Povežite se s nama

U fokusu

DORH sam odustao od optužnice protiv T7 VIS-a zbog navodnog zagađivanja okoliša u Dugoj Resi

Objavljeno:

- dana

NAKON PET GODINA

Nema dokaza da su Narcisa Huljev i Josip Brnardić, bivše odgovorne osobe za gospodarenje otpadnim uljima za pogon varaždinske tvrtke T7 VIS (danas T&H Invest) u Dugoj Resi, ugrožavali okoliš otpadom.

Utvrđeno je to čak pet godina nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu protiv njih i protiv tvrtke podnijelo optužnicu. Bivši T7 VIS je u Dugoj Resi rabljena ulja koristio kao gorivo i energetski oporabljivao s ciljem dobivanja energije u procesu tekstilne proizvodnje, za što su imali dozvolu.

„Osnovano se sumnja da je trgovačko društvo postupilo suprotno propisima, obrađivalo otpad na način kojim se ugrožava kakvoća zraka na širem području i u mjeri koja može pogoršati uvjete života ljudi“, priopćilo je karlovačko Državno odvjetništvo još u kolovozu 2011. godine. Četiri godine kasnije, u travnju 2015., predmet je preuzelo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, a krajem prošle godine su odustali od daljnjeg progona budući da su utvrdili da dokaza nema. Općinski kazneni sud u Zagrebu je potom u listopadu 2016. donio rješenje kojim je kazneni postupak obustavljen. 

Zanimljivo je da je karlovačko Državno odvjetništvo optužnicu te 2011. podiglo mjesec dana prije nego što je Ministarstvo zaštite okoliša javno objavilo da su mjerenja emisija plinova iz dimovoda energane u Dugoj Resi ispod granica dozvoljenih, iz čega je proizlazilo da ta tvrtka ne onečišćuje zrak. Bilo je to uoči parlamentarnih izbora 2011. godine, a u to vrijeme je Radimir Čačić, tada predsjednik HNS-a, na Radio Mrežnici izjavio da u Dugoj Resi „tekstilna industrija služi kao paravan za opasni otpad“. Tadašnji T7 VIS ga je tužio za klevetu, no postupak je okončan 2015. mirnim putem nakon što se Čačić ispričao navodeći da su mjerenja pokazala da je tvornica u Dugoj Resi postupala u skladu sa zakonom.

Nekoliko mjeseci nakon toga optužnica protiv T7 VIS-a u slučaju Duga Resa prebačena je u Zagreb, a Općinski kazneni sud u Zagrebu je nakon punih pet godina svojim rješenjem potvrdio da nema dokaza da su Narcisa Huljev i Josip Brnardić počinili bilo kakva kaznena djela protiv okoliša.

– Žalosno je kad vas netko optuži, kad ste po lokalnim i nacionalnim medijima, pa onda, nakon pet godina forsiranja suđenja bez uporišta, sami odustanu kao da ništa nije bilo, a  svi troškovi idu na teret poreznih obveznika – rekao je poduzetnik Davor Patafta.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje