Povežite se s nama

Međimurje

Najžešća izborna bitka bit će u Čakovcu, a u Donjem Vidovcu pobjednik se već zna

Objavljeno:

- dana

LOKALNI IZBORI

Oko sto tisuća Međimuraca s pravom glasa 21. svibnja izlazi na lokalne izbore te ima priliku izabrati novo/staro vodstvo u Županiji, tri grada i 22 općine. 

Za razliku od nekih drugih županija u kojima se vodi prilično žustra borba između političkih suparnika, u Međimurskoj županiji predizborno vrijeme protječe bez većih previranja. Iako je atmosfera prilično mirna, daleko je od toga da u pojedinim sredinama nema velikog interesa za osvajanje gradonačelničke ili načelničke pozicije, čemu svjedoči veliki broj istaknutih kandidata na izbornim listama.

Župan i gradonačelnici

Da je Čakovec postao itekako atraktivno mjesto za osvajanje vlasti, može se zaključiti iz činjenice da čak šestero kandidata ulazi u utrku za mjesto gradonačelnika, što zasigurno jamči neizvjesnu borbu te vrlo vjerojatno i drugi krug izbora. Čakovčani će u prvom krugu moći birati između Andreje Bogdan, Ljerke Cividini, Predraga Kočile, Ivana Kolca, Stjepana Kovača i Aleksandra Makovca.

Najveća gužva u borbi za mjesto načelnika bit će u Gornjemu Mihaljevcu i Podturnu, gdje je po petero kandidata

Aktualni gradonačelnik Stjepan Kovač po drugi mandat kreće s potporom SDP-a, HSS-a, HSU-a, Međimurskoga demokratskog saveza i Laburista. Prema prvim procjenama, najozbiljnija protukandidatkinja bit će mu Ljerka Cividini, kandidatkinja HNS-a, HSLS-a i Reformista, koju šira javnost poznaje kao ravnateljicu Županijske uprave za ceste Međimurske županije. Svoju priliku vidi i Aleksandar Makovec, zajednički kandidat HDZ-a i Hrasta. Ivan Kolac predstavlja Živi zid, dok se Andreja Bogdan i Predrag Kočila natječu kao nezavisni kandidati za gradonačelnika.

Na suprotnoj strani

Kad je u pitanju Međimurska županija, za dužnost župana natječu se četvorica kandidata. Nakon odrađenog prvog mandata, županu Matiji Posavcu mnogi predviđaju sigurnu pobjedu već u prvom krugu. Iako su u nekim projektima, poput onog rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Staroga grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine, aktualni župan Posavec i saborski zastupnik Darko Horvat uspješno surađivali, na ovim će izborima ipak biti na suprotnim stranama. Horvat, naime, izlazi na izbore kao kandidat HDZ-a. Još dva imena naći će se na glasačkom listiću: u utrci za župana su još Branimir Bunjac, čiju su kandidaturu zajednički podržali Živi zid, MS, SNAGA i AM, te Mladen Novak, koji je kandidat SDP-a, HSS-a, HSU-a, MDS-a i Laburista. Za razliku od Čakovca i Županije, u preostala dva grada Međimurske županije je daleko manje kandidata. 

Osam kandidatkinja

Po novi gradonačelnički mandat u Murskom Središću kreće Dražen Srpak. I dok na županijskoj razini HDZ ide samostalno na izbore, u Murskom Središću Srpak je zajednički kandidat HDZ-a, HNS-a, HSLS-a i HDS-a. Kandidature su istaknula još trojica kandidata: Miroslav Božić (Živi zid), Mihael Frančić (nezavisni) i Mario Nerer (SDP, MDS, HSU, Laburisti, HSS, Reformisti).

U Prelogu će se za glasove birača natjecati trojica kandidata. Aktualni gradonačelnik Ljubomir Kolarek traži novi četverogodišnji mandat u Prelogu, pri čemu ima podršku HDZ-a i HSS-a, dok su SDP, HNS, HSU, MDS i Laburisti istaknuli kandidaturu Nenada Igreca. Treći kandidat u Prelogu je nezavisni Dubravko Cvetko. U borbi za čelna mjesta u međimurskim općinama sigurno je jedino to da četiri dobivaju novog načelnika, s obzirom na to da još uvijek aktualni načelnici nisu istaknuli kandidature na ovim izborima. Od nove kandidature odustao je Vladimir Domjanić iz Male Subotice, baš kao i Josip Lepen, dosadašnji načelnik Podturna. Novog čelnika nakon ovih loklanih izbora dobiva i Općina Sveti Martin na Muri, s obzirom na to da Franjo Makovec nakon pet odrađenih mandata odlazi u političku mirovinu. U utrku za načelnika nije ušao ni Josip Grivec iz Donjeg Vidovca, koji je na čelu Općine bio čak šest mandata.

Četiri općine sigurno dobivaju nove načelnike, s obzirom na to da se dosadašnji čelnici nisu ponovno kandidirali

Zanimljivo je što se već zna tko će ga naslijediti. Naime, u Donjem Vidovcu kandidaturu je istaknuo samo jedan kandidat, Josip Matulin iz HSLS-a, pa birači zapravo ni neće birati, nego će tek donijeti odluku hoće li dati potporu jedinom kandidatu. Gleda li se spol, u Međimurskoj županiji je u izbornoj utrci za čelna mjesta u općinama, gradovima i Županiji daleko više muškaraca. Njima će se suprotstaviti ukupno deset žena. Za čelno mjesto u Čakovcu kandidature su istaknule nezavisna Andreja Bogdan i Ljerka Cividini. Za mjesto gradonačelnika Murskog Središća i Preloga, baš kao i za poziciju župana, istaknute su samo muške kandidature.

Zato u utrku za poziciju načelnice u svojim općinama ulaze Snježana Sabolek (Živi zid – Dekanovec), Martina Kovač (SDP, Laburisti – Donja Dubrava), Jadranka Sermek (SDP, MSU – Mala Subotica), Tatjana Varga (HNS – Podturen), Višnja Ivačić (HNS – Pribislavec), Petra Horvatić (Živi zid – Strahoninec), Đurđica Slamek (HSS – Sveta Marija) i Ruža Sermek (SDP – Šenkovec).

Kandidati manjine

U dvije općine birat će se i zamjenik općinskog načelnika iz redova pripadnika romske nacionalne manjine. U Orehovici birači će moći zaokružiti Marka Baloga (HDZ) ili nezavisnog Nedeljka Marića, dok su u Pribislavcu na listi dva nezavisna kandidata – Željko Balog i Rajko Kovačić.

Biračima 4 glasačka listića

Birači iz Međimurske županije, koji će izaći na birališta 21. svibnja, dobit će četiri glasačka listića. Svoj glas će moći dati svom favoritu za međimurskog župana, a moći će birati svog favorita za načelnika ili gradonačelnika. Uz to, imaju pravo birati tko će ih sljedeće četiri godine zastupati u Županijskoj skupštini te u općinskim ili gradskim vijećima.

Podsjećamo, na glasačkim listićima će abecednim redom biti navedeni svi kandidati za župana, gradonačelnike i načelnike, odnosno sve liste koje se natječu za ulazak u Županijsku skupštinu te gradska i općinska vijeća. Birači trebaju zaokružiti broj ispred liste kojoj žele dati svoj glas.

Kandidati za župana Međimurske županije

1. Branimir Bunjac – Živi zid, MS, Snaga, AM
2. Darko Horvat – HDZ
3. Mladen Novak – SDP, HSS, HSU, MDS, Laburisti
4. Matija Posavec – HNS, HSLS, Reformisti

Kandidati za gradonačelnika

Čakovec
 1. Andreja Bogdan – nezavisna
2. Ljerka Cividini – HNS, HSLS, NS Reformisti
3. Predrag Kočila – nezavisni
4. Ivan Kolac – Živi zid
5. Stjepan Kovač – SDP, HSS, HSU, MDS, Laburisti
6. Aleksandar Makovec – HDZ, HRAST
 
Mursko Središće
1. Miroslav Božić – Živi zid
2. Mihael Frančić – nezavisni
3. Mario Nerer – SDP, MDS, HSU, Laburisti, HSS, Reformisti
4. Dražen Srpak – HDZ, HNS, HSLS, HDS
 
Prelog
1. Dubravko Cvetko – nezavisni
2. Nenad Igrec – SDP, HNS, HSU, MDS, Laburisti
3. Ljubomir Kolarek – HDZ, HSS

Kandidati za načelnika 

Belica
1. Dragutin Braniša – SDP
2. Zvonimir Taradi – HNS
 
Dekanovec
1. Ivan Hajdarović – HDZ
2. Snježana Sabolek – Živi zid
 
Domašinec
1. Dragutin Lisjak – nezavisni
2. Mario Tomašek – HSS, HDZ
 
Donja Dubrava
1. Martina Kovač – SDP, Laburisti
2. Dražen Miser – HDZ, HSS, HSLS
3. Dragan Pongrac – Živi zid
4. Marijan Varga – HNS
 
Donji Kraljevec
1. Miljenko Horvat – HSS, SDP
2. Zlatko Horvat – HDZ
 
Donji Vidovec
1. Josip Matulin – HSLS
 
Goričan
1. Danijel Dominik – HDZ
2. Mario Moharić – SDP, HSS, HSLS, HSU, MDS
3. Emanuel Varošanec – HNS
 
Gornji Mihaljevec
1. Darko Horvat – SDP
2. Goran Lovrec – nezavisni
3. Luka Nuić – Živi zid
4. Boris Resman – HSLS
5. Almir Škvorc – HDZ

Kotoriba
1. Ljubomir Grgec – SDP, HSS, Laburisti
2. Dobriša Zvošec – nezavisni
 
Mala Subotica
 1. Vladimir Mihalic – HNS
2. Jadranka Sermek – SDP, HSU
3. Valentino Škvorc – nezavisni
 
Nedelišće
1. Darko Dania – SDP, HSU, HNS, MDS
2. Nikola Toplek – HDZ, HDS
 
Orehovica
1. Miroslav Bezek – SDP, HSS
2. Franjo Bukal – HNS
 
Podturen
1. Dino Biber – SDP
2. Mladen Božić – HDZ
3. Perica Hajdarović – nezavisni
4. Vladimir Sabol – HSLS, HSS
5. Tatjana Varga – HNS
 
Pribislavec
1. Višnja Ivačić – HNS
2. Matija Ladić – SDP
 
Selnica
1. Ervin Vičević – Reformisti, HSS
2. Radovan Zadravec – SDP, HSU
 
Strahoninec
1. Petra Horvatić – Živi zid
2. Franjo Lehkec – HSS, HNS, HDZ, HSLS, Reformisti, MS
3. Nenad Škvorc – SDP
 
Sveta Marija
1. Dean Hunjadi – SDP, HNS, HSU, MDS
2. Đurđica Slamek – HSS
 
Sveti Juraj na Bregu
1. Damir Kovačić – HDZ
2. Anđelko Nagrajsalović – SDP, HSS, HSU, MDS
3. Kristijan Zelić – HNS
 
Sveti Martin na Muri
1. Krunoslav Colar – HDZ
2. Dražen Crnčec – HSLS
 
Šenkovec
1. Saša Horvat – HNS, HSU, HSS
2. Jurica Koštarić – HDZ
3. Ruža Sermek – SDP
 
Štrigova
1. Mihael Kelnarić – Živi zid
2. Stanislav Rebernik – SDP, HNS, Reformisti
3. Filip Tkalčec – HDZ
 
Vratišinec
1. Zdravko Mlinarić – HNS, HSU
2. Damir Perhoč – SDP

Izvor:
Foto:

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Radna akcija u vrtiću „Maslačak“: roditelji izradili nova igrala, a djeca ih obojala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vrtiću „Maslačak“, područnom odjelu Dječjeg vrtića „Cvrčak“, održana je radna akcija uređenja vrtićkog dvorišta.

Roditelji su nabavili materijale te od njih izradili stolove, klupice, kuhinju i glazbeni kutak. U vrtić su došli kao pravi majstori s alatom i od drveta napravili „ čuda“.

Sve je obojano zajedno s djecom koja su aktivno sudjelovala, što daje posebnu vrijednost svemu napravljenom.

Obojana su i sva postojeća igrala, a na klackalice i njihaljke stavljene su nove sjedalice.

– Vrtićko dvorište područnog odjela „Maslačak“, Dječjeg vrtića „Cvrčak“, dobilo je novi sjaj. Djeca će uživati u igri na igralima koja su napravili njihovi roditelji, a oni sami obojali po želji. Veliko hvala roditeljima, djeci i odgojiteljima na hvalevrijednoj akciji – poručili su iz vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje