Povežite se s nama

U fokusu

Napokon: Škola u Martijancu obnavlja se za 7,5 milijuna kuna, uskoro počinje i izgradnja vrtića

Objavljeno:

- dana

Krajem ove, 2018. godine, započinje energetska obnova OŠ Martijanec, vrijedna 7,5 milijuna kuna.

Na školi će se obnoviti krovište, fasada zgrade, školska kuhinja, i prozori.

Nakon završetka obnove općinska će vlast, na čelu s načelnikom Draženom Levakom, intenzivirati pregovore sa županijom i državom oko dugo očekivane dogradnje škole, budući su martijanečki osnovnoškolci jedni od rijetkih u Županiji koji nastavu pohađaju u dvije smjene.

U ovom je trenutku u tijeku postupak izdavanja građevinske dozvole za dogradnju i financijsko preciziranje investicije.

Načelnik Levak i suradnici žele da se djeca iz Martijanca školuju u jednakim uvjetima kao njihovi vršnjaci u cijeloj Varaždinskoj županiji, a to je po najvišim standardima u državi.

– Škola ima odlične učitelje i programe koje financira Općina, a zadnja je bila radionica o sigurnosti u prometu i prezentacija prevencije ovisnosti o drogama. Zbog nedostatka prostora nemamo organizirani dnevni boravak u školi, ali je školarcima osiguran besplatan prijevoz i razni edukacijski sadržaji nabraja načelnik Dražen Levak.

Iako ima jedan od najmanjih proračuna u Varaždinskoj županiji, 4 milijuna kuna, Općina na školi i školarcima ne štedi i odrađuje sve što je  u njezinim mogućnostima i ovlastima.

Uz obnovu škole, u Martijancu se očekuje i izgradnja Dječjeg vrtića, projekta koji je nakon višegodišnjeg čekanja na raspisivanje mjere 7.4.1. prošao na tom natječaju. Martijanec je dobio puni zatraženi iznos, 7,4 milijuna kuna, međutim, u godinama očekivanja natječaja cijene materijala i rada su narasle pa je danas problem sve stavke ukomponirati u prijavljeni i dobiveni budžet, a što je uvjet za izgradnju s državnim novcem.

– Priprema se javna nabava, što je teško s obzirom na stalni rast cijena u realnom sektoru, ali nadamo se da ćemo izvršenim izmjenama projekta i troškovnika uspjeti naći izvođača za taj novac. U protivnom, ništa od vrtića na koji čekamo od kad postoji Općina, jer Martijanec nikad nije imao općinski vrtić. Ovu priliku ne smijemo propustiti, a stavljeni smo u vrlo tešku situaciju. Bilo bi grozno ne uspjeti i o tome ne želimo niti razmišljati. Ipak, na kretanja na tržištu mi ne možemo utjecati. Projekt je trenutno u fazi ishođenja potvrde APPRRR na izvršene promjene projekta i troškovnika – kaže načelnik Levak i dodaje da su sve snage u Općini usmjerene na traženje najpovoljnijeg rješenja.

– Obrazovanju posvećujemo najveću pozornost u općinskom programu i to je jedini put naše male Općine u budućnost. Bila bi nepopravljiva šteta ne uspjeti u izgradnji vrtića koja je bliža no ikad, ali je zbog birokracije dovedena u pitanje. A vrtić je početak obrazovnog procesa djeteta – zaključuje načelnik Martijanca.

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje