Povežite se s nama

Međimurje

Nakon infrastrukture, u Pribislavcu će raditi na podizanju kvalitete života!

Objavljeno:

- dana

Jedna od najmlađih općina u Hrvatskoj, Općina Pribislavec, formirana je 2002. godine izdvajanjem iz Grada Čakovca. Pripada manjim međimurskim jedinicama lokalne samouprave, broji oko 3200 stanovnika, no ima veliki razvojni potencijal i vrlo zanimljiv geostrateški, geopolitički i prometni položaj.

Članica je Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“ te čini spojnicu između istočnoga dijela Čakovca i sjeveroistočnoga koridora prema rijeci Muri. Na teritoriju Općine nalazi se i poznati aerodrom, odnosno udruga Aeroklub Međimurje koja organizira internacionalno poznati Airshow, tehničke i aviomodelarske radionice te niz drugih aktivnosti koje doprinose ponudi, turizmu, ali i obrazovanju.

Ubrzani razvoj osobito je došao do izražaja u posljednjih desetak godina, najviše projektima poput izgradnje kanalizacijskoga sustava, pješačko-biciklističkih staza, magistralnog vodovoda, uređenja Društvenoga doma, ulica, rekonstrukcije cesta i puteva te Dječjeg vrtića Pribislavec, regulacije oborinske odvodnje i sličnih infrastrukturnih ulaganja. Pribislavec se nakon dugogodišnjih borbi s nekima od navedenih projekata konačno može okrenuti budućnosti.

– Što se tiče općinskoga Proračuna, u 2019. Pribislavec će pozornost prvenstveno posvetiti praćenju i realizaciji izgradnje nove zgrade Osnovne škole Vladimira Nazora! – kaže načelnica Pribislavca.

– Što se tiče općinskoga Proračuna, u 2019. Pribislavec će pozornost prvenstveno posvetiti praćenju i realizaciji izgradnje nove zgrade Osnovne škole Vladimira Nazora. U suradnji s Međimurskom županijom planiramo iskoristiti sve mogućnosti kod preseljenja osnovnoškolaca u novi objekt. Vrlo ozbiljno ćemo pristupiti i pripremi izgradnje trodijelne sportske dvorane uza zgradu nove škole. Paralelno s izgradnjom školske zgrade Općina će završiti konstrukciju prometnice do škole. Prikupljamo projektnu dokumentaciju za dogradnju Vatrogasnoga doma te za videonadzor na području Općine. U planu je, osim toga, i izvedba optike za internet, čime će se poboljšati komunikacijski promet – kaže općinska načelnica, Višnja Ivačić.

Visnja Ivačić, načelnica Općine Pribislavec

U Pribislavcu glavnu ulogu očuvanja kulturne baštine ima lokalno Kulturno-umjetničko društvo „Kaštel“, nazvano prema najpoznatijoj pribislavečkoj zgradi: kaštelu grofova Feštetića, koji mnogi smatraju najromantičnijim od svih međimurskih dvoraca. Zdanje, u kojem je već godinama smještena osnovna škola, prethodno je bilo u vlasništvu Zrinskih. Najvažniji su nositelji društvenoga života udruge poput već spomenutoga KUD-a, Nogometnoga kluba Polet, ŽOK-a „Kaštel“ te općinskoga DVD-a. Na zadnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Pribislavca, održanoj 24. kolovoza, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je da će Općina Pribislavec dobiti 15 milijuna kuna potrebnih da se škola stavi u funkciju. U rujnu je potpisan Ugovor o izvođenju radova na nastavku izgradnje vrijedan gotovo 20 milijuna kuna, koji su predstavnici Zajednice ponuditelja (tvrtki „Međimurje PMP“ i „Đurkin“), Božidar Žvorc i Maja Đurkin Međimurec, potpisali s međimurskim županom Matijom Posavcem.

Kvaliteta života

Načelnica dodaje:

– Školarce ćemo preseliti u novu školu u sklopu posebnoga programa kojim će se obilježiti stota godišnjica Ustanka u Pribislavcu te se nadamo da će to obilježavanje postati tradicijom. Važno nam je ulaganje u obrazovanje, stoga učenicima Osnovne škole sufinanciramo školske aktivnosti. Studente stipendiramo da bismo im pomogli, a pratimo i programe asistenata u predškolskome, školskome te fakultetskom programu. Mještanima slabijeg imovinskoga stanja sufinanciramo program prevencije bolesti, osiguravamo jednokratne novčane pomoći i naknade troškova za stanovanje te pomoć osobama s invaliditetom.

Podržavamo svoje predstavnike-udruge, budući da nam je važno očuvanje tradicije i kulture našega kraja. Očekujemo povećanje broja učenika zbog proširenja stambene zone i doseljavanja mladih bračnih parova. Revitalizirat ćemo Dvorac Feštetić koji je spomenik nulte kategorije: za njegovo daljnje funkcioniranje već se prave planovi! Nakon što riješimo infrastrukturna pitanja, posvetit ćemo se podizanju kvalitete života mještana!

Međimurje

U Međimurju zadnjeg petka siječnja gotovo 700 novozaraženih, preminule su tri osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 940 uzoraka, od čega je evidentirano 695 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 73,9% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 445 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 3684. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 104.302 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 51 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 9 pacijenata, otpuštena su 4 pacijenta, 6 pacijenata je na invazivnoj respiraciji. Preminule su tri osobe: muška osoba stara 83 godine te ženske osobe stare 91 godinu i 90 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

Sutra, 29. siječnja cijepljenje će se održati na cijepnom punktu u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od 9 do 13.30.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Andrea Biggi, šef Misije veleposlanstva Australije, sa suradnicima posjetio Međimurje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šef Misije veleposlanstva Australije u Republici Hrvatskoj Andrea Biggi sa suradnicima posjetio je Međimursku županiju.

Posjet je započeo boravkom u Osnovnoj školi Donja Dubrava u kojoj su učenici pripremili zanimljiv edukativni program o Australiji, te su ga povodom Nacionalnog dana Australije predstavili članovima Veleposlanstva, kao zahvalu na donaciji australske mobilne učilice.

Šef Misije Biggi obišao je i Centar znanja Međimurske županije, gdje se susreo sa županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini, ravnateljicom Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandrom Polanec Marinović, ravnateljem Tehnološko-inovacijskog centra Ivanom Plačkom, direktorom Turističke zajednice Međimurske županije Rudijem Grulom te predstavnicima Županijske komore i Obrtničke komore Čakovec koji su mu predstavili gospodarske, obrazovne, kulturne i prirodne potencijale Međimurja.

– Drago mi je da je moj posjet Međimurju u prigodi skorog obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Australije. Odnosi dviju zemalja su vrlo kvalitetni, a nadam se da će do kraja godine Australija imenovati novog veleposlanika u Hrvatskoj, kojemu ću prenijeti dojmove o svemu što radite i po čemu ste primjer dobre i uspješne prakse.

Razlozi zbog kojih je Međimurje prva županija koju posjećujem u svom mandatu je povezanost preko vaših sugrađana, a učenici u školi u Donjoj Dubravi su mi pričali o svojim rođacima koji žive i rade u Australiji. Drugi razlog je razgovor o gospodarskoj suradnji, prije svega o razmjeni znanja i iskustva u razvoju komunalne infrastrukture, zelenoj energiji i održivom gospodarstvu, a treći je razlog pogled u budućnost u kojoj ćemo još snažnije i kvalitetnije surađivati. Pozivam vas da se uz razne manifestacije koje organiziramo uključite u kreiranje Sporazuma o slobodnoj trgovini Australije i EU, kojim se stvaranju poslovne prilike na obostranu korist, a koje uključuju i Hrvatsku – istaknuo je Biggi.

Župan Matija Posavec zahvalio je angažmanu Veleposlanstva Australije u donaciji mobilnih učilica Osnovnoj školi Donja Dubrava, prisjećajući se posjeta bivše veleposlanice Ekonomskoj i trgovačkoj školi te ranijih dolazaka predstavnika Veleposlanstva.

– U suradnji dviju zemalja posebno treba naglasiti brojnu i istaknutu hrvatsku zajednicu u Australiji u kojoj veliki doprinos daju ljudi koji su tamo dolazili i iz Međimurja, ali i cijelog sjevera Hrvatske. Oni, sasvim sigurno, daju doprinos australskoj multikulturalnosti i gospodarskom razvoju te jačaju povezanost dviju zemalja. Međimursko gospodarstvo bilježi izvoz u Australiju, zbog čega postoji temelj još bolje gospodarske suradnje, pa i kroz povezivanje gradova u kojima žive naši iseljenici – rekao je Posavec, izražavajući nadu da će netko od međimurskih sportaša izboriti Olimpijske igre koje se 2032. godine održavaju u australskom Brisbaneu.

– Iako je udaljenost velika, grad Čakovec je pobratimljen sa sadašnjim gradom George’s River, nekadašnjim Hurstvilleom, u Australiji. Nastojat ćemo u vremenu pred nama njegovati te odnose uz povezivanje obrazovnih i kulturnih institucija te moguću razmjenu učenika ili predstavnika kulturno-umjetničkih društava koje bi, uvjerena sam, razveselile našu dijasporu u Australiji.

Gradsko vijeće donijelo je odluku o sklapanju Povelje o prijateljstvu, a sličnu je odluku donijela i druga strana te se nadamo da ćemo uskoro pokrenuti prve konkretne projekte – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Šef Misije Andrea Biggi obišao je povezane ustanove u Centru znanja, prvi znanstvenoistraživački centar u vlasništvu jedne županije u Hrvatskoj “Metalsku jezgru”, Tehnološko inovacijski centar sa start up poduzećima te istaknuo pozitivne dojmove o ulaganju u znanstvenu izvrsnost i povezivanju gospodarskog i obrazovnog sektora u Međimurju.

Bogata kulturna i povijesna baština Međimurja predstavljena je uz obilazak Starog grada Zrinskih u Čakovcu, “Riznice Međimurja” i posjetom Knjižnici i čitaonici “Nikola Zrinski”, čija je ravnateljica Ljiljana Križan primila donaciju Veleposlanstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje