Povežite se s nama

Život i društvo

Napokon kanalizacija

Objavljeno:

- dana

ZA BOLJI STANDARD

Veliko gradilište u Svibovcu Podravskom, na kojem se radi na kompletnom uređenju županijske prometnice, postavljanju kanalizacije, plina i vodovoda, obišli su prošli tjedan čelni ljudi Županije, Općine Sračinec i tvrtki koje obavljaju radove.

– Došlo je na red i jedno rubno naselje, ali naselje koje nije malo, zapravo jedno od rijetkih koje raste jer je svake godine zabilježen porast stanovništva. Mještani su se najviše bojali Drave, no taj smo problem riješili, što je vidljivo u kišnim razdobljima kada nije bilo nikakvih problema. Sad dolazi na red ostala komunalna infrastruktura, iako smo još prošle godine osigurali sredstva za izgradnju ceste bilo ju je šteta raditi prije nego što se riješi kanalizacija – rekao je župan Predrag Štromar uz zahvalu direktoru Hrvatskih voda koje su osigurale četiri milijuna kuna.

Usporedno se radi na promjeni cijevi vodovodne mreže te se rekonstruira i županijska cesta kroz Svibovec, na kojoj će biti zamijenjena cijela infrastruktura ugrađena u cestu.

Hrvatske vode osigurale 4 milijuna kuna, a Županija 500.000 za vodovod

– Ovaj projekt je od općeg interesa za sve mještane Svibovca Podravskog. Naselje je konačno dočekalo investicije koje se već niz godina iščekuju, a to je prije svega izgradnja kanalizacijskog sustava i odvodnje. Potrebno je naglasiti da se radi o jedinom naselju koje leži na vodocrpilištu Vinokošćak, a svi županijski radovi se obavljaju prije svega radi zaštite voda.

Zahvaljujem županu na pomoći s izvanrednim sredstvima za realizaciju tog projekta, dodatnih 500.000 kuna za rekonstrukciju vodovodne mreže. Sa ŽUC-om smo našli model kojim ćemo riješiti sve probleme i pritom uštedjeti. Dakle, projekt uključuje kanalizaciju, rekonstrukciju vodovodne mreže, plinsku mrežu sa slijepim priključkom za svako kućanstvo i uređenje kompletnog prometnog traka, s biciklističkom i pješačkom stazom i modernim kolnikom – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Obilazak radova

Ukupna vrijednost radova, koje izvode ŽUC Varaždinske županije i Varkom, iznosi gotovo 10 milijuna kuna, a obilasku radova nazočili su i ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački, direktor Varkoma Vlado Vlašić, zamjenik župana Alan Košić te predstavnik Aquatehnike Goran Bakran, tvrtke koja je glavni izvođač radova.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Osnovna škola Kneginec Gornji bogatija za školski vrt i prometni poligon

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Gornji Kneginec pokrenula je inicijativu za školski vrt koji bi uređivali učenici sa zaposlenicima škole.

Odrađeni su poslovi pripreme terena i ograđivanja od susjednih privatnih parcela koje su obavili djelatnici KNEKOM-a. U funkciji je tako ostalo 1600 m2 te je vrt u petak, 12. travnja, predan na korištenje Učeničkoj zadruzi „Kneginja“ i Dječjem vrtiću.

Ujedno je na inicijativu Općine pokrenuto i uređenje prometnog poligona Osnovne škole Kneginec Gornji za što će se utrošiti 10.948,90 eura koje je osigurala Varaždinska županija. Radove obavlja tvrtka CRTORAD iz Jalkovca.

Prometni poligon će služiti za učenje osnovnoškolske djece ponašanju u prometu, prije svega kod vožnje biciklom, a za što će im biti izdavane i odgovarajuće potvrde.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenica Prve gimnazije Varaždin Mila Maretić osvojila srebro na Europskoj matematičkoj olimpijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sjajne vijesti stigle su iz Gruzije, s Europske djevojačke matematičke olimpijade. Mila Maretić, dugogodišnja polaznica Centra izvrsnosti za matematiku, osvojila je 𝐬𝐫𝐞𝐛𝐫𝐧𝐮 medalju u vrlo jakoj konkurenciji.

Mila je bila dio hrvatskog tima kojeg su činile i tri učenice zagrebačke XV. Gimnazije – Lara Semeš (osvojila je zlatnu medalju), Maša Dobrić (osvojila je srebro) i Lucija Pongrac.

Europska djevojačka matematička olimpijada održavala se od 11. travnja u gradu Tskaltubo u Gruziji, a ekipa Hrvatske je u vrlo jakoj konkurenciji od 37 europskih i 16 zemalja s ostalih kontinenata, osvojila izvrsno 𝟔. 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐭𝐨, ostavivši iza sebe ekipe mnogo većih zemalja.

Mila je inače odlična učenica 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, a za natjecanje se pripremala uz mentore – Tamaru Srnec, Emanuela Tukača i Ratka Višaka u Centru izvrsnosti te Andreju Veršić iz Prve gimnazije Varaždin. S mladim hrvatskim matematičarkama radili su i mentori Hrvatskog matematičkog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje