Povežite se s nama

U fokusu

Nakon što godinu i pol nisu riješili problem s vodom u ludbreškom Domu zdravlja, sada hitno u sanaciju

Objavljeno:

- dana

MUKE S PITKOM VODOM

Problem s vodovodnim cijevima i kvalitetom vode u ludbreškom Domu zdravlja još uvijek nije riješen.   

– Tko je odgovoran i kada će se konačno sanirati vodovodni sustav ludbreškog Doma zdravlja? Hladna voda je smrdljliva, a topla voda smeđe-crvenkaste boje. Taj problem traje već godinu i pol – rekao je vijećnik Reformista Krešimira Horvat na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine.

“Ravnatelju Jagić, Imali ste višak prihoda, što ste čekali?”

Nije ovo bio prvi put da se o vodovodnim cijevima i vodi ludberškog Doma zdravlja govori na Županijskoj skupštini.

Da vodu iz slavine ne koriste liječnici i medicinsko osoblje zbog problema s vodovodnim cijevima javnost je prvi put doznala krajem rujna prošle godine, kad je SDP-ova vijećnica Ivana Pomahač potegnula to pitanje na sjednici Županijske skupštine. Bivši dožupan Alen Kišić,  zadužen za zdravstvo, govorio je da će sve biti riješeno do kraja 2016..Međutim, problem je još uvijek neriješen.

Prema vijećniku HNS-a Zlatanu Mošmondoru to se moglo riješiti i puno ranije.

– Izvješće o financijskom poslovanju pokazuje da je Dom zdravlja Varaždinske županije 2015. i 2016. ostvario je značajni višak prihoda nad rashodima. Nije mi jasno zašto se to još onda nije riješilo – čudio se Mošmondor.

Dražen Jagić, ravnatelj Doma zdravlja

Dok je prošle godine ravnatelj Doma zdravlja Dražen Jagić o problemima šutio, sada tvrdi da problem s vodovodnim cijevima nije bilo moguće riješiti ranije.

– Prihod je bio preko 2,5 milijuna kuna, no odlukom župana dva milijuna kuna je uplaćeno u proračun. Sanacija se trebala raditi iz decentraliziranih sredstava, a Dom zdravlja nije imao dovoljno vlastitih sredstava da riješi taj problem. Projekt je napravljen i njegova je vrijednost bila 500.000 kuna. Naknadnom analizom je utvrđeno da se projekt može realizirati s 350.000 kuna i to je sada uvršteno u proračun – rekao je Jagić.

Iako problem i dalje postoji, Jagić tvrdi  da nema nikakvih opasnosti za  liječnike i medicinsko osoblje zbog vode.  

– Napravljene su analize koje su pokazale da je kvaliteta voda zadovoljavajuća – rekao je Jagić.

„Pusti budžet, popravi cijevi“

Za župana Radimira Čačića nevjerojatno je što se taj problem nije cijelo to vrijeme riješilo.

– To se već dvaput moglo riješiti. Sada smo u proračunu osigurali 800.000 kuna. Dio će ići za nabavku novih vozila, a dio odmah ide za sanaciju cijevi. Molim dožupana da odmah raspiše natječaj i popravi cijevi. Pusti budžet, popravi cijevi – poručio je Čačić.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje