Povežite se s nama

Život i društvo

Napreduje EU projekt: derutna kuća u Vinici polako se pretvara u ljepoticu

Objavljeno:

- dana

PROJEKT “DETOX”

U Vinici je postavljanjem krovišta i obnovljene stolarije na Viničku tradicijsku kuću završila prva etapa radova koji se sufinanciraju EU novcem.

– Rekonstrukcija Viničke tradicijske kuće financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj kao dio projekta  “DETOX –  Ruralna detoksikacija upoznavanjem kulturne baštine“ u okviru  programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska. Do kraja rujna bit će dovršeno vanjsko i unutarnje uređenje, kao i opremanje kuće u tradicijskom stilu – izvijestili su iz Općine. 

Obnovljeni objekt činit će dio muzejske ponude te će biti mjesto održavanja raznih programa i radionica koje će se odvijati kao dio turističkog proizvoda, tzv.  Etnotours paketa proizašlog iz projekta. 

Projekt “DETOX” zajednički provode  slovenske općine Lenart, Sv. Andraž i Sv. Ana v Slovenskih goricah, Fakultet za elektrotehniku, računalstvo i informatiku iz Maribora, Gradski muzej Varaždin te Općine Donja Voća i Vinica, a u sklopu projekta bit će uređene još  4 tradicijske kuće.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

Život i društvo

Teretnim vozilom u Varaždinu na zebri udario pješakinju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 20. travnja, oko 12.25 sati u Zavojnoj ulici u Varaždinu u prometnoj je nesreći ozlijeđena jedna osoba.

Teretnim vozilom je iz smjera Trenkove ulice u smjeru Koprivničke ulice upravljao 64-godišnjak. Dolaskom do semaforiziranog raskrižja Koprivničke i Zavojne ulice na znak zelenog svjetla skretao je u desno a da prethodno nije propustio 75-godišnju pješakinju koja je prelazila preko obilježenog pješačkog prijelaza na znak zelenog svjetla gurajući bicikl.

Uslijed udara pješakinja je pala na kolnik i zadobila ozljede. Medicinska pomoć pružena joj je u varaždinskoj Općoj bolnici, a ozljede joj za sada nisu okvalificirane.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin je podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je značajnim sredstvima iz proračuna podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva, unatoč pandemijskoj krizi.

Naime, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak, 20. travnja, s predstavnicima udruga potpisao je ugovore te im tom prilikom zahvalio „što ste radili u ovim pandemijskim uvjetima i okupljali naše građane koji su preko vas zadovoljili svoje građanske interese“.

– Riskirali ste svoje zdravlje i  bili na usluzi građanima i zato vam upućujem veliku zahvalu. Iako će pojedine udruge smanjiti svoje aktivnosti zbog pandemije, sredstva neće propasti, a vas molim da nas o tome izvještavate. Najveća vrijednost ove gradske uprave je bila da smo komunicirali s vama. Nikad u povijesti grada nije bilo toliko udruga kao što ih imamo danas i nikad nije bila bolja suradnja. Udruge su šarolikost i bogatstvo jednog gradskog života pa vam još jednom zahvaljujem na suradnji – poručio je gradonačelnik.

Dodajmo da je za danas, 21. travnja, najavljeno potpisivanje ugovora s udrugama s područja obrazovanja i rada s mladima.

Nastavite čitati