Povežite se s nama

Život i društvo

Napadaju vas komarci? Uklonite vodu i održavajte dvorište urednim

Objavljeno:

- dana

Komarci se razvijaju u vodi. Ženka komarca polaže jaja na pogodna mjesta, na površinu vode ili na mjesta koja će biti prekrivena vodom.

Iz jaja se u vodi razvija ličinka prvog stadija veličine oko jedan do dva milimetra. Ličinka se presvlači tri puta. Iz četvrtog stadija ličinke nastaje oblik koji se zove kukuljica, a iz kukuljice se razvija odrasla jedinka – leteći komarac. Prva tri stadija razvoja (jaje, ličinka i kukuljica) događaju se u vodi, dok je odrastao komarac leteći kukac.

Posljedica uvjeta

U proljeće se najprije pojavljuju vrste koje se razvijaju u šumskim područjima i na poplavnim površinama. Ove vrste sposobne su preletjeti velike udaljenosti kako bi došle do krvnog obroka. Tako se u godinama s obilnim proljetnim oborinama komarci pojavljuju u većem broju od podnošljivog. Dolaskom toplijih dana i uz prisutnost dovoljne količine vode u okolišu, broj vrsta komaraca i njihovih legala u našoj okolini se povećava. Stoga je broj tih napasnih kukaca posljedica prisutnih uvjeta potrebnih za njihov razvoj, prije svega količine vode i temperature. U naseljenim sredinama znatno im u tome pomaže čovjek jer često pogoduje njihovu razvoju. Na smanjenje broja komaraca značajno utječu mjere koje se poduzimaju u njihovu suzbijanju.

Cijeli razvojni ciklus (od jaja do odrasle jedinke) u proljeće traje, ovisno o temperaturi vode, približno tri ili četiri tjedna, a u vrućem ljetnom razdoblju za razvoj je potrebno manje od tjedan dana. Ovisno o vrsti, komarci se mogu razvijati u čistim i onečišćenim vodama, raznolikim prirodnim staništima i staništima koja su nastala utjecajem ljudi.

Tri koraka

Tri su osnovna koraka u zaštiti od komaraca. Prvi je osobna zaštita – koristite repelente, odnosno sredstva koja odbijaju komarce, pridržavajući se pritom uputa za korištenje. Osim toga, pri boravku u području u kojem su komarci brojni nosite prikladnu odjeću svijetlih boja i dugih rukava te duge hlače. Zaštitite prozore i vrata mrežama za kukce i zavjesama, postavite mreže iznad kreveta i dječjih kolica.

Cijepljenjem se možemo zaštititi od nekih bolesti koje prenose komarci. Stoga se mjesec dana prije putovanja u zemlje izvan Hrvatske preporuča posjetiti Centar za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti i savjetovati se sa specijalistom epidemiologije.

Sprečavanje razvoja

Drugi korak u zaštiti od komaraca je sprečavanje njihova razvoja. Uklonite legla komaraca u dvorištima i vrtovima. Građani odgovornim ponašanjem mogu značajno utjecati na smanjenje broja komaraca u svom okruženju, prvenstveno vrsta koje su brojne tijekom ljeta.

Naime, potrebno je ukloniti vodu koja može postati leglo komaraca, a to znači ukloniti nepotrebne predmete i posude u kojima se ona nakuplja: kante, staklenke, igračke, odbačene predmete, automobilske gume i druge vrste posuda. Redovito (jednom tjedno) praznite ili mijenjajte vodu u posudama koje su u upotrebi i zadržavaju vodu. Spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvorite poklopcem, gustom mrežom ili folijom. Odlažite krupni otpad na za to predviđena mjesta, a predmete odlažite tako da se u njima ne nakuplja voda. Održavajte otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane, kao i sustave za odvodnju, drenažu te prikupljanje voda (krovni oluci, ulični slivnici, kanalizacija). Održavajte i septičke jame te ih držite propisno zatvorene. Uređujte okućnice i vrtove, redovito kosite zelene površine i orezujte živice kako bi se u njima što manje zadržavali odrasli komarci.

Ako niste uspjeli pronaći legla komaraca u vašoj okućnici, možete pozvati u pomoć tvrtku zaduženu za suzbijanje komaraca na području vašeg stanovanja i potražiti pomoć. Tvrtka će obaviti izvid kod vas i vaših susjeda te pokušati pronaći legla komaraca i poduzeti potrebne mjere suzbijanja.

Treći korak koji možete učiniti za zaštitu od komaraca je da pomognete u učenju i osvješćivanju zajednice kako bi zajednička borba protiv komaraca bila što uspješnija. Važno je sudjelovanje svakog pojedinca.

Život i društvo

Ukusni vrganji s jajima na humanitarnoj Vrganjijadi na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rotary Club Varaždin Jug u subotu, 23. listopada, od 8 do 12 sati na varaždinskom placu organizirat će sada već tradicionalnu dobrotvornu akciju Vrganjijadu, u sklopu koje će se, uz glazbu i prigodnu čašu vina ili soka, građanima nuditi vrganji s jajima.

Obroke će pripremati kuhari restorana August predvođeni chefom Goranom Jelušićem, a u organizaciji će sudjelovati i Udruga kuhara Varaždinske županije te Gradska tržnica Varaždin, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Rotary Club Varaždin je udruga koja svojim aktivnostima podupire brojne projekte razvoja lokalne zajednice, izvrsnost kod učenika i studenata te brojne humanitarne projekte. Tako će i u subotu građani moći dati podršku dobrotvornim aktivnostima kluba kroz preporučenu minimalnu donaciju od 15 kuna za obrok i piće.

Inače, novcem prikupljenim od Vrganjijade sudjelovalo se u nabavi, primjerice, opreme i stipendija za učenike osnovnih škola na području Grada Varaždina, nabavi neonatoloških krevetića za Odjel pedijatrije OB Varaždin, odnosno za recentno opremanje senzornog parka za Centar “Tomislav Špoljar” instalacijom ljuljačke za djecu s invaliditetom, a planira se i nastavak opremanja navedenog parka.

Dodajmo da je Rotary Club Varaždin Jug u pandemiji sudjelovao i u projektu opremanja bolnica diljem Hrvatske termovizijskim kamerama te nabavci zaštitne opreme za liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na području Varaždina.

Ove godine finaliziran je i trogodišnji  projekt podrške izvrsnosti i razvoja lokalne zajednice – STEM LAB –u suradnji s drugim varaždinskim rotarijanskim klubovima (RC Varaždin i RC Varaždin 1181)  i u sklopu kojeg je opremljen laboratorij za STEM područje, znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije u sklopu centara izvrsnosti Varaždinske županije. Sredstva za nabavu opreme vrijedne 61.747 američkih dolara prikupljena su u suradnji s prijateljskim klubovima RC Maribor – Park, RC Graz-Umgebung-Nord, RC Bern Rosengarten, RC Berlin Funkturm i RC Delhi of Megapolis, a uz financijsku podršku rotarijanske zaklade “The Rotarian Foundation“.

S drugim varaždinskim klubovima sudjelovali su i u zajedničkom međunarodnom projektu Kanya’s Chance u kojem mladi liječnici rade na poboljšanju pristupa higijenskih proizvoda ženama u zemljama u razvoju, a na međunarodnoj razini kontinuirano uplaćujemo značajna sredstva u fond za suzbijanje i eradikaciju dječje paralize u svijetu, što je inicijativa po kojoj su rotarijanci inicijalno i poznati.

Nakon razornog potresa jačine 6,2 po Richteru koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu aktivno su se uključili i značajnim financijskim sredstvima sudjelovali u projektima sanacije i razvoja tog područja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počela rekonstrukcija vinogradarske kuće u Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Vidovec

U naselju Tužno krenuli su radovi na prvoj fazi rekonstrukcije vinogradarske kuće za koje je proveden otvoreni postupak javne nabave i izabran je izvođač radova.

Ukupna vrijednost radova prve faze rekonstrukcije iznosi 957.847,23 kuna. Za provedbu projekta „Rekonstrukcija i prenamjena stambene zgrade u zgradu turističke namjene-vinogradarska kuća – I. faza“ Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je Općini Vidovec 450.000 kuna bespovratnih sredstava, dok će se ostatak potrebnih sredstava izdvojiti iz općinskog proračuna.

Podsjetimo, projekt se odnosi na rekonstrukcije općinske nekretnine u Tužnom koja će se adaptirati u etno kuću s vinskim podrumom i kušaonicom vina. Po završetku svih faza rekonstrukcije, etno kuća će u gornjem dijelu imati trajni postav etno zbirke koja će služiti kao mjesto prikaza i edukacije o nekadašnjem tradicionalnom načinu života, dok će u vinskom podrumu posjetiteljima biti omogućeno kušanje visokokvalitetnih sortnih vina Udruge vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje