Povežite se s nama

Kultura

Napunite duh i um pozitivnom energijom na High grounds festivalu ovog petka i subote u Varaždinskim Toplicama!

Objavljeno:

- dana

High grounds festival u Varaždinskim Toplicama otvara svoja vrata 27. i 28. srpnja, gdje će kroz dva dana aktivnosti posjetiteljima dati priliku da duh i um napune pozitivnom energijom, ističu organizatori.

Naime, u ta će dva dana u Varaždinskim Toplicama obolježiti kvalitetna glazba, prekrasna priroda, mnoštvo edukativnog sadržaja i „dobra vibra“.

Festival je programski usmjeren na sve generacije te pruža mnoštvo dnevnih aktivnosti kao što su predavanja, radionice, igraonicu za djecu, projekcija dokumentarnog filma, performansi, izložbe, rekreativni sadržaj, ali i bogat noćni sadržaj – dva stage-a uz nastup bendova i dj-a.

U hladovini mistične šume, za one avanturističkog duha, osiguran je i prostor za besplatan kamping.

Festivalska karta, odnosno donacija iznosi 50 kuna, dok je dnevna 40 kuna.

Program je sljedeći:

PETAK

17:30 sati – otvorenje izložbe fotografija “Ja sam” (Bambii)

18 sati – predavanje Vesne Šantak “Čuvari zemlje”

19:22  sati – meditacija  – “Misterija srca” Vesne Šantak

21 sat – dokumentarac “Stepping Into The Fire”

23 do 6 sati – Trance

Live: Triquetra (Suntrip Records), Third Eye Channel (Suntrip Records/Timewarp Records/Neogoa Records/Third Eye Channel Records), Ezoterica

Dj set: Kičma, Mrva

Poi performans: Gabrijela Brletić

SUBOTA

9 sati – Yoga Matije Krainca

9 – 12 sati – igraonica za djecu (Zagonetno drvo, Face Paint)

10 sati – zdravi doručak Udruge “Medenjak”

11 sati – Smuti Smoothie

11 sati – šetnja do izvora (PD Tonimir)

12 sati – radionica izrade papira Dine Zebec

13 sati – performans / “Surova realnost”

14 sati – Vinyl Slušaona – Dj Zeko

15 sati – prezentacija / UPS – Sve o craft pivi

15 – 18 sati – igraonica za djecu (Zagonetno drvo, Face Paint)

16 sati – radionica s udaraljkama (Edo Golubić)

17 sati – performans / “Proces zagađenja – priroda vs. društvo” (Sven Tomašić, Marko Jović)

19:30 – 6 sati – Etno – Jazz – Rock – Če bo bo, če na na, Cusravci, Chui, Ogenj, Requiem Garešnica, Dj Tomekk

Alternative stage – Chill – Dub – House – Techno (pet – sub), Bertrand Kartel, Captain BassWizard, Rigo, Surely, Edo percussion DJ, ALXSML, Veleš, Patrik Kanižanec

Kultura

U srijedu u Varaždinu počinje 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Glazbena škola u Varaždinu ove godine organizira 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass.

Više od 600 mladih puhača iz 10 zemalja svijeta okupit će se na natjecanju koje Glazbena škola u Varaždinu organizira uz potporu osnivača Varaždinske županije, generalnog sponzora (koji osigurava i nagrade – instrumente), eminentne kompanije koja izrađuje vrhunske puhačke instrumente Buffet Crampon iz Pariza, a organizaciju natjecanja podupiru i mnogi drugi sponzori, kao što su Vindija, Parkovi, Prggin, PZC i Hrvatska glazbena mladež.

U srijedu, 22. ožujka 2023. godine, očekuje nas prvi dan natjecanja, a sve do 31. ožujka mladi će se puhači predstavljati članovima žirija koji sačinjavaju vrhunski glazbeni pedagozi.

Mnogobrojni žiri sastavljen je od vrhunskih glazbenika i pedagoga iz Nizozemske, Mađarske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Njemačke i Austrije.

Varaždin Woodwind & Brass je natjecanje namijenjeno učenicima i studentima kategorije od A do F, dok je Varaždin Woodwind & Brass Grand Prix natjecanje koje je namijenjeno umjetnicima od 15 do 35 godina starosti.

Natjecanje se provodi u disciplinama: tuba, trombon, klarinet, saksofon, oboa, fagot, truba, rog, eufonij i flauta.

– Iznimno velik broj kandidata samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim puhačima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri. U Glazbenoj školi u Varaždinu dani koji slijede bit će ispunjeni zvukovima puhačkih instrumenata, a vjerujemo da će samo natjecanje još jednom doprinijeti promoviranju puhačke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske – rekli su iz Glazbene škole.

Natjecanje Varaždin Woodwind & Brass završava 31. ožujka, kada će se održati finale natjecanja, ali i završni koncert ponajboljih mladih puhača uz svečanu dodjelu nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU otvorenje izložbe „Praksa“ autora Josipa Kresovića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 21. ožujka, s početkom u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe Josipa Kresovića pod nazivom „Praksa“.

Izložba ostaje otvorena do 11. travnja.

– Tamo gdje završava klasični medij počinje eksperiment, opredmećen kombiniranjem neočekivanih objekata i umjetničkih tehnika. Josip Kresović, psiholog po struci, a umjetnik po vokaciji, pristupa umjetničkom procesu poput dijaloga kako bi se izrazio i komunicirao. Isprepletanjem autoreferencijalnog i konceptualnog pristupa pri umjetničkoj praksi, autor u ovim značenjski slojevitim radovima problematizira poprilično intiman spektar tema. Radovi su nusprodukt integriranja polariteta svakodnevnog posla, psihologa u centru za spolno zdravlje koji uz razgovor s korisnicima uključuje i mnoštvo papirologije i administrativnih zadataka, ali i direktan kontakt s liječnicima i medicinskim osobljem gdje upoznaje sve ono što tvori ljudsko tijelo te uspostavlja prema njemu novi odnos.

Djela tematski povezuje težnja za pronalaskom, odnosno uspostavljanjem balansa u profesionalnom, ali i svakodnevnom životu. Počevši od potrebe za dekonstrukcijom vlastitog identiteta kroz sjećanja i asocijacije, preispitujući ulogu obiteljskih i tradicionalnih normi unutar kojih odrasta te sada kao pojedinca koji reagira na problematiku raznih diskriminiranih skupina s kojima se poistovjećuje. Pozicioniravši proces introspekcije i otkrivanja podsvijesti kao sastavni dio umjetničke prakse, problematizira nevidljivost, stigmu i strah života pojedinaca s kojima se susreće na autentičan i intiman način. Inicijalno promišljanje koncepta sebe i svakodnevnog, rezultira radovima u raznim tehnikama koji se vizijom, koloritom i materijalom direktno referiraju na ljudsko tijelo i svu kompleksnost psiholoških i fizičkih procesa koji se događaju unutar nas samih – stoji, među ostalim, u predgovoru kustosice Marte Radman, mag. hist. art.

O autoru

Josip Kresović,interdisciplinarni umjetnik i psiholog, rođen u Zadru (Hrvatska) 1992. godine gdje magistrira psihologiju u području psihologije umjetnosti s interesom za vizualno-estetsku osjetljivost i odnos umjetnosti i raspoloženja.

Paralelno sa studijem razvija umjetničku praksu u kojoj se bavi osobnom ikonografijom kroz koju pokušava istražiti odnos između okoline i pojedinca te kako taj odnos može utjecati na formaciju ličnosti pritom koristeći različite materijale, od skulptura i kolaža do scenografije i performansa.

Od 2017. godine samostalno i grupno izlaže i izvodi u Zagrebu, Zadru, Rovinju i Splitu. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje