Povežite se s nama

Međimurje

Nakon infrastrukture, u Pribislavcu će raditi na podizanju kvalitete života!

Objavljeno:

- dana

Jedna od najmlađih općina u Hrvatskoj, Općina Pribislavec, formirana je 2002. godine izdvajanjem iz Grada Čakovca. Pripada manjim međimurskim jedinicama lokalne samouprave, broji oko 3200 stanovnika, no ima veliki razvojni potencijal i vrlo zanimljiv geostrateški, geopolitički i prometni položaj.

Članica je Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“ te čini spojnicu između istočnoga dijela Čakovca i sjeveroistočnoga koridora prema rijeci Muri. Na teritoriju Općine nalazi se i poznati aerodrom, odnosno udruga Aeroklub Međimurje koja organizira internacionalno poznati Airshow, tehničke i aviomodelarske radionice te niz drugih aktivnosti koje doprinose ponudi, turizmu, ali i obrazovanju.

Ubrzani razvoj osobito je došao do izražaja u posljednjih desetak godina, najviše projektima poput izgradnje kanalizacijskoga sustava, pješačko-biciklističkih staza, magistralnog vodovoda, uređenja Društvenoga doma, ulica, rekonstrukcije cesta i puteva te Dječjeg vrtića Pribislavec, regulacije oborinske odvodnje i sličnih infrastrukturnih ulaganja. Pribislavec se nakon dugogodišnjih borbi s nekima od navedenih projekata konačno može okrenuti budućnosti.

– Što se tiče općinskoga Proračuna, u 2019. Pribislavec će pozornost prvenstveno posvetiti praćenju i realizaciji izgradnje nove zgrade Osnovne škole Vladimira Nazora! – kaže načelnica Pribislavca.

– Što se tiče općinskoga Proračuna, u 2019. Pribislavec će pozornost prvenstveno posvetiti praćenju i realizaciji izgradnje nove zgrade Osnovne škole Vladimira Nazora. U suradnji s Međimurskom županijom planiramo iskoristiti sve mogućnosti kod preseljenja osnovnoškolaca u novi objekt. Vrlo ozbiljno ćemo pristupiti i pripremi izgradnje trodijelne sportske dvorane uza zgradu nove škole. Paralelno s izgradnjom školske zgrade Općina će završiti konstrukciju prometnice do škole. Prikupljamo projektnu dokumentaciju za dogradnju Vatrogasnoga doma te za videonadzor na području Općine. U planu je, osim toga, i izvedba optike za internet, čime će se poboljšati komunikacijski promet – kaže općinska načelnica, Višnja Ivačić.

Visnja Ivačić, načelnica Općine Pribislavec

U Pribislavcu glavnu ulogu očuvanja kulturne baštine ima lokalno Kulturno-umjetničko društvo „Kaštel“, nazvano prema najpoznatijoj pribislavečkoj zgradi: kaštelu grofova Feštetića, koji mnogi smatraju najromantičnijim od svih međimurskih dvoraca. Zdanje, u kojem je već godinama smještena osnovna škola, prethodno je bilo u vlasništvu Zrinskih. Najvažniji su nositelji društvenoga života udruge poput već spomenutoga KUD-a, Nogometnoga kluba Polet, ŽOK-a „Kaštel“ te općinskoga DVD-a. Na zadnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Pribislavca, održanoj 24. kolovoza, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je da će Općina Pribislavec dobiti 15 milijuna kuna potrebnih da se škola stavi u funkciju. U rujnu je potpisan Ugovor o izvođenju radova na nastavku izgradnje vrijedan gotovo 20 milijuna kuna, koji su predstavnici Zajednice ponuditelja (tvrtki „Međimurje PMP“ i „Đurkin“), Božidar Žvorc i Maja Đurkin Međimurec, potpisali s međimurskim županom Matijom Posavcem.

Kvaliteta života

Načelnica dodaje:

– Školarce ćemo preseliti u novu školu u sklopu posebnoga programa kojim će se obilježiti stota godišnjica Ustanka u Pribislavcu te se nadamo da će to obilježavanje postati tradicijom. Važno nam je ulaganje u obrazovanje, stoga učenicima Osnovne škole sufinanciramo školske aktivnosti. Studente stipendiramo da bismo im pomogli, a pratimo i programe asistenata u predškolskome, školskome te fakultetskom programu. Mještanima slabijeg imovinskoga stanja sufinanciramo program prevencije bolesti, osiguravamo jednokratne novčane pomoći i naknade troškova za stanovanje te pomoć osobama s invaliditetom.

Podržavamo svoje predstavnike-udruge, budući da nam je važno očuvanje tradicije i kulture našega kraja. Očekujemo povećanje broja učenika zbog proširenja stambene zone i doseljavanja mladih bračnih parova. Revitalizirat ćemo Dvorac Feštetić koji je spomenik nulte kategorije: za njegovo daljnje funkcioniranje već se prave planovi! Nakon što riješimo infrastrukturna pitanja, posvetit ćemo se podizanju kvalitete života mještana!

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Međimurje

Kolegij načelnika i gradonačelnika: svim školama osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 6. sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika na kojoj je župan Matija Posavec pozvao je okupljene da prate otvaranje javnih poziva te da se na njih javljaju. Župan Posavec istaknuo je da cjelokupno društvo očekuje dinamična i turbulentni godina pa stoga svaku mogućnost vanjskog (su)financiranja programa i projekata treba iskoristiti.

– Pripremamo se za niz natječaja i nadamo se najboljemu. U cilju efikasnosti, radimo na objedinjavanju projekata naših općina i gradova, a ove godine ćemo pokušati doći do sredstava za obnovu preostalih škola da bismo svima stvorili preduvjete za jednosmjensku nastavu. Nastavljamo i s projektima u zdravstvu, a razvijanjem mreže Ekomuzeja „Međimurje malo“ težimo disperziji turističkih i kulturnih sadržaja diljem našega kraja i to uređenjem objekata poput Feštetićevog dvorca u Pribislavcu i Centra sv. Jeronima u Štrigovi, kao i niza drugih prezentacijskih centara – poručio je Posavec u svojem govori naglasivši da sve jedinice lokalne samouprave i dalje mogu računati na pomoć i podršku MENEA-e i REDEA-e.

Voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelji“ Aleksandra Hampamer sudionicima Kolegija ponudila je opcije i alate iskoristive u prevenciji napuštanja životinja te kontrole njihova broja, dok je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač otvorila temu angažiranosti općina na stjecanju statusa „Općina – prijatelja djece“.

– Međimurska županija već godinama sudjeluje u projektu te smo i dalje spremni pomoći našim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile poći putem priznanja statusa – naglasila je pročelnica Tošić Grlač.

O detaljima koji mogu pomoći u dosezanju statusa „Općina – prijatelj djece“ govorila je liječnica Marija Hegeduš Jungvirth. Pedijatrica Hegeduš Jungvirth smatra da je šteta ne pokazati Hrvatskoj koliko je Međimurje ostvarilo potencijala kada je riječ o brizi za djecu i ostvarenju njihovih prava.

– Naša tri grada te općine Belica, Mala Subotica, Dekanovec i Strahoninec imaju status prijatelja djece, a odluku za ostvarivanje donijeli su u općinama Štrigova, Sveti Martin na Muri, Donja Dubrava, Gornji Mihaljevec, Orehovica i Selnica. I Općinsko vijeće Donjeg Vidovca pozitivno se izjasnilo o prijavi svoje kandidature – istaknula je Hegeduš Jungvirth.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini pozvala je kolege da se u razumnom roku od mjesec dana očituju o potencijalnom prenošenju vlasništva nad zgradom koju koristi Zajednica tehničke kulture na Grad Čakovec. Taj je korak preduvjet da bi Grad Čakovec mogao kandidirati projekt obnove zgrade putem europskih fondova. Vlasništvo nad zgradom u Ulici Aleksandra Schulteissa 2 B dijele Grad Čakovec i 17 općina.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, ujedno i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“, govoreći pritom o financijskim aspektima i preduvjetima za očuvanje ove autohtone pasmine konja, dok ga je Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija pozvala da program Udruge kandidira svim međimurskim općinama i gradovima te na taj način namakne veći dio potrebne svote za očuvanje pasmine.

U završnom dijelu Kolegija je Miodrag Novosel, pomoćnik pročelnika HGSS-a Stanice Čakovec, prezentirao dokle se došlo s uređenjem objekta Stanice na prostoru bivše vojarne.

– Na korak smo do važnog preduvjeta za rad, vlastitog prostora koji smo uspjeli zatvoriti i sada se u njemu obavljaju elektroinstalaterski radovi. Dosad je uloženo oko 270.000 eura i barem je još toliko potrebno da bi se objekt priveo svrsi. Nadamo se da ćemo to uspjeti do kraja 2024. godine.

Novosel je otkrio da su članovi Stanice lani odradili čak 7085 volonterskih sati i pritom iznio prijedlog budućeg financiranja. Predložio je otprilike 2000 eura sufinanciranja na godišnjoj razini po jedinici lokalne samouprave, uz daljnju podršku Međimurske županije.

– Mi se ne borimo samo s nedostatkom sredstava, borimo se i niskom zainteresiranošću mladih za ovakvu vrstu angažmana jer živimo u vremenu kada je sve manje ljudi spremno tuđi život i sigurnost staviti ispred sebe i vlastitih potreba – dodao je Miodrag Novosel.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje