Povežite se s nama

U fokusu

Nakon tri godine će potrošiti cijeli kredit: Vlada dala suglasnost da 5 milijuna kuna ide za 6. OŠ i Vrtić

Objavljeno:

- dana

KREDIT DOBIVEN JOŠ 2013.

Iako je prije 3,5 godine Grad Varaždin podigao 26,1 milijun kuna kredita, koji od tada uredno otplaćuje, gotovo pet milijuna kuna dosad nije uspio potrošiti.

Tome je napokon došao kraj: Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala suglasnost Gradu za prenamjenu neutrošenih kreditnih sredstava, pri čemu će 1,9 milijuna kuna biti za financiranje energetske obnove objekata Dječjeg vrtića Varaždin, a 2,9 milijuna kuna za dogradnju i adaptaciju 6. OŠ.

Kredit bio podignut zbog Kapucinskog trga i POS-a

Inače, kredit iz 2013. podignut je na rok od deset godina. Najviše novca, 9,8 milijuna kuna uloženo u uređenje Kapucinskog trga nakon izgradnje podzemne garaže, 7,9 milijuna kuna iskorišteno je za stambene objekte u POS naselju Vilka Novaka – I. faza, a 2,3 milijuna kuna je potrošeno za uređenje zgrade u Preradovićevoj ulici za potrebe gradskih upravnih odjela.

Ostatak je „otišao“ za rotor na raskrižju Radićeve i Hercgove, rotor kod bivšeg Baumaxa i izgradnju servisne ceste kod Com-proma i Solvisa.

Neutrošenih 4,9 milijuna kuna lani je bilo planirano za reciklažno dvorište, no i tada je bilo problema s donošenjem rebalansa proračuna. Na izvanrednoj sjednici početkom svibnja ove godine većina vijećnika je prihvatila da se „višak“ kredita preusmjeri za radove u 6. OŠ i na vrtiću. Kad će radovi početi, zasad nije poznato.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati