Povežite se s nama

U fokusu

DORH sam odustao od optužnice protiv T7 VIS-a zbog navodnog zagađivanja okoliša u Dugoj Resi

Objavljeno:

- dana

NAKON PET GODINA

Nema dokaza da su Narcisa Huljev i Josip Brnardić, bivše odgovorne osobe za gospodarenje otpadnim uljima za pogon varaždinske tvrtke T7 VIS (danas T&H Invest) u Dugoj Resi, ugrožavali okoliš otpadom.

Utvrđeno je to čak pet godina nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu protiv njih i protiv tvrtke podnijelo optužnicu. Bivši T7 VIS je u Dugoj Resi rabljena ulja koristio kao gorivo i energetski oporabljivao s ciljem dobivanja energije u procesu tekstilne proizvodnje, za što su imali dozvolu.

„Osnovano se sumnja da je trgovačko društvo postupilo suprotno propisima, obrađivalo otpad na način kojim se ugrožava kakvoća zraka na širem području i u mjeri koja može pogoršati uvjete života ljudi“, priopćilo je karlovačko Državno odvjetništvo još u kolovozu 2011. godine. Četiri godine kasnije, u travnju 2015., predmet je preuzelo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, a krajem prošle godine su odustali od daljnjeg progona budući da su utvrdili da dokaza nema. Općinski kazneni sud u Zagrebu je potom u listopadu 2016. donio rješenje kojim je kazneni postupak obustavljen. 

Zanimljivo je da je karlovačko Državno odvjetništvo optužnicu te 2011. podiglo mjesec dana prije nego što je Ministarstvo zaštite okoliša javno objavilo da su mjerenja emisija plinova iz dimovoda energane u Dugoj Resi ispod granica dozvoljenih, iz čega je proizlazilo da ta tvrtka ne onečišćuje zrak. Bilo je to uoči parlamentarnih izbora 2011. godine, a u to vrijeme je Radimir Čačić, tada predsjednik HNS-a, na Radio Mrežnici izjavio da u Dugoj Resi „tekstilna industrija služi kao paravan za opasni otpad“. Tadašnji T7 VIS ga je tužio za klevetu, no postupak je okončan 2015. mirnim putem nakon što se Čačić ispričao navodeći da su mjerenja pokazala da je tvornica u Dugoj Resi postupala u skladu sa zakonom.

Nekoliko mjeseci nakon toga optužnica protiv T7 VIS-a u slučaju Duga Resa prebačena je u Zagreb, a Općinski kazneni sud u Zagrebu je nakon punih pet godina svojim rješenjem potvrdio da nema dokaza da su Narcisa Huljev i Josip Brnardić počinili bilo kakva kaznena djela protiv okoliša.

– Žalosno je kad vas netko optuži, kad ste po lokalnim i nacionalnim medijima, pa onda, nakon pet godina forsiranja suđenja bez uporišta, sami odustanu kao da ništa nije bilo, a  svi troškovi idu na teret poreznih obveznika – rekao je poduzetnik Davor Patafta.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

U fokusu

Novi Marof: na javnu tribinu o spalionici stiže i bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Eko udruga „Naš zavičaj“ u srijedu, 28. rujna, održat će u Kulturnom centru Ivan Rabuzin s početkom u 19 sati  javnu tribinu o utjecaju spalionice otpada na okoliš.

– Kao što je nekima već poznato u pogonima u Podrutama američka tvrtka Zero Global Waste Croatia, koju zastupa Mladen Jozinović namjerava pokrenuti spaljivanje smeća tehnološkim procesom pirolize. Mještani zapadnog dijela grada Novoga Marofa, ali i drugih naselja oštro se protive tome i jako su zabrinuti. U tu svrhu smo ranije organizirali i prikupljanje peticije, koju je potpisalo 1200 građana, te mirni prosvjed na kojem je bilo nazočno tristotinjak ljudi popraćeno medijima i TV kućama (HRT, NOVA, RTL, LAUDATO, VTV) na kojem smo ukazali na sve probleme koji bi proizašli iz takvih proizvodnih i tehnoloških procesa, koji su izrazito štetni za okoliš i opasni za zdravlje. Imamo podršku ekoloških udruga iz cijele Hrvatske – ističu u Udruzi.

Dodajmo da će među govornicima na tribini biti prof. dr. sc. Slaven Dobrović i prof.dr.sc Stanko Uršić, koji će svojim stručnim znanjem upozoriti na problem spalionice u Poodrutama

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje