Povežite se s nama

Međimurje

Narodne nošnje KUD-a Goričan dijelom projekta “Geofolk” rumunjskog fotografa Botonda

FOTO: Dávid Botond

Objavljeno:

- dana

Sredinom studenoga članovi i članice Kulturno-umjetničkog društva Goričan u Brezničkom Humu predstavili su narodne nošnje Goričana na događaju koji su organizirale Općina Breznički Hum, Udruga za književnosti i kulturu “Humščak” i Orkestar limene glazbe Sveti Martin.

Tom prilikom su za potrebe projekta Europske unije pod nazivom “Geofolk” fotografirane i narodne nošnje sjeverozapadne Hrvatske.

Čak 240 nacionalnosti

Projekt “Geofolk” predstavlja najveću svjetsku zbirku fotografija ljudi iz različitih krajeva u narodnim nošnjama. Osnovao ga je rumunjski fotograf Dávid Botond, koji je ovim putem napravio fotografije odabranih hrvatskih narodnih nošnji. One će, zajedno s nedavno napravljenim fotografijama narodnih nošnji iz Brezničkog Huma, biti dijelom ovoga svjetskog projekta zbirke fotografija koje predstavljaju tradiciju i kulturu zajednica, žena, muškaraca i djece.

Botond je snimio oko 100.000 fotografija i na svojoj izložbi predstavio 1700 narodnih nošnji iz cijeloga svijeta. Fotografije su snimljene u 56 različitih zemalja i predstavljaju 240 nacionalnosti.

Pred njegovim fotoaparatom u Brezničkom Humu goričanske narodne nošnje nosili su članovi KUD-a Goričan Mihaela Čonka, Martina Pahek, Filip Gosarić, Vladimir Pahek i predsjednica KUD-a Marija Ševa. Predstavili su najsvečaniju zimsku i ljetnu mušku i žensku odjeću, poput domaće robače, fertova, plečeka, tibeta te (na glavi) končejka.

– Jedan smo od rijetkih KUD-ova koji imaju sačuvanu toliko opsežnu zbriku narodne nošnje, originalno sačuvanih primjeraka, koje imamo spremljene u mnoštvu ormara. Ponosni smo na svoju zbirku i volimo se prisjećati prošlosti, a s narodnim nošnjama sudjelujemo na raznim priredbama i događanjima – rekla nam je predsjednica KUD-a Goričan Marija Ševa.

O KUD-u Goričan

Društvo inače djeluje od 1925. godine u četirima sekcijama: folklornoj, tamburaškoj, dramskoj i ženskoj pjevačkoj skupini. Tijekom dugogodišnjeg rada folklorna sekcija bilježi mnogobrojne nastupe u mjestu, županiji, državi i inozemstvu, a vodi je Jelena Ribić. Što se tiče tamburaške sekcije, valja napomenuti da tamburaši prate folklornu sekciju, ali i samostalno nastupaju na raznim smotrama i manifestacijama.

Njihov je voditelj Andrija Ribić. Dramska sekcija bilježi mnoge nastupe lokalnog karaktera, a njezin je voditelj Ivan Posedi, dok aktivna Ženska vokalna skupina djeluje pod vodstvom Marije Baranašić.

Međimurje

Društvo Međimuraca u Zagrebu izabralo novo vodstvo, novi predsjednik Matija Kikelj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Društvo Međimuraca u Zagrebu

U petak, 21. siječnja, u dvorani VMD Centra u Zagrebu održana je redovna izborna sjednica Skupštine Društva Međimuraca u Zagrebu.

Domaćin sjednice bio je dr. sc. Antun Mikec, član Društva te počasni građanin Međimurske županije.

– Kao Društvo uspjeli smo održati tradiciju održavanja najprepoznatljivijih događaja kao što su Međimurska večerja, Međimursko proščenje i Međimurski gospodarski forum. Pomladili smo tim, priključili neka nova lica i zadržali stara, prepoznatljiva lica te danas na izbornoj sjednici službeno krećemo u novi višegodišnji projekt brendiranja i još snažnijeg povezivanja uz nova i dodatna područja djelovanja Međimuraca u Zagrebu – u uvodnom obraćanju navela je Branka Prišlić, v. d. predsjednice Društva.

U idućem četverogodišnjem mandatu Društvo će voditi Matija Kikelj kao predsjednik Društva. Za zamjenicu predsjednika izabrana je Branka Prišlić, dok su dopredsjednici Društva Blanka Tkalčić, Alan Mujezinović, Dino Oreški, Rebeka Mesarić Žapčić, Davorin Radošević i Neven Kočila.

Za glavnog tajnika Društva imenovan je Dario Varošanec. Ujedno, na sjednici su izabrani Izvršni odbor te Nadzorni odbor na čelu sa Petrom Feletarom.

Posebnu počast Društvo je iskazalo bivšim predsjednicima Društva: Milivoju Slavičeku, Jurju Kolariću, Antunu Trstenjaku, Danijelu Režeku te Miji Bergovcu, koji su proteklih desetljeća stvorili stabilne temelje današnjeg Društva Međimuraca u Zagrebu imenovanjem počasnim predsjednicima Društva.

Društvo je prepoznatljiva zajednica Međimuraca u Zagrebu koje je životni i karijerni put odveo u glavni grad, koje putem svojih aktivnosti na kulturnom, društvenom, znanstvenom i gospodarskom području, promovira vrijednosti međimurskog kraja s ciljem očuvanja tradicije uz okupljanje mnogobrojnog članstva.

Nakon sjednice, novoizabrano vodstvo održalo je prigodni domjenak u novim prostorijama Društva u ulici Florijana Andrašca 8 u Zagrebu.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog pri vrhu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Prelog ponovno se našao pri vrhu jednog istraživanja, koje se odnosi na izdvajanja iz gradskog proračuna za 2020. godinu.

Krajem prošle godine FINA je objavila podatke o konsolidiranim proračunima gradova koji pokazuju da je lani za potpore poduzetnicima iz proračuna najviše izdvojio Grad Čabar, a vodeći je i po izdvojenim sredstvima za potpore u odnosu na broj stanovnika.

Gledajući per capita, najveća izdvajanja imali su potom Opatija, Valpovo i Pula, dok su po udjelu u proračunu slijedili Valpovo, Pleternica, Prelog i Novska.

U odnosu na 2019. godinu najveći rast potpora u apsolutnom iznosu imali su Osijek, Opatija, Samobor, Vukovar, Požega i Šibenik, a u relativnom Garešnica, Sveti Ivan Zelina, Osijek i Metković.

Oroslavje, Prelog, Osijek, Slatina i Novska imale su najveći relativni rast potpora u odnosu na 2017. godinu, odnosno Osijek, Opatija, Samobor i Pleternica u apsolutnom iznosu.

Grad Prelog tako se našao na visokom 4. mjestu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima u 2020. godini zahvaćenima ograničenjima uzrokovanima koronakrizom.

Od ukupnih gradskih izdataka za tu godinu koji su iznosili nešto više od 40,6 milijuna kuna, Grad Prelog je prema poduzetnicima usmjerio izravne subvencije u iznosu od 1,13 milijuna kuna, što je udio od 2,78 posto.

U apsolutnim izdvajanjima za pomoć poduzetnicima prvo mjesto drži Grad Čabar s više od dva milijuna kuna, odnosno čak 12,94 posto izvornog proračuna.

U poretku ispred Preloga još su gradovi Valpovo s 3,94 posto izdvajanja i Pleternica s 3,36 posto.

Grad Prelog se našao i među deset najboljih gradova ako se promatra visina subvencija po glavi stanovnika.

S 144,83 kune subvencija poduzetnicima po glavi stanovnika, Grad Prelog se našao na visokom 6. mjestu.

I na ovoj listi vodeći je Grad Čabar s iznosom od 531,30 kuna po glavi stanovnika. Ispred Preloga još su Opatija (189,28 kuna), Valpovo (175,93), Pula (156,14) i Pleternica (155,51).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje