Povežite se s nama

Međimurje

Napast i u samom centru Varaždina: zašto komarci napadaju od jutra do mraka?

Objavljeno:

- dana

MOŽEMO LI SE RIJEŠITI KOMARACA

– To je prestrašno! Više ne možeš proći centrom Varaždina, posebno Šetalištem Vatroslava Jagića, a da te ne napadne roj komaraca. Ti insekti više ne biraju kada će napasti: grizu ujutro, popodne, navečer, u noći – javila nam se čitateljica iz Varaždina (podaci poznati redakciji) iziritirana malim napasnim insektima.

Navodi da je na razna sredstva protiv komaraca potrošila već stotine kuna. – Zašto Grad Varaždin nije proveo zaprašivanje? – zapitala je.

Zaprašivanje se provodi još od travnja

Međutim, u Varaždinu je borba protiv komaraca počela još u travnju, izvijestio je mr. Tomislav Hrupački, voditelj Djelatnosti za DDD mjere Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. Upravo je s njima Grad Varaždin sklopio ugovor o provođenju DDD mjera.

– Posljednju dezinsekciju završili smo netom prije održavanja Špancirfesta kako bismo ljudima u gradu i gostima omogućili nesmetan i ugodan boravak na festivalu – navodi mr. Hrupački.

Bilo je to uoči kiša koje padaju od početka ovoga mjeseca, a slično vrijeme bilo je tijekom cijelog srpnja i kolovoza.

Cijela županija je zbog obilnih kiša postala veliko leglo komaraca

– Zbog obilnih i učestalih kiša, ali i vlažnosti od travnja do rujna, tijekom kojih smo provodili tretmane, bilo je nemoguće sto posto uništiti legla i krilate oblike komaraca, koji su se neprestano razvijali u novim generacijama – ističe Hrupački.

Primjenjivali su dvije vrste tretmana: larvicidno i adulticidno.

– Larvicidni tretman je podrazumijevao uništavanje legla, jaja i ličinaka te ostalih razvojnih stadija komaraca čiji je razvoj vezan za vodu: bare, močvare, vode stajaćice u depresijama po parkovima, gradskim žardinijerama, kanalizaciji, slivnicima i ostalim nakupljalištima stajaćih voda. Usporedo s time djelovalo se i adulticidnim tretmanom na već razvijene krilate oblike komaraca tehnikom hladnog i toplog zamagljivanja po svim parkovima i javnim površinama grada u trajanju od tri do pet dana svaki mjesec tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci – pojašnjava.

U samo 10-ak dana razvije se nova generacija komaraca!

Problem je što su tople ljetne kiše i pojačana vlaga bili idealni uvjeti za razvoj komaraca.

– Ubrzanom razvoju njihovih jaja i ličinaka najviše pogoduje temperatura stajaćih voda iznad 15 stupnjeva Celzijusovih, poglavito između 20 do 28. Tada je nekim vrstama kao što je Aedes albopictus ili tigrasti komarac potrebno svega desetak dana da se razvije nova generacija krilatog oblika – navodi Hrupački.
Upozorava da su grad i županija zbog obilnih kiša postali veliko leglo komaraca.

– U planu nam je još jedno zaprašivanje parkova i javnih površina tijekom rujna, a za sve naknadne tretmane u sljedećim mjesecima bit ćemo u dogovoru s nadležnim službama Grada Varaždina – navodi Hrupački.

Njihova je preporuka da se s tretmanima preventivne dezinsekcije u obliku zaprašivanja svakako nastavi te da se u proračunu Grada nekako osiguraju sredstva za daljnju provedbu mjera.

– Nemojmo zaboraviti da su komarci i vrlo značajni prenosioci zaraznih bolesti na ljude, posebno malarije, virusa Zapadnog Nila i žute groznice – zaključio je Hrupački.

Prenose i bolesti

Ako su zaraženi, komarci mogu prenijeti više bolesti, od kojih su u Hrvatskoj zabilježeni slučajevi vrućice Zapadnog Nila. Srećom, u Varaždinskoj županiji dosad nije zabilježen niti jedan slučaj. Riječ je o virusnoj bolesti koja kod čak 80 posto zaraženih prolazi bez ikakvih simptoma. No kod 19 posto osoba razvija se vrućica Zapadnog Nila s povišenom temperaturom, groznicom, glavoboljom, umorom i bolovima u tijelu.

 

OBAVLJENO                                                                                     
Zadnja dezinsekcija u Varaždinu obavljena je prije Špancirfesta.

PLAN
Dezinsekcija se planira obaviti u rujnu, što dosad zbog kiša nije bilo moguće.

PREPORUKA
Preporuka je da se s tretmanima preventivne dezinsekcije nastavi i sljedećih mjeseci.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Novih 14 zaraženih u Međimurju, u subotu će se cijepiti još 1500 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 128 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 10% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

U protekla 24 sata oporavilo se 7 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 99. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.213 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 106 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 3 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Danas je točno godinu dana od kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj tijekom kojih je u Međimurskoj županiji ukupno zabilježeno 11.673 oboljelih COVID-19 osoba, a oporavilo se njih 11.326. Hospitalizirano je bilo više od 1000 osoba, a 832 osobe su otpuštene.

– To je 3,5 puta više od ukupnih kapaciteta Županijske bolnice Čakovec koja je jedina bolnica u Međimurju – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, naglasivši važnost uloge i organizacije zdravstvenih ustanova na području Međimurske županije tijekom epidemije:

– PCR metodom testirano je 41.343 osoba što je 40% stanovništva, a taj ogroman posao odradilo je svega 12 vrijednih djelatnika Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Kada uključimo testiranja brzim antigenskim testovima, testiranja u drugim županijama i dijagnostiku epidemiologa dolazimo do podatka da je sveukupno testirano više od polovice naših stanovnika. Njihove kontakte, mjere samoizolacije i praćenje njihovog statusa obavlja svega 4 epidemiologa.

Međimurska županija prva je u Hrvatskoj već prije pola godine uspostavila dežurstva primarne zdravstvene zaštite te je prva u Hrvatskoj uspostavila internetsku platformu za cijepljenje putem koje je uneseno više od 18.000 zahtjeva građana za cijepljenje.

Do danas su u Međimurskoj županiji cijepljene 5003 osobe, a do kraja tjedna bit će ih cijepljeno gotovo 7000, što je 6,5% stanovnika. Prosjek cijepljenih osoba u Hrvatskoj je 2,5%, što znači da će u Međimurju biti cijepljeno 2,5 puta više osoba nego na razini Hrvatske.

Nakon uspješno odrađene prve akcije masovnog cijepljenja u Međimurskoj županiji, u subotu, 27. veljače, nastavlja se druga faza cijepljenja tijekom koje se cijepe osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici, o čemu je izvijestila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Marina Payerl-Pal. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba. Liječnici opće medicine sastavit će popis pacijenata mlađih od 65 godina koji su prioritetni za cijepljenje s kroničnim, visoko rizičnim bolestima i onkoloških bolesnika, kako bi se i oni što prije cijepili.

Na današnji dan 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 65 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 65 prošle nedjelje), odnosno 71 pozitivan ako se ubroje dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 75 prošle nedjelje). 14-dnevna incidencija i dalje je u padu te s današnjim danom iznosi 135 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 145 prošle nedjelje), odnosno 164 pozitivna ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 173 prošle nedjelje). U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 997 osoba, od čega je evidentiran 71 pozitivan te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 7,8%.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije uputio je preporuku gradovima i općinama da olakšaju i ubrzaju najugroženijim skupinama (starije i bolesne osobe) ispunjavanje zahtjeva za cijepljenjem te će njihovi djelatnici biti na raspolaganju za popunjavanje zahtjeva u situacijama kada građani nisu u mogućnosti sami predati zahtjev. Načelnik Stožera Josip Grivec kazao je da će i ovog vikenda u Čakovcu i Murskom Središću građani moći obaviti testiranje s brzim antigenskim testovima.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec. Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected]

Nastavite čitati

Međimurje

Prijavite se za sudjelovanje na radionicama pletenja cekera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Lokalna akcijska grupa „Međimurski doli i bregi“ uskoro započinje s održavanjem praktičnih radionica pletenja cekera, odnosno cekara i drugih uporabnih predmeta od komušine.

Kako bi mogli isplanirati broj radionica i termine njihova održavanja, iz LAG-a pozivaju sve zainteresirane da se prijave putem e-maila [email protected] ili pozivom na broj 098 / 932 3599. Radionice će voditi iskusne cekerašice iz udruga s područja Općine Nedelišće, a za sudionike je osiguran sav potreban materijal i pribor za praktičan rad. Radionice će se održavati u popodnevno vrijeme u trajanju do tri sata prema epidemiološkim mjerama.

Ciklus edukativnih radionica „Cekari – tradicija na moderan način“ organizira LAG „Međimurski doli i bregi“ u okviru provedbe projekta suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“, a koji je financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, Podmjera 19.3 „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“.

Nastavite čitati