Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin dopustio da se na mjestima za invalide parkira – građevinski kontejner

Objavljeno:

- dana

TTS SPORT CENTAR I GRAD VARAŽDIN

Uoči prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća Varaždina kulminirali su nagomilani problemi između TTS Sport centra i Grada Varaždina. Početkom listopada Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina je zatvorila prolaz između TTS Sport centra i stadiona Sloboda: na mjestu gdje se nalaze klizna vrata podigli su visoku ogradu, jer je navodno baš taj prolaz uzrok nereda na stadionu.

Revoltirani lošom komunikacijom i željom da riješe taj, ali i brojne druge probleme, iz TTS Sport centra uputili su pismo gradonačelniku Goranu Habušu.

Milijuni eura

Na to ih je potaknuo i odgovor pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijele Vusić, koja je problem devastiranja stadiona Sloboda nazvala “taj ‘propuh’ s otvorenim vratima prema stadionu“.

Grad dao dozvolu da se građevinski kontejner postavi ispred TTS-a na parkirališta za invalide!?

Direktorica TTS Sport centra Mija Ivanković je u pismu navela da je riječ o samo jednom u nizu postupaka kojima Zajednica sportskih udruga i gradska uprava opstruiraju rad njihova sportskog objekta. A problemi se vuku još od izgradnje TTS Sport centra, pri čemu je spor zbog izgradnje javne rasvjete završio – na sudu.

Naime, s Gradom Varaždinom su potpisali ugovor prema kojem su oni dužni izgraditi javnu rasvjetu, a Grad ih je za taj iznos trebao osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa. Umjesto da to učine, Grad je 2012. tužio TTS za isplatu 91.550 kuna, a potom je TTS podnio protutužbu kojom od Grada traže da oni njima isplate 145.000 kuna za povrat uloženog u javnu rasvjetu.

“Vaš zaposlenik Marijan Bakulić je tijekom sudskog procesa izjavio da se, što se Grada tiče, TTS Sport centar nije ni trebao graditi, jer Grad ima svoju gradsku dvoranu, a od TTS-a nema ništa osim troška za 12 rasvjetnih tijela“, napisala je Mija Ivanković, direktorica TTS Sport centra, koja je podsjetila da su oni četiri milijuna eura uložili u objekt od kojeg danas živi 20-ak obitelji.

Pročelnik za komunal Mario Sambolec očitovao se i na taj dopis, no umjesto da pojasni zašto je uopće došlo do sudskog spora, navodi zapravo samo to da Bakulić nije izjavio da “nije trebalo graditi TTS“, nego da je “u ulici postojala javna rasvjeta te da nije postojala potreba za rasvjetom i na drugoj strani ulice“.

Sastanak nepotreban?

Zašto gradonačelnik Habuš ne primi direktoricu Ivanković, na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća prošlog ponedjeljka upitao je vijećnik Laburista Božidar Kolarić. Njega je šokirao odgovor tajnika Zajednice sportskih udruga Patrika Košćaka, koji je ustvrdio da “ne postoji potreba sazivanja sastanka jer je problematika vrlo jednostavna“.
Gradonačelnik je odgovorio da probleme “ipak trebaju riješiti susjedi“, misleći na Zajednicu sportskih udruga i TTS.
– Nije nikakav problem da primim gospođu Ivanković, da vidim u čemu je zaista problem ako problema ima. Međutim, iz dopisa Zajednice može se iščitati koji su bili problemi i zašto je došlo do takvog poteza, koji, po meni, nije ništa neobično. Niti je postavljena ograda visoka, niti je to Berlinski zid. Previše se prašine diglo oko nečega što nije toliko bitno – poručio je Habuš.

Mija Ivanković: Zajednica sportskih udruga i gradska vlast opstruiraju rad našeg objekta

U TTS-u su svim tim odgovorima ostali zatečeni. Kakav je odnos Grada prema tom sportskom objektu možda najbolje ilustrira podatak o – kontejneru. “Grad izdaje dozvolu za postavljanje građevinskog kontejnera na parkiralište TTS-a bez ijednog telefonskog razgovora s nama, bez upozorenja i bez dogovora o poziciji. Tako je taj kontejner završio na jedina četiri invalidska mjesta”, navela je Mija Ivanković.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zbog suše kupce očekuje poskupljenje voća i povrća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Katastrofalna suša posve sigurno će utjecati na daljnji skok cijena hrane, prije svega voća i povrća.

Zbog rasta cijena energenata i rata u Ukrajini, proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine, u usporedbi s istim razdobljem lani, bile su veće za 22 %. Cijena žitarica skočila je čak 65 %, a povrća za 30 %, javlja HRT. Kako će nezapamćena suša utjecati na cijene hrane, vidjet ćemo idućih tjedana i mjeseci.

Sunce i visoke temperature osušili su voće i povrće i prije berbe. Povrće na tvrdom i suhom tlu, a voćke na granama polako propadaju; poljoprivrednici zbrajaju troškove.

I dok strahujemo od poskupljenja voća i povrća, poljoprivrednici na požeškoj i zagrebačkoj tržnici, kažu, cijene neće podizati.

Voće je u Hrvatskoj ove godine poskupjelo za gotovo 7 %. Na obali ponegdje i znatno više.

Urod jabuke, primjerice, ove je godine smanjen za 12 % u odnosu na prošlu. Troškovi rastu. Gnojivo je poskupjelo za 70 %, kemijska zaštita za 35, a cijena radne snage viša je za 25 %.

– Kada se pogleda rast cijena ulaznih troškova koje su proizvođači imali kod proizvodnje, a naročito sada kod ovog što će biti u berbi i sama obrada, transport, logistika koja slijedi da bi mi tu jabuku dobili u trgovačkom centru odnosno na placu ili bilo gdje. Tu je rast troškova i do 60 % – rekla je savjetnica u poljoprivredno-prehrambenoj industriji Zvjezdana Blažić.

Kupci itekako osjete više cijene. Strahuju od jeseni i njihova daljnjeg rasta.

Zbog suše i visokih temperatura urod će zasigurno biti skromniji, no voćari i povrtlari tvrde – nestašice neće biti.

Nastavite čitati

U fokusu

Vatrogasci cijeli radni vijek stavljaju živote na kocku, a mirovine im se umanjuju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski vatrogasci u mirovinu odlaze po posebnim propisima. Oni im daju staž s produljenim trajanjem i poboljšanja u izračunu mirovine, ali i umanjenje iznosa koji će im sjesti na račune.

Sezona požara je u punom jeku. Vatrogasci se bore obuzdati vatrene stihije diljem priobalja, pa i u Zagrebu, uz druge dužnosti koje njihov posao nalaže. Pritom svoje živote stavljaju na kocku, jedan vatrogasac je ove godine poginuo, a uvjeti u kojima rade su iznimno teški, piše portal Mirovina.hr.

Nakon teškog i napornog radnog vijeka, odlaze u mirovinu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ih u svojim statistikama navodi kao posebnu skupinu. I vatrogasci, naime, spadaju u povlaštene skupine umirovljenika.

Njima se mirovina određuje dijelom prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a dijelom prema Zakonu o vatrogastvu iz 2019. godine.

Prema podacima HZMO-a, prema tom je Zakonu mirovinu za lipanj ove godine dobilo 280 vatrogasaca, od kojih su četiri žene. Isplaćeno je 278 starosnih i dvije obiteljske mirovine. Prosječna neto mirovina za vatrogasce iznosi 5.384,10 kune, a ostvarena je za 44 godine, devet mjeseci i 15 dana staža.

Za hrvatske pojmove dug radni vijek posljedica je zakonske odredbe o stažu s produljenim trajanjem. U slučaju vatrogasaca se 12 odrađenih mjeseci piše kao 15 mjeseci staža. Profesionalni vatrogasci mogu u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu ako su u toj kategoriji proveli najmanje 20 godina staža.

To ostvaruju i vatrogasci koji nisu profesionalni, već pripadaju dobrovoljcima, ali samo ako su skupili najmanje 30 godina staža, od čega 20 u svojstvu profesionalnih vatrogasaca.

Uz potpis glavnog vatrogasnog zapovjednika, u mirovinu mogu i vatrogasci koji su nakupili 30 godina staža, od čega 20 godina staža s produljenim trajanjem. U tom slučaju njihovo umirovljenje ne ovisi o dobi.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje