Povežite se s nama

U fokusu

DORH sam odustao od optužnice protiv T7 VIS-a zbog navodnog zagađivanja okoliša u Dugoj Resi

Objavljeno:

- dana

NAKON PET GODINA

Nema dokaza da su Narcisa Huljev i Josip Brnardić, bivše odgovorne osobe za gospodarenje otpadnim uljima za pogon varaždinske tvrtke T7 VIS (danas T&H Invest) u Dugoj Resi, ugrožavali okoliš otpadom.

Utvrđeno je to čak pet godina nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu protiv njih i protiv tvrtke podnijelo optužnicu. Bivši T7 VIS je u Dugoj Resi rabljena ulja koristio kao gorivo i energetski oporabljivao s ciljem dobivanja energije u procesu tekstilne proizvodnje, za što su imali dozvolu.

„Osnovano se sumnja da je trgovačko društvo postupilo suprotno propisima, obrađivalo otpad na način kojim se ugrožava kakvoća zraka na širem području i u mjeri koja može pogoršati uvjete života ljudi“, priopćilo je karlovačko Državno odvjetništvo još u kolovozu 2011. godine. Četiri godine kasnije, u travnju 2015., predmet je preuzelo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, a krajem prošle godine su odustali od daljnjeg progona budući da su utvrdili da dokaza nema. Općinski kazneni sud u Zagrebu je potom u listopadu 2016. donio rješenje kojim je kazneni postupak obustavljen. 

Zanimljivo je da je karlovačko Državno odvjetništvo optužnicu te 2011. podiglo mjesec dana prije nego što je Ministarstvo zaštite okoliša javno objavilo da su mjerenja emisija plinova iz dimovoda energane u Dugoj Resi ispod granica dozvoljenih, iz čega je proizlazilo da ta tvrtka ne onečišćuje zrak. Bilo je to uoči parlamentarnih izbora 2011. godine, a u to vrijeme je Radimir Čačić, tada predsjednik HNS-a, na Radio Mrežnici izjavio da u Dugoj Resi „tekstilna industrija služi kao paravan za opasni otpad“. Tadašnji T7 VIS ga je tužio za klevetu, no postupak je okončan 2015. mirnim putem nakon što se Čačić ispričao navodeći da su mjerenja pokazala da je tvornica u Dugoj Resi postupala u skladu sa zakonom.

Nekoliko mjeseci nakon toga optužnica protiv T7 VIS-a u slučaju Duga Resa prebačena je u Zagreb, a Općinski kazneni sud u Zagrebu je nakon punih pet godina svojim rješenjem potvrdio da nema dokaza da su Narcisa Huljev i Josip Brnardić počinili bilo kakva kaznena djela protiv okoliša.

– Žalosno je kad vas netko optuži, kad ste po lokalnim i nacionalnim medijima, pa onda, nakon pet godina forsiranja suđenja bez uporišta, sami odustanu kao da ništa nije bilo, a  svi troškovi idu na teret poreznih obveznika – rekao je poduzetnik Davor Patafta.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati

U fokusu

U Lepoglavi razočarani HDZ-ovci na izbore izlaze s nezavisnim listama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz poruku “ZAJEDNO za naš grad”, 17. je travnja u Lepoglavi svoju kandidaturu, kao nezavisni kandidat, za gradonačelnika Grada Lepoglave istaknuo Robert Maček.

Riječ je o osobi koja je svoju političku karijeru gradila u HDZ-u, obnašajući u tom periodu dužnosti predsjednika Gradskog vijeća Grada Lepoglave te gradskog i županijskog vijećnika. Nakon unutarstranačkih promjena odlučio se za samostalan politički put, na kojem će, kako ističe, svojim angažmanom i djelovanjem i dalje pridonositi boljitku i razvoju Grada Lepoglave.

– Želim da Grad Lepoglava bude sredina koja će građanima pružati sve uvjete potrebne za ugodan i kvalitetan život. Svojim iskustvom, angažmanom, djelovanjem i, što je izuzetno važno, u zajedništvu s građanima, to mogu i ostvariti – objasnio je Robert Maček razloge svoje kandidature.

Predstavljajući svoju kandidaturu, istaknuo je da je ona nastavak, odnosno nadogradnja svega što je tokom svog prethodnog političkog djelovanja radio za dobrobit Grada Lepoglave i njenih građana. Daljnje rješavanje infrastrukturne problematike, prije svega vodoopskrbe i elektroopskrbe, važna je odrednica tog programa, kojim se, kad je komunalna infrastruktura u pitanju, najavljuje i nastavak cestogradnje. U planu je i plinofikacija gradskih područja koja nemaju opskrbu plinom.

Nastavite čitati