Povežite se s nama

Život i društvo

Nama pred nosom, već deset godina u varaždinskom polju živi čovjek u nastambi od lima i kartona

Objavljeno:

- dana

Vrijeme je da se male ruke slože

Jedna je Facebook priča danas dirnula Varaždince.

Marina Kolarić je objavila post o čovjeku koji gotovo cijelo desetljeće živi u nastambi od plastike, kartona i malo lima na gradskoj livadi.

Snalazi se za hranu i vodu i ukoliko mu netko i želi pomoći on kaže da nije potrebno jer ne može tu pomoć i vratiti.

Odbio je i spavanje u prihvatilištu i hranu u pučkoj kuhinji, što mu je ponuđeno nakon prve godine beskućništva.

Nakon toga mu više nitko ništa niti nije ponudio, ali on to niti ne želi…Ovih su ga dana, kaže, posjetili i nadležni i ponudili mu novčanu pomoć, ali i to je odbio jer “drugima treba više“.  

Čovjek se je očigledno pomirio sa sudbinom kakvu nitko ne zaslužuje pa Marina Kolarić poziva sve da osmisle kako mu pomoći.

Najbolje je pročitati post koji prenosimo u cijelosti pa zajedno s Marinom privesti sretnom kraju tužnu priču našeg junaka. 

 

“(Ne)Božićna priča

Skoro deset godina jedan čovjek živi u ovoj nastambici od plastike, kartona i malo lima, na zapuštenom polju, na kojem je čak i trava veća od nastambe, ali i njega samog, pognutog od tereta života, neljudskih uvjeta, neimaštine, nebrige, zatvaranja očiju?

Prvih sedam godina mu je vlasnik susjedne parcele, nosio hranu, no njemu je, skroman i ponosan kakav je, mogao to i vratiti radeći s njim razne poslove u polju. Od kad je taj susjed prije dvije godine umro, nitko mu više ništa ne nosi. Al i bolje, kaže, bilo bi mu teško da mu nose hranu, a on im to nikako ne može platiti ni vratiti 

Ne postavljam pitanja niti prozivam, ali je li moguće da ga nitko nije vidio ili je lakše zatvoriti oči pred tim…ne pitati se u hladnim zimskim noćima kako i gdje spava taj čovjek, da li se i kako može bar malo ugrijati? Da li ikome padne na pamet za vrijeme nesnosnih vrućina? Da li se itko pita kako izdrži kad je najbliži izvor pitke vode udaljen kilometrima?

Kad zalihe vode i za piti i za pranje, drži u 3 plastične boce od deterdženta? Kako mu je kad su mu najbliži i jedini stalni susjedi štakori i lasica, koji mu, kaže, kradu bilo kakvu zalihu hrane… „Nemojte mi molim vas ništa nositi ni od odjeće ni od hrane…pojest će je štakori, a ja vam ionako ne mogu vratiti ni platiti pa bi mi bilo žao“ rekao je meni i kolegi kad smo ga „posjetili“ prvi put ljetos. 

Rekao nam je tada i da su mu prve godine ponudili hranu u pučkoj kuhinji i prenoćište u skloništu za beskućnike, no skroman kakav je, smatra da ne zaslužuje da živi na teret drugih ljudi.

Nisu mi oni krivi što mi je sudbina takva, veli. Sretan je što su mu „riješili“ pa ima osobnu iskaznicu. Zdravstvenu nema, pa je iščašeno rame moralo samo zarasti, a na nozi si je sam „napravio operaciju“.

Obavijestili smo tada nadležne i nadali se da će se riješiti nešto. 
 

Na Badnjak smo spremili nešto hrane i vodu za slučaj da je još u polju i otišli pogledati. Na žalost, još uvijek je tu. Sretan je što je bio krasan dan pa može sjediti na suncu. Kad nas je vidio, žurno se obuo, na desnu nogu čizmu, na drugu najlonsku vrećicu. Ima doduše još jednu čizmu, ali isto desnu. Neće uzeti vrećicu hrane i moli da je nosim doma, a kad već neću, da barem podijelimo pa da pola odnesem.
 

Kaže mi da su ga posjetili nadležni i ponudili mu novčanu pomoć, ali da to ne može prihvatiti, „ima onih kojima je potrebnije“.

Pitam ga kako podnosi zimu, kaže da dobro, a po noći hoda po polju da mu bude toplije…kad više ne može izdržati, legne u „kućicu“ i omota se dekama, prvo noge pa ostalo. Za noge je najhladnije i najteže je izdržati kad noge zebu. Pitam ga koji broj čizmi treba, što veći veli, mora obuti koliko god moguće pari čarapa ispod.

Velim da ću nabaviti što veće čizme i donijeti deke i debele jakne, a on samo ponavlja, „nemoj gospođo molim te ništa trošiti na mene“… ?
Kako mi namjera stvarno nije ni prozivati ni pitati tko, kako, zašto…molim stvarno samo one koji imaju volje, želje ili ideju kako pomoći ovom čovjeku da mu pronađemo adekvatni smještaj kakav zaslužuje svako živo biće, krov nad glavom, za koji bi mogao uzvratiti svojim radom ili na bilo koji drugi način, da mi se jave

Izvor: Facebook
Foto: Marina Kolarić

Život i društvo

Novi Marof dobiva još dva nogometna igrališta, jedno od njih s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Novom Marofu se nastavljaju ulaganju u razvoj sportske infrastrukture i razvoj sportskog centra. Tako su Grad Novi Marof i Hidroing potpisali ugovor o izvođenje radova na izgradnji pomoćnog igrališta za nogomet s pripremom za umjetnu travu.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i direktor varaždinskog Hidroinga Danijel Risek.

Vrijednost radova je 999.386,25 kuna s PDV-om.

Gradonačelnik Jenkač je naglasio da se radi o ovogodišnjim ulaganjima u već drugo i treće igralište.

– Prvom investicijom sanirali smo i uređujemo rukometno i košarkaško igralište, a sada se radi o dva nova igrališta. Jedno od 60×40 metara, s pripremom za umjetnu travu gdje očekujemo, po obećanju Hrvatskog nogometnog saveza, da ćemo ju dobiti donacijom. Sama priprema je izrazito skupa i radi se o iznosu od 800 tisuća kuna. U tom projektu radimo i treće igralište 60×100 metara, prirodno travnato igralište sa zaštitnim ogradama i s mogućnošću da se to igralište podjeli na jedno veće i dva manja igrališta po propozicijama za niže kategorije – pojasnio je Jenkač.

Danijel Risek je istaknuo da je dosadašnja suradnja s Gradom Novim Marofom bila odlična.

– Napravili smo prije godinu i pol dana reciklažno dvorište, sada jedan propust napravili i idemo u projekt igrališta. Sve što smo dosad odradili bilo je dobro i nadam se da će se tako nastaviti. Što se tiče ovih radova, očekujemo završetak do travnja ili svibnja. Sve zavisi o vremenskim uvjetima budući da je riječ o zemljanim radovima – kazao je direktor Hidroinga.

U Novom Marofu se značajno ulaže u sport jer imaju kvalitetne klubove, uz nogometaše tu su rukometaši i malonogometaši koji igraju u drugoj ligi, a igrališta se uređuju kako bi ih i građani mogli koristiti.

– Nogometni klub Novi Marof ima preko 190 djece i trenutno u ovim okvirima, juniori, seniori, veterani, nemaju prostor na sadašnjem igralištu. Potreba je za dva ovakva igrališta i time ćemo dići kvalitetu sporta na još višu razinu. Krajem prošle godine završili smo tribine na nogometnom igralištu, uredili drenažu na postojećem igralištu, zaštitne ograde. Za djecu želimo urediti i sportski park i time dodatno podići razinu sporta i rekreacije u Novom Marofu – naglasio je gradonačelnik Jenkač.

Miro Sabolić, potpredsjednik NK Novi Marof, koji se natječe u 1. županijskoj nogometnoj ligi, zahvalio je gradonačelniku i gradskoj upravi na ulaganjima u sport.

– Prepoznali su da su potrebe kluba velike s obzirom da imamo djecu koja treniraju u klubu, od predškole nogometa, i sve ostale uzraste kadeta, juniora, seniora, veterana. A imamo samo jedan nogometni teren koji nam služi i za treninge i za odigravanje službenih utakmica. Ovo investicija je izuzetno važna za daljnji razvoj kluba jer imamo cilj da bi išli u ligu više. Za to moramo zadovoljiti uvjete, moramo imati i pomoćne terene. Zahvaljujući gradonačelniku išli smo na još jedan teren 100×60 metara s prirodnom travom, a ide se na 60×40 metara s jednim terenom s umjetnom travom koji će nam biti od izuzetne važnosti. Možemo početi ranije trenirati dok vremenski uvjeti ne zadovoljavaju, zbog kiše, blata. Ne znam uopće na koji način da prikažem koliko to znači za klub. A tu su i sva dosadašnja ulaganja od strane Grada u suradnji s klubom, od spremišta, tribina, uređenja unutrašnjih prostorija, odvodnje oko glavnog terena, ograde i niz drugih stvari koje su bitne za redovno funkcioniranje NK Novi Marof – rekao je Sabolić.

Nastavite čitati

Život i društvo

PU varaždinska u petak u akciji “Nadzor parkiranja na mjestima za invalide”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

parkiranje osobe s invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i izražene problematike nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila u petak, 3. prosinca, od 8 do 14 sati na području Policijske uprave varaždinske policijski službenici provodit će akciju “Nadzor parkiranja na mjestima za invalide”.

Naime, parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom najbliža su ulazima u zgrade i druge značajne objekte (pošta, banka, trgovački centri i sl.), te vrlo često takva mjesta koriste i drugi vozači suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o znaku pristupačnosti. Isto tako, nisu ni rijetke tzv. zlouporabe znaka pristupačnosti kada osobe koje posjeduju znak pristupačnosti isti daju na korištenje (ustupaju) drugim osobama (npr. članovima obitelji).

– Upravo iz tog razloga utvrđivat će se prekršaji nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom (uključujući i parkirališta trgovačkih centara), zatim teže prekršaje nepropisnog parkiranja na nogostupima, biciklističkim stazama i trakama, pješačkim prijelazima, raskrižjima, kao i parkiranje vozila na drugim mjestima na kojima se ugrožava sigurnost kretanja pješaka i ostalih sudionika u prometu – ističu iz policije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje