Povežite se s nama

Međimurje

“Naš mali kaj” čuva i promiče dragu i lijepu našu kajkavštinu

Objavljeno:

- dana

OŠ MURSKO SREDIŠĆE

Tematski se sastojao od četiriju natječaja: literarnog natječaja “Zvirajo reči”, glazbenog natječaja “Pesma zvoni”, foto-natječaja “Zlotne roke” i kviza “Smo kaj pozabili?”

Ove godine “Naš mali kaj” ugostio je i učenike srednje Graditeljske škole Čakovec koji su zajedno sa svojim mentorima vodili videoradionicu. U prvom dijelu manifestacije za sudionike je bilo organizirano još pet radionica: dramska s voditeljicom Jelenom Doklejom, fotografska radionica koju je vodio Davor Žerjav, radionica stripa s voditeljem Josipom Mihalkovićem iz Udruge “Stripoblačak”, etnoradionica koju su vodile članice Društva žena Mursko Središće i glazbena sviraonica s voditeljima Marijom Trstenjak, Marinkom Pintarićem i Tajanom Višnić Rihtarec.

Istovremeno s radionicama održan je i kviz u poznavanju kajkavskoga jezičnog izričaja, običaja i kulturne baštine “Smo kaj pozabili?” koji je ove godine osmislila i vodila Maja Herman, profesorica hrvatskog jezika. U kvizu je sudjelovalo 11 ekipa, u svakoj je bilo po troje učenika, a pobjedu je odnijela ekipa Cukoreki u kojoj su bili učenici OŠ T. Goričanca iz Male Subotice.

Pobjedu u kvizu odnijela je ekipa Cukoreki iz OŠ iz Male Subotice

Nakon radioničkog druženja i kviza uslijedio je svečani dio “Našega maloga kaja”. Na priredbi su učenici najprije predstavili radove s radionica, a zatim literarne i glazbene uratke s natječaja na koji je pristiglo 18 literarnih i sedam glazbenih prijava. Cjelokupni događaj su uljepšali Mali tamburaši, folklorna skupina Klinčeki, Mali kajkavci te učenici iz svih krajeva Međimurja koji su sudjelovali u literarnome natječaju “Zviraju reči” i glazbenome natječaju “Pesma zvoni”.Predstavljeni su i rezultati rada u pojedinim radionicama. Na fotografskoj radionici učenici su objektivima hvatali i uhvatili čvapku i čvapkanje, a članice Društva žena Mursko Središće u etnoradionici prenijele su sudionicima vještinu izrade roži, od kojih se radi tradicijska serjojnska maska koja se zove cimer. Sudionici dramske radionice su nizom akustički domišljatih rješenja dramatizirali kajkavsku pjesmu “Veter” koju je napisala učenica OŠ G. Mihaljevec Tina Gregorinčić. U radionici izrade stripa motivaciju za crtanje stripa učenici su pronašli u “Malom kaju”, koji je mogao biti lik, osoba ili bilo što drugo. Sudionici glazbene radionice upoznali su i svirali različita glazbala, doživjeli njihov zvuk i boju te su ritmom, dinamikom glazbala i glasova ispričali priču. Druga je glazbena skupina uglazbila pjesmu pristiglu na literarni natječaj “Selo moje malo” učenika 1. razreda Gabrijela Puškarića iz OŠ Belica – PŠ Gardinovec.

Potiče kajkavštinu

Veliko oduševljenje i ponos publike i sudionika izazvali su radovi koji su proizašli iz videoradionice, radionice animacije i radionice keramike. Cjelokupni rad popratila je fotografska i novinarska ekipa, pa je i ove godine svaka škola dobila na dar bilten sa susreta u digitalnom obliku čiji je urednik Nenad Hajdinjak, profesor informatike.

– “Naš mali kaj” promiče, čuva i potiče kajkavštinu, to je mjesto razmjene iskustva i međusobnog upoznavanja učenika cijelog Međimurja i udaljenijih krajeva te prilika za predstavljanje učeničkih potencijala i učenje kroz igru i zajedništvo – istaknuo je Elvis Šarić, ravnatelj škole domaćina.

SUDIONICI

Na manifestaciji “Naš mali kaj” koja je održana u OŠ Mursko Središće sudjelovalo je 26 škola: OŠ Belica, OŠ Hodošan, OŠ Podturen, OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ Belec, OŠ Brod Moravice, OŠ G. Mihaljevec, OŠ dr. V. Žganca Vratišinec, OŠ J. Horvata Kotoriba, OŠ Kuršanec, OŠ Domašinec, OŠ Strahoninec, OŠ Selnica, OŠ Orehovica, OŠ Sv. Marija, OŠ Orehovica, OŠ I. K. Sakcinskog Ivanec, OŠ dr. I. Novaka Macinec, OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, OŠ Goričan, OŠ Donja Dubrava, OŠ Štrigova, OŠ Mursko Središće te sudionici iz Dvojezične osnovne šole iz susjednoga slovenskoga grada Lendave. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na području Međimurske županije danas dva slučaja zaraženih COVID-om, u bolnici četiri pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 66 uzoraka, od čega su evidentirana 2 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 3,03% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 1 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 11. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 63.887 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 4 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih ni otpuštenih pacijenata, kao ni pacijenata na respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I dalje se pozivaju svi oni koji se žele cijepiti da to mogu učiniti bez prethodne najave svaki radni dan od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13 do 18 sati u prostorima Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Cividini uručila certifikate 48-ero prodavača na čakovečkoj tržnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno obnovljena čakovečka Gradska tržnica certificirana je seljačka tržnica, što znači da na njoj proizvode mogu prodavati i lokalni proizvođači.

Da je uistinu riječ o domaćim proizvodima, jamči certifikat koji se prodavačima dodjeljuje svake godine. Za 2021. certificiranje je provedeno u lipnju, dobilo ih je 48 proizvođača, a ove subote, 24. srpnja, uručila ih je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Prilikom uručivanja certifikata, gradonačelnica Cividini rekla je da se trendovi i briga za zdravlje građana s kupnje povrća i voća u supermarketima ponovno okreću prema domaćim, lokalno uzgojenim proizvodima.

– Stoga je važno da je roba koja se prodaje na Gradskoj tržnici uistinu proizvedena na našim seljačkim gospodarstvima. Upravo certificiranje svima nama potvrđuje da je ono što kupimo kod prodavača, plod rada i truda naših poljoprivrednika. Važno je i to što kupnjom takvih proizvoda pomažemo i našim seljacima te tako pridonosimo očuvanju domaće poljoprivrede koja se teško nosi s konkurencijom velikih trgovačkih lanaca – istaknula je Cividini.

„Proizvodi hrvatskog seljaka“

U pratnji gradonačelnice prilikom podjele certifikata bio je i direktor Gradskog komunalnog poduzeća ČAKOM Ivica Perhoč koji je rekao da se certificiranje provodi od 2012. godine, u skladu s pravilima Udruge hrvatskih tržnica.

Dodijeljenim certifikatom, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ostvaruje pravo uporabe oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka“, koja je namijenjena označavanju poljoprivrednih proizvoda i prerađevina standardne kvalitete proizvedenih na području Hrvatske koji se izravno prodaju na tržnicama.

Svrha certifikacije je olakšati proizvođačima hrane izravnu prodaju svojih proizvoda potrošačima uz jamstvo porijekla proizvoda.

Prve godine bilo je certificirano 36 proizvođača, dok ih danas na čakovečkom placu ima 48.

Riječ je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima iz Međimurja i okolnih županija koji prodaju na čakovečkoj tržnici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje