Povežite se s nama

U fokusu

Naš je odgovor: NE (prljavoj) politici!

Objavljeno:

- dana

Lista Zlatana Avara o izvješćima i (pred)izbornih događanjima

U svezi medijskih objava tijekom posljednjih tjedan dana kao i u svezi posljednjih (pred)izbornih događanja, oglasio se Zlatan Avar i Nepolitička lista „ZA Varaždin“:

Lista Zlatana Avara, jedina zaista nezavisna i nepolitička, iza koje ne stoji niti jedna politička stranka i koja je nastala kao klasična građanska inicijativa, u prvom je krugu aktualnih lokalnih izbora osvojila 3. mjesto u utrci za Gradonačelnika Varaždina (s osvojenih 8,80 % glasova) i 6. mjesto za Gradsko vijeće (s osvojenih 6,13 % glasova). U prvom slučaju uspjeli smo dakle, u samo 36 dana kampanje (34 ako izuzmemo dva dana predizborne i izborne šutnje), stati odmah uz bok dvojici velikih favorita preskočivši pritom troje kandidata koji su znatno duže na političkoj sceni Varaždina, u drugom smo slučaju izborili mjesto u Gradskom vijeću – naš nositelj liste Zlatan Avar u idućem će sazivu GV-a obnašati dužnost vijećnika.

Zašto apostrofiramo ove brojke i rezimiramo rezultate? Zato što su time za nas aktualni izbori – ZAVRŠILI! Dakle, suprotno medijskim objavama koje nažalost imamo prilike čitati ovih dana, nezavisna lista Zlatana Avara nije se priklonila niti jednoj strani, niti je ijednom od dvojice kandidata koji su izborili drugi krug izbora dala svoju podršku. Točno je da je naš kandidat za dogradonačelnika, magistar ekonomije Mario Lešina, nazočio novinskim konferencijama i gospodina Marijana Cingule i gospodina Gorana Habuša, u oba slučaja na njihov poziv. Točno je i da su gospoda Zlatan Avar i Mario Lešina bili gosti Okruglog stola „Za bolji Varaždin“, a kojeg je inicirao stožer Marijana Cingule i kojem su nazočili i priznati ekonomski eksperti Mladen Vedriš i Ljubo Jurčić. I opet – na njihov poziv. Točno je i da smo s kandidatima (ili njihovim zastupnicima) proteklih dana i razgovarali o pojedinim točkama svojeg programa, što opet smatramo normalnim i poželjnim za gospodarski i svaki drugi segment razvoja našega grada, štoviše smatramo te razgovore čak i svojom moralnom obvezom prema Varaždinkama i Varaždincima za koje smo kreirali listu stručnih, kompetentnih i iskusnih osoba na ciljanim područjima svojeg programa. I ti su razgovori obavljeni na inicijativu tabora gospode Habuša i Cingule, na čemu im zahvaljujemo i ovim ih putem i javno pohvaljujemo, jer su – što u gotovo svakom medijskom istupu proteklih dana i naglašavaju – prepoznali empirijsku osnovu te konkretna rješenja i konkretne aktere programa i projekata za koje se mi zalažemo. I u tom se smislu nadamo, štoviše čvrsto vjerujemo, da će svojim stavovima ostati dosljedni i nakon 2. lipnja 2013. godine, dakle onda kad jedan od njih dvojice dobije mandat za vođenje Grada u narednom četverogodišnjem razdoblju.

Mi nismo politička stranka i ne zanimaju nas „crveni i crni“ ni politički revanšizam. Ova rečenica stoji u uvodu našeg Programa, čiji je izborni slogan bio „Za Varaždin struke i rada, a ne politike i interesa“. U nastavku tog istog Programa jasno piše da Varaždin moraju voditi Varaždinci, dakle same građanke i građani, dok su Gradonačelnik i Gradsko vijeće samo „servis“ čija je uloga da volju građana, njihove projekte, ideje i konkretna rješenja – provedu u djelo. Iz svega ovog jasno je da je stalna komunikacija svih struktura naša bitna orijentacija, uz obvezu „slušanja“ struke pri donošenju rješenja. I zato razgovaramo. Iz svega je ovog također i jasno da nas ne zanima politička obojenost, da smo mi sami potpuno NEpolitički i ne možemo se ni po jednom kriteriju prikloniti jednom ili drugom kandidatu. Niti to možemo tražiti od birača koji su u prvom krugu dali povjerenje nama. U konačnici, mi niti nismo politička stranka koja ima evidentirano članstvo, ne znamo tko su građani koji su prepoznali naš program i našu viziju, dakle baš da i želimo ne možemo ih telefonskim pozivima, sms porukama, e-mailovima, letcima, „povlačenjem za rukav“ ili na neki drugi način dovući na biralište. A što je najvažnije – niti to želimo.

Mi smo jasno i glasno rekli – NE politici. Nažalost, posljednjih smo dana svjedoci i događanja koja također jasno daju do znanja zašto smo se tako odredili. Potpuno se ograđujemo i najstrože osuđujemo kampanju kroz koju se vrijeđa i umanjuje vrijednost protivnika, kroz koju se do vlasti pokušava doći degradiranjem, omalovažavanjem, ukratko – nesportski. Nijedna strana ne libi se takvih sredstava, neki su krenuli ranije, drugi kasnije, što se u potpunosti kosi s našim načelima. Naš vizual bio je „ZA“ (Zlatan Avar), naši prateći slogani „ZA Varaždin“ (zAVARaždin), čitavu smo kampanju gradili ZA, a ne PROTIV. I zato takav vid borbe strogo osuđujemo, uz poruku obojici kandidata za Gradonačelnika:

„Gospodo, jedan od vas dvojice naredne će četiri godine obnašati dužnost prvog čovjeka Varaždina. Drevnoga grada bogate povijesti, bogate baštine, bogate kulture kojoj se stoljećima klanjala čitava srednja Europa. Pozivali ste na fair-play, a pojedini potezi koje vučete u ovoj kampanji nisu nimalo gospodski, nemaju ni minimum varaždinštine kojom se svi mi pravi Varaždinci toliko ponosimo. Nemojte vrijeđati intelekt Varaždinki i Varaždinaca svojim niskim udarcima, ostanite dostojanstveni do kraja, jer predstavljate građanke i građane grada koji je prije više od osam stoljeća nosio status slobodnoga kraljevskoga grada, grada kojeg odavno zovu malim Bečom i – najvažnije – grada koji nam je previše u srcima da bismo vam „ovo“ tolerirali. Što se pak tiče naše liste, umjesto medijskog svojatanja kojima pokušavate dohvatiti – svima nam je jasno – ključnih devet posto za izbornu pobjedu, okrenite se oko sebe i okupite konačno sposobne, stručne i kompetentne, one koji znaju i mogu donijeti bolje sutra svima nama. Na tržištu Europske zajednice u koju ulazimo politički štosevi više neće prolaziti, članstvo i podobnost više ništa neće značiti. Europa će pitati samo – tko zna i tko može. I sasvim je nevažno jesu li oni koji će na određenim područjima voditi Varaždin s naše liste ili nisu. Molimo vas i apeliramo da izaberete najbolje, bez obzira na „boju dresa“. Odsad zaboravite na sebe i svoje interese, okrenite se – Varaždincima, poručuju Zlatan Avar i Nepolitička lista „ZA Varaždin“

Izvor: Za
Foto: lista

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje