Povežite se s nama

Međimurje

Napokon uređen poljski put u Novom Selu Rok

Objavljeno:

- dana

IZDVOJENO

Ovih dana završena je sanacija i proširenje poljskog puta u Novom Selu Rok. Radovi su obavljeni temeljem dogovora Grada Čakovca, Općine Belica i Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira, kako bi se poljoprivrednicima iz Belice omogućio odlazak na njive bez prolaska kroz obližnje stambeno naselje.

Podsjećamo stanovnici ulice Matije Gupca u Novom Selu Rok peticijom su od Grada Čakovca zatražili da se njihovom ulicom zabrani promet poljoprivrednim strojevima i to zbog opasnosti od nesreća, prebrze vožnje te oštećenja kolnika. Riječ je o ulici u kojoj živi velik broj obitelji s djecom, a koja nije projektirana za promet teške poljoprivredne mehanizacije. Ulicom je za vrijeme najvećeg intenziteta prolazilo stotinu traktora, dovodeći tako u opasnost stanovnike ovog dijela Novog Sela Rok. Pronađen je alternativni put, kojom poljoprivrednici mogu do svojih njiva, a ovim uređenjem njime može nesmetano prometovati i najteža mehanizacija. Prošireni put dužine otprilike tisuću metara, zajedno su uredili Grad Čakovec i Općina Belica. Od petka 24. ožujka ukinuta je privremena regulacija prometa koja je vrijedila tijekom trajanja radova.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje