dječjem vrtiću Varaždin, prema kojem su plaće odgojiteljima povećane i u prosjeku iznose oko 9.300 kuna bruto.

Imaju li i druge tete u vrtićima tako dobre plaće, provjerili smo u gradskim vrtićima drugih gradova na području Varaždinske županije, ali i nama susjednih županija.

Posao je isti, ali…

S tako dobrim plaćama jedino se još mogu pohvaliti odgojitelji iz dječjeg vrtića kojem je osnivač Grad Krapina. Ovisno o godinama radnog staža, prosječna bruto plaća odgojitelja u gradskom vritću iznosi između 9.000 i 10.000 kuna bruto. U gradskom vrtiću u Koprivnici prosječna bruto plaća odgojitelja iznosi 6.648,10 kuna, dok je u Čakovcu nešto viša i iznosi 7.014 kuna bruto. Oko tih iznosa kreću se i prosječne bruto plaće teta gradskih vrtića iz pet gradova u Varaždinskoj županiji: 7.362,57 kuna (Lepoglava), 6.837,27 kuna (Ivanec), 6.637,84 kune (Varaždinske Toplice), 6.357,21 kuna (Novi Marof) i 6.198 kuna (Ludbreg). Sve su to iznosi o kojima tete iz privatnih vrtića mogu tek sanjati!

– Prosječna bruto plaća odgojitelja u Dječjem vrtiću Bajka iznosi 5.950 kuna, a u taj prosjek nisu ukalkulirani putni troškovi – odgovorili su iz tog varaždinskog privatnog vrtića, a u varaždinskom vrtiću Dječji svijet još je i niža: prosječna bruto plaća odgojitelja iznosi 5.058,61 kuna. Iz Čira-čare su poručili da su plaće poslovna tajna, a iz drugih varaždinskih privatnih vrtića na naš upit nisu ni odgovorili.

 

Proračun 2016.: za gradski vrtić Varaždin osigurano 11,3 milijuna kuna, a za privatne 5,6 milijuna kuna

Na upite o prosječnim bruto plaćama oglušili su se redom i svi “privatnici” iz Lepoglave, Ivanca, Ludbrega, Varaždinskih Toplica, Novog Marofa, ali Krapine i Koprivnice. Jedino su odgovorili iz Grada Čakovca: prosječne bruto plaće u predškolskim ustanovama kojima Grad nije osnivač iznose od 3.617 do 4.953,10 kuna. Očito je da o visinama plaća svojih teta osnivači privatnih vrtića ne žele govoriti. No, i iz dobivenih podataka sve je više nego jasno: isti posao tete u privatnim vrtićima rade za puno niže bruto plaće! 

Zašto postoje tako velike razlike u plaćama teta, a rade isti posao? Prema Odluci o utvrđivanju mjerila za osiguravanje sredstava za zadovoljavanje javnih potreba u djelatnosti predškolskog odgoja Varaždinske županije iz 2008., izdaci za zaposlene dio su ekonomske cijene programa predškolskog programa. Iz te cijene vrtić pokriva i druge troškove: izdatke za utrošeni materijal, sitni inventar, didaktički materijal, opremu, održavanje i prehranu djece. Međutim, ekonomske cijene programa gradskog i privatnih vrtića, iz kojih, dakle, idu i plaće za tete, u Varaždinu nisu iste, niti Grad Varaždin jednako sufinancira gradski i privatne vrtiće.

Temeljem dogovora koji je nedavno postignut, privatni vrtići u Varaždinu imaju mogućnost sami utvrditi ekonomsku cijenu, koja može biti između 1.360 do najviše 1.410 kuna, pri čemu Grad izdvaja 560 kuna po djetetu (povećanje od 60 kuna). Istovremeno, ekonomska cijena za gradski vrtić iznosi 1.750 kuna: roditelj plaća 700, a ostatak “pokriva” osnivač.

Već godinama Grad Varaždin izdašnije sufinancira svoj vrtić iako u njemu nema mjesta za svu djecu, a lokalna samouprava je dužna osigurati smještaj djece u vrtiće. U 2015. iz gradskog proračuna za Dječji vrtić Varaždin izvojeno je 10.758.000 kuna, a za privatne vrtiće dvostruko manje: 4.941.000 kuna. Ove godine slična priča: u proračunu je za gradski vrtić osigurano 11.300.000 kuna, a za privatne vrtiće 5.611.200 kuna.

– Grad Varaždin je osnivač dječjeg vrtića Varaždin koji je proračunski korisnik, te je tu financiranje znatno drugačije nego kod vrtića privatnih osnivača gdje su oni vlasnici. Ekonomska cijena Dječjeg vrtića Varaždin iznosi 1.750 kuna, ali je u taj iznos uključen i udio osnivača, što nije slučaj s definiranom ekonomskom cijenom dječjih vrtića privathih osnivača – objašnjavaju u Gradu.

Zadar grad primjer

Ipak, u drugim gradovima takvih razlika nema. Uzmimo primjer susjednog Novog Marofa, na čijem području uz gradski vrtić djeluju i dva privatna. Ekonomska cijena gradskog vrtića je 1.252 kuna i do tog iznosa Grad sufinancira roditeljima pohađanje djeteta u vrtić, bio vrtić privatni ili gradski. Malo dalje, u Zadru, slična situacija.
– Participacija roditelja u vrtićima kojima je Grad Zadar osnivač i vrtićima drugih osnivača je jednaka i iznosi 700 kuna, pri čemu socijalno ugrožene obitelji mogu ostvariti potporu te ih vrtić stoji od 0 do 500 kuna – izvijestili su iz Grada Zadra, u kojem su otišli korak dalje: plaće teta u gradskom vrtiću te vrtićima drugih osnivača potpuno su izjednačene i kreću se u rasponu od 7.000 do 9.000 kuna bruto!

 

Zadar: Plaće teta u gradskom vrtiću te vrtićima drugih osnivača su  izjednačene i iznose od 7.000 do 9.000 kuna bruto

– Grad Zadar, sukladno Kolektivnom ugovoru, osigurava plaće i doprinose na plaće, dio sredstava za prijevoz zaposlenika i ostale rashode za zaposlene svim zaposlenicima u vrtićima kojima je osnivač, a to su vrtići Radost i Sunce, dok je s vrtićima drugih osnivača postigao Sporazum o sufinanciranju. Grad u svom proračunu osigurava sredstva za plaće odgojiteljica u vrtićima drugih osnivača, a vrtići iz vlastitih sredstava osiguravaju plaće za ostale zaposlenike vrtića. Za plaće odgojiteljica u vrtićima drugih osnivača u proračunu je osigurano 12.400.000 kuna – poručuju. Ove godine u Sporazumu imaju 23 vrtića: privatni, vjerski i talijanski te isplaćuju plaće za 122 odgojiteljice.

Skuplji privatni vrtići?

Zaključkom Grada Varaždina od 11. veljače ove godine, ekonomska cijena privatnih vrtića može se povećati do 1.410 kuna, od čega će Grad sufinancirati povećanje u iznosu od 60 kuna (udio sufinanciranja Grada povećan je s 500 na 560 kuna). No, temeljem ove odluke neki bi privatni vrtići na području Varaždina mogli poskupjeti!
Naime, ekonomska cijena programa po kojoj su dosad, kako doznajemo, radili privatni vrtići na području Varaždina bila je 1.300 kuna. Ona je sad povišena na 1.360 kuna (udio Grada Varaždina je 560 kuna, dok  roditelji plaćaju 800 kuna).  No, vrtići sada imaju  mogućnost sami odlučiti hoće li poslovati s ekonomskom cijenom od 1.360 kuna ili će je povisiti do 1.410 kuna. U slučaju da se vrtići odluče na povećanje, odnosno, na ekonomsku cijenu od 1.450 kuna, računica je jasna: uz udio Grada od 560 kuna ostaje razlika od 850 kuna. Ako vrtić ne pronađe drugo rješenje, vrtić će za roditelje poskupjeti.  

No, hoće li u tom povećanju ekonomske cijene osnivači pronaći prostora da barem malo povećaju plaće svojim tetama?  

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje