Povežite se s nama

Međimurje

“Naš mali kaj” čuva i promiče dragu i lijepu našu kajkavštinu

Objavljeno:

- dana

OŠ MURSKO SREDIŠĆE

Tematski se sastojao od četiriju natječaja: literarnog natječaja “Zvirajo reči”, glazbenog natječaja “Pesma zvoni”, foto-natječaja “Zlotne roke” i kviza “Smo kaj pozabili?”

Ove godine “Naš mali kaj” ugostio je i učenike srednje Graditeljske škole Čakovec koji su zajedno sa svojim mentorima vodili videoradionicu. U prvom dijelu manifestacije za sudionike je bilo organizirano još pet radionica: dramska s voditeljicom Jelenom Doklejom, fotografska radionica koju je vodio Davor Žerjav, radionica stripa s voditeljem Josipom Mihalkovićem iz Udruge “Stripoblačak”, etnoradionica koju su vodile članice Društva žena Mursko Središće i glazbena sviraonica s voditeljima Marijom Trstenjak, Marinkom Pintarićem i Tajanom Višnić Rihtarec.

Istovremeno s radionicama održan je i kviz u poznavanju kajkavskoga jezičnog izričaja, običaja i kulturne baštine “Smo kaj pozabili?” koji je ove godine osmislila i vodila Maja Herman, profesorica hrvatskog jezika. U kvizu je sudjelovalo 11 ekipa, u svakoj je bilo po troje učenika, a pobjedu je odnijela ekipa Cukoreki u kojoj su bili učenici OŠ T. Goričanca iz Male Subotice.

Pobjedu u kvizu odnijela je ekipa Cukoreki iz OŠ iz Male Subotice

Nakon radioničkog druženja i kviza uslijedio je svečani dio “Našega maloga kaja”. Na priredbi su učenici najprije predstavili radove s radionica, a zatim literarne i glazbene uratke s natječaja na koji je pristiglo 18 literarnih i sedam glazbenih prijava. Cjelokupni događaj su uljepšali Mali tamburaši, folklorna skupina Klinčeki, Mali kajkavci te učenici iz svih krajeva Međimurja koji su sudjelovali u literarnome natječaju “Zviraju reči” i glazbenome natječaju “Pesma zvoni”.Predstavljeni su i rezultati rada u pojedinim radionicama. Na fotografskoj radionici učenici su objektivima hvatali i uhvatili čvapku i čvapkanje, a članice Društva žena Mursko Središće u etnoradionici prenijele su sudionicima vještinu izrade roži, od kojih se radi tradicijska serjojnska maska koja se zove cimer. Sudionici dramske radionice su nizom akustički domišljatih rješenja dramatizirali kajkavsku pjesmu “Veter” koju je napisala učenica OŠ G. Mihaljevec Tina Gregorinčić. U radionici izrade stripa motivaciju za crtanje stripa učenici su pronašli u “Malom kaju”, koji je mogao biti lik, osoba ili bilo što drugo. Sudionici glazbene radionice upoznali su i svirali različita glazbala, doživjeli njihov zvuk i boju te su ritmom, dinamikom glazbala i glasova ispričali priču. Druga je glazbena skupina uglazbila pjesmu pristiglu na literarni natječaj “Selo moje malo” učenika 1. razreda Gabrijela Puškarića iz OŠ Belica – PŠ Gardinovec.

Potiče kajkavštinu

Veliko oduševljenje i ponos publike i sudionika izazvali su radovi koji su proizašli iz videoradionice, radionice animacije i radionice keramike. Cjelokupni rad popratila je fotografska i novinarska ekipa, pa je i ove godine svaka škola dobila na dar bilten sa susreta u digitalnom obliku čiji je urednik Nenad Hajdinjak, profesor informatike.

– “Naš mali kaj” promiče, čuva i potiče kajkavštinu, to je mjesto razmjene iskustva i međusobnog upoznavanja učenika cijelog Međimurja i udaljenijih krajeva te prilika za predstavljanje učeničkih potencijala i učenje kroz igru i zajedništvo – istaknuo je Elvis Šarić, ravnatelj škole domaćina.

SUDIONICI

Na manifestaciji “Naš mali kaj” koja je održana u OŠ Mursko Središće sudjelovalo je 26 škola: OŠ Belica, OŠ Hodošan, OŠ Podturen, OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ Belec, OŠ Brod Moravice, OŠ G. Mihaljevec, OŠ dr. V. Žganca Vratišinec, OŠ J. Horvata Kotoriba, OŠ Kuršanec, OŠ Domašinec, OŠ Strahoninec, OŠ Selnica, OŠ Orehovica, OŠ Sv. Marija, OŠ Orehovica, OŠ I. K. Sakcinskog Ivanec, OŠ dr. I. Novaka Macinec, OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, OŠ Goričan, OŠ Donja Dubrava, OŠ Štrigova, OŠ Mursko Središće te sudionici iz Dvojezične osnovne šole iz susjednoga slovenskoga grada Lendave. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurska zaklada dr. Vinko Žganec nagrađuje izvrsne učenike, studente i poslijediplomante

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska zaklada dr. Vinko Žganec, osvježena novim stručnim snagama u Upravnom odboru te vođena upraviteljicom Sandrom Breka Ovčar, prof., ravnateljicom čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog, započinje uzlet u cilju promicanja izvrsnosti u Međimurskoj županiji i nagrađivanja najistaknutijih učenika, studenata i poslijediplomanata, odnosno doktoranada.

Ponos zbog novog vrela podrške koja će poteći iz Zaklade dr. Vinko Žganec istaknuo je župan Matija Posavec, naglasivši da je riječ o specifičnoj zakladi u Hrvatskoj, osnovanoj prije više od deset godina, koja radi na promicanju izvrsnosti uz uvažavanje socijalnih kriterija.

– Zaklada dr. Vinko Žganec potrebna je našoj zajednici kao vid pomoći i podrške mladima tijekom obrazovana, ali ona predstavlja i dio sveobuhvatnog program potpora Međimurske županije od vrtićke dobi od fakulteta. Međimurska županija jedina osigurava asistente i u vrtićima, a kada govorimo o predškolskom odgoju, spomenimo da u suradnji s općinama i gradovima provodimo veliki socijalni i kapitalni projekt u okviru kojeg ćemo dograditi, graditi ili adaptirati ukupno 19 vrtića, kako bi mjesta bilo za svako dijete. Prvi smo u Hrvatskoj krenuli u besplatne udžbenike i prijevoz za sve učenike, a uskoro će i svi naših srednjoškolci, kojih je više od 3000, dobiti jednokratnu potporu, gotovo 30 posto višu nego ranije. Zaključno, ne zaboravimo i naše studente kojima Županija, uz jednokratnu potporu, osigurava besplatan, neograničen prijevoz vlakom po cijeloj Hrvatskoj, a neki od njih uživaju i stipendije druge zaklade – Zaklade Mikec – koja također godinama pomaže studente iz Međimurja – rekao je župan.

Upraviteljica Međimurske zaklade dr. Vinko Žganec Sandra Breka Ovčar istaknula je da je obrazovanje brend Međimurske županije.

– Zaklada želi nastaviti tim putem s težnjom promicanja izvrsnosti koja je od velike pomoći u probijanju profesionalnim putom. Javnim pozivom koji je raspisala Međimurska županija, nagradu može ostvariti svaki učenik, student, ali i poslijediplomant, s time da ćemo posebno bodovati poslijediplomske, odnosno doktorske radove koji su od posebnog interesa za gospodarski, kulturni, obrazovni i znanstveni razvoj Međimurske županije – naglasila je Sandra Breka Ovčar, dodavši da je ovo prilika i gospodarstvenicima te svim drugim građanima međimurskoga kraja koji žele uplatama na račun Zaklade djelovati u zajedničkom cilju – nagrađivanja i čuvanja znanja kao vrhunske vrijednosti jedne zajednice.

– Naša Županija prednjači na mnogim poljima, stoga nagradimo i najbolje među nama, pokazujući koliko ih cijenimo – dodala je upraviteljica Zaklade.

Javni poziv ostaje otvoren do 3. studenoga kako bi kandidati mogli prikupiti potrebnu dokumentaciju za kandidaturu, a maksimalni iznos nagrade je 700 eura.

Uz ocjene, bodovat će se i rezultati državnih i međunarodnih natjecanja, kada je riječ o srednjoškolcima, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah.

Nastavite čitati

Međimurje

Svečano otvoren vatrogasni dom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Domašinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Međimurska županija

U subotu, 30. rujna, su članovi DVD-a Domašinec bili ispunjeni ponosom i cijelo mjesto je slavilo otvorenje novog vatrogasnog doma, izgrađenog u samo godinu dana.

Na prošlogodišnjoj svečanoj sjednici povodom Dana općine Domašinec, postavljen je kamen temeljac, da bi 30. rujna 2023. novi objekt, u cijelosti podignut sredstvima europskih fondova, bio centar proslave otvorenja. Nije moglo biti ljepšeg poklona predanim vatrogascima koji će stotu obljetnicu svoga društva, za četiri godine, dočekati u novom vatrogasnom objektu.

Međimurski vatrogasci predani su čuvari najvrjednijeg nasljeđa naših predaka – humanosti i solidarnosti – vrlina koje su misao vodilja dobrovoljnog vatrogastva. Utoliko je postizanje adekvatnih uvjeta za rad naših vatrogasaca, poput izgradnje novog doma, važan zadatak za cijelu zajednicu.

U ime 90-ak aktivnih članova DVD-a Domašinec predsjednik Robert Filipović rekao je da je riječ o modernoj zgradi koja nudi optimalne uvjete a za smještaj vozila i opreme te će rezultat ove investicije sigurno biti motivacija mladim generacijama da se priključe radu DVD-a: “Novi vatrogasni dom znači i višu razinu sigurnosti za mještane Domašinca i okolice. Projekt, vrijedan više od devet milijuna kuna, završen je na našu radost i ponos u rekordnom roku i dokaz je da Međimurje živi vatrogastvo“, rekao je predsjednik Filipović te dodao kako novi dom ima kome ostati na čuvanje i korištenje jer u redovima DVD Domašinec ima 32 mladih i djece, u ukupnom broju od 96 članova.”

Čestitke na novom vatrogasnom domu uputili su i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske i državni tajnik Slavko Tucaković te načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek koji je kazao kako ovo velebno izdaje vatrogasnog doma krasi centar Domašinca te je na ponos svih mještana: „Ovo je rezultat rada vrijednih vatrogaskinja i vatrogasaca kao i vodstva DVD-a kojima pripadaju najveće zasluge za izgradnju ovog vatrogasnog doma, čestitam vam na tome.“

Župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je prisustvovao i polaganju kamena temeljca prije godinu dana, izrazio je zadovoljstvo zbog kvalitetno i unutar ugovorenog roka obavljenih radova: „Dobili ste lijep i prekrasan objekt koji neka vam bude svima na ponos. Kao što ste vi vatrogaskinje i vatrogasci naš ponos, vi zavrjeđujete veliko poštovanje jer vatrogastvo nije poziv već način života. Međimurje se s pravom ponosi svojim vatrogascima, postižete izvanredne rezultate na svim razinama natjecanja, a svojom organiziranošću primjer ste i pokretači društvenog života i srce mnogih mjesta”. Također je srdačno i toplo pozdravio jednog od najstarijeg vatrogasca u Domašincu, Stjepana Katanca starog 94 godine.

Svečanom otvorenju uz brojne mještane nazočili su zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić, predsjednik Vatrogasne zajednice MŽ Mario Medved, zapovjednik JVP Čakovec Mladen Kanižaj, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc kao i brojna prijateljska vatrogasna društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje