Povežite se s nama

Međimurje

Najvolonterka Međimurja je Marta Markač, a najvolonterska organizacija Gimnazija J. Slavenskog

Objavljeno:

- dana

U čakovečkoj Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec u sklopu Sajma dobrote u petak su dodijeljene tradicionalne nagrade za najvolontere Međimurske županije.

Ovu nagradu Županija je uvela još 2011. u okviru obilježavanja Europske godine volontiranja i od tada se bira najvolonterka ili najvolonter te najvolonterska organizacija godine.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da je ponosan na ljude koji se nesebično daju i čine našu zajednicu boljom, a čestitke volonterima uputila je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač.

Među ljudima koji volontiranjem našu zajednicu čine boljom jačajući je plemenitošću, najvolonterkom je proglašena Marta Markač iz Goričana.

Martu je istaknuo rad u prihvatno-tranzitnom centru na graničnom prijelazu Goriča, gdje je od početka prihvata raseljenih ljudi iz Ukrajine sudjelovala u organizaciji i pripremi centra. Pronalazila je i motivirala ljude na uključivanje u humanu aktivnost te koordinirala rad više od 200 volontera centra. Osobno se snažno angažirala na prihvatu Ukrajinaca, među kojima je bilo najviše majki s djecom te starih osoba. Pronalazila bi im smještaj i prevoditelje, pribavljala potrepštine, organizirala čak i automehaničarske radove.

Marta Markač svojim je predanim radom rasteretila službe za prihvat izbjeglih osoba i pomogla Stožeru civilne zaštite Međimurske županije te zato zasluženo primila županijsku nagradu Najvolonter.

Nagrada Najvolonterska organizacija za 2022. godinu pripala je Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec za niz volonterskih akcija njihove Grupe za učenje i volonterske aktivnosti izvan škole.

U sklopu tog programa u Gimnaziji se dugi niz godina pomaže učenicima koji imaju poteškoća u svladavanju nastavnog gradiva čime dobivaju obje strane – i oni koji pomoć primaju kao i oni koji je pružaju te na taj način razvijaju samopouzdanje i vještine podučavanja, kao i osjećaj odgovornosti.

Uz koordinaciju i poticanje Volonterskog kluba škole mnogi su se učenici uključivali u akcije dobrote: pomogli su u preseljenju Udruge za sindrom Down Međimurske županije, uključivali se u njihove akcije senzibiliziranja javnosti, volontirali su u Udruzi osoba s intelektualnim poteškoćama MŽ-a, u Crvenom križu Čakovec, u MURID-u, u Humanitarnoj udruzi za pomoć djeci bez adekvatne roditeljske skrbi Fijolina, Udruzi slijepih, pomagali u očuvanju okoliša uz stručnjake javne ustanove Međimurska priroda, pomagali i u provođenju sportskih manifestacija itd.

Na svečanosti su podijeljena i priznanja za iznimne dosege u volontiranju, a primili su ih: Mirjana Deždek-Ciglar, volonterka Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurska priroda, Dalibor Klobučarić, volonter Udruge slijepih Međimurske županije, Nada Igrec, predsjednica Udruge gluhih i nagluhih osoba Međimurske županije.

Priznanja su dodijeljena i sljedećim udrugama:

Udruga za sindrom Down Međimurske županije, Žene poduzetnice Međimurja, Udruga umirovljenika Dekanovca te Udruga oboljelih od leukemije i limfoma.

Međimurje

Radovi u tijeku: Matija Posavec obišao škole u Goričanu, Belici, Gardinovcu i Domašincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je nekoliko osnovnih škola te područnih školskih odjela u kojima se trenutno obavljaju ili su netom završeni obimni radovi na uređenju.

Kod Osnovne škole Belica uredio se ulaz u školu, uklonile su se stare kamene ploče i istrošene opeke te zamijenile s novim betonskim pločama u više boja.

U područnoj školi Gardinovcu zamijenjen je kompletan sustav grijanja uz postavljanje novog bojlera, a vrijednost investicije iznosila je više od 11.000 eura. Tijekom uskršnjih praznika uredit će se kuhinja, te će se postaviti novi kuhinjski elementi, sudoperi te štednjak, a zgrada područne škole dobit će novo ruho i skorom energetskom obnovom.

Nakon izgradnje sportske dvorane te energetske obnove Osnovne škole u Goričanu, Međimurska županija istoj je školi sada osigurala novu školsku kuhinju.

Nakon rušenja i demontaže u prostoru nove kuhinje, postavljeni su novi slojevi podova, izolacija, prateći zidarski radovi, kao i radovi na elektroinstalacijama, hidroinstalacijama i strojarskim instalacijama, keramikom su obloženi zidovi i podovi, završeni soboslikarski radovi, a opremljena je i kuhinja vrijedna skoro 50.000 eura, tako će sada školska kuhinja u Goričanu biti suvremeno opremljena za pripremanje kuhanih obroka za sve učenike.

U radove i opremu uloženo je više od 130.670 eura. Osim projekta uređenja kuhinje i blagovaonice, u navedenoj je školi u tijeku priprema na uređenju dviju učionica na gornjem katu škole kako bi učenici Osnovne škole Goričan mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni.

Tijekom posjeta župan Matija Posavec upoznat je s problemom na vanjskom krovištu kod školske-sportske dvorane te je dogovoreno građevinsko rješenje kojim će se spriječiti daljnja oštećenja na fasadi objekta.

U Osnovnoj školi Domašinec izvedeni su veliki radovi u kotlovnici, gdje je promijenjen kotao za centralno grijanje i pripremu tople vode, a novi kotao promijenjen je u skladu s novim projektom školske dvorane.

Ograđena je plinska stanica i instalacija budući da se novim projektom predviđa i adaptacija školske kuhinje. Zamijenjena su rasvjetna tijela u učionicama i hodnicima te je izvršena korekcija ostalih dijelova elektroinstalacije.

Osim rasvjete, u učionice informatike, matematike te dviju učionica za hrvatski jezik uvedena je ili sanirana postojeća telefonska i računalna instalacija te su nabavljene nove stolice i klupe. Ukupna vrijednost radova iznosila je 98.735 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje