Povežite se s nama

Međimurje

Napreduju radovi na studentskom domu u Čakovcu: u 2018. uređenje i opremanje

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Dok je studentski dom u Varaždinu već pod krovom te se uređuje unutarnji prostor,  u Čakovcu su u punom jeku građevinski radovi na rekonstrukciji i izgradnji zgrade za potrebe studentskog doma u prostorima bivše vojarne, u sklopu projekta “Uključivo studiranje”.

Radovi su počeli u svibnju i zasad sve ide prema planovima.
– Radovi su u skladu s projektnom dokumentacijom i terminskim planom. Uvjereni smo da će građevinski radovi biti gotovi u sljedeća četiri mjeseca kako bi sredinom iduće godine dom bio potpuno opremljen – izvijestili su iz Međimurske županije.

Restoran, kafić…

Ukupna vrijednost projekta je 8.992.075 kuna i ta su sredstva u 100-postotnom iznosu bespovratna. Dio od 130.000 kuna financira Međimurska županija, koja podupire projekt od samog početka, a Međimursko veleučilište dodatno će, iz svojih izvora, osigurati 2,5 milijuna kuna za opremanje doma u Čakovcu.
Kapacitet studentskog doma u Čakovcu je 32 ležaja, odnosno bit će izgrađene 23 sobe, pri čemu će četiri kreveta s popratnom infrastrukturom biti prilagođena osobama s invaliditetom.

Ukupna vrijednost projekta je 8.992.075 kuna i ta su sredstva u 100-postotnom iznosu bespovratna. Dio od 130.000 kuna financira Međimurska županija, a Međimursko veleučilište će osigurati 2,5 milijuna kuna za opremanje.

– U sklopu projekta planiraju se urediti i restoran, studentski kafić, društvene i sportske prostorije te knjižnica, uz druge popratne sadržaje: zajedničke sportsko-rekreacijske prostorije, čitaonice i skriptarnice. Bit će uređena i portirnica, a u planu je i laboratorij kao novi resurs koji će podržati obrazovanje mladih – izvijestili su iz Međimurske županije.
Planirani dovršetak izgradnje studentskog doma u je u drugoj polovici 2018. godine.
– Prvi studenti dom bi mogli koristiti tijekom akademske godine 2018./2019. – poručuju iz Županije.

 

Muka sa smještajem

Iako će studenti u Međimurju napokon dobiti studentski dom, njime, nažalost, neće biti riješen problem smještaja svih studenata u Međimurju, koji je vrlo skup. Naime, većina smještajnoga kapaciteta u studentskom domu (72 %) bit će namijenjena studentima u nepovoljnom položaju.
– Svakako da su ovi smještajni kapaciteti nedostatni za studente u Međimurju, no bez sumnje će onima kojima je smještaj nužno potreban olakšati studiranje i učiniti ga dostupnijim – ističu u Međimurskoj županiji.

No, studenti se žale da je u Čakovcu problem naći adekvatan smještaj zbog visokih troškova. Prema riječima studenata, troškovi su vrlo visoki i iznose do 2.000 kuna s režijama i troškovima menze, koja je sada smještena u zgradi Učiteljskog fakulteta u Čakovcu.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

U Prelogu obilježen prvi Nacionalni dan udomiteljstva: „Jako nedostaje smještaja za djecu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Sabor proglasio je 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva, a po prvi puta obilježava se ove, 2023. godine.

Kao i u drugim mjestima i gradovima u Republici Hrvatskoj, prvi Nacionalni dan udomiteljstva obilježen je i u Prelogu, i to u subotu, 3. lipnja 2023. godine.

Veselo druženje

Okupljanje, veselo druženje i promocija udomiteljstva odvijalo se u zelenom okruženju Marine Prelog. Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Prelog, kao organizator i provoditelj aktivnosti, zahvaljuje svima koji su sudjelovali, pomogli i prisustovali ovoj posebnoj prilici.

Na pomoći, susretljivosti i razumijevanju te darovima za djecu koja su sudjelovala u programu, zahvalili su Gradu Prelogu i  gradonačelniku Ljubomiru Kolareku.

– Grad Prelog je i do sada pomagao i sudjelovao u mnogim aktivnostima sustava socijalne skrbi na području cijelog Donjeg Međimurja, a ovaj za nas veliki korak prema osiguravanju alternativne skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posebno je važan s obzirom na činjenicu da nam jako nedostaje smještajnih kapaciteta za djecu na području cijelog donjeg Međimurja. Zato vas i ovim putem pozivamo da otvorite svoja srca i svoj dom za barem jedno dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi – istaknula je v.d. voditeljice Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Prelog Melita Novak-Ban.

Nastavite čitati

Međimurje

Počinju radovi na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovaj tjedan su u Područnoj školi Sivica u općini Podturen potpisani ugovori o izvođenju radova na statičkoj sanaciji i jačanju konstrukcija na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu, ukupne vrijednosti 204.704,51 euro.

– Nakon detekcije oštećenja na objektima nekih naših školskih ustanova u potresu, u ovom vremenu prilika prijavili smo i uspjeli doći do sredstava za statičku sanaciju. Želimo iskoristiti svaku šansu na nacionalnim i natječajima iz Eu fondova, zato smo intenzivirali pripremu projektne dokumentacije. Težimo sve naše osnovne škole dovesti do uvjeta za jednosmjensku nastavu te u svim sredinama izgraditi sportske dvorane i ovog trenutka smo pripremljeni za natječaje – naglasio je međimurski župan Matija Posavec te dodao da je projektna dokumentacija za prijavu na NPOO pripremljena za 15 osnovnih škola, tri srednje škole te četiri sportske dvorane.

Dobrodošlicu, uz osobitu zahvalu Međimurskoj županiji na kontinuiranoj i ravnomjernoj podršci području obrazovanja, izrazile su predsjednica MO-a Sivica Željka Kovač te ravnateljica OŠ Podturen Marijana Cerovec.

Građevinsko-obrtnički radovi u područnom školskom odjelu OŠ Podturen u Sivici iznosit će 77.257,50 eura, na zgradi područne škole OŠ Hodošan u Palinovcu 69.033,75 eura, a na objektu Osnovne škole Goričan 58.413,25 eura.

Tijekom školskih praznika Međimurska županija kreće u još jedan veliki investicijski ciklus u obrazovnim ustanovama, tako će se u PŠ Zasadbreg izvesti rekonstrukcija prostora kako bi se školi omogućiti uvjeti za jednosmjensku nastavu, u PŠ Gornji Hrašćan uredit će se učionice, u OŠ Vratišinec slijedi rekonstrukcija i opremanje školske kuhinje, a u OŠ Draškovec uređenje kuhinje. U  OŠ Donja Dubrava uredit će se dvorište, u OŠ Mursko Središće postavit će se videonadzor, dok će se u PŠ Gardinovec obnoviti fasada zgrade, a u učeničkom domu  Graditeljske škole Čakovec sljedeći zahvat bit će rekonstrukcija kuhinje.

Ravnatelj OŠ Hodošan Damir Kovačić zahvalio je Međimurskoj županiji, istaknuvši da mu je drago što će se sredstva uložiti i u područni odjel u Palinovcu koji pohađaju 22 đaka.

– Područna škola srce je svakog malog mjesta i zato ulaganja imaju još veću vrijednost– rekao je Kovačić.

Ravnatelj osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec nije krio oduševljenje recentnim ulaganjima u školstvo Goričana, kojem je sada pridodana i statička sanacija.

Novinarima i uzvanicima obratio se u ime izvođača radova direktor Igor Tekeli.

– Rok za izvedbu je kratak,  riječ je o zahtjevnim građevinskim postupcima. No, dorasli smo zadatku pa ćemo školske prostore ne samo osigurati, već i uljepšati – istaknuo je.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat pohvalio je Međimursku županiju u kojoj sve škole imaju snažnog i pouzdanog partnera, a domaćin – načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović – uz zahvalu svima je uputio poziv i na skore Dane općine.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah te pročelnica za međunarodnu suradnju, investicije i projekte Anita Perešin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje