Povežite se s nama

U fokusu

Napravili im uslugu? Nakon Vrdoljaka i Vlade Vlašića otišao je i Marin Bašić

Objavljeno:

- dana

NJIHOVA POSLA

Još se nije stigla osušiti tinta potpisa Marina Bašića na dokumentu o njegovoj ostavci na mjesto direktora Parkova, a u njegovu fotelju već smještaju aktualnog predsjednika Županijske skupštine, HDZ-ovog Alena Runca.

Marin Bašić je ostavku predao prošlog tjedna, 13. studenoga, na Nadzornom odboru tvrtke i preostaje mu odraditi još tri mjeseca otkaznog roka.
Direktor u odlasku je na to mjesto došao kao SDP-ov kadar u vrijeme bivše, HNS-SDP koalicijske vlasti u Gradu, pa je s njihovim odlaskom i njegova ostavka bila očekivana. Međutim, Bašićev odlazak, smatra se, i nije baš tako jednostavna političko-kadrovska priča.

Dok su Vlašić i Vrdoljak iza sebe imali sporne poteze, na Bašića nije bilo primjedbi 

Marin Bašić se – zajedno s Vladom Vlašićem (Varkom) i Dubravkom Vrdoljakom (Vartop) – netom nakon pobjede Ivana Čehoka na lokalnim izborima spominjao kao direktor koji će morati otići. Ali dok su Vlašić i Vrdoljak iza sebe imali sporne poslovne poteze, Bašićevo je poslovanje – što je potvrdila i upravo završena revizija – bilo dobro. Štoviše, poduzeće u gubicima i pod blokadom uspješno je doveo do tvrtke s pristojnim poslovnim rezultatima. Parkovi su nedavno potpisali ugovor za koji su se borile najjače hrvatske tvrtke iz branše: uređenje hortikulture najluksuznijega hrvatskog hotela u izgradnji, vrijednog 600 milijuna kuna, u Rovinju, posao vrijedan deset milijuna kuna. Vlasnik hotela, Adris grupa, je – zadovoljan radovima Parkova na njihovoj poslovnoj zgradi u Zagrebu – sugerirao izvođaču da posao dodijeli Parkovima. Tako je direktor Bašić potpisao najveći ugovor Parkova ikad za posao koji tvrtki nije dodijelio vlasnik, Grad Varaždin.

Mučan proces

Međutim, Marin Bašić i Ivan Čehok iza sebe imaju mučnu sudsku epizodu. Na suđenju bivšem direktoru Parkova Miljenku Ptičeku zbog poslovanja na štetu Grada, njih dvojica su se našla na suprotnim stranama. Ptičeka se, između ostaloga, teretilo da je na zahtjev gradonačelnika Čehoka slao radnike da obavljaju poslove u njegovu privatnom vrtu; gradonačelnik je to negirao, ali je Marin Bašić potvrđivao optužbe tužiteljstva. 
Miljenko Ptiček je otišao iz Parkova – s nepravomoćnom osuđujućom presudom – uskoro je otišao i gradonačelnik, također zbog problema s optužnicom, a Marin Bašić je postao direktor Parkova.

“Kompetentan sam za direktora Parkova i nije isključeno da ću se javiti na natječaj“ – Alen Runac

To je, smatra se, bio razlog da Ivan Čehok, nakon povratka u Gradsku vijećnicu, baš i ne želi Marina Bašića među ljudima s kojima mora direktno surađivati, a s direktorima to ne može izbjeći.
Ipak, Ivan Čehok na kraju nije želio imati ništa s Bašićevom smjenom jer, kako saznajemo, nije želio da ga se proziva zbog kadrovskih rješenja baziranih na osobnoj (ne)trpeljivosti. Ali HDZ je već vidio dobru šansu za naplatu svoje vjernosti u Gradskoj vijećnici, a pozicija prvog čovjeka u jakoj gradskoj firmi nahranila bi gladne apetite.

“Bez pritiska”

U međuvremenu su – kako je Regionalni tjednik i najavljivao – otišli Vlado Vlašić i Dubravko Vrdoljak. Obojica su sama dala ostavke. Vladu Vlašića je u Varkomu zamijenio stručnjak iz tvrtke, Marijan Cesarec, ali to ne znači da će na tome mjestu i ostati. Čeka se raspisivanje natječaja, a zna se da na to mjesto pretendira i financijski stručnjak, gradski vijećnik Željko Bunić, jedan od najbliskijih suradnika Ivana Čehoka.

U Vartopu je mjesto direktora preuzeo Zdravko Rogina, najpoznatiji kao natjecatelj kulinarskog showa „Tri, dva, jedan – kuhaj“, koji je potrebno radno iskustvo na rukovodećoj poziciji stekao kao šef benzinske pumpe. I Rogina je varaždinski gradski vijećnik s Nezavisne liste Ivana Čehoka. Trenutno je v.d. kojemu će se, kako saznajemo, dati šansa da prije raspisivanja natječaja dokaže menadžerske sposobnosti.

Nakon Vrdoljaka i Vlašića, sad je otkaz dao i treći s „crne liste“, Marin Bašić. On je još nedavno na upit Regionalnog tjednika je li čuo da bi mogao biti smijenjen, odgovorio da nije i ni po čemu se nije dalo zaključiti da želi otići.

Danas, poslije nešto više od dva mjeseca, kaže da je u tvrtki postigao ono što mu je bio cilj – od gubitaša napraviti profitera – i da odlazi iz osobnih razloga. – Nitko nije vršio pritisak na mene. Kao direktor sam, znanjem i iskustvom, napravio puno, što pokazuju i rezultati, ali sad mi treba vremena i za sebe, što je teško imati ako se želi kvalitetno odrađivati taj posao – rekao nam je Marin Bašić. Njemu su ponudili ostanak u tvrtki na nekom drugom radnome mjestu, što će vjerojatno zasad i prihvatiti, ali ne odbacuje i druge, moguće opcije.
Ali, dok Bašić negira pritiske, ljudi oko njega kažu kako mu je dojadila neizvjesnost i pokušaji da mu se dokaže nekakva nepodopština, pa se sam povukao.

Zalog?

Iako se tek čeka raspisivanje natječaja, vjeruje se da je to mjesto namijenjeno HDZ-ovom predsjedniku Županijske skupštine Alenu Runcu, kao zalog “dobrih odnosa” HDZ-a s Nezavisnom listom Ivana Čehoka.
Alen Runac kaže kako nije isključeno da će se javiti na natječaj za mjesto direktora Parkova, ali odbija priče o političkom kadroviranju. – Prvo se moram dogovoriti doma sa suprugom, ona je šefica, a tek onda bilo što poduzeti. Protivnik sam svih političkih dogovora i želim da najbolji kandidat pobijedi na natječaju. Smatram se kompetentnim za tu funkciju. Imam dobre rezultate u biznisu, privatnu tvrtku vodim još od 1992. godine i danas sam u njoj prokurist. Volim izazove, a Parkovi to i jesu. Kao magistar ekonomije imam i odgovarajuće obrazovanje – kaže Alen Runac.

Gradonačelnika Čehoka nismo uspjeli dobiti, ali on je za portal izjavio da je za njega normalno da osobe koje su političkom putem došli na funkcije svoje mandate daju na raspolaganje. Negira politička kadroviranja i kaže da su mu najvažniji program i reference, kompetencije i sposobnosti koje garantiraju dobro upravljanje.
Gradonačelnikovi oponenti će na ovakvu izjavu spomenuti tek Zdravka Roginu i Vartop.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje