Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin dopustio da se na mjestima za invalide parkira – građevinski kontejner

Objavljeno:

- dana

TTS SPORT CENTAR I GRAD VARAŽDIN

Uoči prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća Varaždina kulminirali su nagomilani problemi između TTS Sport centra i Grada Varaždina. Početkom listopada Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina je zatvorila prolaz između TTS Sport centra i stadiona Sloboda: na mjestu gdje se nalaze klizna vrata podigli su visoku ogradu, jer je navodno baš taj prolaz uzrok nereda na stadionu.

Revoltirani lošom komunikacijom i željom da riješe taj, ali i brojne druge probleme, iz TTS Sport centra uputili su pismo gradonačelniku Goranu Habušu.

Milijuni eura

Na to ih je potaknuo i odgovor pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijele Vusić, koja je problem devastiranja stadiona Sloboda nazvala “taj ‘propuh’ s otvorenim vratima prema stadionu“.

Grad dao dozvolu da se građevinski kontejner postavi ispred TTS-a na parkirališta za invalide!?

Direktorica TTS Sport centra Mija Ivanković je u pismu navela da je riječ o samo jednom u nizu postupaka kojima Zajednica sportskih udruga i gradska uprava opstruiraju rad njihova sportskog objekta. A problemi se vuku još od izgradnje TTS Sport centra, pri čemu je spor zbog izgradnje javne rasvjete završio – na sudu.

Naime, s Gradom Varaždinom su potpisali ugovor prema kojem su oni dužni izgraditi javnu rasvjetu, a Grad ih je za taj iznos trebao osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa. Umjesto da to učine, Grad je 2012. tužio TTS za isplatu 91.550 kuna, a potom je TTS podnio protutužbu kojom od Grada traže da oni njima isplate 145.000 kuna za povrat uloženog u javnu rasvjetu.

“Vaš zaposlenik Marijan Bakulić je tijekom sudskog procesa izjavio da se, što se Grada tiče, TTS Sport centar nije ni trebao graditi, jer Grad ima svoju gradsku dvoranu, a od TTS-a nema ništa osim troška za 12 rasvjetnih tijela“, napisala je Mija Ivanković, direktorica TTS Sport centra, koja je podsjetila da su oni četiri milijuna eura uložili u objekt od kojeg danas živi 20-ak obitelji.

Pročelnik za komunal Mario Sambolec očitovao se i na taj dopis, no umjesto da pojasni zašto je uopće došlo do sudskog spora, navodi zapravo samo to da Bakulić nije izjavio da “nije trebalo graditi TTS“, nego da je “u ulici postojala javna rasvjeta te da nije postojala potreba za rasvjetom i na drugoj strani ulice“.

Sastanak nepotreban?

Zašto gradonačelnik Habuš ne primi direktoricu Ivanković, na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća prošlog ponedjeljka upitao je vijećnik Laburista Božidar Kolarić. Njega je šokirao odgovor tajnika Zajednice sportskih udruga Patrika Košćaka, koji je ustvrdio da “ne postoji potreba sazivanja sastanka jer je problematika vrlo jednostavna“.
Gradonačelnik je odgovorio da probleme “ipak trebaju riješiti susjedi“, misleći na Zajednicu sportskih udruga i TTS.
– Nije nikakav problem da primim gospođu Ivanković, da vidim u čemu je zaista problem ako problema ima. Međutim, iz dopisa Zajednice može se iščitati koji su bili problemi i zašto je došlo do takvog poteza, koji, po meni, nije ništa neobično. Niti je postavljena ograda visoka, niti je to Berlinski zid. Previše se prašine diglo oko nečega što nije toliko bitno – poručio je Habuš.

Mija Ivanković: Zajednica sportskih udruga i gradska vlast opstruiraju rad našeg objekta

U TTS-u su svim tim odgovorima ostali zatečeni. Kakav je odnos Grada prema tom sportskom objektu možda najbolje ilustrira podatak o – kontejneru. “Grad izdaje dozvolu za postavljanje građevinskog kontejnera na parkiralište TTS-a bez ijednog telefonskog razgovora s nama, bez upozorenja i bez dogovora o poziciji. Tako je taj kontejner završio na jedina četiri invalidska mjesta”, navela je Mija Ivanković.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinka Marta Divjak nakon smrti djevojčice: Oduzeti roditeljska prava na vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinka je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

Cijelu Hrvatsku šokirao je slučaj malene Nikoll iz Nove Gradiške. Ova dvoipolgodišnja djevojčica podlegnula je ozljedama u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti nakon što ju je premlatila vlastita majka.

Višednevni napori liječnika, nažalost, nisu bili uspješni. Ozljede glave bile su preteške. Preminula je na Uskrs. Malenu Nikoll roditelji su prije dvije godine ostavili u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. U studenome prošle godine zatražili su da je Centar vrati u obitelj, čemu je udovoljeno.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su malenu Nikoll roditelji mjesecima zlostavljali i zanemarivali, a Centar za socijalnu skrb za sve je to znao. Njezini roditelji su uhićeni, a ravnatelj Centra je smijenjen.

Slučaj je pokazao svu manjkavost sustava.

Reakcija

Zbog toga se na noge podignula javnost, ali i mnoge inicijative i udruge.

Varaždinka Marta Divjak iz inicijative „Moramo vam nešto reći“ sa svojom kolegicom Antonijom Skender sudjelovala je na sastanku s ministrom rada i socijalne politike Josipom Aladrovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Aladrovićem dogovorili smo izmjenu Zakona o udomiteljstvu. Važno je pokrenuti izmjene tog zakona i sve nelogičnosti koje u praksi otežavaju udomljavanje relaksirati i osnažiti mogućnost udomiteljstva – ističe Marta Divjak.

Dodala je da je važno žurno pojednostaviti i maksimalno ubrzati postupke udomljavanja i posvajanja, a kao preduvjet za to provesti obuku djelatnika centara te nadležnih sudova.

– Za djecu koja su ranjiva oformiti stručne nadzorne timove koji će se sastojati od psihologa, medicinskog djelatnika i socijalnog radnika. U zakone i postupke vezane za djecu unijeti stroga vremenska ograničenja da djeca ne bi godinama odrastala u domovima ili, još gore, u nasilnim obiteljima. Neophodno je raslojiti rad centara za socijalnu skrb tako da se odvoje odjeli za slučajeve vezane za djecu te da djelatnici tih odjela budu maksimalno angažirani. Također, nužno je osnovati sustavan nadzor rada i svih oblika djelovanja socijalnih radnika i drugih stručnjaka te samih centara za socijalnu skrb – objasnila je Marta zahtjeve koje su iznijele premijeru Plenkoviću i ministru Aladroviću.

No, je li možda rješenje da biološki roditelji koji ga se odreknu nikad više ne mogu ponovno dobiti svoje dijete?

Pravovremena reakcija

– Oduzimanje roditeljskih prava na vrijeme onim biološkim roditeljima koji nisu roditelji, nego zlostavljači. Otac pokojne djevojčice imao je više od 20 prijava za nasilje, nakon prve je dijete trebalo oduzeti – objasnila je Varaždinka.

Inače, Marta je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

– Nije bilo natezanja s biološkim roditeljima i oduzimanjem roditeljskih prava. Naravno, i dalje je predugo da dijete čeka dvije godine u sustavu, a i sama činjenica da su moji roditelji čekali dijete tri i pol godine je poražavajuća. Potrebe djeteta na koje roditelji odgovaraju tijekom ranog razvoja čine osnovu za više razine emocionalnih, socijalnih i intelektualnih sposobnosti, te je stoga socioemocionalni razvoj u prvim godinama od presudnog značaja. U najranijoj dobi uspostavlja se snažan emocionalni odnos između djeteta i roditelja, koji je za ovu dob primaran i u kojem su ovi emocionalni odnosi ključni za djetetov psihički, ali i fizički razvoj. Uvijek volim napomenuti da sam ja imala sreće te da prilagodba nije dugo trajala – otkriva Marta, koja je pokrenula inicijativu „Moramo vam nešto reći“.

Važna platforma

– Inicijativu sam pokrenula jer sam željela platformu koja će educirati javnost o posvajanju i udomljavanju. Drugi razlog je bio da bivša djeca iz sustava mogu podijeliti osobna iskustva i tako pomoći drugima, ali i potaknuti promjene u sustavu brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kad sam ja odrastala, nisam znala nijednu osobu koja je posvojena i nisam se imala ni s kim usporediti i povezati, a što mi je zapravo bilo potrebno, tako da sam napravila i grupe na Facebooku za posvojene i udomljene kako bi mogli izmjenjivati iskustva i podijeliti emocije. Zbog te zajednice sam upoznala i Tonku (Antoniju Skender), koja mi je prvo bila suradnica, a danas mi je najbolja prijateljica. Želimo senzibilizirati javnost, ukloniti stigmu s djece koja nemaju uobičajene životne putove te urediti sustav kako bi bilo manje djece u domovima, a više u obiteljima – rekla nam je Divjak, koja vjeruje da će u Hrvatskoj doći do zaokreta u sustavu socijalne skrbi.

– Mislim da hoće, zapravo nadam se da hoće. Ako je njihov interes bio zbog medija i javnosti, to je na njihovu savjest jer oko 4200 djece nema odgovarajuću roditeljsku skrb i nema vremena čekati. No, Tonka i ja smo rekle ministru i premijeru da ne mislimo odustati – zaključila je Varaždinka.

Nastavite čitati