Povežite se s nama

U fokusu

Nakon 20 godina Mario Habek istupio iz SDP-a, kolege ga optužuju za razdor stranke!

Objavljeno:

- dana

Saborski zastupnik i bivši šef županijskog SDP-a Mario Habek od danas i službeno više nije član stranke za koju kaže da ga je na “lokalnoj razini izvrgnula neutemeljenim optužbama.”

Habek je na konferenciji za medije izjavio kako nikada nije priznao rezultate posljednjih SDP-ovih izbora na županijskoj razini, te da to za njega nije bila laka odluka.

– Bio sam član SDP-a 20 godina i ovaj moj potez je najbolje rješenje za mene osobno i stranku. SDP više nije stranka kakva je bila u vrijeme Zorana Milanovića. Bit ću nezavisni zastupnik u Saboru i ne namjeravam pristupiti u članstvo ni jedne stranke – poručio je Habek dodavši da svoj mandat ne želi prepustiti SDP-u.

Štoviše, napomenuo je kako mu mandat pripada jer su ga građani izabrali, a ne stranka. No, svoj mandat u Skupštini Varaždinske županije ostavit će do daljnjeg SDP-u. Habek je o svoj odluci da napusti stranku obavijestio dio kolega, a za ostale kaže da će o njoj „doznati iz medija“.

– Nažalost u elektroničkim i tiskanim medija o mojem radu su nebrojeno puta iznošene neistine. Posljednja se odnosila na moje glasanje o opozivu ministra zdravstva. Naime, suprotno tvrdnjama pojedinih medija, bio sam u sabornici i nisam podržao izvješće Vlade o funkcioniranju zdravstva – rekao je Habek kojem bi 4. mandat u Saboru mogao biti i poslijednji.

Naime, na pitanje novinara hoće li se i dalje baviti politikom, dao je neodređen odgovor.

– Nakon posljednjih izbora mnogo je kvalitetnih ljudi izašlo iz SDP-a. No, oni nisu na istaknutim pozicijama i ne spominju se u medijima. Stranka je trenutno u rasulu, ali ne isključujem mogućnost povratka u SDP, ako se u njoj popravi situacija – zaključio je Habek.

Na njegovo napuštanje stranke i iznijete razloge, priopćenjem je reagirala Barbara Antolić Vupora,  predsjednica ŽO SDP-a Varaždinske županije.

– Izražavamo žaljenje što je stranku napustio jedini saborski zastupnik SDP – a iz Varaždinske županije. Nažalost, Mario Habek ne govori istinu kad spominje da je protiv njega pokrenut postupak isključenja i to mu je loš alibi za njegove političke ambicije. Kolega Habek trebao je javnosti jasno reći svoje razloge istupanja iz SDP – a, a ne svojim istupom pokušati napraviti razdor u našoj stranci – navodi  Antolić Vupora koja smatra da su njegovi razlozi napuštanja SDP -a apsurdni.

– Stranka je konačno konsolidirana pod novim vodstvom i na terenu stvaramo nove organizacije. Stoga pozivamo kolegu Habeka da vrati mandat stranci, našoj županijskoj organizaciji kako bi u Saboru imali predstavnika koji je, podsjećamo, izabran isključivo glasovima SDP – ovih birača. Na našoj listi 2016. bila je i naša zamjenica gradonačelnika Ludbrega Renata Potočnik koja sad ima pravo ući u Sabor umjesto Habeka – poručuje šefica županijskog SDP-a.

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

U fokusu

Europskoj autoindustriji prijeti potpuno zaustavljanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osim nedostatka računalnih čipova, sada postoji i prijetnja nedostatkom magnezija koja stvara rizik da će se cijela automobilska industrija zaustaviti.

Magnezij se uglavnom koristi u automobilskoj industriji za proizvodnju aluminija. Aluminij je idealan za dijelove koji moraju imati malu težinu, ali još uvijek čvrstu konstrukciju, piše HAK.

Kinezi su najveći proizvođači magnezija i trenutno proizvode samo malu količinu za izvoz. Više od 85% svjetske proizvodnje u rukama je ove gospodarske velesile. Gotovo polovica kineske proizvodnje namijenjena je europskom tržištu, koje koristi gotovo sav isporučen magnezij za proizvodnju aluminija.

Situacija na američkom tržištu automobila je nešto bolja. I sama Amerika je proizvođač magnezija, pa ih manjak manje pogađa. Nedostatak magnezija posebno će utjecati na europske proizvođače automobila. Zbog toga će različite industrije, uključujući automobilsku, morati ozbiljno smanjiti proizvodnju, a u najgorem slučaju čak i zatvoriti.

Sada je pitanje što europske vlade mogu učiniti kratkoročno kako bi osigurale da automobilska industrija ne stane? U svakom slučaju, čini se da gomilanje zaliha onog što je trenutno još dostupno nije opcija jer magnezij je sam po sebi sirovina koja je vrlo osjetljiva na oksidaciju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje