Povežite se s nama

U fokusu

Nakon energetske obnove zgrada Sveučilišta Sjever, godišnje uštede oko 150.000 kuna

Objavljeno:

- dana

SVEUČILIŠTE SJEVER

– Na račun ovih radova na energetskoj učinkovitosti zgrada Sveučilšta Sjever, koji su vrijedni oko četiri milijuna kuna, godišnje uštede trebale bi biti oko 150.000 kuna – rekao je Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornog uređenja danas u Varaždinu.

Ministar Kuščević obišao je gradilište energetske obnove zgrada Sveučilišta Sjever. Radovi se odvijaju temeljem Ugovora koji je potpisan 18. svibnja ove godine između Sveučilišta Sjever, Mipcro iz Ivanca te APN-a kao provedbenog tijela. 

Prva zgrada gotova za 20-ak dana

Rok za završetak radova je godinu dana, no rektor Sveučilišta Sjever očekuje da će to biti ranije, pogotovo što se tiče obnove prve zgrade.

– Prva zgrada trebala bi biti gotova za 20-ak dana, nakon čega kreću radovi na drugom objektu. Vrijednost energetske obnove zgrada iznose četiri milijuna kuna, dok je vrijednost investicije oko 12 milijuna kuna, uključujući i unutarnje uređenje zgrada. Od strane Ministarstva, odnosno putem APN-a uredit će se vanjska fasada, toplinska ovojnica i postavit će se nova led rasvjeta, a promijenit će se svi otvori i prozori – najavio je Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever.

Iako će se u funkciju konačno staviti i treća zgrada, u kojoj su do početka lipnja još bile udruge, Sveučilište Sjever u Varaždinu još uvijek muku muči s prostorom.

– Prostor u Varaždinu i dalje je nedostatan – rekao je Milković koji očekuje dobivanje novih prostora za potrebe Sveučilišta Sjever.  

– Vjerujemo da ćemo uz potporu države, te podršku Grada i Varaždinske županije dobiti neperspektivne, nefunkcionalne i oronule objekte koje bismo stavili u funkciju – rekao je Milković. 

Ove jeseni radovi na varaždinskoj bolnici i lepoglavskoj Kaznionici

Ministar Kuščević je pri obilasku radova na Sveučilištu Sjever najavio i dva nova projekta. – Sjever Hrvatske, naročito Varaždinska županija, mogu biti za primjer drugima po pitanju projekata energetske učinkovinosti, ali i korištenju neperspektivne državne imovine. Mi ćemo na jesen krenuti s još dva velika projekta u Varaždinskoj županiji, a to je Opća bolnica Varaždin, projekt vrijedan 80 milijuna kuna te Kaznionica Lepoglava, projekt vrijedan oko 60 milijuna kuna – najavio je ministar koji je radove na Sveučilištu Sjever obišao u pratnji saborskih zastupnika HDZ-a Anđelka Stričaka i Josipa Križanića, HNS-ovog Milorada Batinića i dosadašnjeg potpredsjednika Sabora Mosta Roberta Podolnjaka.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Koronavirus: u Hrvatskoj 39 osoba preminulo, a 174 je novih slučajeva zaraze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježena su 174 nova slučaja zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3276, objavio je 18. siječnja nacionalni Stožer.

Među njima su 1742 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 139 pacijenata.

Preminulo je 39 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 225.128 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4655 preminulo, ukupno se oporavilo 217.197 osoba od toga 917 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 16.687 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.120.894 osoba, od toga 2369 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati

Međimurje

Ravnatelj ŽB Čakovec Tomislav Novinščak: “Budućnost infektologije u Međimurju je osigurana!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Protekloga tjedna priopćenjem povezanim s odlaskom infektologinje Tanje Potočnik-Hunjadi iz čakovečke Bolnice oglasio se SDP Međimurske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Saznavši da je našu Županijsku bolnicu Čakovec napustila jedina stalno zaposlena specijalistica infektologije Tanja Potočnik-Hunjadi, dr. med., smatramo da je o navedenom potrebno obavijestiti javnost. Neugodno smo iznenađeni činjenicom da o odlasku infektologinje u jeku epidemije ravnatelj Bolnice doc.dr.sc. Tomislav Novinščak, dr.med. i župan Matija Posavec nisu našli potrebnim potruditi se zadržati liječnicu, niti pak obavijestiti Međimurke i Međimurce (koji su svojim doprinosima gradili Bolnicu) tko će ih dalje liječiti te koja je budućnost Odjela infektologije. Okolnosti koje su dovele do toga da je dr. Potočnik-Hunjadi bila prisiljena dati otkaz i otišla raditi u susjednu županiju ne služe na čast ni ravnatelju, zamjeniku ravnatelja, ni predsjednici Upravnog vijeća, a osobito ne županu Posavcu kojem su puna usta hvale na račun sadašnje uprave Bolnice.

Naši sugrađani zaslužuju znati barem osnovne činjenice: Odjel infektologije u Županijskoj bolnici postoji od 1974. U studenome 2014., nakon preustroja odjela i odsjeka u bolnicama u Republici Hrvatskoj, tadašnji šef Infektologije prim.dr. sc. Dragutin Golubić, dr. med. te sanacijski upravitelj, a sada zamjenik ravnatelja Miroslav Horvat, dr. med. na sastanku u Općoj bolnici Varaždin dogovarali su spajanje naše i varaždinske infektologije, poput svojevrsnog „pilot projekta“, što se uz višestruke napore dr. Potočnik-Hunjadi uz podršku Hrvatskog društva infektologa te SDP-a Međimurja zaustavilo kod tadašnjeg ministra zdravlja Varge u srpnju 2015. godine.

Svih tih godina do sada dr. Potočnik-Hunjadi na svojim je leđima, uz pomoć dvoje, potom troje specijalizanata, nosila na leđima odjel Infektologije, radeći svakodnevno, „i petkom, i svetkom“, čuvajući time opstojnost odjela.

Povrh brojnih problema na koje su, osobito tijekom prošle godine, u više navrata upozoravale liječničke udruge i brojni zaposlenici Bolnice, potom i SDP Međimurja, a tiču se rada sadašnjeg ravnatelja Novinščaka, poteškoće s kojima se susretala Infektologija u većoj mjeri javile su se početkom pandemije COVID-19 u ožujku 2020.g., kada je ravnatelj Novinščak pristao imenovati koordinatora za borbu protiv pandemije tek na intervenciju ministra Beroša.

Kulminacija problema dogodila se u rujnu 2020.g., kada je, nakon odbijanja ravnatelja da posluša savjete struke, tj. koordinatora-doktorice Potočnik-Hunjadi, svojim pristupom problemu pandemije prisilio dr. Potočnik-Hunjadi da podnese ostavku na mjesto koordinatorice. Za „nagradu“ odmah idući dan smijenio ju je s mjesta voditeljice Odjela infektologije. Do danas odjel Infektologije u našoj bolnici radi bez voditelja odjela-infektologa.

Unatoč želji dr. Potočnik-Hunjadi da bude maksimalno angažirana u sustavnom zbrinjavanju oboljelih od COVID-19, nastavilo se njeno šikaniranje i omalovažavanje te je potom bila prisiljena dati otkaz. O svemu su informirani i župan Matija Posavec i predsjednica Upravnog vijeća Bolnice dr.sc. Sonja Tošić-Grlač, koji se na zadnjem sastanku 14.12.2020.g. nisu potrudili uvjeriti ravnatelja Novinščaka i njegovog zamjenika da za našu Bolnicu nije dobro da izgubimo specijalisticu infektologije.

Veliki trud u zbrinjavanju oboljelih daju specijalisti i specijalizanti interne medicine naše Bolnice, uz troje vrijednih specijalizanata infektologije i specijalizanata drugih struka, na čemu im se zahvaljujemo, uz povremenu, većinom telefonsku pomoć dvoje umirovljenih infektologa (od kojih je jedan spomenuti prim. Golubić koji je tek nedavno angažiran), no postavljamo pitanja: Koja je budućnost infektologije u našoj Bolnici? Ostvaruje li se san spomenutih pojedinaca iz 2014. godine da ostanemo bez Infektologije u našoj Bolnici? Je li župan Posavec ovime otvorio vrata HDZ-u, tj. njegovom ministru za osnivanje regionalnog centra infektologije u susjednoj županiji?

Slažemo se s nedavnim komentarom župana Posavca da se država, tj. HDZ maćehinski odnose prema Međimurju kad je u pitanju financiranje zdravstva, o čemu su u više navrata u Saboru upozoravali i naši saborski zastupnici. Stoga se nameće logično pitanje: Zašto župan Posavec tako grčevito drži ravnatelja Novinščaka, inače višegodišnjeg člana HDZ-a, na čelu Bolnice? Zašto se nisu izborili za veća financijska sredstva, tzv. limit našoj Bolnici?

Da je u Županijskoj bolnici Čakovec sve sjajno, ne bismo nimalo reagirali ni tražili odgovornost sadašnjeg Ravnatelja, uprave Bolnice, predsjednice Upravnog vijeća, ni župana Posavca. No problema je mnogo, ne dopiru u javnost, stoga tražimo odgovore na navedena pitanja.”

Na konferenciji za medije koja je održana prošloga četvrtka odlazak infektologinje kratko je prokomentirao ravnatelj ŽB Čakovec, doc. dr. sc. Tomislav Novinščak:

– U ŽB Čakovec napustila nas je dr. Tanja Potočnik-Hunjadi, kojoj smo se zahvalili na angažmanu. Nema straha za budućnost infektologije u našoj županiji; ona je osigurana.

Nastavite čitati