Povežite se s nama

Međimurje

Napreduju radovi na studentskom domu u Čakovcu: u 2018. uređenje i opremanje

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Dok je studentski dom u Varaždinu već pod krovom te se uređuje unutarnji prostor,  u Čakovcu su u punom jeku građevinski radovi na rekonstrukciji i izgradnji zgrade za potrebe studentskog doma u prostorima bivše vojarne, u sklopu projekta “Uključivo studiranje”.

Radovi su počeli u svibnju i zasad sve ide prema planovima.
– Radovi su u skladu s projektnom dokumentacijom i terminskim planom. Uvjereni smo da će građevinski radovi biti gotovi u sljedeća četiri mjeseca kako bi sredinom iduće godine dom bio potpuno opremljen – izvijestili su iz Međimurske županije.

Restoran, kafić…

Ukupna vrijednost projekta je 8.992.075 kuna i ta su sredstva u 100-postotnom iznosu bespovratna. Dio od 130.000 kuna financira Međimurska županija, koja podupire projekt od samog početka, a Međimursko veleučilište dodatno će, iz svojih izvora, osigurati 2,5 milijuna kuna za opremanje doma u Čakovcu.
Kapacitet studentskog doma u Čakovcu je 32 ležaja, odnosno bit će izgrađene 23 sobe, pri čemu će četiri kreveta s popratnom infrastrukturom biti prilagođena osobama s invaliditetom.

Ukupna vrijednost projekta je 8.992.075 kuna i ta su sredstva u 100-postotnom iznosu bespovratna. Dio od 130.000 kuna financira Međimurska županija, a Međimursko veleučilište će osigurati 2,5 milijuna kuna za opremanje.

– U sklopu projekta planiraju se urediti i restoran, studentski kafić, društvene i sportske prostorije te knjižnica, uz druge popratne sadržaje: zajedničke sportsko-rekreacijske prostorije, čitaonice i skriptarnice. Bit će uređena i portirnica, a u planu je i laboratorij kao novi resurs koji će podržati obrazovanje mladih – izvijestili su iz Međimurske županije.
Planirani dovršetak izgradnje studentskog doma u je u drugoj polovici 2018. godine.
– Prvi studenti dom bi mogli koristiti tijekom akademske godine 2018./2019. – poručuju iz Županije.

 

Muka sa smještajem

Iako će studenti u Međimurju napokon dobiti studentski dom, njime, nažalost, neće biti riješen problem smještaja svih studenata u Međimurju, koji je vrlo skup. Naime, većina smještajnoga kapaciteta u studentskom domu (72 %) bit će namijenjena studentima u nepovoljnom položaju.
– Svakako da su ovi smještajni kapaciteti nedostatni za studente u Međimurju, no bez sumnje će onima kojima je smještaj nužno potreban olakšati studiranje i učiniti ga dostupnijim – ističu u Međimurskoj županiji.

No, studenti se žale da je u Čakovcu problem naći adekvatan smještaj zbog visokih troškova. Prema riječima studenata, troškovi su vrlo visoki i iznose do 2.000 kuna s režijama i troškovima menze, koja je sada smještena u zgradi Učiteljskog fakulteta u Čakovcu.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje