Povežite se s nama

U fokusu

Napokon uređenje parka za pse

Objavljeno:

- dana

Započeli radovi na dugonajavljivanom projektu

S pet mjeseci zakašnjenja u Varaždinu je počelo uređenje parka za pse, u koji će biti uloženo 180 tisuća kuna.

Ovo je nešto što smo obećali započeti još prije nekoliko mjeseci, ali započeli smo danas – rekao je Goran Habuš u budućem parku za koji se tvrdi da će biti najveći u ovom dijelu Europe.

Park za pse gradonačelnik je obećao još u srpnju, potom je obećanje „stavljeno na čekanje”, da bi napokon započela realizacija. Priznao je to i sam Goran Habuš novinarima dok je s direktorom Parkova Marinom Bašićem u petak obišao mjesto budućeg parka. – Ovo je nešto što smo obećali započeti još prije nekoliko mjeseci, ali započeli smo danas – rekao je Goran Habuš u budućem parku za koji se tvrdi da će biti najveći u ovom dijelu Europe.

Park

Park se uređuje na zelenoj površini iza Trakošćanske ulice, uz Ulicu Ratimira Hercega. Konkretnije, preko puta groblja – u Parku Ivana Pavla II. Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo zbog promjene lokacije. – Prva je trebala biti s druge strane ceste, uz groblje. Ovo je puno veća lokacija, 2.400 četvornih metara, od toga 400 staza, uz 12 sprava po šest za velike i male pse – rekao je Habuš te dodao da će dio novca biti osiguran iz  dobiti koje je ostvarila tvrtka Parkovi.

Park za pse sastojat će se od dvije odvojene cjeline – za male i velike pse, bit će ograđen, imat će osam klupa za sjedenje, koševe za smeće i koševe za pseći izmet s vrećicama za sakupljanje te 12 sprava za pse, gume za provlačenje, stupiće, viseće kolutove. Ako se nastavi lijepo vrijeme, gradonačelnik se nada da će park biti otvoren do Božića.

Vlasnici koji su se žalili da bi njihovi kućni ljubimci mogli poslužiti kao dodatni izvor prihoda za krpanje proračunskog manjka sada će napokon dobiti mjesto na kojem će svoje ljubimce moći pustiti da se istrče.

U međuvremenu su se i vlasnici pasa pobunili zbog prerevnih komunalnih redara koji su ih učestalo počeli zaustavljati i pisati im opomene ako, primjerice, nisu sa sobom imali vrećice za izmet, vodili pse na uzici ili imali njihove putovnice. Da su umjesto opomena pisali kazne, vlasnici bi za svaki „grijeh“ platili 500 kuna. Vlasnici koji su se žalili da bi njihovi kućni ljubimci mogli poslužiti kao dodatni izvor prihoda za krpanje proračunskog manjka sada će napokon dobiti mjesto na kojem će svoje ljubimce moći pustiti da se istrče. 

 

Ako vrijeme i dalje bude lijepo,   gradonačelnik se nada da će park biti gotov do Božića

Istovremeno, javljaju se i čitatelji zbog neodgovornih vlasnika pasa koji za svojim kućnim ljubimcima ne čiste izmet. Zima je topla i u gotovo svim varaždinskim četvrtima se na ulicama, zelenim površinama, u parkovima, čak i na igralištima za djecu mogu vidjeti pseći izmeti. Hoće li park za pse riješiti taj problem? Svi vlasnici pasa, koji o svojim ljubimcima vode brigu i za njima čiste, zasigurno se nadaju da će tako biti. Međutim, veliko je to pitanje, jer ako je neodgovornima sada teško ponijeti sa sobom vrećicu za izmete, hoće li onda imati volje svojeg ljubimca odvesti u park? U svakom slučaju, čini se da je napokon došlo vrijeme da svi neodgovorni to napokon osjete na vlastitom novčaniku. 

 

2,4 tisuće četvornih metara je površina na kojoj će biti uređen varaždinski park za pse
180 tisuća kuna stajat će uređenje parka za koji iz Grada Varaždina ističu da će biti najveći u ovom dijelu Europe

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje