Povežite se s nama

Život i društvo

Nakon proljetnih temperatura u 2,5 dana palo 40 cm snijega

Objavljeno:

- dana

SNIJEG

Božićne smo blagdane dočekali na ranoproljetnih ili kasnojesenskih plus 10 stupnjeva na termometru, ništa drukčije nije bilo ni za Novu godinu, da bismo se za Sv. tri kralja borili s obilnim snijegom, ledenom kišom i temperaturama debelo u minusu.

I dok su metereolozi zbunjeno svoja izvješća započinjali rečenicom “Prema u ovom trenutku dostupnim pokazateljima”, a stanovništvo prekopavalo ormare u potrazi za rukavicama, šalovima i “bucama”, u varaždinskom Poduzeću za ceste sve se odvijalo prema ustaljenoj rutini. S prvim pahuljama snijega, ekipe PZC-a bile su spremne za sve moguće scenarije – za centimetar ili pola metra snijega. Na županijske su ceste izašle 72 ekipe opremljene ralicama i posipačima, od čega je 18 ekipa brinulo o samom Gradu. To konkretno znači da je na županijskim cestama o sigurnosti vozača u zimskim uvjetima brinulo čak 140 radnika PZC-a na terenu plus logistika. Čak i više nego one zime otprije tri godine, koja se i danas prepričava zbog količine snijega. – Ukupno je palo oko 40 centimetara snijega. Nije to velika količina, ali je itekako velika kad padne u roku 2,5 dana. Pa kad na to još padne i ledena kiša… Tad interveniramo po pet- šest puta dnevno. Dakle, problem je velika količina u kratkom periodu, opisuje situaciju Mario Vdović, član Uprave tvrtke.

Blagdani – veći problem

Iako bismo nekakvom laičkom logikom smatrali da je zimskoj službi lakše raditi kad je što manje automobila na cestama, upravo je obrnuto. Također, dok nama odgovara da snijeg pada za blagdane kad mu se možemo veseliti i kroz prozore toplih nam domova, jer većina ne mora na posao, a bijelom se prekrivaču divimo kad ga nema, psujemo ga kad moramo čistiti automobile, kad je sklisko i osobito kad se počne topiti, pa se veličanstvo bjeline pretvori u blatnjavu bljuzgavicu, u PZC-u su pragmatični. – Snijeg je padao preko blagdana, kad je promet bio slab. Promet nam pomaže u smislu da miješa posipanu sol i stvara se mokri snijeg, koji spriječava smrzavanje na kolniku. Ako nema prometa – snijeg se jednostavno zaledi na kolniku, govori Vdović.

 

Promet nam pomaže u smislu da miješa posipanu sol i stvara se mokri snijeg

Iako je za građane ovaj snijeg došao i još brže prošao pa u Varaždinskoj županiji nije uzrokovao veće probleme, rijetko tko od nas razmišlja da se netko morao pobrinuti da ne osjetimo sve one negativne strane “sniježne raskoši”. Dakle – PZC. Osim cijelog dana, oni laganijeg sna i preko noći su se mogli uvjeriti zašto se PZC smatra među prvima, ako ne i vodećom tvrtkom u svojoj djelatnosti”. Tijekom noći su svako malo mogli čuti ralicu – čas je posipavala snijeg, pa začas kameno posipalo. I tako tijekom cijela 24 sata. Stoga ne treba čuditi da je od 15 milijuna ovogodišnjeg budžeta za zimsku službu – Hrvatske ceste osigurale su šest milijuna, ŽUC isto toliko i Grad Varaždin tri milijuna kuna – na ovaj, prvi snijeg, u sredini zimske sezone, potrošeno više nego u prvom dijelu sezone. Također, od ukupno 11.300 tona soli, od 1. do 11. studenoga potrošeno je 20 posto te količine. – Uvijek se troši manje u prvom dijelu, a više u drugom dijelu zimske sezone.

Bez zimskih uvjeta

Iako je teško planirati prema prognozama, jer vrijeme je sve ćudljivije – već krajem ovoga tjedna najavljuju se temperature u minusima, dok se za kraj mjeseca predviđa obilan snijeg, govori Vdović i najavljuje: – Ako se i potroše ove količine soli, nabavit ćemo nove. Također je potrošeno 2.500 kubika – što je oko 120 kamiona – kamenog posipala. Dakle, za četiri takva tjedna potrošila bi se sva planirana količina za ovu zimsku sezonu. Kao i one zime prije tri godine, kad smo potrošili oko 30 posto više soli i posipala nego prosječne zime, zaključuje Mario Vdović.

Trenutno su ralice opet u garažama, raličari spavaju s jednim otvorenim okom, a Mario Vdović radije gleda u nebo nego sluša vremenske prognoze. Unatoč svemu, ili baš zbog toga, ni u jednom trenutku na županijskom području nisu proglašeni zimski uvjeti, što bi konkretno značilo zabranu vožnje za teretna vozila. Promet se cijelo vrijeme odvijao normalno.

“Vatreno krštenje”

Na gradskim su se ulicama po prvi put isprobale nove akvizicije PZC-a. Tvrtka je nabavila četiri nova vozila s novim posipačima i ralicama, koja prvenstveno služe za obavljanje zimske službe u gradu. Trošak od tri milijuna kuna za ova manja okretna vozila, odlična za uske ili slijepe gradske ulice, pokazao se i više nego opravdanim.

PRVI SNIJEG

Velika količina snijega u kratkom vremenu
Niske temperature
Ledena kiša

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Podravci dominirali revijalnim natjecanjem orača sjeverozapadne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Prelogu je jučer održano prvo revijalno natjecanje u oranju sjeverozapadne Hrvatske na kojemu su snage odmjerili najbolji orači iz Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

Organizatori natjecanja bili su Udruga orača Međimurske županije i Grad Prelog, uz suorganizaciju Udruge natjecatelja u oranju Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske, pod pokroviteljstvom Međimurske županije.

Prvaci iz četiri županije natjecali su se u kategorijama plugova ravnjaka i plugova premetnjaka.

U kategoriji plugova premetnjaka prvo je mjesto osvojio Zoran Radiček, drugi je bio Vinko Kukec, a treći Bernard Matijević. U kategoriji plugova ravnjaka prvi je bio Saša Višak, drugi Luka Perko i treći Krunoslav Mužić.

Segmenti koji su se ocjenjivali bili su kvalitetno oranje brazde, dobro zaoravanje biljnih ostataka, pravilna optimalna dubina, ravnina te slijeganje brazde. Nagrade i pehare uručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Osim natjecanja u kategorijama plugova ravnjaka i premetnjaka, dva natjecatelja iz Koprivničko-križevačke županije – Blaž Tomijek i Ivica Miglez prikazali su tehniku oranja u kategoriji Oldtimer, s time da je Blaž Tomijek osvojio prvo mjesto.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje