Povežite se s nama

U fokusu

Nakon Vlašića i Vrdoljaka otišao i Bašić: svi sami, “bez pritisaka” dali ostavke jer im “treba vremena za sebe”

Objavljeno:

- dana

Ostavka Marina Bašića

Još se nije stigla osušiti tinta potpisa Marina Bašića na dokumentu o njegovoj ostavci na mjesto direktora Parkova, a u njegovu fotelju već smještaju aktualnog predsjednika Županijske skupštine , HDZ-ovog Alena Runca.

Marin Bašić je ostavku predao jučer, 13. studenoga, na Nadzornom odboru tvrtke i preostaje mu odraditi još tri mjeseca otkaznog roka.

Direktor u odlasku je na to mjesto došao kao SDP-ov kadar u vrijeme bivše, HNS – SDP – ove koalicijske vlasti u Gradu pa je s njihovim odlaskom i njegova ostavka bila očekivana. Međutim, Bašićev odlazak, smatra se, i nije baš tako jednostavna  političko – kadrovska priča.

Mučna sudska epizoda

Marin Bašić se – zajedno sa Vladom Vlašićem (Varkom) i Dubravkom Vrdoljakom (Vartop) – netom nakon pobjede Ivana Čehoka na lokalnim izborima, spominjao kao direktor koji će morati otići. Ali dok su se Vlašić i Vrdoljak iza sebe imali sporne  poslovne poteze,  Bašićevo je poslovanje – što je potvrdila i upravo završena revizija – bilo dobro. Štoviše, poduzeće u gubitcima i pod blokadom uspješno je doveo do tvrtke s pristojnim poslovnim rezultatima.

Međutim, Marin Bašić i Ivan Čehok iza sebe imaju mučnu sudsku epizodu. Na suđenju bivšem direktoru Parkova, Miljenku Ptičeku, zbog poslovanja na štetu Grada, njih dvojica su se našla na suprotnim stranama. Ptičeka se, između ostaloga, teretilo da je na zahtjev gradonačelnika Čehoka slao radnike da obavljaju poslove u njegovom privatnom vrtu, gradonačelnik je to negirao ali je Marin Bašić potvrđivao optužbe tužiteljstva.

Miljenko Ptiček je otišao iz Parkova – s nepravomoćnom osuđujućom presudom – uskoro je otišao i gradonačelni, također zbog sudskog procesa protiv njega , a Marin Bašić je postao direktor Parkova.

To je, smatra se, bio razlog da Ivan Čehok, nakon povratka u Gradsku vijećnicu, ne želi Marina Bašića među ljudima s kojima mora direktno surađivati, a s direktorima to ne može izbjeći.

“Bez pritiska”

U međuvremenu su – kako je Regionalni tjednik i najavljivao – otišli Vlado Vlašić i Dubravko Vrdoljak. Obojica su sami dali ostavke. Vladu Vlašića je u Varkomu zamijenio stručnjak iz tvrtke, Marijan Cesarec, ali to ne znači da će na tom mjestu i ostati. Čeka se raspisivanje natječaja, a zna se da na to mjesto pretendira i financijki stručnjak, gradski vijećnik Željko Bunić, jedan od najbliskijih suradnika Ivana Čehoka. U Vartopu je mjesto direktora preuzeo Zdravko Rogina, najpoznatiji kao natjecatelj kulinarskog showa 321 kuhaj, koji je potrebno radno iskustvo na rukovodećoj poziciji stekao kao šef benzinske pumpe. I Rogina je varaždinski gradski vijećnik s Nezavisne liste Ivana Čehoka. 

Nakon Vrdoljaka i Vlašića, sad je otkaz dao i treći s „crne liste“, Marin Bašić. On je još nedavno, na upit Regionalnog tjednika je li čuo da bi mogao biti smijenjen, odgovorio da nije i po ničemu se nije dalo zaključiti da želi otići.

Danas, nešto više od dva mjeseca kasnije, kaže da je postigao u tvrtki ono što mu je bio cilj – od gubitaša napraviti profitera – i da odlazi iz osobnih razloga. – Nitko nije vršio pritisak na mene. Kao direktor sam, znanjem i iskustvom, napravio puno, što pokazuju i rezultati, ali sad mi treba vremena i za sebe, što je teško imati ako se želi kvalitetno odrađivati taj posao – rekao nam je Marin Bašić. Njemu su ponudili ostanak u tvrtki na nekom drugom radnom mjestu, što će vjerojatno zasad i prihvatiti, ali ne odbacuje i druge moguće opcije.

Koalicijski zalog?

Iako se tek čeka raspisivanje natječaja, vjeruje se da je to mjesto namijenjeno HDZ-ovom predsjedniku Županijske skupštine, Alenu Runcu, kao još jedan zalog “dobrih odnosa” HDZ-a s Nezavisnom listom Ivana Čehoka. 

Alen Runac kaže da nije isključeno da će se javiti na natječaj za mjesto direktora Parkova, ali odbija priče o političkom kadroviranju. – Prvo se moram dogovoriti doma sa suprugom, ona je šefica, a tek onda bilo što poduzeti. Protivnik sam svih političkih dogovora i  želim da najbolji kandidat pobjedi na natječaju. Smatram se kompetentnim za tu funkciju. Imam dobre rezultate u biznisu, privatnu tvrtku vodim još od 1992. godine i danas sam u njoj prokurist. Volim izazove, a Parkovi bi to i bili pa zato ne isključujem tu mogućnost. Vjerujem da Parkovi mogu povećati svoje tržište što je zanimljiv izazov. U svakom slučaju sam na osnovu svojih rezultata kompetentan  za to, mjesto, a kao magistar ekonomije imam i odgovoarajuće obrazovanje – kaže Alen Runac.

Gradonačelnika Čehoka nismo danas uspjeli dobiti ali on je za drugi portal izjavio kako je za njega normalno da osobe koje su političkom putem došli na funkcije svoje mandate daju na raspolaganje. Negira politička kadroviranja i kaže da su mu najbitniji program i reference, kompetencije i sposobnost  koje garantiraju dobro upravljanje.

Gradonačelnikovi oponenti  će na ovakvu izjavu spomenuti  tek  Zdravka Roginu i Vartop.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje