Povežite se s nama

U fokusu

Nakon energetske obnove zgrada Sveučilišta Sjever, godišnje uštede oko 150.000 kuna

Objavljeno:

- dana

SVEUČILIŠTE SJEVER

– Na račun ovih radova na energetskoj učinkovitosti zgrada Sveučilšta Sjever, koji su vrijedni oko četiri milijuna kuna, godišnje uštede trebale bi biti oko 150.000 kuna – rekao je Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornog uređenja danas u Varaždinu.

Ministar Kuščević obišao je gradilište energetske obnove zgrada Sveučilišta Sjever. Radovi se odvijaju temeljem Ugovora koji je potpisan 18. svibnja ove godine između Sveučilišta Sjever, Mipcro iz Ivanca te APN-a kao provedbenog tijela. 

Prva zgrada gotova za 20-ak dana

Rok za završetak radova je godinu dana, no rektor Sveučilišta Sjever očekuje da će to biti ranije, pogotovo što se tiče obnove prve zgrade.

– Prva zgrada trebala bi biti gotova za 20-ak dana, nakon čega kreću radovi na drugom objektu. Vrijednost energetske obnove zgrada iznose četiri milijuna kuna, dok je vrijednost investicije oko 12 milijuna kuna, uključujući i unutarnje uređenje zgrada. Od strane Ministarstva, odnosno putem APN-a uredit će se vanjska fasada, toplinska ovojnica i postavit će se nova led rasvjeta, a promijenit će se svi otvori i prozori – najavio je Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever.

Iako će se u funkciju konačno staviti i treća zgrada, u kojoj su do početka lipnja još bile udruge, Sveučilište Sjever u Varaždinu još uvijek muku muči s prostorom.

– Prostor u Varaždinu i dalje je nedostatan – rekao je Milković koji očekuje dobivanje novih prostora za potrebe Sveučilišta Sjever.  

– Vjerujemo da ćemo uz potporu države, te podršku Grada i Varaždinske županije dobiti neperspektivne, nefunkcionalne i oronule objekte koje bismo stavili u funkciju – rekao je Milković. 

Ove jeseni radovi na varaždinskoj bolnici i lepoglavskoj Kaznionici

Ministar Kuščević je pri obilasku radova na Sveučilištu Sjever najavio i dva nova projekta. – Sjever Hrvatske, naročito Varaždinska županija, mogu biti za primjer drugima po pitanju projekata energetske učinkovinosti, ali i korištenju neperspektivne državne imovine. Mi ćemo na jesen krenuti s još dva velika projekta u Varaždinskoj županiji, a to je Opća bolnica Varaždin, projekt vrijedan 80 milijuna kuna te Kaznionica Lepoglava, projekt vrijedan oko 60 milijuna kuna – najavio je ministar koji je radove na Sveučilištu Sjever obišao u pratnji saborskih zastupnika HDZ-a Anđelka Stričaka i Josipa Križanića, HNS-ovog Milorada Batinića i dosadašnjeg potpredsjednika Sabora Mosta Roberta Podolnjaka.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje