Povežite se s nama

Međimurje

Najžešća izborna bitka bit će u Čakovcu, a u Donjem Vidovcu pobjednik se već zna

Objavljeno:

- dana

LOKALNI IZBORI

Oko sto tisuća Međimuraca s pravom glasa 21. svibnja izlazi na lokalne izbore te ima priliku izabrati novo/staro vodstvo u Županiji, tri grada i 22 općine. 

Za razliku od nekih drugih županija u kojima se vodi prilično žustra borba između političkih suparnika, u Međimurskoj županiji predizborno vrijeme protječe bez većih previranja. Iako je atmosfera prilično mirna, daleko je od toga da u pojedinim sredinama nema velikog interesa za osvajanje gradonačelničke ili načelničke pozicije, čemu svjedoči veliki broj istaknutih kandidata na izbornim listama.

Župan i gradonačelnici

Da je Čakovec postao itekako atraktivno mjesto za osvajanje vlasti, može se zaključiti iz činjenice da čak šestero kandidata ulazi u utrku za mjesto gradonačelnika, što zasigurno jamči neizvjesnu borbu te vrlo vjerojatno i drugi krug izbora. Čakovčani će u prvom krugu moći birati između Andreje Bogdan, Ljerke Cividini, Predraga Kočile, Ivana Kolca, Stjepana Kovača i Aleksandra Makovca.

Najveća gužva u borbi za mjesto načelnika bit će u Gornjemu Mihaljevcu i Podturnu, gdje je po petero kandidata

Aktualni gradonačelnik Stjepan Kovač po drugi mandat kreće s potporom SDP-a, HSS-a, HSU-a, Međimurskoga demokratskog saveza i Laburista. Prema prvim procjenama, najozbiljnija protukandidatkinja bit će mu Ljerka Cividini, kandidatkinja HNS-a, HSLS-a i Reformista, koju šira javnost poznaje kao ravnateljicu Županijske uprave za ceste Međimurske županije. Svoju priliku vidi i Aleksandar Makovec, zajednički kandidat HDZ-a i Hrasta. Ivan Kolac predstavlja Živi zid, dok se Andreja Bogdan i Predrag Kočila natječu kao nezavisni kandidati za gradonačelnika.

Na suprotnoj strani

Kad je u pitanju Međimurska županija, za dužnost župana natječu se četvorica kandidata. Nakon odrađenog prvog mandata, županu Matiji Posavcu mnogi predviđaju sigurnu pobjedu već u prvom krugu. Iako su u nekim projektima, poput onog rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Staroga grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine, aktualni župan Posavec i saborski zastupnik Darko Horvat uspješno surađivali, na ovim će izborima ipak biti na suprotnim stranama. Horvat, naime, izlazi na izbore kao kandidat HDZ-a. Još dva imena naći će se na glasačkom listiću: u utrci za župana su još Branimir Bunjac, čiju su kandidaturu zajednički podržali Živi zid, MS, SNAGA i AM, te Mladen Novak, koji je kandidat SDP-a, HSS-a, HSU-a, MDS-a i Laburista. Za razliku od Čakovca i Županije, u preostala dva grada Međimurske županije je daleko manje kandidata. 

Osam kandidatkinja

Po novi gradonačelnički mandat u Murskom Središću kreće Dražen Srpak. I dok na županijskoj razini HDZ ide samostalno na izbore, u Murskom Središću Srpak je zajednički kandidat HDZ-a, HNS-a, HSLS-a i HDS-a. Kandidature su istaknula još trojica kandidata: Miroslav Božić (Živi zid), Mihael Frančić (nezavisni) i Mario Nerer (SDP, MDS, HSU, Laburisti, HSS, Reformisti).

U Prelogu će se za glasove birača natjecati trojica kandidata. Aktualni gradonačelnik Ljubomir Kolarek traži novi četverogodišnji mandat u Prelogu, pri čemu ima podršku HDZ-a i HSS-a, dok su SDP, HNS, HSU, MDS i Laburisti istaknuli kandidaturu Nenada Igreca. Treći kandidat u Prelogu je nezavisni Dubravko Cvetko. U borbi za čelna mjesta u međimurskim općinama sigurno je jedino to da četiri dobivaju novog načelnika, s obzirom na to da još uvijek aktualni načelnici nisu istaknuli kandidature na ovim izborima. Od nove kandidature odustao je Vladimir Domjanić iz Male Subotice, baš kao i Josip Lepen, dosadašnji načelnik Podturna. Novog čelnika nakon ovih loklanih izbora dobiva i Općina Sveti Martin na Muri, s obzirom na to da Franjo Makovec nakon pet odrađenih mandata odlazi u političku mirovinu. U utrku za načelnika nije ušao ni Josip Grivec iz Donjeg Vidovca, koji je na čelu Općine bio čak šest mandata.

Četiri općine sigurno dobivaju nove načelnike, s obzirom na to da se dosadašnji čelnici nisu ponovno kandidirali

Zanimljivo je što se već zna tko će ga naslijediti. Naime, u Donjem Vidovcu kandidaturu je istaknuo samo jedan kandidat, Josip Matulin iz HSLS-a, pa birači zapravo ni neće birati, nego će tek donijeti odluku hoće li dati potporu jedinom kandidatu. Gleda li se spol, u Međimurskoj županiji je u izbornoj utrci za čelna mjesta u općinama, gradovima i Županiji daleko više muškaraca. Njima će se suprotstaviti ukupno deset žena. Za čelno mjesto u Čakovcu kandidature su istaknule nezavisna Andreja Bogdan i Ljerka Cividini. Za mjesto gradonačelnika Murskog Središća i Preloga, baš kao i za poziciju župana, istaknute su samo muške kandidature.

Zato u utrku za poziciju načelnice u svojim općinama ulaze Snježana Sabolek (Živi zid – Dekanovec), Martina Kovač (SDP, Laburisti – Donja Dubrava), Jadranka Sermek (SDP, MSU – Mala Subotica), Tatjana Varga (HNS – Podturen), Višnja Ivačić (HNS – Pribislavec), Petra Horvatić (Živi zid – Strahoninec), Đurđica Slamek (HSS – Sveta Marija) i Ruža Sermek (SDP – Šenkovec).

Kandidati manjine

U dvije općine birat će se i zamjenik općinskog načelnika iz redova pripadnika romske nacionalne manjine. U Orehovici birači će moći zaokružiti Marka Baloga (HDZ) ili nezavisnog Nedeljka Marića, dok su u Pribislavcu na listi dva nezavisna kandidata – Željko Balog i Rajko Kovačić.

Biračima 4 glasačka listića

Birači iz Međimurske županije, koji će izaći na birališta 21. svibnja, dobit će četiri glasačka listića. Svoj glas će moći dati svom favoritu za međimurskog župana, a moći će birati svog favorita za načelnika ili gradonačelnika. Uz to, imaju pravo birati tko će ih sljedeće četiri godine zastupati u Županijskoj skupštini te u općinskim ili gradskim vijećima.

Podsjećamo, na glasačkim listićima će abecednim redom biti navedeni svi kandidati za župana, gradonačelnike i načelnike, odnosno sve liste koje se natječu za ulazak u Županijsku skupštinu te gradska i općinska vijeća. Birači trebaju zaokružiti broj ispred liste kojoj žele dati svoj glas.

Kandidati za župana Međimurske županije

1. Branimir Bunjac – Živi zid, MS, Snaga, AM
2. Darko Horvat – HDZ
3. Mladen Novak – SDP, HSS, HSU, MDS, Laburisti
4. Matija Posavec – HNS, HSLS, Reformisti

Kandidati za gradonačelnika

Čakovec
 1. Andreja Bogdan – nezavisna
2. Ljerka Cividini – HNS, HSLS, NS Reformisti
3. Predrag Kočila – nezavisni
4. Ivan Kolac – Živi zid
5. Stjepan Kovač – SDP, HSS, HSU, MDS, Laburisti
6. Aleksandar Makovec – HDZ, HRAST
 
Mursko Središće
1. Miroslav Božić – Živi zid
2. Mihael Frančić – nezavisni
3. Mario Nerer – SDP, MDS, HSU, Laburisti, HSS, Reformisti
4. Dražen Srpak – HDZ, HNS, HSLS, HDS
 
Prelog
1. Dubravko Cvetko – nezavisni
2. Nenad Igrec – SDP, HNS, HSU, MDS, Laburisti
3. Ljubomir Kolarek – HDZ, HSS

Kandidati za načelnika 

Belica
1. Dragutin Braniša – SDP
2. Zvonimir Taradi – HNS
 
Dekanovec
1. Ivan Hajdarović – HDZ
2. Snježana Sabolek – Živi zid
 
Domašinec
1. Dragutin Lisjak – nezavisni
2. Mario Tomašek – HSS, HDZ
 
Donja Dubrava
1. Martina Kovač – SDP, Laburisti
2. Dražen Miser – HDZ, HSS, HSLS
3. Dragan Pongrac – Živi zid
4. Marijan Varga – HNS
 
Donji Kraljevec
1. Miljenko Horvat – HSS, SDP
2. Zlatko Horvat – HDZ
 
Donji Vidovec
1. Josip Matulin – HSLS
 
Goričan
1. Danijel Dominik – HDZ
2. Mario Moharić – SDP, HSS, HSLS, HSU, MDS
3. Emanuel Varošanec – HNS
 
Gornji Mihaljevec
1. Darko Horvat – SDP
2. Goran Lovrec – nezavisni
3. Luka Nuić – Živi zid
4. Boris Resman – HSLS
5. Almir Škvorc – HDZ

Kotoriba
1. Ljubomir Grgec – SDP, HSS, Laburisti
2. Dobriša Zvošec – nezavisni
 
Mala Subotica
 1. Vladimir Mihalic – HNS
2. Jadranka Sermek – SDP, HSU
3. Valentino Škvorc – nezavisni
 
Nedelišće
1. Darko Dania – SDP, HSU, HNS, MDS
2. Nikola Toplek – HDZ, HDS
 
Orehovica
1. Miroslav Bezek – SDP, HSS
2. Franjo Bukal – HNS
 
Podturen
1. Dino Biber – SDP
2. Mladen Božić – HDZ
3. Perica Hajdarović – nezavisni
4. Vladimir Sabol – HSLS, HSS
5. Tatjana Varga – HNS
 
Pribislavec
1. Višnja Ivačić – HNS
2. Matija Ladić – SDP
 
Selnica
1. Ervin Vičević – Reformisti, HSS
2. Radovan Zadravec – SDP, HSU
 
Strahoninec
1. Petra Horvatić – Živi zid
2. Franjo Lehkec – HSS, HNS, HDZ, HSLS, Reformisti, MS
3. Nenad Škvorc – SDP
 
Sveta Marija
1. Dean Hunjadi – SDP, HNS, HSU, MDS
2. Đurđica Slamek – HSS
 
Sveti Juraj na Bregu
1. Damir Kovačić – HDZ
2. Anđelko Nagrajsalović – SDP, HSS, HSU, MDS
3. Kristijan Zelić – HNS
 
Sveti Martin na Muri
1. Krunoslav Colar – HDZ
2. Dražen Crnčec – HSLS
 
Šenkovec
1. Saša Horvat – HNS, HSU, HSS
2. Jurica Koštarić – HDZ
3. Ruža Sermek – SDP
 
Štrigova
1. Mihael Kelnarić – Živi zid
2. Stanislav Rebernik – SDP, HNS, Reformisti
3. Filip Tkalčec – HDZ
 
Vratišinec
1. Zdravko Mlinarić – HNS, HSU
2. Damir Perhoč – SDP

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prirodna nepogoda: suša na sjeveru Hrvatske uzrokovala štetu u ratarstvu i povrtlarstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zbog visokih temperatura i izostanka potrebnih količina padavina tijekom lipnja i srpnja, zbog čega su na ratarskim i povrtlarskim kulturama nastale štete, u srijedu, 22. rujna, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec donio je Odluku o proglašenju prirodne nepogode suše u Međimurskoj županiji.

Prirodna nepogoda proglašena je za više jedinica lokalne samouprave, također i za područje Grada Čakovca.

– Pozivamo poljoprivredne proizvođače s područja Grada Čakovca da prijave štetu – ističu iz Grada Čakovca.

Šteta se prijavljuje na obrascu objavljenom na web stranici grada, a ispunjeni obrazac dostavlja se na adresu [email protected] ili osobnom dostavom u Grad Čakovec, soba 205. Rok za dostavu prijave je ponedjeljak, 4. listopada.

Nastavite čitati

Međimurje

Veselo u PO Maslačak: predstava “Ogledalce” za doček jeseni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stigla je kalendarska jesen, godišnje doba najbogatije plodovima njiva, šuma, voćnjaka i povrtnjaka.

Ljudi i životinje spremaju se za hladnu zimu i pune svoje smočnice i podrume, brloge i duplje. Što se dogodilo tijekom te pripreme šumskim životinjama kada su u šumi pronašle ogledalo, uprizorile se u dramatizaciji slikovnice “Ogledalce” Grigora Viteza odgojiteljice Područnog odjela Maslačak Dječjeg vrtića Cvrčak u Čakovcu.

– Povodom prvog dana jeseni za djecu su pripremile predstavu, djeca su sama izrađivala jesenske ukrase za glave te u suradnji s roditeljima organizirale čašćenje voćem. Glumice odgojiteljice su na kraju predstave zaslužile ogroman pljesak malih ručica. To im je bila najdraža nagrada za njihov trud. Sunčano vrijeme je bilo idealno za nastavak druženja uz ples na vrtićkom igralištu – objašnjavaju iz Vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje