Povežite se s nama

U fokusu

Nakon Vlašića i Vrdoljaka otišao i Bašić: svi sami, “bez pritisaka” dali ostavke jer im “treba vremena za sebe”

Objavljeno:

- dana

Ostavka Marina Bašića

Još se nije stigla osušiti tinta potpisa Marina Bašića na dokumentu o njegovoj ostavci na mjesto direktora Parkova, a u njegovu fotelju već smještaju aktualnog predsjednika Županijske skupštine , HDZ-ovog Alena Runca.

Marin Bašić je ostavku predao jučer, 13. studenoga, na Nadzornom odboru tvrtke i preostaje mu odraditi još tri mjeseca otkaznog roka.

Direktor u odlasku je na to mjesto došao kao SDP-ov kadar u vrijeme bivše, HNS – SDP – ove koalicijske vlasti u Gradu pa je s njihovim odlaskom i njegova ostavka bila očekivana. Međutim, Bašićev odlazak, smatra se, i nije baš tako jednostavna  političko – kadrovska priča.

Mučna sudska epizoda

Marin Bašić se – zajedno sa Vladom Vlašićem (Varkom) i Dubravkom Vrdoljakom (Vartop) – netom nakon pobjede Ivana Čehoka na lokalnim izborima, spominjao kao direktor koji će morati otići. Ali dok su se Vlašić i Vrdoljak iza sebe imali sporne  poslovne poteze,  Bašićevo je poslovanje – što je potvrdila i upravo završena revizija – bilo dobro. Štoviše, poduzeće u gubitcima i pod blokadom uspješno je doveo do tvrtke s pristojnim poslovnim rezultatima.

Međutim, Marin Bašić i Ivan Čehok iza sebe imaju mučnu sudsku epizodu. Na suđenju bivšem direktoru Parkova, Miljenku Ptičeku, zbog poslovanja na štetu Grada, njih dvojica su se našla na suprotnim stranama. Ptičeka se, između ostaloga, teretilo da je na zahtjev gradonačelnika Čehoka slao radnike da obavljaju poslove u njegovom privatnom vrtu, gradonačelnik je to negirao ali je Marin Bašić potvrđivao optužbe tužiteljstva.

Miljenko Ptiček je otišao iz Parkova – s nepravomoćnom osuđujućom presudom – uskoro je otišao i gradonačelni, također zbog sudskog procesa protiv njega , a Marin Bašić je postao direktor Parkova.

To je, smatra se, bio razlog da Ivan Čehok, nakon povratka u Gradsku vijećnicu, ne želi Marina Bašića među ljudima s kojima mora direktno surađivati, a s direktorima to ne može izbjeći.

“Bez pritiska”

U međuvremenu su – kako je Regionalni tjednik i najavljivao – otišli Vlado Vlašić i Dubravko Vrdoljak. Obojica su sami dali ostavke. Vladu Vlašića je u Varkomu zamijenio stručnjak iz tvrtke, Marijan Cesarec, ali to ne znači da će na tom mjestu i ostati. Čeka se raspisivanje natječaja, a zna se da na to mjesto pretendira i financijki stručnjak, gradski vijećnik Željko Bunić, jedan od najbliskijih suradnika Ivana Čehoka. U Vartopu je mjesto direktora preuzeo Zdravko Rogina, najpoznatiji kao natjecatelj kulinarskog showa 321 kuhaj, koji je potrebno radno iskustvo na rukovodećoj poziciji stekao kao šef benzinske pumpe. I Rogina je varaždinski gradski vijećnik s Nezavisne liste Ivana Čehoka. 

Nakon Vrdoljaka i Vlašića, sad je otkaz dao i treći s „crne liste“, Marin Bašić. On je još nedavno, na upit Regionalnog tjednika je li čuo da bi mogao biti smijenjen, odgovorio da nije i po ničemu se nije dalo zaključiti da želi otići.

Danas, nešto više od dva mjeseca kasnije, kaže da je postigao u tvrtki ono što mu je bio cilj – od gubitaša napraviti profitera – i da odlazi iz osobnih razloga. – Nitko nije vršio pritisak na mene. Kao direktor sam, znanjem i iskustvom, napravio puno, što pokazuju i rezultati, ali sad mi treba vremena i za sebe, što je teško imati ako se želi kvalitetno odrađivati taj posao – rekao nam je Marin Bašić. Njemu su ponudili ostanak u tvrtki na nekom drugom radnom mjestu, što će vjerojatno zasad i prihvatiti, ali ne odbacuje i druge moguće opcije.

Koalicijski zalog?

Iako se tek čeka raspisivanje natječaja, vjeruje se da je to mjesto namijenjeno HDZ-ovom predsjedniku Županijske skupštine, Alenu Runcu, kao još jedan zalog “dobrih odnosa” HDZ-a s Nezavisnom listom Ivana Čehoka. 

Alen Runac kaže da nije isključeno da će se javiti na natječaj za mjesto direktora Parkova, ali odbija priče o političkom kadroviranju. – Prvo se moram dogovoriti doma sa suprugom, ona je šefica, a tek onda bilo što poduzeti. Protivnik sam svih političkih dogovora i  želim da najbolji kandidat pobjedi na natječaju. Smatram se kompetentnim za tu funkciju. Imam dobre rezultate u biznisu, privatnu tvrtku vodim još od 1992. godine i danas sam u njoj prokurist. Volim izazove, a Parkovi bi to i bili pa zato ne isključujem tu mogućnost. Vjerujem da Parkovi mogu povećati svoje tržište što je zanimljiv izazov. U svakom slučaju sam na osnovu svojih rezultata kompetentan  za to, mjesto, a kao magistar ekonomije imam i odgovoarajuće obrazovanje – kaže Alen Runac.

Gradonačelnika Čehoka nismo danas uspjeli dobiti ali on je za drugi portal izjavio kako je za njega normalno da osobe koje su političkom putem došli na funkcije svoje mandate daju na raspolaganje. Negira politička kadroviranja i kaže da su mu najbitniji program i reference, kompetencije i sposobnost  koje garantiraju dobro upravljanje.

Gradonačelnikovi oponenti  će na ovakvu izjavu spomenuti  tek  Zdravka Roginu i Vartop.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Načelnik Općine Sv. Ilija Marin Bosilj: “Brinemo se o društvenom životu svojih mještana”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Brinemo se o društvenom životu naših mještana. To nam je vrlo važno. Nadamo se da ćemo uskoro sve propušteno vrijeme nadoknaditi družeći se u novim ili obnovljenim društvenim domovima – rekao je Marin Bosilj, načelnik Općine Sv. Ilija.

Naime, dosad su obnovljeni društveni domovi u Beletincu i Seketinu, kao i Centar umirovljenika, vinogradara i gospodarstvenika u Sv. Iliji, dok je izgrađen novi dom u Doljanu.

Centar umirovljenika, vinogradara i gospodarstvenika u Sv. Iliji

Također, u planu je i gradnja još dvaju društvenih domova – u Križancu i Tomaševcu.

Ovako će izgledati Društveni dom u Tomaševcu

Radovi prve faze izgradnje Društvenog doma u Tomaševcu Biškupečkom trebali bi započeti u ožujku ove godine, a procijenjena vrijednost radova iznositiće 500.000 kuna. Nadalje, u planu su i radovi prve faze izgradnje Društvenog doma u Križancu, procijenjene vrijednosti 450.000 kuna.

– Svi domovi koji će se graditi na području Općine su kapaciteta do 50 ljudi. Sve je veća praksa da ljudi krštenja djeteta, krizme, pričesti ili rođendane ne slave u svom domu, već u restoranu ili društvenom domu. Osim za te proslave, domovi će biti mjesto okupljanja udruga i mladih, ali i adekvatno mjesto za održavanje izbora, jer smo prije izbore održavali u kontejnerima – naglasio je Bosilj.

Projekcija novog doma u Križancu

Zelena općina

Energetsku obnovu prije nekoliko godina doživjela je i općinska zgrada, a uskoro će na njoj osvanuti solarna elektrana. Projekt je vrijedan 81.519 kuna, a gotovo 30.000 kuna dodijelio im je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Isti Fond sa 70.000 kuna sufinancirati će Općini kupnju novog električnog automobila te gradnju punionice za cestovna vozila na električnu energiju i vodik (kod općinske zgrade) sa 41.247,84 kune. Procijenjena vrijednost gradnje predmetne punionice iznosi 114.000 kuna.

Općina bi do kraja travnja trebala imati gotove projekte za uvođenje brzog interneta na cijelom svom području.

– Nadam se da ćemo do jeseni imati građevinsku dozvolu za postavljanje optike. Tako će naši mještani dobiti na kvaliteti s brzinom interneta, a olakšat će se rad onima koji se od kuće bave IT industrijom – dodao je načelnik Sv. Ilije.

Mještani Općine uskoro će dobiti i žute kante u koje će odlagati plastiku, a dobit će i table s kućnim brojevima.

– Općina je u veljači krenula s projektom izrade kućnih brojeva za sve objekte na području Općine (1827 objekata) vrijednim 34.000 kuna. Table će sadržavati naziv ulice, kućni broj i grb. Tako će svi objekti u Općini biti jednako označeni. Olakšati će se funkcioniranje dostavnih službi, kao i hitnih službi jer je znalo biti problema oko pronalaženja nekog objekta, naročito kod vikend područja – dodao je Bosilj.
No, kapitalni projekti u Općini su izgradnja nove škole s dvoranom u naselju Sv. Ilija i izgradnja vrtića u Beletincu.

Škola i vrtić

Što se tiče škole u Sv. Iliji, građevinski radovi na dvorani su završili, dok se objekt škole još uvijek gradi.

– Uskoro se počinje s ugradnjom stolarije, izradom fasade te ostalim obrtničkim radovima. Početkom iduće, 2022. godine trebali bi završiti radovi, a prvi učenici trebali bi krenuti sa školskom godinom 2022./2023. – naglasio je Bosilj.

Građevinski radovi na školi u Sv. Iliji

Godinu dana prije toga mališani bi trebali krenuti u novi vrtić u Beletincu.

– Trenutno su u tijeku unutarnji radovi, a uskoro će se početi s uređenjem okoliša. Krajem svibnja predviđen je završetak radova. Slijedi tehnički pregled te ishođenje uporabne dozvole i registracije od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja – naglasio je Bosilj.

Radi se punom parom na gradnji vrtića u Beletincu

Početkom iduće godine svjetlo dana ugledat će nove, uređene gruntovne i katastarske karte čestica za katastarske općine Sv. Ilija i Beletinec.

– Time bi se podigla vrijednost nekretnina u Općini. Ujedno će biti uređene međe i imovinskopravni odnosi. Olakšao bi se i promet nekretninama i ulaganje u nekretnine te ulaganja u obnovu cesta i puteva koji prije nisu bili upisani u katastar i gruntovnicu – zaključio je Bosilj.

Modernizacija cesta

Tijekom ožujka započeti će radovi na modernizaciji i rekonstrukciji nerazvrstanih cesta vrijedni 550.000 kuna, a obuhvaćati će sljedeće dionice: Sveti Ilija (odvojak Vinogradske ulice te Ulice Vilima Cecelje), Križanec (odvojak ulice Ljudevita Gaja i odvojak Vinogradske ulice), Žigrovec (Ulica Kozlovec te odvojak Ulice Vladimira Nazora), Seketin (odvojak Ulice Vide Sokola).

Aglomeracija u Općini Sv. Ilija

Krajem studenoga prošle godine započeli su radovi na izgradnji sustava odvodnje u naselju Sv. Ilija. Radovi su vrijedni 8,7 milijuna kuna. Izrađen je glavni projekt sustava odvodnje naselja Beletinec – Krušljevec te je u tijeku ishođenje građevinske dozvole. U tijeku je izrada glavnog projekta sustava odvodnje naselja Seketin vrijedna 185.000 kuna.

Inače, Aglomeracijom Varaždin obuhvaćena su mjesta Tomaševec, Križanec, Doljan i Žigrovec. Radovi na sustavu odvodnje su u tijeku i trebali bi biti završeni do 2021. godine.

Izgradnja nogostupa

U tijeku su radovi na uređenju nogostupa u naselju Beletinec (Kružna ulica i Ulica Dražena Obrstara Caca) te naselju Krušljevec (Kalnička ulica).

– U suradnji sa županijskom upravom za ceste Varaždinske županije će se realizirati izgradnja nogostupa u Vinogradskoj ulici u naselju Sveti Ilija – rekao je Marin Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Ivan Čehok kaže da je gradilište u Trakošćanskoj i dalje otvoreno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Građevinska inspekcija zatvorila je gradilište u Trakošćanskoj ulici u Varaždinu, na temelju prijava koje je dobila.

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok danas je rekao novinarima da gradilište danas ponovno otvoreno.

– Mi smo postupili prema onome što je inspekcija od nas tražila. Grad ima sve i glavne projekte i sve potrebne dokumente. Mi inače imamo i glavne projekte i za stvari koje ne trebamo imati. Ovdje je nedostajao jedan dokument, čini mi se prijava gradilišta ili tako nešto. Dakle jedan dokument je nedostajao i zbog toga je inspekcija to tražila da dostavimo, mi smo to dostavili, gradilište je dalje otvoreno – rekao je Čehok.

Dodao je da ljudi koji prijavljuju gradilišta mogu zakočiti radove, ali ne i zaustaviti radove.

Danas oko 12 sati snimljene ove su fotografije radova u Trakošćanskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!