Povežite se s nama

U fokusu

Nakon 38 godina za premještaj su saznale putem Facebooka

Objavljeno:

- dana

PETICIJA

Svatko od nas odabire svoju misiju na ovome svijetu, svoj životni put. Časne sestre Leonida i Željka odabrale su put vjere i već 38 godina ove služavke Malog Isusa predano služe varaždinskoj Župi sv. Vida. S. Leonida je orguljašica, vodi župni zbor i predaje vjeronauk, a samozatajna s. Željka radi u kuhinji kapucinskog samostana.

Obje se zajedno brinu o kapucinima te su kao majke, domaćice, dobre duše samostana i župe u koju su utkale toliko svog truda i rada da župljani uopće ne mogu zamisliti svoju župu bez njih. Pa ipak, čini se da će morati.

Iznenadna odluka  sve je iznenadila 

– Prije otprilike mjesec dana na Facebooku se pojavila obavijest da časne sestre odlaze te da im se kapucini zahvaljuju na svemu. Nakon toga, ista je obavijest osvanula i na oglasnoj ploči naše crkve. Na taj smo način mi župljani saznali za tu iznenadnu odluku, a najžalosnije je to što su i sestre na taj način, preko Facebooka, saznale da će morati napustiti našu župu, nakon što su 38 godina činile njezin neizostavni dio! – otkrivaju župljani koji nisu željeli da ih se pojedinačno imenuje, jer smatraju da zastupaju mišljenje većine.

 

Župljani su skupili 640 potpisa za ostanak sestara u varaždinskoj župi

Oni su odmah odlučili da će pokušati sve što mogu kako bi sestre ostale u njihovoj župi. Dvije su nedjelje poslije mise skupljali potpise za peticiju kojom su željeli upozoriti da velik broj župljana želi da časne sestre Leonida i Željka ostanu u župi.

– Skupili smo ukupno 640 potpisa, ali ni to nije potaknulo odgovorne da promjene odluku. Peticiju smo predali u samostan, ali je gvardijan fra Željko Cestar na godišnjem odmoru. Sestre povlači njihova poglavarica, a kao jedan od razloga navodi se manjak sestara u drugim zajednicama. Ali pa što će one s njima popuniti, to je apsurd. Slutimo da ta odluka dolazi od provincijala kapucina i od gvardijana, oni izgleda rade pritisak na časne da ih maknu. Tu je prisutan vječni sukob generacija mlađih i starijih – tvrde župljani.

„Ne miješajte se“

Nakon sjednice Pastoralnog vijeća Župe sv. Vida su pisali i provincijalu, a odgovor koji su dobili bio je poprilično oštar.
„Ako mene tražite za pomoć, onda Vam ja, sasvim otvoreno, odgovaram da se ne miješate u stvari koje nisu u vašoj nadležnosti. I to će biti najbolje za sve strane. A svaki drugi pritisak, na bilo koju od strana, nije u duhu crkvenog zajedništva, ni svjedočanstva kojeg moramo davati svijetu, nego skučenih uskih grupa i partikularnih interesa. Pritiskom koji se vrši na poglavare, u ovom pitanju, čini se velika pogreška i nagovara redovnice na neposluh zakonitim poglavarima, a to je teški grijeh“, stoji u odgovoru koji je župljanima poslao fra Jure Šarčević, provincijal.

– Ovo jednostavno nije pravedan način, sestre nisu zaslužile takav tretman, jer su godinama bile jedan od temeljnih stupova ove župe. Župu Sv. Vida nije stvorio pojedinac, ona je plod zajedničkog rada kapucina, sestara i nas vjernika. Ovakav potez nije dobar ni za župu, ni za javno mišljenje o Crkvi. Nitko nije shvatio zašto se to rješava na ovaj način – razočarani su župljani.

 

S. Leonida vrsna je orguljašica, a s. Željka vedra kuharica koja uvijek nastoji svima ugoditi

– Najljepše od svega je doživjeti da cijela crkva pjeva, a na taj način se razvija zajedništvo, ljubav i bratstvo. Za to je zaslužna s. Leonida, koja je u crkvi vodila zbor. Osim toga, ona je i generacijama vjeroučenika i prvopričesnika dala odlične duhovne temelje. Svake je godine vodila više od 150 prvopričesnika, a djeca je jako vole i cijene. Moji su unuci nakon vjeronauka oduševljeno kod kuće ponavljali njezine riječi. Sestra Leonida je u snazi izričaja i predstavljanja onoga što zna jaka osoba, nju se sluša i ono što ona kaže ostaje. Sad jednu takvu kvalitetu rušiti radi toga jer ima 75 godina, pa to je grozna nepravda. Njoj treba dati šansu da ona sama osjeti da više ne može. Nije u redu 38 godina izbrisati jednim potezom ruke! – ističe župljanka, umirovljena liječnica.

– Časna Željka vrlo je samozatajna, puna smijeha i vedrine, posebno ljudsko biće koje se uvijek svima trudi ugoditi. Odlična je kuharica i nenadmašna domaćica, zbog nje je u kuhinji uvijek topla atmosfera – tvrdi župljanka (30) koja je nakon svojih čestih izbivanja iz Varaždina često prvo navraćala u kapucinsku kuhinju, na razgovor sa s. Željkom, koja joj je uvijek pružala veliku duhovnu potporu.

Sestre odlaze – a kamo?

Časne sestre bi trebale otići 11. rujna. Župljani tvrde da su jako uzrujane jer još uvijek ne znaju kamo će ih preseliti!
– One imaju i zavjet poslušnosti i misle da nemaju izbora. Ali s druge strane one su i ljudska bića koja imaju osjećaje, one su povrijeđene jer bi željele ovdje ostati do kraja. Prema njima se ponašaju kao da su šahovske figure, sad si tu, a sad ću te premjestiti, a kamo, e to nećeš znati možda ni zadnji dan. One su u župi trebale ostati još 3 godine i ovime su prekršeni njihovi ugovori – tvrde župljani.

ZAŠTO?

Nezadovoljni župljani varaždinske župe sv. Vida: “Naša peticija nije potaknula odgovorne da promijene odluku o premještaju. Sestre povlači njihova poglavarica, a kao jedan od razloga navodi se manjak sestara u drugim zajednicama. Međutim, slutimo da ta odluka ipak dolazi od kapucina, kao rezultat vječnog sukoba mlađih i starijih.”

Izvor:
Foto:

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje