Povežite se s nama

Međimurje

Napast i u samom centru Varaždina: zašto komarci napadaju od jutra do mraka?

Objavljeno:

- dana

MOŽEMO LI SE RIJEŠITI KOMARACA

– To je prestrašno! Više ne možeš proći centrom Varaždina, posebno Šetalištem Vatroslava Jagića, a da te ne napadne roj komaraca. Ti insekti više ne biraju kada će napasti: grizu ujutro, popodne, navečer, u noći – javila nam se čitateljica iz Varaždina (podaci poznati redakciji) iziritirana malim napasnim insektima.

Navodi da je na razna sredstva protiv komaraca potrošila već stotine kuna. – Zašto Grad Varaždin nije proveo zaprašivanje? – zapitala je.

Zaprašivanje se provodi još od travnja

Međutim, u Varaždinu je borba protiv komaraca počela još u travnju, izvijestio je mr. Tomislav Hrupački, voditelj Djelatnosti za DDD mjere Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. Upravo je s njima Grad Varaždin sklopio ugovor o provođenju DDD mjera.

– Posljednju dezinsekciju završili smo netom prije održavanja Špancirfesta kako bismo ljudima u gradu i gostima omogućili nesmetan i ugodan boravak na festivalu – navodi mr. Hrupački.

Bilo je to uoči kiša koje padaju od početka ovoga mjeseca, a slično vrijeme bilo je tijekom cijelog srpnja i kolovoza.

Cijela županija je zbog obilnih kiša postala veliko leglo komaraca

– Zbog obilnih i učestalih kiša, ali i vlažnosti od travnja do rujna, tijekom kojih smo provodili tretmane, bilo je nemoguće sto posto uništiti legla i krilate oblike komaraca, koji su se neprestano razvijali u novim generacijama – ističe Hrupački.

Primjenjivali su dvije vrste tretmana: larvicidno i adulticidno.

– Larvicidni tretman je podrazumijevao uništavanje legla, jaja i ličinaka te ostalih razvojnih stadija komaraca čiji je razvoj vezan za vodu: bare, močvare, vode stajaćice u depresijama po parkovima, gradskim žardinijerama, kanalizaciji, slivnicima i ostalim nakupljalištima stajaćih voda. Usporedo s time djelovalo se i adulticidnim tretmanom na već razvijene krilate oblike komaraca tehnikom hladnog i toplog zamagljivanja po svim parkovima i javnim površinama grada u trajanju od tri do pet dana svaki mjesec tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci – pojašnjava.

U samo 10-ak dana razvije se nova generacija komaraca!

Problem je što su tople ljetne kiše i pojačana vlaga bili idealni uvjeti za razvoj komaraca.

– Ubrzanom razvoju njihovih jaja i ličinaka najviše pogoduje temperatura stajaćih voda iznad 15 stupnjeva Celzijusovih, poglavito između 20 do 28. Tada je nekim vrstama kao što je Aedes albopictus ili tigrasti komarac potrebno svega desetak dana da se razvije nova generacija krilatog oblika – navodi Hrupački.
Upozorava da su grad i županija zbog obilnih kiša postali veliko leglo komaraca.

– U planu nam je još jedno zaprašivanje parkova i javnih površina tijekom rujna, a za sve naknadne tretmane u sljedećim mjesecima bit ćemo u dogovoru s nadležnim službama Grada Varaždina – navodi Hrupački.

Njihova je preporuka da se s tretmanima preventivne dezinsekcije u obliku zaprašivanja svakako nastavi te da se u proračunu Grada nekako osiguraju sredstva za daljnju provedbu mjera.

– Nemojmo zaboraviti da su komarci i vrlo značajni prenosioci zaraznih bolesti na ljude, posebno malarije, virusa Zapadnog Nila i žute groznice – zaključio je Hrupački.

Prenose i bolesti

Ako su zaraženi, komarci mogu prenijeti više bolesti, od kojih su u Hrvatskoj zabilježeni slučajevi vrućice Zapadnog Nila. Srećom, u Varaždinskoj županiji dosad nije zabilježen niti jedan slučaj. Riječ je o virusnoj bolesti koja kod čak 80 posto zaraženih prolazi bez ikakvih simptoma. No kod 19 posto osoba razvija se vrućica Zapadnog Nila s povišenom temperaturom, groznicom, glavoboljom, umorom i bolovima u tijelu.

 

OBAVLJENO                                                                                     
Zadnja dezinsekcija u Varaždinu obavljena je prije Špancirfesta.

PLAN
Dezinsekcija se planira obaviti u rujnu, što dosad zbog kiša nije bilo moguće.

PREPORUKA
Preporuka je da se s tretmanima preventivne dezinsekcije nastavi i sljedećih mjeseci.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje