Povežite se s nama

Život i društvo

Napustio nas je Ivica Dijanešić, prvi predsjednik varaždinskog HDZ_a

Objavljeno:

- dana

Danas iza podneva je na varaždinskom groblju posljednji put ispraćen prvi predsjednik varaždinskog HDZ-a, Ivica Dijanešić, koji je umro je u 76. godini života.

Ivica Dijanešić je rođen u Varaždinu, 20. srpnja 1942. godine, gdje je i proveo mladost, a diplomirao je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

Radni vijek započeo je u „Koki“ kao rukovoditelj veterinarske službe te ga nastavio kao pročelnik Upravnog odjela za opće poslove u Gradu Varaždinu, s kojeg mjesta i odlazi u mirovinu.

Za studentskih dana bio je u studentskom pokretu Zavičajnog kluba Varaždinaca te sudionik Hrvatskog proljeća.

Na prvim demokratskim višestranačkim izborima, u svojoj izbornoj jedinici, izabran je za odbornika Skupštine općine Varaždin, a zatim dva puta za vijećnika Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Članom Hrvatske demokratske zajednice postao je 1989. godine te se odmah uključio, kao član Inicijativnog odbora za osnivanje HDZ-a za područje tadašnje Općine Varaždin, u njezin rad. Od samog početka bio je član Općinskog odbora HDZ-a, da bi na prvim unutarstranačkim izborima 1993. godine, nakon novog ustroja Hrvatske na lokalnim razinama, bio izabran za prvog predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina. U svom bogatom političkom životu bio je član svih stranačkih tijela, od Središnjeg, Županijskog i Gradskog odbora te temeljnog ogranka, a svoju političku karijeru završio je kao član Kluba utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“.

Pamtit ćemo ga kao velikog domoljuba, poštenog i iskrenog kolegu i prijatelja, odanog Hrvatskoj demokratskoj zajednici do samog kraja života.

Život i društvo

KUD Voća u subotu poziva znatiželjnike na čerhanje perja u Etno kući

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najaktivnijih voćanskih udruga, KUD Voća, u svoj bogat i raznovrstan kalendar godišnjih aktivnosti u 2023. uvrstila i oživljavanje jednog od omiljenih narodnih običaja.

Naime, odlučeno je da se zimsko razdoblje zaključi starim voćanskim običajem koji je, na žalost, nestao iz tog kraja i iz svakodnevnog života općenito. Riječ je o čerhanju perja (ili čierhaju perja), aktivnosti koja je spajala i potrebu za izradom posteljine, a i predstavljala je idealnu priliku za druženje.

Kako je taj običaj izgledao moći će se vidjeti u subotu 25. ožujka od 15 sati u Etno kući u Gornjoj Voći. Vrijedne su članice KUD-a skupile perje, te će se isto “čierhati” na spomenutoj lokaciji  i bit će otvoreno za javnost. Iz perja koje će se obraditi, KUD će dati izraditi jastuk koji će biti dio izložbenih predmeta u spomenutom objektu.

Uz samo čierhanje perja, posjetitelji će moći čuti uživo muzikaše KUD-a te razgledati prigodnu ponudu na štandu KUD-a.

Dođite i doživite uživo dašak ne tako davne prošlosti i zaboravljenog načina življenja! 

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici i radnici Parkova uz gradonačelnika Bosilja i zamjenika Markovića sadili lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Trgu Ivana Perkovca u Biškupcu, ispred zgrade 3. osnovne škole u utorak, 21. ožujka povodom Međunarodnog dana šuma posađen je novi drvored od lipa.

Uz djelatnike Parkova i učenike 3. osnovne škole, drvored su pomogli posaditi gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Posadivši nekoliko stabala gradonačelnik se obratio djeci i novinarima.

– Posađene lipe štititi će naše školarce od buke, a kad porastu i kad se razlistaju bit će vrlo lijep ukras, novo zelenilo u našem gradu. Za lipu smo se odlučili jer je simbol Hrvatske, kao što je primjerice javor simbol Kanade. Mi u gradu Varaždinu u ovom trenutku radimo kompletnu snimku komunalnih instalacija pod zemljom kako bi izbjegli sadnju drveća na instalacijama vodovoda, struje i plinovoda. Kada dobijemo katastar vodova, planiramo sadnju preko stotinu komada drveća u našem gradu. Vrlo je bitno da imamo što više zelenila i što više drveća. Ove njegovane  lipe stare su već deset godina. Koliko je potrebno vremena da one porastu, a čovjeku je potrebna minuta da ih uništi pilom. Zato čuvajmo našu okolinu i sadimo drveće – poručio je gradonačelnik učenicima i novinarima.

Gradonačelnik je na kraju najavio planove ozelenjivanja velike površine od kraja Kurelčeve ulice i početka sajmišta preko Matoševog trga pa sve do mosta prema Kinološkom društvu. Na tom dijelu grada planira se zelena transferzala, šetnica s drvoredima i uređenim parkovima. Spomenuo je i šetalište sv. Ane. Uz ta dva plana, najavio je sadnju drveća po ulicama svugdje gdje je to moguće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje