Povežite se s nama

Život i društvo

Na natječaju u Celju narodne nošnje učenika Srednje strukovne nagrađene prvim i drugim mjestima

Objavljeno:

- dana

21. međunarodno natjecanje Celje

Učenici četvrtog razreda Srednje strukovne škole Varaždin, zajedno sa svojim mentoricama mag. likovne pedagogije Mateom Rusak i dipl. ing. tekstilne tehnologije Anom Detoni, ostvarili su sjajan uspjeh na 21. međunarodnom natječaju u Celju kojeg organizira svjetski poznat slovenski umjetnik Mihajlo Lišanin.

Tema ovog likovnog natječaja bila je „Narodne nošnje i plesovi našeg kraja“, a mentorica Ana Detoni posebno je ponosna na učenike koji su u konkurenciji od 33 zemlje svijeta i preko šest tisuća natjecatelja osvojili prva i druga mjesta.

– Tradiciju poput ove treba njegovati jer je zapostavljena, stoga nam se učinilo zgodno uklopiti to u našu nastavu – rekla je mentorica Ana Detoni te dodala da su se učenici Grafičkog dizajna više fokusirali na grafički dio, a Dizajneri odjeće više na detalje i modni dio.

– Učenicima sam iz više knjiga i snimaka pokazala sve nošnje koje postoje u Hrvatskoj narodnoj baštini i svaki je od njih odabrao nošnju iz svojeg kraja ili onu koja im se činila zanimljiva zbog tekstura, vezova ili samog načina izrade – izjavila je mentorica Mateja Rusak i dodala kako su učenici dio radova radili na nastavi, a dio kod kuće.

Učenica Glorija Špoljarić osvojila je prvo mjesto na natječaju, a Barbara Beli, Maja Perušanec i Tena Kunić bile su druge. Njihova je mentorica Mateja Rusak.

Drugo mjesto osvojili su učenici Ana Marija Varga, Bernard Lelak i Stella Golub, njihova mentorica bila je nastavnica Ana Detoni.

– Odabrala sam narodnu nošnju iz područja Slavonije na kojoj sam radila zlatorez, a i više sam se fokusirala na detalje. Kada sam doznala za prvo mjesto, iznenadila sam se, ali mi je bilo jako drago – rekla je učenica Glorija Špoljarić.

Kako je tradicija ovog natječaja da izložba sa svim pristiglim radovima obiđe nekoliko zemalja svijeta, objašnjava mentorica Ana Detoni, tako postoji mogućnost da će nagrađene radove iz cijelog svijeta, ali i one učenika Srednje strukovne škole, moći vidjeti svi zainteresirani Varaždinci i Varaždinke.

Izvor:
Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

Život i društvo

Grad Varaždin časti umirovljenike jednodnevnim izletom na more

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin, na prijedlog Povjerenstva za umirovljenike i osobe starije dobi Grada Varaždina, objavio je Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner koji će za zainteresirane umirovljenike biti organiziran uz financijsku pomoć Grada Varaždina.

Pravo prijave na Javni poziv imaju umirovljenici s prebivalištem na području Grada Varaždina i mjesečnim mirovinskim primanjima do 2.500,00 kuna.

Javni poziv objavljen je na službenoj internetskoj stranici Grada Varaždina:

Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner za zainteresirane umirovljenike uz financijsku pomoć Grada Varaždina (varazdin.hr).

Prijave za Javni poziv prijavitelji podnose od 1. do 25. srpnja 2022. godine do 10 sati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski vrtić “Dječji svijet“ uspješno završio još jedan Erasmus+ projekt

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Portugalu su održane aktivnosti posljednje mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta „COLINC – Collaborating for Inclusion“, ukupne vrijednosti 99.164,00€. Posljednji susret partnera na projektu koji je nepoznate ljude zbližio u odlične suradnike i prijatelje, odisao je ozračjem profesionalnog ponosa.

Sam projekt za ciljanu skupinu djelovanja imao je djecu s posebnim potrebama – djecu s teškoćama, darovitu djecu, djecu koja privremeno imaju neke posebne potrebe. Partnerstvo vrtića i osnovnih škola iz Hrvatske, Grčke, Italije, Portugala (koordinator) i Slovenije baziralo se na entuzijazmu, stručnom znanju i vodstvu, te na volji za timskim radom i spremnosti za promjenom.

Mobilnost je održana u Gradu Vila Nova de Gaia koji je prepoznao obrazovanje i inkluziju kao ključan faktor razvoja nekog kraja. „Dječji svijet“ su predstavljale Sanja Hajdin, Magdalena Erdelja i Nataša Gotal.

Ponosni na proces i uspjehe tijekom projekta, partneri su odlučili primjere dobre prakse i načine korištenja stimulativnih materijala prezentirati na međunarodnom online seminaru u vlastitoj organizaciji, a koji je održan početkom studenog prošle godine.

Primjere dobrih praksi prezentirali su praktičari koji svakodnevno rade s djecom, odnosno oni koji se prvi suočavaju s izazovima u radu s djecom s posebnim potrebama – odgajatelji, učitelji i stručni suradnici.

Izazovi s kojima su svi bili suočeni, pogotovo tijekom rada u pandemijskim uvjetima, polučili su među partnerima povećano razumijevanje, strpljenje, toleranciju i timski rad, te su rezultirali promjenom pristupa, načina rada, ponude materijala i hrabrosti da se usude raditi na drugačiji i za neke, novi način.

Tijekom projekta:

– Prepoznate su kvalitetne prakse u radu s djecom s posebnim potrebama

– Osviještena je upotreba ciljanih materijala i prilagodba okruženja kako bi se formiralo stimulativno okruženje i materijali

– Refleksijom praktičara produbile su se i ojačale kompetencije i znanja

– Stvoreni su materijali za diseminaciju i slobodnu distribuciju

Partnerstvo, suradnja, hrabrost, elan, motivacija, razumijevanje, poštenje, iskrenost, radišnost, trud, vrijeme, orijentiranost, pozitivan stav, podrška, učinkovitost, spremnost na promjene – samo su neki od stupova zajedništva, rada i rezultata na ovom projektu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje