Povežite se s nama

Međimurje

Napreduju radovi na studentskom domu u Čakovcu: u 2018. uređenje i opremanje

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Dok je studentski dom u Varaždinu već pod krovom te se uređuje unutarnji prostor,  u Čakovcu su u punom jeku građevinski radovi na rekonstrukciji i izgradnji zgrade za potrebe studentskog doma u prostorima bivše vojarne, u sklopu projekta “Uključivo studiranje”.

Radovi su počeli u svibnju i zasad sve ide prema planovima.
– Radovi su u skladu s projektnom dokumentacijom i terminskim planom. Uvjereni smo da će građevinski radovi biti gotovi u sljedeća četiri mjeseca kako bi sredinom iduće godine dom bio potpuno opremljen – izvijestili su iz Međimurske županije.

Restoran, kafić…

Ukupna vrijednost projekta je 8.992.075 kuna i ta su sredstva u 100-postotnom iznosu bespovratna. Dio od 130.000 kuna financira Međimurska županija, koja podupire projekt od samog početka, a Međimursko veleučilište dodatno će, iz svojih izvora, osigurati 2,5 milijuna kuna za opremanje doma u Čakovcu.
Kapacitet studentskog doma u Čakovcu je 32 ležaja, odnosno bit će izgrađene 23 sobe, pri čemu će četiri kreveta s popratnom infrastrukturom biti prilagođena osobama s invaliditetom.

Ukupna vrijednost projekta je 8.992.075 kuna i ta su sredstva u 100-postotnom iznosu bespovratna. Dio od 130.000 kuna financira Međimurska županija, a Međimursko veleučilište će osigurati 2,5 milijuna kuna za opremanje.

– U sklopu projekta planiraju se urediti i restoran, studentski kafić, društvene i sportske prostorije te knjižnica, uz druge popratne sadržaje: zajedničke sportsko-rekreacijske prostorije, čitaonice i skriptarnice. Bit će uređena i portirnica, a u planu je i laboratorij kao novi resurs koji će podržati obrazovanje mladih – izvijestili su iz Međimurske županije.
Planirani dovršetak izgradnje studentskog doma u je u drugoj polovici 2018. godine.
– Prvi studenti dom bi mogli koristiti tijekom akademske godine 2018./2019. – poručuju iz Županije.

 

Muka sa smještajem

Iako će studenti u Međimurju napokon dobiti studentski dom, njime, nažalost, neće biti riješen problem smještaja svih studenata u Međimurju, koji je vrlo skup. Naime, većina smještajnoga kapaciteta u studentskom domu (72 %) bit će namijenjena studentima u nepovoljnom položaju.
– Svakako da su ovi smještajni kapaciteti nedostatni za studente u Međimurju, no bez sumnje će onima kojima je smještaj nužno potreban olakšati studiranje i učiniti ga dostupnijim – ističu u Međimurskoj županiji.

No, studenti se žale da je u Čakovcu problem naći adekvatan smještaj zbog visokih troškova. Prema riječima studenata, troškovi su vrlo visoki i iznose do 2.000 kuna s režijama i troškovima menze, koja je sada smještena u zgradi Učiteljskog fakulteta u Čakovcu.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Društvo Međimuraca u Zagrebu izabralo novo vodstvo, novi predsjednik Matija Kikelj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Društvo Međimuraca u Zagrebu

U petak, 21. siječnja, u dvorani VMD Centra u Zagrebu održana je redovna izborna sjednica Skupštine Društva Međimuraca u Zagrebu.

Domaćin sjednice bio je dr. sc. Antun Mikec, član Društva te počasni građanin Međimurske županije.

– Kao Društvo uspjeli smo održati tradiciju održavanja najprepoznatljivijih događaja kao što su Međimurska večerja, Međimursko proščenje i Međimurski gospodarski forum. Pomladili smo tim, priključili neka nova lica i zadržali stara, prepoznatljiva lica te danas na izbornoj sjednici službeno krećemo u novi višegodišnji projekt brendiranja i još snažnijeg povezivanja uz nova i dodatna područja djelovanja Međimuraca u Zagrebu – u uvodnom obraćanju navela je Branka Prišlić, v. d. predsjednice Društva.

U idućem četverogodišnjem mandatu Društvo će voditi Matija Kikelj kao predsjednik Društva. Za zamjenicu predsjednika izabrana je Branka Prišlić, dok su dopredsjednici Društva Blanka Tkalčić, Alan Mujezinović, Dino Oreški, Rebeka Mesarić Žapčić, Davorin Radošević i Neven Kočila.

Za glavnog tajnika Društva imenovan je Dario Varošanec. Ujedno, na sjednici su izabrani Izvršni odbor te Nadzorni odbor na čelu sa Petrom Feletarom.

Posebnu počast Društvo je iskazalo bivšim predsjednicima Društva: Milivoju Slavičeku, Jurju Kolariću, Antunu Trstenjaku, Danijelu Režeku te Miji Bergovcu, koji su proteklih desetljeća stvorili stabilne temelje današnjeg Društva Međimuraca u Zagrebu imenovanjem počasnim predsjednicima Društva.

Društvo je prepoznatljiva zajednica Međimuraca u Zagrebu koje je životni i karijerni put odveo u glavni grad, koje putem svojih aktivnosti na kulturnom, društvenom, znanstvenom i gospodarskom području, promovira vrijednosti međimurskog kraja s ciljem očuvanja tradicije uz okupljanje mnogobrojnog članstva.

Nakon sjednice, novoizabrano vodstvo održalo je prigodni domjenak u novim prostorijama Društva u ulici Florijana Andrašca 8 u Zagrebu.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog pri vrhu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Prelog ponovno se našao pri vrhu jednog istraživanja, koje se odnosi na izdvajanja iz gradskog proračuna za 2020. godinu.

Krajem prošle godine FINA je objavila podatke o konsolidiranim proračunima gradova koji pokazuju da je lani za potpore poduzetnicima iz proračuna najviše izdvojio Grad Čabar, a vodeći je i po izdvojenim sredstvima za potpore u odnosu na broj stanovnika.

Gledajući per capita, najveća izdvajanja imali su potom Opatija, Valpovo i Pula, dok su po udjelu u proračunu slijedili Valpovo, Pleternica, Prelog i Novska.

U odnosu na 2019. godinu najveći rast potpora u apsolutnom iznosu imali su Osijek, Opatija, Samobor, Vukovar, Požega i Šibenik, a u relativnom Garešnica, Sveti Ivan Zelina, Osijek i Metković.

Oroslavje, Prelog, Osijek, Slatina i Novska imale su najveći relativni rast potpora u odnosu na 2017. godinu, odnosno Osijek, Opatija, Samobor i Pleternica u apsolutnom iznosu.

Grad Prelog tako se našao na visokom 4. mjestu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima u 2020. godini zahvaćenima ograničenjima uzrokovanima koronakrizom.

Od ukupnih gradskih izdataka za tu godinu koji su iznosili nešto više od 40,6 milijuna kuna, Grad Prelog je prema poduzetnicima usmjerio izravne subvencije u iznosu od 1,13 milijuna kuna, što je udio od 2,78 posto.

U apsolutnim izdvajanjima za pomoć poduzetnicima prvo mjesto drži Grad Čabar s više od dva milijuna kuna, odnosno čak 12,94 posto izvornog proračuna.

U poretku ispred Preloga još su gradovi Valpovo s 3,94 posto izdvajanja i Pleternica s 3,36 posto.

Grad Prelog se našao i među deset najboljih gradova ako se promatra visina subvencija po glavi stanovnika.

S 144,83 kune subvencija poduzetnicima po glavi stanovnika, Grad Prelog se našao na visokom 6. mjestu.

I na ovoj listi vodeći je Grad Čabar s iznosom od 531,30 kuna po glavi stanovnika. Ispred Preloga još su Opatija (189,28 kuna), Valpovo (175,93), Pula (156,14) i Pleternica (155,51).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje