Povežite se s nama

Život i društvo

Nakon proljetnih temperatura u 2,5 dana palo 40 cm snijega

Objavljeno:

- dana

SNIJEG

Božićne smo blagdane dočekali na ranoproljetnih ili kasnojesenskih plus 10 stupnjeva na termometru, ništa drukčije nije bilo ni za Novu godinu, da bismo se za Sv. tri kralja borili s obilnim snijegom, ledenom kišom i temperaturama debelo u minusu.

I dok su metereolozi zbunjeno svoja izvješća započinjali rečenicom “Prema u ovom trenutku dostupnim pokazateljima”, a stanovništvo prekopavalo ormare u potrazi za rukavicama, šalovima i “bucama”, u varaždinskom Poduzeću za ceste sve se odvijalo prema ustaljenoj rutini. S prvim pahuljama snijega, ekipe PZC-a bile su spremne za sve moguće scenarije – za centimetar ili pola metra snijega. Na županijske su ceste izašle 72 ekipe opremljene ralicama i posipačima, od čega je 18 ekipa brinulo o samom Gradu. To konkretno znači da je na županijskim cestama o sigurnosti vozača u zimskim uvjetima brinulo čak 140 radnika PZC-a na terenu plus logistika. Čak i više nego one zime otprije tri godine, koja se i danas prepričava zbog količine snijega. – Ukupno je palo oko 40 centimetara snijega. Nije to velika količina, ali je itekako velika kad padne u roku 2,5 dana. Pa kad na to još padne i ledena kiša… Tad interveniramo po pet- šest puta dnevno. Dakle, problem je velika količina u kratkom periodu, opisuje situaciju Mario Vdović, član Uprave tvrtke.

Blagdani – veći problem

Iako bismo nekakvom laičkom logikom smatrali da je zimskoj službi lakše raditi kad je što manje automobila na cestama, upravo je obrnuto. Također, dok nama odgovara da snijeg pada za blagdane kad mu se možemo veseliti i kroz prozore toplih nam domova, jer većina ne mora na posao, a bijelom se prekrivaču divimo kad ga nema, psujemo ga kad moramo čistiti automobile, kad je sklisko i osobito kad se počne topiti, pa se veličanstvo bjeline pretvori u blatnjavu bljuzgavicu, u PZC-u su pragmatični. – Snijeg je padao preko blagdana, kad je promet bio slab. Promet nam pomaže u smislu da miješa posipanu sol i stvara se mokri snijeg, koji spriječava smrzavanje na kolniku. Ako nema prometa – snijeg se jednostavno zaledi na kolniku, govori Vdović.

 

Promet nam pomaže u smislu da miješa posipanu sol i stvara se mokri snijeg

Iako je za građane ovaj snijeg došao i još brže prošao pa u Varaždinskoj županiji nije uzrokovao veće probleme, rijetko tko od nas razmišlja da se netko morao pobrinuti da ne osjetimo sve one negativne strane “sniježne raskoši”. Dakle – PZC. Osim cijelog dana, oni laganijeg sna i preko noći su se mogli uvjeriti zašto se PZC smatra među prvima, ako ne i vodećom tvrtkom u svojoj djelatnosti”. Tijekom noći su svako malo mogli čuti ralicu – čas je posipavala snijeg, pa začas kameno posipalo. I tako tijekom cijela 24 sata. Stoga ne treba čuditi da je od 15 milijuna ovogodišnjeg budžeta za zimsku službu – Hrvatske ceste osigurale su šest milijuna, ŽUC isto toliko i Grad Varaždin tri milijuna kuna – na ovaj, prvi snijeg, u sredini zimske sezone, potrošeno više nego u prvom dijelu sezone. Također, od ukupno 11.300 tona soli, od 1. do 11. studenoga potrošeno je 20 posto te količine. – Uvijek se troši manje u prvom dijelu, a više u drugom dijelu zimske sezone.

Bez zimskih uvjeta

Iako je teško planirati prema prognozama, jer vrijeme je sve ćudljivije – već krajem ovoga tjedna najavljuju se temperature u minusima, dok se za kraj mjeseca predviđa obilan snijeg, govori Vdović i najavljuje: – Ako se i potroše ove količine soli, nabavit ćemo nove. Također je potrošeno 2.500 kubika – što je oko 120 kamiona – kamenog posipala. Dakle, za četiri takva tjedna potrošila bi se sva planirana količina za ovu zimsku sezonu. Kao i one zime prije tri godine, kad smo potrošili oko 30 posto više soli i posipala nego prosječne zime, zaključuje Mario Vdović.

Trenutno su ralice opet u garažama, raličari spavaju s jednim otvorenim okom, a Mario Vdović radije gleda u nebo nego sluša vremenske prognoze. Unatoč svemu, ili baš zbog toga, ni u jednom trenutku na županijskom području nisu proglašeni zimski uvjeti, što bi konkretno značilo zabranu vožnje za teretna vozila. Promet se cijelo vrijeme odvijao normalno.

“Vatreno krštenje”

Na gradskim su se ulicama po prvi put isprobale nove akvizicije PZC-a. Tvrtka je nabavila četiri nova vozila s novim posipačima i ralicama, koja prvenstveno služe za obavljanje zimske službe u gradu. Trošak od tri milijuna kuna za ova manja okretna vozila, odlična za uske ili slijepe gradske ulice, pokazao se i više nego opravdanim.

PRVI SNIJEG

Velika količina snijega u kratkom vremenu
Niske temperature
Ledena kiša

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOI u Varaždinu 25. travnja otvara svoja vrata maturantima i posjetiteljima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu ovogodišnje nacionalne manifestacije Festival znanosti, u četvrtak, 25. travnja 2024. od 12:00 do 14:00 sati na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu (Pavlinska 2), sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, održat će se Dan otvorenih vrata namijenjen maturantima te široj zainteresiranoj javnosti.

Cilj Dana otvorenih vrata je upoznati učenike završnih razreda srednjih škola (prvenstveno 3. i 4. razreda), a potencijalno i naše buduće studente sa studijskim programima FOI-ja, koje maturanti mogu upisati nakon što polože ispite državne mature. Prijave za događaj otvorene su OVDJE.

Želja nam je pokazati učenicima i našim budućim studentima kako izgleda jedan uobičajeni dan FOI studenta. Program će započeti sastankom ispred zgrade Fakulteta, a nastavit će se uvodnom prezentacijom studijskih programa FOI-ja, koji se mogu upisati u Varaždinu, Zagrebu ili Sisku. Učenici će saznati sve potrebne informacije o uvjetima za upis, o stručnoj praksi, studentskoj razmjeni i mnogim drugim specifičnostima koje Fakultet organizacije i informatike čine jedinstvenim, ali i o mnogim izvannastavnim aktivnostima u koje će se kao FOI studenti/ce moći uključiti te tako proširiti svoje vidike i kreativnost te steći iskustva koja im kasnije mogu pomoći kod zapošljavanja ili pokretanja vlastitog poduzetničkog pothvata.

PROGRAM:

12:00 – uvodna prezentacija studijskih programa i informacije o prednostima studiranja na FOI-ju

12:30 – panel sa studentima na temu ‘Zašto je FOI moj odabir?’

13:00 – obilazak FOI 1 uz ‘gadget show’ stanice, Knjižnicu FOI i Student HUB

13:45 – obilazak FOI 3 (opcionalno)

Za dodatne informacije zainteresirani mogu kontaktirati FOI na [email protected] ili na broj telefona 042/390 881.

*Grupne dolaske (više od 10 osoba) potrebno je najaviti mailom. Prijave su otvorene do 24. travnja 2024.

Vidimo se Danu otvorenih vrata!

Nastavite čitati

Život i društvo

Povorka Jure Zelenog u nedjelju u naseljima Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUD “Klaruš” Maruševec u nedjelju, 21. travnja, organizira povorku Jure Zelenog.

Ova lijepa tradicija počinje u 10:45 kod Etno kuće u Čalincu kićenjem Jure Zelenog. Točno u podne dolaze u crkvu u Maruševcu, a nakon toga povorka nastavlja svoj put od Brodarovca, kroz Novake i svoj cilj ima na tamošnjem malonogometnom igralištu.

– Pozivamo vas da okitite lese i pridružite se povorci. Nije Jura saki dan, već na leto jedan dan! – poručili su organizatori.

Manifestaciju podupire Općina Maruševec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje