Povežite se s nama

Međimurje

Nakon triju godina vratio se automobilistički as: Vedran Delimar žari i pali svojim novosloženim Polom

FOTO: Bruno Mesarić/privatna arhiva

Objavljeno:

- dana

Već neko vrijeme nije bilo riječi o čakovečkom automobilističkom asu Vedranu Delimaru, koji je dio vremena u zadnje tri godine posvetio slaganju novog automobila. Ovaj ljubitelj auto i style sporta u njemu sudjeluje već desetak godina, a strast prema vozilima gaji odmalena.

Nagrada Stubičkih Toplica

Početkom srpnja je tako sjeo za volan novosloženoga VW Pola na zagorskoj strani Medvednice. Tamo je održana 28. Nagrada Stubičkih Toplica 2022., koja je privukla 65-ero vozača iz 27 hrvatskih klubova.

– Bila je to moja prva brdska utrka s novim Polom W-WRC 1.8 turbo. Osvojio sam drugo mjesto u klasi 5B. Odvozio sam sve četiri vožnje bez greške, auto je izdržao sve napore i dovezao se do cilja. Polo se odlično vozi i drži na cesti, no jednostavno je s velikim kočnicama, kotačima i sada šperom izgubio abnormalno puno snage s obzirom na to da motor nismo dirali, već smo se fokusirali na šasiju i drugo.

Nadalje ću razmišljati o jačem motoru, jer rješenja ispod 300 ili 350 konjskih snaga više jednostavno nisu dovoljna. Osim toga, vozim pomalo rezervirano, jer je auto friško složen pa moram upoznati konfiguraciju. Zahvalan sam AKK-u DS Prelog Racing, Dini Lesaru, Dariju Lešu, sponzorima koji mi pomažu, kao i svom ocu Zvonku – navodi Vedran.

Uz brdska prvenstva Hrvatske kategorije I i II te povijesnih vozila, u Stubičkim Toplicama bodovan je i ove godine uvedeni Kup RH povijesnih automobila (vožnja točnosti), sve u organizaciji zagrebačkog Autokluba Delta uza suorganizaciju Općine Stubičke Toplice.

Pobjeda na Belici

U srpnju je Autoklub Blacklisted na Belici organizirao automobilsku utrku na karting stazi Blažon. Nazvana je Time Attack Race 3, a bodovala se za Blacklisted Cup 2022. Nastupilo je 46-ero vozačica i vozača. Vedran je nakon pobjede u klasi u centru Čakovca nastavio niz pobjedom u klasi P3.

Ovoga puta Vedran je uzeo i pobjedu u ukupnom poretku te nagradu za najbrži krug dana. Drugo mjesto generalno zauzeo je Siniša Baksa s Mercedesom A45 AMG, a treće mjesto generalno Tomislav Ivanjek s Renaultom Meganeom RS.

– Konačno se sve poklopilo! Trening odvozili, staza uska, zavoj na zavoju, hrapavi asfalt. Prva trka na starim slikovima, odvozio neko vrijeme 1:01:xxx, ništa obećavajuće, prvi u klasi, generalno jedno deseti. Onda sam se malo zainatio, stavio nove gume i odvozio vrijeme 56.400, najbrži krug dana!

Sve se promijenilo, idemo u treću utrku dana, krenuo sam odlično, napravio krug zagrijavanja, relativno dobro vrijeme i nevjerojatno, 100 metara prije cilja mjernog kruga pukne svih šest šarafa na poluosovini lijevoj i ostajem bez pogona, ali prošao sam nekako cilj i zabilježio se u vrijeme. Kreću kalkulacije, zbrajanja i bilo je dosta! Dvije zbrojene vožnje: 1. mjesto ukupnog poretka, 1. mjesto u klasi P3, odnosno najbrži krug dana – objasnio je Vedran.

2. Meet Tuning Crewa Varaždin

Sredinom srpnja sudjelovao je i na 2. Meetu Tuning Crewa Varaždin kod autosajma, na kojem su održana natjecanja u izgledu automobila (style natjecanje), glasnoći muzike u automobilu (DB contest), usisu, ispuhu i razne igre. Vedran je sa svojim Polom, među ostalim, osvojio glavnu nagradu Best of Show. Sigurno ćemo o njegovim uspjesima u bližoj budućnosti još puno slušati.

Međimurje

U „Riznici Međimurja“ predstavljena monografija „Nematerijalna baština Međimurja“ i kalendar MMČ-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Potaknuti prošlogodišnjim velikim interesom za kalendarom koji na svojim listovima predstavlja bogatu nematerijalnu baštinu Međimurja, i ove godine Muzej Međimurja Čakovec odlučio je predstaviti zidni kalendar za 2023. godinu.

Promocija je održana u božićnom ambijentu i atmosferi multimedijalne dvorane, novootvorenoj Muzeja nematerijalne baštine – „Riznica Međimurja“, gdje je, osim predstavljanja kalendara za 2023. godinu, bila održana promocija monografije „Nematerijalna baština Međimurja“ autorice Janje Kovač, više kustosice i voditeljice Etnografskog odjela.

Monografija predstavlja višegodišnji istraživački rad na razotkrivanju zakulisnih kutaka bogate međimurske nematerijalne baštine, pa se tako u ovoj knjizi može puno saznati o umijeću izrade tradicijskog božićnog nakita, vađenju zlata, umijeću izrade cekera i uporabnih predmeta od komušine koje je od ove godine upisano na listu nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske, o međimurskoj popevki koja se od 2018. godine nalazi na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine te mnogim drugim „blagima“ Međimurja.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula naglasio je vrijednost ljudskih potencijala u procesu oživljavanja tradicijske kulture.

– U istu ravan trebamo staviti svjedočenje živućih ljudi, svjedoka vremena u kojem je baština nastala i postala dio svakodnevice, da bi na koncu usahla pod teretom nesmiljenog napretka tehnologije i nagle promjene načina života te mladih naraštaja, stručnjaka i amatera, koji su prepoznali vrijednost te baštine i nastoje ju oživjeti i prilagoditi kulturno-turističkoj ponudi – rekao je Grula.

Knjiga prati i opširnije opisuje tematiku stalnog postava Muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“, koji je ove godine Hrvatsko muzejsko društvo proglasio najboljim stalnim postavom, rekla je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan te pohvalila rad neumorne istraživačice međimurske etno baštine Janje Kovač čini je entuzijazam rezultirao muzejskim postavom „Minijature“ i knjigom „Nematerijalna baština Međimurja.“

Svoje dojmove i impresije prilikom stvaranja ove monografije iznijela je autorica Janja Kovač, spomenuvši poimence ljude s kojima je surađivala te im zahvalila na doprinosu u stvaranju ove vrijedne monografije.

– Međimurje je poznato po svom bogatstvu nematerijalne kulturne baštine, a osim popevki, ponosimo se našim starim običajima, usmenim predajama, vjerovanjima i narodnim mudrostima. Blaga su to koja uz kulturna i materijalna dobra nastojimo očuvati od zaborava i njihov značaj prenijeti na mlađe generacije, a koja je prepoznao i UNESCO koji je tri kulturna dobra s područja Međimurja upisao na svoju Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Važnu ulogu u očuvanju naše baštine imaju stotine kulturnih amatera, brojne kulturno-umjetničke udruge i društva, pojedinci i ustanove, među kojima važno i neizostavno mjesto zauzima Muzej Međimurja Čakovec, stoga mi je drago što još jedna vrijedna monografija izlazi iz njihove biblioteke te nas vodi na zanimljivo putovanje i upoznavanje s međimurskim običajima i nematerijalnom kulturnom baštinom – napisao je župan Međimurske županije Matija Posavec u predgovoru ove monografije, vrijedne za čitavo Međimurje.

Knjiga „Nematerijalna baština Međimurja“ izlazi u izdanju Muzeja Međimurja Čakovec, a na 124 stranice donosi rezultate rada na istraživanju nematerijalne baštine Međimurja koji su se odvijali zadnjih pet godina.

Predstavljanju monografije prisustvovali su brojni zaljubljenici i štovatelji kulturne baštine Međimurja, dok je u glazbenom dijelu nastupila Lea Šprajc s prekrasnim izvedbama međimurskih tradicionalnih pjesama.

Nastavite čitati

Međimurje

Ljubomir Kolarek novi je predsjednik HDZ-a Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska organizacija HDZ-a Međimurske županije u nedjelju, 4. prosinca, birala je svog novog predsjednika.

Ipak, imali su samo jednog kandidata za navedenu poziciju i to je bio Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga. Županijsko izborno povjerenstvo HDZ-a Međimurske županije 20. studenoga povrdilo je Kolareka kao jedinog kandidata.

– Na danas održanim izvanrednim izborima za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Međimurske županije, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Preloga, izabran je za predsjednika s 576 glasova od ukupno izašlih 578 članova. Iskrene čestitke novom predsjedniku! – objavio je međimurski HDZ na svom Facebooku u nedjelju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje