Povežite se s nama

Međimurje

Napast i u samom centru Varaždina: zašto komarci napadaju od jutra do mraka?

Objavljeno:

- dana

MOŽEMO LI SE RIJEŠITI KOMARACA

– To je prestrašno! Više ne možeš proći centrom Varaždina, posebno Šetalištem Vatroslava Jagića, a da te ne napadne roj komaraca. Ti insekti više ne biraju kada će napasti: grizu ujutro, popodne, navečer, u noći – javila nam se čitateljica iz Varaždina (podaci poznati redakciji) iziritirana malim napasnim insektima.

Navodi da je na razna sredstva protiv komaraca potrošila već stotine kuna. – Zašto Grad Varaždin nije proveo zaprašivanje? – zapitala je.

Zaprašivanje se provodi još od travnja

Međutim, u Varaždinu je borba protiv komaraca počela još u travnju, izvijestio je mr. Tomislav Hrupački, voditelj Djelatnosti za DDD mjere Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. Upravo je s njima Grad Varaždin sklopio ugovor o provođenju DDD mjera.

– Posljednju dezinsekciju završili smo netom prije održavanja Špancirfesta kako bismo ljudima u gradu i gostima omogućili nesmetan i ugodan boravak na festivalu – navodi mr. Hrupački.

Bilo je to uoči kiša koje padaju od početka ovoga mjeseca, a slično vrijeme bilo je tijekom cijelog srpnja i kolovoza.

Cijela županija je zbog obilnih kiša postala veliko leglo komaraca

– Zbog obilnih i učestalih kiša, ali i vlažnosti od travnja do rujna, tijekom kojih smo provodili tretmane, bilo je nemoguće sto posto uništiti legla i krilate oblike komaraca, koji su se neprestano razvijali u novim generacijama – ističe Hrupački.

Primjenjivali su dvije vrste tretmana: larvicidno i adulticidno.

– Larvicidni tretman je podrazumijevao uništavanje legla, jaja i ličinaka te ostalih razvojnih stadija komaraca čiji je razvoj vezan za vodu: bare, močvare, vode stajaćice u depresijama po parkovima, gradskim žardinijerama, kanalizaciji, slivnicima i ostalim nakupljalištima stajaćih voda. Usporedo s time djelovalo se i adulticidnim tretmanom na već razvijene krilate oblike komaraca tehnikom hladnog i toplog zamagljivanja po svim parkovima i javnim površinama grada u trajanju od tri do pet dana svaki mjesec tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci – pojašnjava.

U samo 10-ak dana razvije se nova generacija komaraca!

Problem je što su tople ljetne kiše i pojačana vlaga bili idealni uvjeti za razvoj komaraca.

– Ubrzanom razvoju njihovih jaja i ličinaka najviše pogoduje temperatura stajaćih voda iznad 15 stupnjeva Celzijusovih, poglavito između 20 do 28. Tada je nekim vrstama kao što je Aedes albopictus ili tigrasti komarac potrebno svega desetak dana da se razvije nova generacija krilatog oblika – navodi Hrupački.
Upozorava da su grad i županija zbog obilnih kiša postali veliko leglo komaraca.

– U planu nam je još jedno zaprašivanje parkova i javnih površina tijekom rujna, a za sve naknadne tretmane u sljedećim mjesecima bit ćemo u dogovoru s nadležnim službama Grada Varaždina – navodi Hrupački.

Njihova je preporuka da se s tretmanima preventivne dezinsekcije u obliku zaprašivanja svakako nastavi te da se u proračunu Grada nekako osiguraju sredstva za daljnju provedbu mjera.

– Nemojmo zaboraviti da su komarci i vrlo značajni prenosioci zaraznih bolesti na ljude, posebno malarije, virusa Zapadnog Nila i žute groznice – zaključio je Hrupački.

Prenose i bolesti

Ako su zaraženi, komarci mogu prenijeti više bolesti, od kojih su u Hrvatskoj zabilježeni slučajevi vrućice Zapadnog Nila. Srećom, u Varaždinskoj županiji dosad nije zabilježen niti jedan slučaj. Riječ je o virusnoj bolesti koja kod čak 80 posto zaraženih prolazi bez ikakvih simptoma. No kod 19 posto osoba razvija se vrućica Zapadnog Nila s povišenom temperaturom, groznicom, glavoboljom, umorom i bolovima u tijelu.

 

OBAVLJENO                                                                                     
Zadnja dezinsekcija u Varaždinu obavljena je prije Špancirfesta.

PLAN
Dezinsekcija se planira obaviti u rujnu, što dosad zbog kiša nije bilo moguće.

PREPORUKA
Preporuka je da se s tretmanima preventivne dezinsekcije nastavi i sljedećih mjeseci.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje