Povežite se s nama

U fokusu

Naknadna pamet: Čačić prvi tražio strogi lockdown, a sad Reformisti kritiziraju online nastavu

Objavljeno:

- dana

O posljedicama koje je za sobom ostavila pandemija praćena lockdownom stručnjaci više ne dvoje. Od pada gospodarstva i globalne krize, pa do online nastave koja je, prema nekim stručnjacima negativno utjecala na razvoj djece. Sve to ispisano je u brojnim studijama i novinarskim tekstovima u zadnjih nekoliko mjeseci.

Brojni stručnjaci, domaći i strani, više su puta upozoravali na negativne posljedice online nastave, na mentalno zdravlje mlađe populacije… Brojna istraživanja upozoravaju da taj model mora postati iznimka, a ne pravilo.

Sada se opet počela spominjati online nastava, i to u kontekstu rasta cijena energenata.

Hrvatski župani su nedavno iz Varaždina poručili da nije isključena mogućnost online nastave ako se nastavi poskupljenje energenata.

– Ideja o online nastavi je vrlo zanimljiva jer smo tijekom koronakrize vidjeli da je školski sustav napravio veliki iskorak i tim ljudima treba čestitati na sposobnosti. Moguće je da se online nastavom riješe određeni problemi. Ideja je zanimljiva i nije nemoguća – rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić.

Na to su se danas javili Reformisti.

– Prijedlog iznesen na sastanku svih župana u Varaždinskoj županiji o prelasku na online nastavu zbog uštede energenata u školama Varaždinske županije van je svake pameti. Nakon svih problema i objektivnih šteta koje su pretrpjela djeca, roditelji i učitelji zbog korone koja je djeci onemogućila pohađanje nastave gotovo godinu dana, sada župani izlaze sa ovakvim najblaže rečeno nebuloznim prijedlogom. Posebno je sramotno da je takva izjava došla iz Varaždinske županije jer je u prošlom mandatu župana Čačića i Reformista upravo u našoj županiji energetski obnovljeno 28 škola što našim školama omogućuje potpunu energetsku neovisnost bez porasta troškova – tvrde, među ostalim, Reformisti.

Međutim, upravo je Radimir Čačić prvi tražio strogi lockdown, odnosno zatvaranje kafića.

– Nacionalni stožer odbio je i one minimalne – zatvaranje ugostiteljskih objekata u 20 sati. Na snazi je zatvaranje u 22 sata, to ima i većina drugih županija u kojima nije ovakvo stanje. Situacija u kojoj imate 550 ugostiteljskih objekata i 5 inspektora je izvan svake kontrole – u svom je stilu govorio Čačić u studenom 2020. godine. Ubrzo nakon toga Vlada je odlučila zatvoriti kafiće, a zatim i sve ostalo.

U fokusu

Evo kojih je pet tvrtki sa sjedištem u Varaždinu lani imalo najveće dobiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu Dana Grada Varaždina Fina je analizirala rezultate poduzetnika sa sjedištem u Gradu Varaždinu u 2021. godini.

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2021. godini poslovalo je 2265 poduzetnika s 21.348 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 4 % u odnosu na 2020. godinu. 

U 2021. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su rast ukupnih prihoda od 13,4 % i ukupnih rashoda od 13,1 % u odnosu na godinu ranije. S ostvarenih 16,2 milijarde kuna prihoda u 2021. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije, koji su iznosili 31 milijardu kuna, bio je 52,2 %. Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2021. godini, u iznosu od 716,5 milijuna kuna, što je 19,5 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2020. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2021. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,3 %, u broju zaposlenih 47,8 %.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2021. godini bila je Vindija d.d. s 3,2 milijarde kuna. Društvo je s 1143 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina. 

U 2021. godini, najveću dobit razdoblja od 36,5 milijuna kuna ostvarilo je društvo Gumiimpex-GRP d.o.o. s 402 zaposlena. Oni imaju udio od 4,5 % u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu.

Top pet poduzetnika po prihodima u Varaždinu su lani bili Vindija, na drugom mjestu je Koka, na trećem Gumiimpex-GRP, slijedi Solvis pa Kostwein.

Ako se pogleda dobit varaždinskih tvrtki 2021. već je spomenuto da je tu najbolji bio Gumiimpex-GRP s 36,4 milijuna kuna, drugi je Solvis 33,6 milijuna kuna dobiti, treći TP Varaždin s 20,4 milijuna kuna, četvrta tvrtka COTRA d.o.o. s 18,8 milijuna kuna te Termoplin s 10,3 milijuna kuna.

Prosječna mjesečna neto plaća obračunata zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu, u 2021. godini, iznosila je 5628 kuna i bila je 0,3 % manja, u odnosu na prosječnu mjesečnu neto plaću obračunatu zaposlenima kod poduzetnika na području Varaždinske županije koja je iznosila 5.646 kuna. Također, plaća radnika koji rade u tvrtkama na području Varaždina je 11,4 % manja od prosječne neto plaće zaposlenih kod svih poduzetnika Republike Hrvatske koja je iznosila 6350 kuna.

– U razdoblju od 2008. do 2014. godine, iznimka je 2011. godina, vidljiv je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli. Ponovni pad ukupnih prihoda ostvaren je u 2020. godini (14,9 milijardi kuna), a u 2021. godini ponovni rast (16,2 milijarde kuna), s tim da još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna) – objavila je FINA.

Nastavite čitati

U fokusu

Evo tko su najdoktori 2022. godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

doktor liječnik stetoskop

Na portalu najdoktor.com pacijenti su devetu godinu zaredom birali najbolje doktore u Hrvatskoj, a među njima su i liječnici iz Varaždinske te Međimurske županije.

Na temelju ocjena i komentara korisnika navedenog portala, izabrani najdoktori u 2022. godini iz Varaždinske i Međimurske županije su:

Fizijatri: Ivan Kos i Vladimir Knež – Varaždinske Toplice

Ginekolozi: Ivo Bilopavlović,  Alex Jukić, Ivana Risek i Hrvoje Brijačak  – Varaždin

Neurokirurg: Vječeslav Kčira-Fideršek – Varaždin

Obiteljska medicina: Kristina Sambol, Silvija Cikač, Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović – Varaždin

Otorinolaringolozi: Tajana Gudlin-Sbull i Domagoj Butigan – Varaždin

Oralni kirurg: Damir Roki – Varaždin

Ortodont: Mirna Weber – Varaždin

Stomatolozi: Ljiljana Peharda-Ivić – Vidovec i Ivana Ereš-Dugalija – Varaždin

Ortoped: Marko Labaš – Čakovec

Reumatolog: Vesna Budišin – Čakovec

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje